Widok

Światłowód Orange Banino

Czy ktoś wie czy Orange rozpoczęło budowe światłowodu w Baninie bo widziałem kable i taśmy z napisem
(uwaga kabel telekomunikacyjny)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teoretycznie. A praktycznie to buduje się bardzo drogo z naszych podatków tam gdzie ktoś sobie uznał że trzeba (nawet tam gdzie już od kilku lat jest światłowód), a rzeczywiste białe plamy nadal pozostają białe. Na Familijnym to wiecie gdzie najbliżej się zgłosić, im Was więcej tym lepiej, kilka szeregów już ma szybki Internet, choć może nie ma takiego rozmachu jak się buduje za swoje. Z relacji klienta który nie uległ namowom na światłowód, bo obecne radio mu wystarcza - odwiedzało go i namawiało kolejno chyba 6 różnych handlowców.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak nie opłacalna jak jest nas lekko 10tys we wsi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cieszycie się z unii a nie doceniacie lokalnych firm które też muszą się zmagać z różnymi dziwnymi pomysłami niemiłościwie nam panujących.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie martwiłbym się zbytnio tą skrętką, po zmianie urządzeń możliwe i 2,5 Gb/s na 100 metrów dobrego kabla. A i tak sam GPON to 2,5 Gb/s dzielone na wielu odbiorców. Pewnie wiele osób myśli że wreszcie ma swój niezależny światłowód do samej "centrali Internetu" a tu niespodzianka - kilka ulic dalej splitter (rozgałęźnik optyczny) i dalej już tylko jedno włókno. Historia trochę zatoczyła koło, w podobny sposób (tyle że rozgałęźniki były elektryczne a nie optyczne, ale też pasywne) kiedyś działał Ethernet 10 Mb/s na koncentryku :)

Teoretycznie te światłowody powinny być tylko tam, gdzie są rzeczywiste białe plamy - brak jakiegokolwiek szerokopasmowego Internetu, budowa infrastruktury nieopłacalna i dlatego finansowana z naszych podatków.

W okolicach Agatowej jest lokalny dostawca w zasięgu rzutu beretem. Przy wystarczającym zagęszczeniu klientów możliwy też światłowód, choć nie pomarańczowy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy jest planowany światłowód w okolicach Agatowej?

Z tego co wiem kilka lat temu była przygotowywana lista lokalizacji do połączenia w ramach programu POPC.
Aktualne instalacje są realizowane w ramach POPC2. Polecam wątek na forum https://nasz.orange.pl/t5/Sie%C4%87-i-dost%C4%99pno%C5%9B%C4%87-us%C5%82ug/Informacje-odno%C5%9Bnie-POPC2/m-p/224258 i analizę pliku Raport_04_9_2020_17_49_38_.pdf (chyba z 3 posta). Jeżeli nie ma tam twojej lokalizacji to raczej szanse marne.

Mieszkaniec Banina
2021-05-25 23:54:28
Czy ktoś wie czy Orange rozpoczęło budowe światłowodu w Baninie bo widziałem kable i taśmy z napisem
(uwaga kabel telekomunikacyjny)
Czy ktoś wie dlaczego na osiedlu familijnym nie podłączają światłowodu? nie wierzę że nikt nie chciał.

U mnie musieli ręcznie kopać (ze względu na rury do odwodnienia), rozebrali kawałek kostki i ją ułożyli ponownie. Weszli do garażu i na ścianie przykleili puszeczkę przyłączeniową. Zamiast ciągnąć światłowód po domu - podłączyli do zewnętrznego MTU (wymagane zasilanie) i już istniejącą instalacją sieciową (zwykła skrętka) podłączyli router w środku domu. Taka instalacja niestety w przyszłości ogranicza przepustowość do 1Gb. Wszystkie kable/puszki przykleili na ciepły klej.

Całe szczęście , że Unia zdążyła jeszzce zasponsorować okablowanie naszej wsi.
Niedługo Pisidioci doprowadzą do polexitu i urwie sie dostęp do bankomatu.
Znowu zostaniemy dumnymi żebrakami stojącymi z narodową dumą w kolejce po papier toaletowy jak to było za komuny, do której teraz szybko z powrotem zmierzamy .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Super, dzięki za info.

Kreta nie mają, ale taką maszynę co kopie rowek - 50 cm głęboki i 10 cm szeroki.
Więc przez trawnik mam taki pasek 10 cm bez trawy teraz.

Do domu przeszli przez kostkę (około 1 m opaska) w ten sposób, że Pan z piwnicy przewiercił się na zewnątrz takim wiertłem 180 cm.
I montują to do pudełka i na tym koniec instalacji zewnętrznej;

Potem wpada druga ekipa z routerem (już od wybranego operatora), która kładzie cieńszy i bardziej miękki kabelek od tej skrzyneczki do miejsca gdzie ma stanąć router. Tutaj ich trochę wyręczyłem, bo z piwnicy na piętro przewiert zrobiłem sam, bo musiałem zabudowę rozebrać. Więc tylko przełożyli z góry (kolejne pudełko przyklejone do ściany) i kabel w piwnicy pod sufitem przykleili na gorący klej.

I z pudełka już takim wpinanym kabelkiem do routera.

Ważne, żeby tych kabli za bardzo nie ruszać później - w sensie mieć je w takim miejscu, gdzie nie będą narażone na przygniecenie czy przełamanie. Bo naprawa jest na koszt klienta.

Jak wprowadzają światłowód do budynku? Rozbierają kostkę czy mają kreta?

U mnie dzisiaj T-Mobile.
Prędkość 300Mbs. Podłączenie i router za darmo. 6 miesięcy gratis i potem 74 PLN za miesiąc przy umowie na 24 mies i rabacie za zgody marketingowe.

U mnie od 7.07 Orange podłączył 600Mbs za 50 PLN za instalację; pierwsze 2 miesiące gratis; a potem 89,98 PLN za miesiąc przy umowie na 24 mies i rabacie 10 PLN za zgody markietingowe. Link do speedtestu:
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Orange czy Tmobile? Koszty takie jak na ulotce, czy jakieś dopłaty?

13.07 podłączono do budynku i działa

Przy własnych zakupach jak najbardziej patrzymy na lokalny patriotyzm. Nie zawsze się da, ale przynajmniej próbujemy. Póki było lokalne mleko, kupowaliśmy - prosto od krów które pasły się na dzisiejszym osiedlu Familijnym :)

"po co wam wolność, macie przecież telewizję" - można mieć i u nas, dopiero od niedawna i nie reklamujemy tego, ale jak ktoś potrzebuje to może mieć, po szczegóły zapraszam na priv. Nadal jednak osobiście uważam że w całym Baninie na południe widać Astrę i HotBird-a a na północ maszt w Chwaszczynie, telewizja z dobrze wykonanej instalacji antenowej jest tak samo cyfrowa i tej samej jakości. Tylko instalatorów anten teraz brak, może wrócą jak niedługo się skończy boom na instalacje fotowoltaiczne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mimo wszystko przy zarobkach takie jakie są założę się, że nawet Amelek czy inni mali operatorzy przy własnych zakupach patrzą bardziej na portfel, niż lokalny patriotyzm.

No i w sumie 95% użytkowników nie traktuje sieci jak powietrza, korzystna cena i prędkość znaczy więcej, niż wspieranie lokalesów, bo przy takim podejściu to wszystkie dziedziny życia łupione są przez duże firmy, jak nie sieć to mleko,chleb czy mięso przywożone z zagranicy...

wiec takie życie
do góry