Widok

Sprzedaż bezpośrednia - pytanie

Przymierzam się do sprzedaży mieszkania, zależy mi jednak na sprzedaży bezpośredniej. Mógłby mi ktoś z Was krok po kroku opisać jak taka sprzedaż powinna wyglądać? Będę bardzo wdzięczna :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przede wszystkim powinno się mieszkanie dobrze do tej sprzedaży przygotować. Pamiętaj, że przy sprzedaży bezpośredniej nikt nie będzie tego mieszkania za Ciebie reklamować, więc musi zareklamować się samo :) Jakiś drobny lifting, dodatki, profesjonalna sesja zdjęciowa. To wszystko sprawi, że mieszkanie sprzeda się szybko, a kupujący nie będą aż tak negocjować ceny. Wiem z doświadczenia - pracuję w firmie zajmującej się świadczeniem takich usług w Trójmieście i klienci są zachwyceni czasem w jakim udaje im się później te mieszkania sprzedać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
przede wszystkim musisz dac odloszenia o sprzedazy mieszkania (nie tylko na trojmiasto, ale w portalach ogolnopolskich). przygotuj numer KW jezeli nieruchomość posiada założoną księgę wieczystą. Przygotuj wysokość ostatniegoi czynszu za mieszkanie (dużo kupujących o to się pyta). jak znajdziesz kupca umnów się do natariusza. ze spoldzielni/wspolnoty mieszkaniowej załatw dokument informujący o braku zaleglości czynszowych/eksploatacyjnych oraz zaświadczenie z urzędu miejskiego o osobach zameldowanych (lub ich braku). jeżeli mieszkanie otrzymalaś w darowiznie potrzebne będzie zaświadczenie z Urzędu skarbowego o nie zaleganiu z podatkami. i to tyle, sama sprzedaż jest przyjemna. ja przy sprzedaz nie mogłem opędzić się pośredników, którzy namówili mnie na podpisanie umów. poza jedną panią nic nie robili aby sprzedać mieszkanie. wszystkie umowy wypowiedziałem, a mieszkanie sprzedałem bez pośredników. pozosaje jeszcze kwestia zapłaty. możesz skorzystać z depozytu notarialnego, czyli kupujący przelewają pieniądze na konto notriusza, a notariusz po podpisaniu aktu przelewa na twoje konta (bardzo bezpieczna transakcja, ale placisz oplątę notariuszowi, kilkaset złotych). możesz również skorzystać e ekspresowego przelewu bankowego, zalożyć konto w tym samym banku co kupujący (pieniadze będą na rachunku po paru sekundach, ale czekać na zwykły przelew (będzie na drugi dzień jeżeli banki będą różne). nie polecam transakcji gotówkowej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry