Widok
Światła-Biedronka
Czy tylko ja mam wrażenie, że te światła zostały zamontowane w celu wyrządzenia korzyści tylko temu popularnemu dyskontowi? Wracając po 16 od strony Rębiechowa są korki jak na starym Słowackiego, gdzieś od połowy lotniska właśnie do tych świateł, dalej ruch bezproblemowy. Wczoraj stałem tam na czerwonym i co zaobserowałem, zapala się zielone, za 10 sekund (z zegarkiem w ręku) zapaliło się znowu czerwone. Stał dosłownie jeden pieszy i nacisnął przycisk. No czy komuś się sufit na łeb spier...?Ważniejsze dla ruchu jest udrożnienie głównej przelotówki, czy zrobienie dobrze klientom Biedry? To samo się dzieje, kiedy wyjeżdżające auto z Biedry chce się włączyć do Lotniczej. Przejazd przez Banino dzięki tym światłom to tragedia. Nie wiem czy sensowniej gnębić pismami gminę czy poinformować jakiegoś dziennikarza. No chyba,że tylko ja w tym widzę problem,co na tym forum wcale by mnie nie zdziwiło.
Po pierwsze, światła na lotniczej zapalają się, gdy ktoś jedzie za szybko (z obu stron na raz, co jest trochę glupie).
Po drugie, zapalają sie czerwone również, gdy ktoś najedzie na pętlę indukcyjną od strony biedronki/Wspólnej).
Niestety, jak zapalą się te od zbyt szybkiej jazdy, to 5 sekund później lubią się zapalić te od pętli i przejedzie tylko jeden samochód. Ktoś je nieco źle zaprogramował (a może i dobrze, bo jak ktoś zapierd*la jak debil i by nagle z bocznych zaczęli wyjeżdżać to by wypadki były).
Po drugie, zapalają sie czerwone również, gdy ktoś najedzie na pętlę indukcyjną od strony biedronki/Wspólnej).
Niestety, jak zapalą się te od zbyt szybkiej jazdy, to 5 sekund później lubią się zapalić te od pętli i przejedzie tylko jeden samochód. Ktoś je nieco źle zaprogramował (a może i dobrze, bo jak ktoś zapierd*la jak debil i by nagle z bocznych zaczęli wyjeżdżać to by wypadki były).
do ZBIG: nie mam nic przeciwko pieszym,ale te światła nie są w żadnym procencie racjonalne, pojawia się jeden przechodzeń i czerwone dla aut. Nie sensowniej było zrobić: 40 sekund zielonego dla aut, 15 s. dla przechodniów i aut wyjeżdżających z Biedry. No chyba,że wszystko jest ok, a stanie od połowy lotniska jest czymś naturalnym ze względu na te światła. Więcej spalin, więcej radości.
Te swiatla sa tam ze wzgledu na dzieci idace do szkoly.
Bardzo dobrze, ze zapalaja sie natychmiast, bo naturalna cecha dzieci jest niecierpliwosc i gdyby musialy czekac minute az zapali sie zielone to polowa przechodzilaby na czerwonym i ginela.
Wczesniej auta pedzily w tym miejscu nawet 100km/h i stwarzaly powazne zagrozenie. Bardzo dobrze, ze predkosci sie zmniejszyly...
Bardzo dobrze, ze zapalaja sie natychmiast, bo naturalna cecha dzieci jest niecierpliwosc i gdyby musialy czekac minute az zapali sie zielone to polowa przechodzilaby na czerwonym i ginela.
Wczesniej auta pedzily w tym miejscu nawet 100km/h i stwarzaly powazne zagrozenie. Bardzo dobrze, ze predkosci sie zmniejszyly...
ej chyba mylicie sie w zeznaniach... jedni piszą że przez światła stoją w korku od połowy lotniska.... jak to sie ma do tych zapierdzielających 100 km/h w tym miejscu? to w korku można tak szybko? ehh :p
światła zostały zrobione dla Dzieciaków idących do szkoły zgadza się. Gdyby były robione pod biedronkę byłyby postawione w dniu otwarcia sklepu a tak też nie było!
co do pętli tam wystarczy 70 km/h jechac by sie czerwone zapalilo. Niektórzy wymijają je jadąc pod prąd - Brawo dla tych ASÓW
światła zostały zrobione dla Dzieciaków idących do szkoły zgadza się. Gdyby były robione pod biedronkę byłyby postawione w dniu otwarcia sklepu a tak też nie było!
co do pętli tam wystarczy 70 km/h jechac by sie czerwone zapalilo. Niektórzy wymijają je jadąc pod prąd - Brawo dla tych ASÓW
Za przebudowę tego skrzyżowania to kryminał się należy temu kto na to pozwolił, a dla kolejnej osobie za odbiór tak chałturniczo wykonanej pracy. Sama idea budowy skrzyżowania ze światłami jest bardzo dobra, brak lewoskrętu i prawo skrętu to jest duży minus. Światła można zawsze zsynchronizować.
Podobnie ma się teraz sprawa z rondem przy Pszennej/Źródlanej/Lotniczej. Kawałek asfaltu przy przystanku ułożony łopatą, a połączenie stary nowy asfalt woła o pomstę do nieba.
Podobnie ma się teraz sprawa z rondem przy Pszennej/Źródlanej/Lotniczej. Kawałek asfaltu przy przystanku ułożony łopatą, a połączenie stary nowy asfalt woła o pomstę do nieba.
Te światła są niebezpieczne gdy działają w trybie weekendowym. Zamontowane pętle indukcyjne w nawierzchni Lotniczej mierzą prędkość zbliżających się pojazdów z obu stron i w przypadku przekroczenia dopuszczalnej prędkości zmieniają światło żółte migające na czerwone na wszystkich sygnalizatorach. Po kilku sekundach po czerwonych zapalą się równocześnie z każdej strony żółte migające. Nie wszyscy wiedzą jak się zachować w takiej sytuacji i dochodzi do wymuszeń pierwszeństwa.
Chyba faktycznie byłoby bezpieczniej gdyby światła działały cały czas.
Chyba faktycznie byłoby bezpieczniej gdyby światła działały cały czas.