Widok

Studia w WSTIH. Czy warto?

Witam serdecznie. Mam problem z wyborem uczelni wyższej. Jestem pewna, że chciałabym pracować w branży turystycznej.
W związku z tym, pragnę dowiedzieć się czy WSTIH jest dobrym wyborem. Czytam dosyć dużo opinii które nie są zbyt pochlebne.
Jak jest naprawdę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niestety WSTiH cieszy się złą sławą. Trudniej zdać ogólniak lub technikum niż studia na tej uczelni. Poziom bardzo niski. Pracodawcy branży turystycznej o tym wiedzą i wybierają pracowników innych szkół, np. AWF, więc radzę złożyć papiery na AWF (jest tam turystyka).

Wiem co piszę. Pracuję w trójmiejskiej branży turystyczno-gastronomicznej już od ponad 15 lat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marcin ma absolutną racje. Jestem po licencjacie w tej szkole. Niczego co mi się przydaje w pracy (biuro turystyczne), nie uzyskała dzieki edukacji w tej szkole. Dla mnie stracony czas i kasa. albo awf albo (nie pamiętam nazwy), szkoła w Sopocie- równiez z kierunkiem turystyka. W tej Sopockiej szkole, studiowała koleżanka z biurka obok w pracy i pamiętam że nieźle ją cisneli pod względem nauki. Miała bardzo dużo jakiś prac dodatkowych w domu itd. więc całe weekendu siedziała w szkole a po pracy pisała jakies prace zaliczeniowe, jednakż edizeki temu jak twierdzi ma duzą wiedzę po tej szkole. natomiast wstih wystrzegaj się jak ognia. w liceum było ciężej niz na tych studiach. po tej uczelni wyjdziesz i żaden pracodawca nie będzie chciał cię przyjąc. moja szefowa prowadząca biuro 20 lat, o tej szkole ma b. negatywne opinie, mi sie udało dostać dzieki stazowi z pup a potem dzięki pracowitości i chęci poszerzania wiedzy i jej zdobywania. dopiro w pracy nuczyli mnie pracy na systemach rezerwacyjnych, w omawianej szkole nawwt słowa Merlin.X nie słyszłałam ( a to jeden z popularniejszych systemów).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jak tam na AWFiS jest? Ciężko jest się tam dostać? Jak to tam wygląda? Wiecie czy można się przenieść tam z innej uczelni na której ma się rok zdany, ale nawet żeby na AWFiS zacząć od pierwszego roku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W takim razie dziękuję za opinie.
Jestem po technikum hotelarskim i chciałabym kontynuować mój kierunek.
Teraz jestem w kropce.
Zależy mi na nauce języków obcych na jak najwyższym poziomie, nie rezygnując z hotelarstwa.
A jak z praktykami, byłaś na zagranicznych?
Poszukam wsród AWF-ów.
Jestem zdecydowana przeprowadzić się na drugi koniec Polski, by tylko robić to, co lubię.
A na WSTiH zwróciłam uwagę ze względu na pierwsze miejsca w rankingach uczelni turystycznych.
Jak widać nie można im ufać.
Ja jestem na studiach ale prywatnych. Jeżeli masz kasę, nie musisz się martwić że Ci zabraknie, nie musisz pracować to dobra (istnieją takie też) szkoła prywatna też jest dobrym wyjściem. Z tym, że to że płacisz nie znaczy że ją ukończysz i że będzie łatwiej.
Z doświdaczenia może nie dużego ale wiem, że jednak warto się postarać i wybrać państwową uczelnie. Ja taką przemianę rozważam, może i będę miała więcej zajęć ale nie musze płacić za nauke i pracować, albo moge pracowac i zainwestowac w dodatkowe jakieś kursy, język itp. :-)
W takim razie jaką uczelnię państwową polecasz?
Nie chodzi o myślenie "płacę więc zdam".
Nie chcialabym by było prosto, łatwo i przyjemnie, jednak bardzo interesuję się turystyką i zależy mi znalezc uczelnię, po której będę posiadała niezbędne kwalifikacje.

Jeśli macie jakieś pomysły, podzielcie się, proszę ;)
Ja słyszałam że AWFiS jest dobra. Pisałam do nich maila bo miałam kilka pytań, ale odpowiedzi nie uzyskałam i tak myślę, że raczej nie odpiszą już... Nie wiem czy mają taki natłok zajęć czy po prostu im się nie chce..
Pisałam wcześniej do WSTiH , nie wiedząc kiedy będzie rekrutacja i od razu uzyskałam odpowiedz. Teraz nie ma tego problemu, gdyż jest to zamieszczone na ich stronie.

Dziękuję. Poczytam trochę o AWFiS ;)
ja do mojej prywatnej szkoł też pisałam i od razu dostałam info.Oni po prostu bardziej dbają i starają się o studentów w końcu płaci się :-) Ciekawe czy jak na AWFiS pojadę to czy się czegoś dowiem. Zależało by mi aby się tam dostac, a nie miałam jak podjechac do nich i myślałam że drogą mailową uzyskam jakieś informacje.

Inne tematy z forum Opinie i oceny

Dominik - ocena (3 odpowiedzi)

Dziękuję za kolejny rok współpracy. Firma zarządza moimi nieruchomościami na wynajem, gorąco...

Marta - ocena (4 odpowiedzi)

Chciałabym wyrazić swoje głębokie rozczarowanie usługami świadczonymi przez tę firmę sprzątającą....

Grzegorz - ocena (3 odpowiedzi)

Nie polecam , pizza surowa , zimna , złej jakości ser , i ta cena za 50 zł oczekiwałem dobrej...

do góry