Widok

Straż miejska

Witam. Jedno pytanie.
Ktos sie orientuje jakie uprawnienia ma straz miejska?
Przejechalem na czerwonym po czym kazali mi sie zatrzymac :) powiedzialem ze nie widze takiej potrzeby i dalej jechalem..gosc szedl w zaparte i kazal zjechac, baba straznik ze kierownica zajezdzala mi droge hehe a straznik powiedzial ze wsadzi mi palke w szprychy..ja na to prosze bardzo i kumajcie ze sie wychylil i chcial rzeczywiscie wsadzic w tylne kolo debil heheh, skonczylo sie tak ze zjechalem sprytnie na chodnik kilka uliczek i im "odjechalem". Oczywiscie w trakcie dyskucji twierdzilem ze nie maja uprawnien i ze nie planuje postoju na pogawedki (blefowalem bo nie znam ich uprawnien) tak wiec kto sie orientuje co te paly moga zrobic w razie niemca? :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kokos napisał(a):

> Druga sprawa to ta stara arogandzka cecha narodowa polegajaca
> na bycia najwiekszym cwaniakiem polegajaca na kombinatorstwie
> jak oszukac i łamac najprostrze przepisy gdzie zagranicą nikt
> by nawet niepomyslał bo to ze czerwone oznacza stop a zielone
> wolna droga to juz prosciej sie nieda.

Jeździłem wielokrotnie w międzynarodowym towarzystwie i uwierz mi że nie tylko w Polsce jeździ sie na czerwonym.
Poza tym w większoście rozwiniętych krajów sygnalizacja świetlna działa dobrze, czyli jak jest pusto jest zielone i tyle. Sygnalizatory są na fotokomórke i działają nawet na rowery (sam sprawdziłem). Po prostu nie ma potrzeby jeździć na czerwonym bo zawsze gdy zbliżałem sie do skrzyżowania zapalało sie zielone.

www.trek.gd.pl
niewiem czemu uwas jest myslenie takie ograniczone moze to z przetrenowania .albo za płytko oddychacie i krew do muzgu niedociero a niedotlenienie wiadomo ze szkodliwe jest?:)

Druga sprawa to ta stara arogandzka cecha narodowa polegajaca na bycia najwiekszym cwaniakiem polegajaca na kombinatorstwie jak oszukac i łamac najprostrze przepisy gdzie zagranicą nikt by nawet niepomyslał bo to ze czerwone oznacza stop a zielone wolna droga to juz prosciej sie nieda.

Ale z tym wezwaniem policji bardzo sie mi podobało !!Proponuje tak robić bedzie was to wtedy kosztowac podwujnie:)A jak policja skieruje sprawe do sadu grodzkiego poczwórnie!!

Ale pisze bo mi sie was zal zrobiło A policja niemusi was łapac na goracym uczynku wystarczą ze swiadkami są ci ze strazy miejskiej.

Zycze wam jak najwiekszej ilosci mandatów:) Pa
Kiedyś czytałem kodeks drogowy, ale ja nie pytam czy wolno jeździć czy nie tylko czy straż miejska może ma uprawnienia do u karania mnie za takie wykroczenie.
michfel napisał(a):

> Ja również nie cierpię się wybijać z rytmu pedałowania i staram
> się nie zatrzymywać na czerwonym. Na szczęście straż miejska
> nigdy mnie nie złapała kilka razy policja, ale skończyło się
> tylko na opr. Napiszcie czy straż może nas ukarać mandatem lub
> nakazać jazdę po ścieżce jak jedziemy ulica a obok jest pseudo
> ścieżka rowerowa. A tak na marginesie to ten, kto wymyślił
> straż miejską w Polsce to powinien ryby łowić do końca swoich
> dni na półwyspie Czukockim. Pozdrawiam ludzi z straży
> miejskiej.

chyba nigdy nie czytałeś przepisów ruchu drogowego, więc przeczytaj to będziesz wiedział, temat stary jak świat!
Ja również nie cierpię się wybijać z rytmu pedałowania i staram się nie zatrzymywać na czerwonym. Na szczęście straż miejska nigdy mnie nie złapała kilka razy policja, ale skończyło się tylko na opr. Napiszcie czy straż może nas ukarać mandatem lub nakazać jazdę po ścieżce jak jedziemy ulica a obok jest pseudo ścieżka rowerowa. A tak na marginesie to ten, kto wymyślił straż miejską w Polsce to powinien ryby łowić do końca swoich dni na półwyspie Czukockim. Pozdrawiam ludzi z straży miejskiej.
moze pomysleli ze pizze rozwozisz i wystygnie .....;P
Krzyżak napisał(a):

> mlokosy jestescie, dopiero sie uczycie tej sztuki :D Tobiasz i
> Slawek rowniez znaja sie na fachu :D

Tak jest !!
A co do straży miejskiej to jakoś niedawno darłem na czerwonym gdzieś na karwinach to tylko mi palcem pogrozili :)

www.trek.gd.pl
w Londynie, Kopenhadze i Amsterdamie jazda na czerwonym (nie tylko wtedy gdy jest pusto, również w godzinach szczytu) to norma. Robią tak zarówno kolarze trenujący jak i używający roweru do pracy (kurierzy), a także zwykli dojeżdżacze do pracy, którzy jeżdżą z ciut większym zaangażowaniem niż przeciętny użytkownik "holendra".

Nie twierdzę, ze to mądre czy dobre ale do jasnej anieli nie pielegnujcie w sobie polskich kompleksów jakobyśmy byli sto lat za murzynami - niczym tak naprawdę nie odstajemy od reszty europy. Michniki jedne.

p.s. ja też jeżdzę na czerwonym od czasu do czasu
doceniam starania "przewodniczacego" bo chlopak stara sie rozwiazc problem, ktory moze kazdego dotyczyc wiec Ty daj na luz :)
Nie, nie jestem:). Ale bardzo lubie takie zagadnienia prawne, a w szczegolnosci dotyczace ruchu drogowego. Jakbys przejrzal archiwum to bys zobaczyl, ze dosc mocno udzielam sie w tego typu watkach;)

On już z pewnością docenił Twoje starania. Daj na luz.
Na stronie MSWiA znalazlem takie definicje:

USTAWA
z dnia 20 czerwca 1997 r.
Prawo o ruchu drogowym

"pojazd" - środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;
"pojazd silnikowy" - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;
"pojazd samochodowy" - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;
"rower" - pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem;
"droga" - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt;

http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/58/1701/
//--------------------------------------

Wiec czy rower jest pojazdem wedle tego to ja juz nie wiem:-)). Takze dalej uwazam, ze najlepiej zadzwonic.

Kuba to nalezaloby rozwazyc czy w przypadku jazdy rowerem po jezdni jestes faktycznie traktowany jako pojazd? Bo jesli nie to faktycznie sprawa moze nieco inaczej wygladac - choc w zakresie kontroli ruchu drogowego przez SM nie ma opcji mandatu za swiatlo - ale byc moze to tez tylko dotyczy sie samochodow. Sadze, ze tak do konca to chyba nikt nie wiem i moznaby sie ostro klocic. Ja bym zadal wezwania policji - a ta i tak by nie miala dowody na zlamanie przez Ciebie przepisu. Co do samego zatrzymania roweru przez SM to niby maja prawo, ale wtedy wychodziloby na to, ze nie jestes na tych samych zasadach traktowany na drodze co samochod. A warto przypomniec, ze jest mozliwa taka sytuacja i nawet zachodzi w pewnym przypadku: a mianowiecie w okresie zimowym jadac rowerem nie musisz miec swiatel wlaczonych caly dzien, a samochod musi - czyli nie jestes traktowany tak jak samochod i tutaj moze byc podobnie. Mysle, ze najlepiej zadzwonic na policje i sie dowiedziec, bo oni powiedza bez zadnych wykretow jak SM (SM dobrze wie, ze malo moze, a paziuja jak policja) i to najleiej dzwonic do ruchu drogowego.

PAPIREN BYTE !!
na zachodzie nie musza, jak jest czerwone to sie stoi, u nas jest chołota i buractwo wiec muszą pilnowac na przejsciach.
a co jest jak mówią, że ktoś ma się zatrzymać do kontroli a on ucieka?
wzieli by się ***** do roboty, tak samo jak stoja przy przejsciach dla pieszych i haltują wiarę.
ale straz miejska mu dala? ilekroc przejezdzam upewniam sie czy za plecami nie ma policji :) ta sytyacja ze straza miejska byla wyjatkowa i zrobilem to z pelna premedytacja, bylem ciekaw po prostu co zrobia :)
Krzyżak radzę Ci zaprzestać tego rodzju przewinień, dobrze Ci radzę jak przyjacielowi....otóż byłem świadkiem jak jakiś rowerzysta zapłacił 100zł za przejazd na czerwonym świetle.....pczekałem na niego i zapytałem z czystej ciekawości ile zapłacił, wprawdzie nie zapłacił gotówką bo jej nie miał, ale dostał kwitek do zapłacenia a jak nie zapłaci to sprawę kierują do sądu grodzkiego.
Także nie wiem czy warto udawać chojraka.
ok, dzwonilem do strazy miejeskiej w gdyni. gosc powiedzial ze maja prawo mnie zatrzymac i nalozyc mandat. Nastepnie zacytowalem mu fragment rozporzadenia MSWiA i sie zagotowal, po czym powiedzial ze to sie tyczy samochodow, ja na to ze jestem pelnoprawnym uczestnikiem ruchu i jestem traktowany jak samochod a on na to ze rowery moga zatrzymywac bo tak. Pan byl malo przekonujacy i chyba nie do konca pewny swoich racji.

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry