Wyjątki z książki kucharskiej imć Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Perliczki
Smak perliczek przypomina bażanta (..) Nabierają więcej smaku dziczyzny, jeżeli się je przed zabiciem zgoni, tak, aby ze zmęczenia padły. Po oskubaniu powinny dla s k r us z e n i a...
rozwiń
Perliczki
Smak perliczek przypomina bażanta (..) Nabierają więcej smaku dziczyzny, jeżeli się je przed zabiciem zgoni, tak, aby ze zmęczenia padły. Po oskubaniu powinny dla s k r us z e n i a wisieć w zimie co mjniej tydzień, w lecie 3 lub 4 dni.(...)
Kurczęta młode wsłoninie
Można zamiast polewania masłem młodych kurcząt, owinąć je całe, jak kwiczoły, cieniutko, krajanymi plasterkami młodej, niesolonej słoniny, obwiąując bawełną.(...)
Indyk pieczony nadziewany
Wszelki drób, a szczególniej do pieczenia, powinien być na kilka dni przed użyciem w zimie, a na dzień przynajmniej w lecie zarżnięty. Indyk, natychmiast po zarżnięciu, póki ciepły, skubie się na piersiach, grzbiecie i udacg, zostawiając pióra na skrzydłach(...)
Zupa z główki cielęcej naśladujaca żółwiową
Tłustą, białą główkę cielęcą oparzoną, oczyszczoną jak na potrawę, włożyć w zimną wodę na 6 godzin. Rozpłatawszy główkę wyjąć mózg i ozór - wnętrze zaś uszów odrzucić (...) Ozorek obciąga się ze skórki i kraje w paski, główkę obiera z mięsa i kraje wkostkę (...)
Dziękuję, Kiszczaku. Liczę na ciekawe sny tej nocy. ;)
zobacz wątek