Widok

Studniówki - umierająca tradycja?

Hydepark Kobieta Temat dostępny też na forum:
Zastanawia mnie po co jeszcze maturzyści robią studniówki, czy to ma dziś sens, skoro można poimprezować z klasą w dowolnym miejscu w dowolnym czasie. Kiedyś to rozumiem, to była jedna z niewielu szans, żeby się wybawić (legalnie poprzytulać do koleżanek), ale dziś?

Idzie ktoś z Was na studniówkę (właśnie zaczyna się na nie "sezon")? Ciekawi mnie czy wg. Was mają one jeszcze sens.:)

Może trzeba zbojkotować tę tradycję?:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
My 10 lat temu dla jaj zabraliśmy szampany Picollo ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bylam na swojej rok temu .. bylo swietnie, alkohol byl pod stolem .. jedna kolezanka przesadzila.. ale to nie nauczylecie sa od tego aby nas pilnowac.. w koncu ludzie maja po 18/19 lat.. maja rozum. ( albo i nie) i sami powinni zadbac o swoje dobre zachowanie.. co do cen to przesada.. moj wstep na 100dniowke z osoba towarzyszaca to byl koszt 400 zl .. ale nie zaluje..bede miala co opowiadac dzieciom .. to jest raz w zyciu . .tak jak wesele czy 18 tka.. ale jest tyle opinii na ten temat ilu ludzi.. :)) znam i takich co nie poszli i nie zaluja :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
odkąd pamiętam na studniówkach alkohol zawsze był rozlewany pod stołem ;)
ja swoją studniówkę miałam 12 lat temu :) przeważnie każdy sobie dziabnął drinka ale to wszystko było w granicach rozsądku. Nikt nie słaniał się na nogach ani nie zalegał gdzies po kątach ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ewidentny upadek szkolnictwa pociąga za sobą konsekwencje.Jakość relacji między uczniami też się obniża, obyczaje upadają, więc tradycja studniówek stnieje wyłącznie jako pewna forma,skorupa, w środku pusta.

Żeby jakaś tradycja przetrwała trzeba dbać o całość tradycji kulturowej. No i na tym przypadku widać marną jakość "III RP".
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5
A w jakim świecie wy żyjecie no może na początku jest nielegalny ale potem jak wszyscy są wstawieni
Mam 22 lata to wiem co mówie bo jestem jeszcze na czasie i się nasłuchałem
a Wy już minusujecie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Alkohol na studniówkach jest legalny?? nie no, rzeczywiście za późno się chyba urodziłem....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zależy od towarzystwa ale dziś to pocałujesz dziewczynę a jak podpijesz to wiadomo jak jest, a czy nauczyciele pilnują może na początku a zdarza się że i sami piją alkohol jest legalny i na stołach stoi nikt się nie kryje byle tylko zachować pion w tańcu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Serio, aż tyle się zmieniło? Ja pamiętam jak za swoich dawnych czasów (czytej z 15 lat temu) to była kulturalna zabawa, ledwo dało się pocałować dziewczynę, bo nauczyciele patrzyli. A właśnie dziś nauczyciele też pilnują młodzież na studniówkach i patrzą czy nie piją po kątach?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
ciekawe bo za 100zl moj syn sie raczej dobrej wodki nie napije,szczegolnie ze 100dniowka jest w szkole.

Inni tegoroczni maturzysci ktorych znam rowniez impreze maja w szkolach.

Jezeli chodzi o wyjazdy klasowe to coraz czesciej jest tak ,ze mlodziez nie umie sie zdecydowac czego chce i w koncu nigdzie nie jada.

Studniowka to jakby ostatnia szansa na wspolna zabawe klas tego samego rocznika wiec jestem za
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2
No raczej studniówka to tradycja a czy warto ją pielęgnować to nie wiem bo ja na swojej nie byłem.
Dziś studniówka to wódka jadło hotel pokoje do wynajęcia i według mnie sex albo kto przyjedzie lepszym autem albo już w ogóle limuzynom nazywajmy rzeczy po imieniu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Towarzyskie

Zdrada (78 odpowiedzi)

Dowiedziałam się,że mąż mnie zdradza. W środku jestem cała rozstrzęsiona, serce mi pękło, ale za...

do góry