Widok
Przede wszystkim powinno się mieszkanie dobrze do tej sprzedaży przygotować. Pamiętaj, że przy sprzedaży bezpośredniej nikt nie będzie tego mieszkania za Ciebie reklamować, więc musi zareklamować się samo :) Jakiś drobny lifting, dodatki, profesjonalna sesja zdjęciowa. To wszystko sprawi, że mieszkanie sprzeda się szybko, a kupujący nie będą aż tak negocjować ceny. Wiem z doświadczenia - pracuję w firmie zajmującej się świadczeniem takich usług w Trójmieście i klienci są zachwyceni czasem w jakim udaje im się później te mieszkania sprzedać.
przede wszystkim musisz dac odloszenia o sprzedazy mieszkania (nie tylko na trojmiasto, ale w portalach ogolnopolskich). przygotuj numer KW jezeli nieruchomość posiada założoną księgę wieczystą. Przygotuj wysokość ostatniegoi czynszu za mieszkanie (dużo kupujących o to się pyta). jak znajdziesz kupca umnów się do natariusza. ze spoldzielni/wspolnoty mieszkaniowej załatw dokument informujący o braku zaleglości czynszowych/eksploatacyjnych oraz zaświadczenie z urzędu miejskiego o osobach zameldowanych (lub ich braku). jeżeli mieszkanie otrzymalaś w darowiznie potrzebne będzie zaświadczenie z Urzędu skarbowego o nie zaleganiu z podatkami. i to tyle, sama sprzedaż jest przyjemna. ja przy sprzedaz nie mogłem opędzić się pośredników, którzy namówili mnie na podpisanie umów. poza jedną panią nic nie robili aby sprzedać mieszkanie. wszystkie umowy wypowiedziałem, a mieszkanie sprzedałem bez pośredników. pozosaje jeszcze kwestia zapłaty. możesz skorzystać z depozytu notarialnego, czyli kupujący przelewają pieniądze na konto notriusza, a notariusz po podpisaniu aktu przelewa na twoje konta (bardzo bezpieczna transakcja, ale placisz oplątę notariuszowi, kilkaset złotych). możesz również skorzystać e ekspresowego przelewu bankowego, zalożyć konto w tym samym banku co kupujący (pieniadze będą na rachunku po paru sekundach, ale czekać na zwykły przelew (będzie na drugi dzień jeżeli banki będą różne). nie polecam transakcji gotówkowej.