Widok
Wczoraj na przykład Orange przeprowadził kilka światłowodów już do domów klientów na Poziomki. Wygląda na to, że rejon Księżycowej i bocznych ulic będzie już na dniach fizycznie podłączony do sieci. Myślę, że w ciągu najbliższych miesięcy klienci radiowi Amelka/Wave/JTM/itd. jednak zmienią swojego operatora i będzie to dobry ruch - niestety trudno konkurować z korporacją.
Kto trochę zaczeka (nie zwiąże się od razu długą umową z Orange), będzie miał wybór - na tych samych światłowodach hurtowego operatora Orange będzie można wybrać detalicznego dostawcę usług Amelek. To prawda że trudno konkurować z korporacją, ale dużo zależy też od Was. Możecie mieć taki sam Internet i jednocześnie pomóc przetrwać lokalnej firmie, w której telefon odbiera człowiek a nie sztuczna inteligencja.
Na jakie usługi konkretnie potrzebujecie tych rabatów? Mnie najbardziej by się przydał na wywóz śmieci, ale takiej oferty w pakiecie z Internetem chyba jeszcze nie ma... I to jest też przykład co się dzieje jak jest tylko jeden dostawca usług, teoretycznie najlepsza oferta wybrana w przetargu. Wszystko inne drożeje - dlaczego właśnie Internet na który wydajemy średnio kilkadziesiąt zł miesięcznie jest tym, na czym najbardziej trzeba szukać oszczędności?
Jakoś mnie to nie przekonuje - czy lokalna znaczy lepsza? Zmieniałem dostawcę internetu kilkukrotnie, aby mieć lepsze warunki (prędkość, stabilność, cena). Na dzień dzisiejszy światłowód jest najlepszym rozwiązaniem - jak Amelek zacznie oferować konkurencyjną ofertę na światłowodzie względem Orange - to sam przyciągnie klientów. Trzymam kciuki. Niestety w moim przypadku długo będę się namyślał, czy warto wybrać Amelka patrząc na doświadczenia z wcześniejszą jakością usług (nagminne spadki prędkości na łączu w latach poprzednich). Może w Orange odbiera automat, ale zawsze udawało mi się połączyć z konsultantem z infolinii - trochę straszysz tą SI.
Tak, lokalna teraz znaczy lepsza również później. Nie przyciągnie tych którzy chwilę wcześniej podpiszą długie umowy. Trudno się odnieść do wcześniejszych problemów nie wiedząc o jaką konkretnie lokalizację chodzi, ale te ogólne dotyczące wszystkich zostały dawno rozwiązane, wyjścia w świat obecnie nie brakuje (zostało rozbudowane w samą porę tuż przed pandemią), ale i tak z wyprzedzeniem planujemy kolejną rozbudowę (mamy już swój światłowód przy studzience Orange, w pobliżu jest też Volta gdyby jednak nabrali chęci do współpracy). Natomiast akurat całkiem niedawno była uszkodzona linia telefoniczna i naprawa trwała około 10 dni, więc doświadczenia z infolinią są z pierwszej ręki. Przyczyną uszkodzenia kabla okazały się zresztą wykopy pod światłowody tego samego Orange.
Światłowody nie muszą być w wykopach, mogą być też napowietrzne. Gdzieś po drodze może być radio 60 GHz, oczywiście powiecie że to samo zło ale tu przykładowy wynik u klienta za takim radiem w godzinach wieczornych https://www.speedtest.pl/wynik/294497124 chyba nie tak źle? To radio też nie zostanie tam na zawsze, będzie zastępowane światłowodami, switche mają już porty uplink SFP+ 10Gb.