Odpowiadasz na:

Re: Sprawdzony przepis na pierogi

Mąka, bardzo ciepła (ale nie gorąca) woda, sól, trochę oleju lub masła (ok. 3 łyżek na kilogram mąki). Wymieszać, wyrobić trochę za twarde ciasto, zostawić pod miską lub w folii na godzinę, wtedy... rozwiń

Mąka, bardzo ciepła (ale nie gorąca) woda, sól, trochę oleju lub masła (ok. 3 łyżek na kilogram mąki). Wymieszać, wyrobić trochę za twarde ciasto, zostawić pod miską lub w folii na godzinę, wtedy zmięknie.

Pierogi nie mogą wyschnąć po sklejeniu, bo popękają w czasie gotowania. Trzeba je robić szybko i błyskawicznie mrozić. Można nakrywać z wierzchu folią spożywczą. Używam folii spożywczej do wykładania tac do mrożenia, zamiast posypywania mąką, pierogi mrożone super od tego odchodzą, a mniej z tym bałaganu i nie robi się zupa podczas gotowania.

zobacz wątek
14 lat temu
~Agatha

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry