Widok

Solary i inne - Dofinansowanie

Koleczkowo Bojano Temat dostępny też na forum:
Witam

Czy w gminie Szemud realizowane są jakieś dofinansowania do solarów, pomp ciepła lub innych ekologicznych form pozyskania energii. Na stronie gminnej nic nie znalazłem a dowiedzieć się czegoś konkretnego telefonicznie w gminie graniczy z cudem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś również interesowałem się solarami. Jest kilka firm w kraju ktore, mają dotacje do swoich programów. Jeśli odnajdę namiary to umieszcze je na forum.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gmina nie daje dotacji do solarów ani pomp ciepła . Dotację na solary można uzyskać z budżetu państawa biorąc kredyt na istalację solarną . O dofinansowaniu dowiedziałem się w firmie Profit w Bojanie .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dowiedziałem się w firmie Profit, bo sam tam pracujesz, ale nie powie dobra reklama.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie trafiłeś ale próbuj dalej .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
No niech Ci będzie :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
pracujesz w poblizu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Energa sprzedaje instalacje solarne z dofinansowaniem z NFOŚiGW.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dotację na kolektory słoneczne uzyskuje się z budżetu państwa biorąc kredyt na instalację solarną. Sama zainwestowałam w panele słoneczne cenanie była, aż tak wysoka, zwłaszcza przy dofinansowaniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Można uzyskać dofinansowanie ze skarbu Państwa biorąc właśnie kredyt na ten cel w lokalnym banku, my tak zrobiliśmy z mężem cztery lata temu, instalacje wykonywał nam Pan Damian Grablowski z Bojana, który również załatwiał większość formalności a przede wszystkim podpowiedział man że jest taka możliwość. Wszystko poszło sprawnie i bez większego zamieszania. Polecam.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy można prosić namiary Pana Grablowskiego ?
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na Grablowskiego uważajcie. Gość ma nędznych pracowników, jak szefa nie ma w pobliżu to zpartaczą każdą robotę i potem trzeba poprawiać. Dużo i ładnie gada, obiecuje ale jak przychodzi do wykonania to zawsze coś nie tak.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 29
ktory Grablowski
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tym dofinansowaniem to jest tak:
- Część państwowa polega na spłacie 45% kosztów kwalifikowanych (bodaj 2500zł od metra kw. absorbera) i trzeba zaciągnąć kredyt. Czyli musimy tylko wybrać bank porównując oferty w tym zakresie. Tutaj polecam np. SGB
- Niektóre powiaty mają dodatkowe dofinansowanie np. Gdynia płaci dodatkowe bodaj 3000zł. Dowiadywałem się o to w starostwie Wejherowskim i dowiedziałem się, że można złożyć taki wniosek. Ale też urzędniczka od razu rozwiała mój zapał mówiąc, że jeszcze się nie zdarzyło żeby osoba prywatna dostała takie dofinansowanie. Dostają je zazwyczaj instytucje pożytku publicznego.
- Nie wiem czy może być w ogóle dofinansowanie na poziomie gminy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
polecam Grablowskiego,jedyny fachowiec w Bojanie,
to co niektorzy pisza to bzdury.Dlaczego takie osoby pisza anonimowo

Barbara Zielinska
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 5
Równie dobrze może być :

Barbara Nowak albo Barbara Kowalska
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 30
Jakby nie liczyć: wszystko co "teoretycznie" zwraca się po minimum 10 latach (a tak jest teraz w najlepszym przypadku z solarami) w praktyce nie jest opłacalne. Temat 10x obliczony na forum Muratora. Tylko dla entuzjastów i napaleńców (proszę się nie obrażać). Musimy zaczekać na mocniejsze wsparcie panstwa (lub unii). Na razie obłozyli większym cłem solary z Chin co przełożyło się na wyższą cenę europejskich.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0
typowy Warszawiak
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 4
Może też być Barbara Groblewska .
A może nie ? typowy kaszubku
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 31
co Warszawiak szuka na tym forum,zwyczajny trol
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry