Widok

Sprawa żydowska

Hydepark Temat dostępny też na forum:
http://www.biztok.pl/biznes/jerusalem-post-zamiescil-wezwanie-do-zwrotu-zydom-170-tys-nieruchomosci-w-polsce_a20842?utm_source=o2_SG&utm_medium=Biznes&utm_campaign=o2

---czy nie uwazacie ,ze to przegiecie
dobieraja sie do swoich majatkó
siedza od wieków całymi rodzinami na bankach...
dla mnie to bezczelny naród!

co nam zostanie-w polskich rekach-jesli oddamy wszystko
ile juz jest w obcych rekach?!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Na początku 2014 r. wezwanie do polskich władz w tej sprawie wystosowała nawet brytyjska Izba Lordów, wskazując na Polskę jako na największe europejskie państwo, które nie uregulowało jeszcze ustawowo kwestii restytucji mienia ofiar Holokaustu. Zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, wszelkie roszczenia są załatwiane w drodze indywidualnych pozwów sądowych."

Póki co, jest normalnie. Są spadkobiercy, to składają w sądzie pozew o zwrot nieruchomości. Sprawą sądu jest ustalenie, Czy zwrot się należy i w jakiej wysokości (bo np. budynek po wojnie był zrujnowany i został odbudowany ze środków państwa polskiego).

Jednak dla organizacji żydowskich miałoby to wyglądać tak, że odszkodowanie mieliby uzyskać nie spadkobiercy, ale jakieś bliżej nieokreślone (za to mocno lobbujace) gremia żydowskie.

"Obietnicę zwrotu mienia złożył Donald Tusk podczas spotkania z przedstawicielami organizacji żydowskich w Nowym Jorku w 2008 r. "

I za to Rudy powinien być postawiony przed Trybunał Stanu!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
czytałes "czas skorpiona"?
ja po tej lekturze otworzyłam oczy--do jakiego stopnia Zydzi
potrafia manipulowac dla własnych korzysci
z wielu dokumentów wynika,ze żydostwo amerykanskie(mowie tu o wpływowych )--doskonale wiedziało o planach nazistów zanim powstały getta!!!
to samo wrzenie mozna odniesz czytajac o dokonaniach Karskiego---
oni dobrze wiedzieli co sie swieci w zwiazku z 2 wojna i nie interweniowali !!!

próbowałam zrozumiec -dlaczego nie lubi sie tej nacji--skad ten antysemityzm--jakie jest tego podłoze?-czy fobia --czy jest to w jakis sposób uzasadnione??
tymm bardziej,ze ja sama panienskie nazwisko nosze po jakims tam -zydo-niemieckim kupcu-

i niestety musze stwierdzic po wielu lekturach ,ze maja swoje macki wszedzie i jest bardzo prawdopodobne ze mieszali w rewolucjach,1 i 2 wojnie sw.
ich ogólnosweiatowe uzurpatorstwo do władzy nad gojami to fakt --nie jakies tam fobie--i nas Polakó nie cierpia -bo jestesmy walecznym i dumnym narodem -czego im brak
i nie moga scierpiec z,e im sie goje w Polsce opieraja
polecam przeczytac te ksiazke..jest w necie
a Tusk i cała ...---zrobili kariere i kraj i utrzymanie dorobku w polskich rekach maja gdzies

z takim potencjałem ,jaki posiadaja Polacy moglibysmy byc kraina miodem i mlekiem płynaca.jak niegdys

szlag mnie--nie mysmy wojne rozpetali,ani wymyslili Holokaust a teraz mamy za niego odpowiadac i jeszcze za grabieze komunistów
tylko,ze Trocki--główny działacz miał pochodzenie zydowskie ....
co z naszymi majatkami na wschodzie--mamy szanse je odzyskac--ilu znam takich,którzy probowali ale im sie nie udało

ta cała odezwa robi takie wrazenie,ze to my winni jestesmy i my mamy za te cała zawieruche wojenna zapłacic wszystkim---moze niech sie cyganie i inne narody upomna --przeciez oni tez na naszej ziemi,w obozach gineli

im sie wszystko i wszedzie nalezy
a bronic tej ziemi nie chcieli

przed Zydami trzeba sie naprawde bronic...sa podstepni i posiadaja wyrafinowana inteligencje--jesli ktos nie czi o co chodzi--to inaczej niech sobie to nazwie--"podstepna" !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.aferyprawa.eu/Polityka/Wbrew-woli-NARODU-POLSKIEGO-Komorowski-obiecala-Zydom-sprzedaz-LASOW-PANSTWOWYCH-na-wyplate-dla-nich-odszkodowan

czy nie powinnismy wziazc sie w garść narodową" i masowo wykupywac ziemie,działki..i wszystko co sieda byc zapobiec wydaniu tych resztek,jakie nam jeszcze pozostały
o to woła nie tylko patriotyzm ale i przyszłosc tego narodu
poki jeszcze mozna cos zrobic

no i wybory!!!

zamiast wydawac na bzdety--zainwestowac w agroturystyke np,mnawet taka malutka
nie mam zamiaru nikogo tu agitowac do nienawisci
daleko mi do tego
ale prawda historii była tak zafałszowana przez komunizm a teraz takze nie tylko przez niemieckie ,żydowskie media(oczywiscie nie wszystkie)

ze warto w koncu posłuchac-jak było naprawde
polecam ksiazki J Nowaka---wybitnego człowieka
tu namiastka --swietny wykąłd--ale do konca trzeba

zwróccie uwage,ze powołuje sie na wielojezyczne pisma,róznych historyków i co najwazniejsze --dawnych ,uczciwych historyków i publicystów żydowskich!!!
to,co on mówi pokrywa sie z tekstami autora "czasu skorpiona"
który własciwie mówi o pogromie rosyjskiej inteligencji i ogólnie sytuacji w Europie
oboje podpieraja sie multum tekstami i nazwiskami--nie sa gołosłowni

polecam tym,którzy chca zanc prawde o naszym narodzie --o jego wadach i porazkach ale i chwale
https://www.youtube.com/watch?v=ZzR4MIsfwIg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
https://wzzw.wordpress.com/2014/01/21/zydzi-chca-zwrotu-zamku-na-wawelu-%E2%98%9A%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99/

http://gloria.tv/media/4RJPBdGYsCt

-----czy tak nie jest naprawde?
po 50-tce naprawde trudno jest o prace
ilu z nas juz wyjechało i nie chce wracac do Polski?
jesli ktos mmi powie ,ze to nie jest realizowane a ja wciskam moherowe spiskowe teorie ...

wszyscy musimy pojsc na wybory!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
https://www.youtube.com/watch?v=9Wc8ASMSAKE
i oto jak się rodzą uprzedzenia...

dla przykładu- wielu Polaków po przeczytaniu tego artykułu stało się antysemitami...

dlaczego w naszym państwie traktuje się wszystkich z szacunkiem tylko nie nas-obywateli? tu dajemy ukrainie, tam pomagamy wojskowo stanom, za chwilę bronek wypłaci pieniądze żydom... a my? a my jesteśmy bo jesteśmy, na nas się wylewa pomyje... my za wszystko mamy płacić ale jak czegoś nam potrzeba to rząd umywa ręce. my dla wszystkich...szkoda tylko, że nie vice versa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
przeczytałas cos na ten temat??
ja do niedawna tez tak myslałam--ze to tylko antysemityzm prawie na równi z rasizmem polskim
po sporej ilosci lektury i sjednej i drugiej strony--zmieniłam zdanie

powtórze--ja sama nosze w sobie niewielka czesc zydowskiej krwi--gdybym nie połkneł tej wiedzy o 300lat wstecz conajmniej
plułabym na własnych --dalekich .. ajednak przodków

tyle,ze w sporej czesci im sie nalezy
poza tym sa też wyjatki ,które warto wspomianc-Karski i korczak np
no i ja-- tez uwazam sie za patriote:)

nie nazley wciagac sie w wariactwo ale trzeba wiedziec ,ze ono jest
Jesteś pewna, że chcesz przypisywać wszystko jednej nacji całe zło?
Coś nie daje wiary, żeby była jakakolwiek społeczność nawet 85% zachowująca się jednomyślnie, to jest praktycznie niemożliwe.
Każdy jest inny a nawet zawsze między ludźmi zawsze znajdzie się jakiś odstający od reszty -"odstający" nie znaczy nienormalny tylko po prostu inny, outsider, inaczej myślący, buntownik itp....
Klany rodzinne są wszędzie a że być może przypadkiem trafiła się żydowska rodzina, zobaczył to ktoś wrogo nastawiony i trafiło na podatny grunt...
Spotykałem się z ludźmi myślącymi antysemicko.
Jakby człowiek żydowskiego pochodzenia był lekarzem, który cie wyleczył albo twoim pracodawcą (solidnym), który wyróżnia się od pospolitych "popularnym" podejściem do pracownika w Polsce, zmienia się punkt widzenia prawda?
A jak przypadkiem żyd cię żle potraktuje, bo czarne owce są wszędzie, będziesz za to nienawidzić wszystkich żydów?
Darek wy nie czytacie ze zrozumieniem..ani nie przeczytaliscie -czego oni od nas chca!
chcesz oddac Wawel? uwazasz ,ze on jest żydowski???
wiesz --czym on jest dla Polaka?
jesli tak-to ani w zab nie znasz historii
nie dziwie sie --bo ani mnie nie uczono prawdy w komunie
ani nawet teraz nie uczy sie wszystkiego

ale trzeba miec troche checi i honoru zeby cos nt swojego kraju,swoich przodków wiedziec
to wstyd nie miec pojecia ogólnego
i bedac totalnym ignorantem zasłaniac sie tolerancja

tolerancja to nie to samo co ignorancja

chesz zamiast Niemców i zamiast zbrodniarzy komunistycznych,którzy -jesli jeszcze zyja maja niezłe emerytury-bardzo czesto
i przywileje jako kombatanci--chcesz za
te narody,które mordowały i wszczynały wojne---okupowały Polske przez tyle lat i wiele razy

chcesz za nich oddawac długi powojenne i pokomunistyczne
mało ucierpielismy jako naród?

oni cierpieli ,my i inne nacje---a my mamy płacic za wszystkich drani-
to uwazasz zanormalne
?
to nie dziwne ,ze nasz rzad podkłada t..k jesli czesc społeczenstwa tak mysli jak wy

ja naleze do ludzi ,którzy komunikowali sie z róznymi osobami
z Holendrem spiewałam piosenke na stacji,Szwedkom ostatnio pokazywałam -gdzie jest kantor
kiedys zaprowadziłam pobitego Norwega napolicje i wyjasniałm za niego -co ,gdzie i jak--bo panowie akurat wtedy na poczekaniu nie mieli niekogo z odrobina znajomosci angielskiego
Rumunke z blizniakami zaprosiłam na kawe do domu

jestescie dziwni---wy młodzi! nie chcecie znac historii Polski
obchodzi was tylko wasz interes-zarobic i pobawic sie
niewazne w czyich rekach beda wszystkie obiekty-gdzie bedziecie zarabiac i tanczyc
nie obchodzi was to?

poczytajcie --ilu Polaków zgineło i na jakich frontach?
ile ludnosci cywilnej wymordowano -bestialsko
ile kobiet i dzieci zostało zgwałconych przez oswabadzajacych nasz naród Rosjan
i za to też są złi --za te gwałty,rabunki i zniszczenia-
sa zli ,ze burzymy pomniki na czesc ich chwały

Polsak straciłą conajmniej 1/3 ludnosci po okrojeniu po Jałcie...a ile wymordowano i wywieziono----odsyłam do historii

wy nie macie teraz w obowiazku czytac wielu waznych lektur
bo o honor własnego narodu trzeba teraz walczyc---

czy wiecie ,ze sa kraje gdzie ludzie mysla,ze to Polska a nie Niemcy sa autorami 2 wojny--my jestesmy nazistami
my jestesmy autorami Holokaustu
poczytajcie sobie --ilu Polaków zgineło za pomoc Zydom--całymi rodzinami

i wiel innych ciekawych rzeaczy---dla normalnie myslacego Polaka to jest szok-
jak próbuje sie zmienic historie i nas oczernic

was to nie obchodzi?
czy ktos wogle za ten kraj walczyłby gdyby teraz? ...co jest bardzo prawdopodobne
Ja bym oddzielił jednak organizacje "żydowskie" od narodowości żydowskiej.
Organizacje ("przemysł holocaustu") to po prostu mocne lobby, nastawione na wyssanie kasy skąd się da, martyrologię narodu żydowskiego biorące jedynie za świetny parawan.
A jak kto się postawi, że nie da, to antysemita!

Do Żydów nic nie mam. Znałem kilku. Porządni ludzie, dający się lubić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
toż przeciez pisałam,ze sa i tacy z których i Polska i Izrael powinien byc dumny
prawdziwi Sprawiedliwi wsród narodów swiata-
sa wsród nich historycy,starej daty głównie
ale jest tez sporo "brzydkich" Zydów--na tyle duzo i na tyle wpływowych,żeby nam zagrażac

poczytajcie sobie co oni robia z Palestynczykami
kiedys wklejałam ---
tego nie ma w oficjalnych mediach--bo tam sa tylko poprawne polit,i pełno manipulacji--ludzie młodzi szukajcie prawdy!

historia lubi sie powtarzac
historia jest suma tego czego mozna było uniknac
historia uczy przeszłosci aby zrozumiec terazniejszosc...itd
nie spadlismy z nieba zdzioba bociana-mamy swoich dziadów,pra pra- i ich koleje losu zwiazne z miejscem,całym narodem--...
nie chcesz znac historii swego narodu to tak jakby ciebie twoi przodkowie nie obchodzili
twoje własne dziedzictwo1
O tym Wawelu kolega mi opowiadał, śmiać mi się chciało...
Tego się nie da poważnie traktować.
Nie popadajmy w paranoje.
Każdy zna taką historię jaką chce znać.
Brygada Świętokrzyska to nie są mało znani bohaterowie. To największa regularna jednostka na terenach polskich w tamtym czasie, walcząca zarówno z okupantem niemieckim, jak i z partyzantką sowiecką oraz polską komunistyczną.
Holysov wyzwolili przy okazji, bo wycofując się przed ofensywą sowiecką chcieli połączyć się z Amerykanami,a właściwie z Armią Andersa.
I trzeba dodać, że zrobili to wbrew Czechom, czekającym aż przyjdą sowieci i posprzątają.
Dodam jedynie, że gen. Patton osobiście odmówił wydania żołnierzy Brygady sowietom wcielając ją jako pełnoprawną jednostkę do Armii Amerykańskiej.
Manson dziekuje za poprawke
moze ..jak juz jestes obcykany tak dobrze w temacie
to ...moze wystapisz w roli takiego forumowego nauczycielal historii?:):)

wiesz -kto chce to wie
ale mało ludzi chce szukac
a jak ktos ciekawie napisze-----to wzbudza zainteresowanie:):):)
Nie nadaję się na nauczyciela :-)))

Jeśli ktoś jest zainteresowany Brygadą Świętokrzyską mogę polecić książkę Elżbiety Cherezińskiej "Legion", To nie jest pozycja naukowa, lecz dobrze i uczciwie zakotwiczona w historii i oddająca ducha tamtych czasów.

A ja w tej chwili siedzę nad Gryfem Pomorskim. Też organizacja narodowa i też przemilczana przez historię PRLu, bo antysowiecka. Zresztą niewykluczone, że rozbita przez sowietów. Po wojnie Gryfowcy byli mordowani przez bezpiekę. W czasie wojny nie przyłączyli się do AK, choć współpracowali. W najlepszym dla siebie okresie liczyli jakieś 20 tys. ludzi.
Jako dzieciak słuchałem opowieści o Gryfowcach i ich akcjach, a w szkole dziwiłem się, że o tym nie ma w książkach :)
Jeśli uzbieram ciekawe materiały i będę mieć czas rozważę na poważnie, czy wzorem Cherezińskiej nie napisać popularnonaukowej książki na ten temat. W każdym bądź razie myślę nad tym od roku.
Manson -synowi zapodam
on jest pasjonatem..
ps
pisze z jego pokoju i mam pieknego szklanego orła na scianie przed soba:):)
Jeszcze kilka takich artykułów i w niedzielę zagłosuję na Brauna. Miłego dnia
Kochani--trzeba głosowac na anty-złodziei
to jest teraz najwazniejsze--rozbic gniazdo szerszeni!
rozwalic beton!

adekwatnych ludzi bedziemy wybierac juz w dalszych wyborach

--------------
nie moge nie wspomniec o historii Pani Budzimiry
naszej bojowniczki o wolnosc

"Jak pogoniłam hitlera.."ksiazka o niej
napisana przez Shenka...(pani W.wyszła za Niemca po wojnie....sece nie zan polityki:):)

wspaniałą i miła--znam ja osobiscie,jest w domu opieki

szkoda ,ze jest słabiutka i nie mozna zrobic z nia spotkania dla młodziezy

chociaz...

poczytajcie choc w artykule

http://gosc.pl/doc/1656249.Mowil-na-mnie-Budka
No i patrz, fronda.pl zamieściła wczoraj artykuł o wyzwoleniu Holysova: http://www.fronda.pl/a/70-lat-temu-polacy-wyzwolili-niemiecki-oboz-w-holiszowie,50997.html

Inne tematy z forum Polityka

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

do góry