Widok

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce Temat dostępny też na forum:
Witam!

Czy ktokolwiek uczestniczył w kursach księgowości organizowanych przez SKwP? Czy warto zainwestować i zapisać się na taki kurs? Jaki jest poziom nauczania?

Pozdrawiam
TNT
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam bo sama jestem zainteresowana :)
jest kilka firm które należą do czołówki firm szkoleniowych. zaczynając od stowarzyszeń oraz firm zajmujących się doradztwem np. MDDP Michalik Dłuska Dziedzic i Partnerzy którzy współpracują z ośrodkami akademickimi i tworzą Akademie Biznesu MDDP.

jak dla mnie warto. porównując SKWP do innych to z najlepszymi przegrywają jeśli chodzi o zaplecze dydaktyczne. Reszta to jest mniej więcej to samo. Kwestia wartości dodanej np. w MDDP na szkoleniach ludzie dostają catering, materiały i mają fajniej wyposażone sale. godzinowo podobnie a i mi się wydaje że w stowarzyszeniu bardziej bierze się nacisk na poznanie zagadnień teoretycznie, ale mogę się mylić to niech ktoś mnie poprawi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Warto też zwrócić uwagę na system inqba24. Jest to internetowa usługa, która ułatwia życie doradcy podatkowego, księgowych i całych biur podatkowych. System ten pozwala na usprawnienie komunikacji pomiędzy klientem a wykonawcą, ustalenie zakresu prac do wykonania i zarządzania przebiegiem realizacji zlecenia jak i podawaniem wyników zlecenia zawierających podpis elektroniczny - czyli jest to pewne. Przyśpiesza to też wymianę informacji klienta z systemem finansowo księgowym biura, a przede wszystkim przyjmowanie zleceń online. Koniec kłopotów z papierami, wygodna i tania komunikacja, wszystko porządnie uszeregowane. No i oczywiście wygoda, bowiem wszystko dzieje się online.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chodziłam na kurs na samodzielnego księgowego na Jaśkowej Dolinie.
Niestety poziom był tak wysoki, że zrezygnowałam. Jak się zapisywałam, miła pani przekonała mnie, że tam chodzą ludzie nie mający nawet podstaw rachunkowości. Ja ukończyłam ekonomik i pracowałam kilka lat temu jako pomoc księgowej, a więc jakieś podstawy miałam. Niestety tempo nauczania było dla mnie zbyt szybkie. Wykładowcy lecą z materiałem. Grupa jest wielka ok. 30-40 osób, nikt więc nie jest w stanie stwierdzić czy wszyscy nadążają. A w grupie są orły, które to tempo jeszcze nakręcają.
Poziom bardzo wysoki, więc kurs nadaje się dla osób znających dobrze księgowość.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4
Polecam kursy w Centrum Szkoleniowym FRR.
Jestem absolwentką socjologii z Katowic. Z rachunkowością nie miałam nic do czynienia, ale sytuacja na rynku zmusiła mnie do podwyższenia swoich kwalifikacji i przebranżowwienia.
Ukończyłam w grudniu "Samodzielnego Księgowego" w Katowicach i poziom byl dokladnie taki jak tego oczekiwaliśmy. Wykladowca dostosował tempo nauki do naszych umiejetności i wiedzy- których w większości nie mieliśmy. Grupa liczyła 9 osób, czyli każdy z nas mógl swobodnie pytać w razie wątpliwości.
Długo szukałam odpowiedniego dla mnie kursu, za namową mojej aktualnej szefowej ( Księgowej z wieloletnim doświadczeniem) wybrałam Frundację Rozwoju Rachunkowości i nie żałuję.
Wszystkim którzy szukają kursów polecam kierować się nie tylko ceną ale wybadać rynek, czy czasem za niską ceną nie kryją się liczne grupy. Moja znajoma wybrala inna firme ( bo byla tańsza) i bardzo zaluje- na sali było 36 osób!!!
Tak więc polecam dokladnie zorientować się co oferuję firmy szkoleniowe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to już wiesz że lepiej dopłacić do interesu i iść do firmy która zna się na rzeczy. Dobre firmy szkoleniowe raczej organizują swoje kursy w weekendy i to w dużych miastach, nie trwa to jeden - dwa dni
Niestety zgadzam się z tą opinią w 100%
no na frr to ja bym akurat bardzo uważał, wystarczy poszperać trochę na forach i wszystko jasne...
stowarzyszenie to faktycznie jedna z lepszych firm organizujących kursy,
należy zwrócic przede wszystkim uwagę na prowadzących, dobrze jeśli są doradcami podatkowymi wtedy mamy pewność kursu z praktykiem. oprócz stowarzyszenia śmiało mogę polecic infor i mddp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
frr przegrywa na rynku poziomem doświadczenia wykładowców i tu się zgodzę. cena / jakość też nie jest zbyt korzystna. Miałem okazje zagłębiać się w oferty
Stowarzyszenie księgowych cieszy się sporą renomą, ale o polecanej przez Ciebie Akademii Biznesu też słyszałem wiele dobrego? Różnią się za to ceną. MDDP jest znacznie tańsze. Gdzie zatem leży różnica?
nie ma różnicy. porównaj sobie zakres materiału... może ktoś na upartego coś znajdzie, ja nie widzę na pierwszy rzut oka
No różnicy faktycznie nie ma. Czyli bez sensu przepłacać - MDDP wygrywa ceną, a o jakości też sporo dobrego słyszałem. Chyba, że macie jeszcze jakieś inne ciekawe oferty?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam
A co sądzicie o szkoleniach:
http://www.gowork.pl/programy_promocyjne,11
w internecie jest sporo pozytywnych komentarzy jakie są wasze opinie ???
ja konczylam SKWp na Jaśkowej i uwazam ze dają dobre podstawy teoretyczne i praktyczne... polecam!
Pracuje w księgowosći pełne księgi i przy okazji chcialam zapytac czy ktos nie słyszłal o dodatkowej pracy "po godzinach", lub w soboty?
Obecnie kończę kurs w SKwP na Jaśkowej. Skończylam ekonomik i studia magisterskie z rachunkowości, podjęłam pracę w zawodzie. Szybko zorientowałam się, że brakuje mi wiedzy praktycznej, więc zdecydowalam się na ten kurs - właśnie żeby poznać praktykę i... żałuję. Jak dla mnie poznać tam można ale toerię. Człowiek czuje się dokładnie jak na studiach - sama teoria, ćwiczenia jak w szkole średniej. Z resztą na tej samej książce. Na początku zagadnienia proste, teoretyczne są wałkowane długo, potem już brakuje czasu na to, żeby lepiej ogarnąć trudniejsze tematy i leci się tylko z programem niezważając na to, że ludzie już mało rozumieją. Przy zadawaniu pytania, pani odpowiada, że powinniśmy to już wiedzieć i sami się w domu uczyć... Natomiast przy zwróceniu uwagi przez doświadczonych kursantów, że w praktyce robi się inaczej słyszeliśmy odpowiedzi - ale my się uczymy jeszcze po staremu... Super po prostu!!! Jak dla mnie strata pieniędzy i czasu dla tych, którzy przyszli tam poznać praktykę, jedynie pozostaje papierek... Nie można natomiast przyczepić się do zajęć praktycznych z programu Symfonia i zajęć z podatków, te choć w małej ilości prowadzone były wyłącznie pod kątem praktycznym.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
A czy ukończenie takiego kursu daje jakieś uprawnienia? Co daje ten "papierek" o którym piszesz.
Ten papierek ( certyfikat a nie zaświadczenie - bo tym właśnie różni się kurs w SKwP od kursów organizowanych przez większość firm szkoleniowych na naszym rynku) w połączeniu z egzaminem państwowym przed KNF-em daje takie same uprawnienia jak studnia magisterskie.Należy pamiętać, że prowadzenie własnego biura obrachunkowego bez dyplomu kierunkowej Uczelni Wyższej wymaga "dorobienia" jeszcze dodatkowych kursów z zakresu doradztwa podatkowego, prawa celnego ( bardzo pomocny ) czy też biegłego księgowego lub rewidenta - ale to już "wyższa szkoła jazdy" :) Niestety muszę się zgodzić z opinią, że SKwP przytłacza kursantów ilością teorii, ale np. grupa weekendowa ( zajęcia sobota-niedziela ) daje możliwość skonfrontowania teorii z praktyką. Wykładowcy ( praktycy prowadzący czynną działalność ) są wstanie odpowiedzieć na wszystkie pytania i rozwiać wszelkie wątpliwości.Trzeba tylko się odważyć i PYTAĆ ...
Proszę o podanie z jakiej książki korzystałaś na zajęciach.

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Ja także wiele dobrego słyszałam o kursach orgaznizowanych przez MDDP - chodziła moja siostra i bardzo chwialiła, że były przktyczne.
przepraszam za literówkę, oczywiście praktyczne a nie przktyczne

poprawa egzaminu w stowarzyszeniu

czy zdażyło się komuś nie zdać egzaminu I lub II stopnia w stowarzyszeniu? prosze napiszcie
Cześć:) ja wczoraj się dowiedziałam, że niestety nie zaliczyłam egzaminu na samodzielną księgową...
a jaka jest Twoja opinia o kursie ????
Witaj, kończę właśnie kurs na samodzielną księgową w skwp, jaki był zakres pytań, czy zakres obejmuje tylko ostatni blok materiału, czy od początku? dzięki za info
Witaj, a jaki był zakres materiału? czy mieliście cząstkowy, czy z całości? co z poprawą?
A macie może jakieś pytania do zaliczeń. Mam właśnie zaliczenie I semestru i nie wiem czego się spodziewać.
Nie polecam, nie traktują klienta poważnie. Przekonywali mnie, że moge zerygnować i zwrócą mi pieniądzę,a teraz twierdzą, że nie. Nie warto zawracać sobie głowy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A macie testy zaliczeniowe, bo mam ostatnie zaliczenie
Gdyby ktoś szukał fajnych testów, to polecam odpowiedzi.com.pl :)
Ja dość dobrze wspominam kursy z księgowości organizowane przez gowork. Oni mają takie typowe nastawienie na praktykę, żeby później łatwiej było pracę znaleźć.
Też chodziłam na zajęcia do szkoły gowork, mają dość przystępne ceny.
Hej :)

Ja byłam na szkoleniu od http://www.masterbiznes.pl , widzę, że teraz będzie nowa edycja w Kołobrzegu.

Co mogę powiedzieć? Kursy są dofinansowane,chociaż trochę trzeba zainwestować... Kadra bardzo merytoryczna, wiedza uporządkowana i ... integracje - bo to szkolenie wyjazdowe :) Jak chcesz jakieś dodatkowe info to chętnie Ci opowiem jak to wyglądało.
Właśnie się zastanawiam nad ofertą Master Biznes... Konkretnie interesuje mnie szkolenie wyjazdowych o podatkach - http://www.masterbiznes.pl/node/98 - brzmi naprawdę fajnie, a bardzo interesują mnie te zagadnienia. A skoro mówisz, że kadra jest merytoryczna i dużo można wynieść to może się skuszę. No i ten Kołobrzeg kusi, to zawsze jakaś chwila odpoczynku, jak po zajęciach można skoczyć nad morze.
Też miałem okazję być na szkoleniu wyjazdowym, akurat w Zakopanem i widzę, że będzie organizowane tam znowu, we wrześniu - http://www.masterbiznes.pl/node/111. Polecam serdecznie. Fajna, kompetentna kadra, z bardzo dobrym podejściem do ludzi, co w przypadku kursów jest bardzo ważne. Wszystkie informacje przedstawione jasno i rzetelnie. A po zajęciach możliwość pooddychania świeżym górskim powietrzem... Super!
Sporo dobrego słyszałam o masterbiznes i tez się nad nimi zastanawiałam, ale wybrałam jednak ARC po opinii znajomej. Byłam na kursie: https://www.arc.pl/kursy/ksiegowe/od-podstaw-do-samodzielnego-ksiegowego/-samodzielny-ksiegowy-kurs-weekendowy w Katowicach i jestem bardzo zadowolona. Usystematyzowałam swoja wiedze, bo nie rozpoczęłam pracy w zawodzie zaraz po studiach i ten kurs naprawdę mi się przydał. Fajna kadra i super organizacja na naprawdę wysokim poziomie. Wybieram się do nich jeszcze na kurs interpersonalny, moze sie przyda:) pozdrawiam
Świetnym wyborem jest również SEKA. Moja siostra zrobiła tam kurs "Księgowy od podstaw". Bardzo dużo wiedzy przekazywanej w dostępny sposób. Trenerzy w każdej chwili skłonni do pomocy i wyjaśnienia niejasnych spraw. Generalnie kurs bardzo chwaliła, więc myślę, że warto https://www.seka.pl/szkolenia/ksiegowy-od-podstaw/
do góry