Widok

Syrena Sport w Kuźni Wodnej

Opinie do artykułu: Syrena Sport w Kuźni Wodnej.

Niedzielny Pokaz Aut 2012, organizowany przez Kuźnię Wodną w Oliwie i fundację Retrotechn już za nami. W jesiennej atmosferze mogliśmy zobaczyć kilkadziesiąt zabytkowych i klasycznych samochodów. Wśród nich prawdziwą gwiazdę - Syrenę Sport.Pierwszą replikę Syreny Sport, zbudowaną przez lubelskiego entuzjastę motoryzacji Stanisława Mazura, pokazano po raz pierwszy 1 maja 2012 roku na Placu Defilad w Warszawie. W tym samym miejscu, w którym w roku 1960 odbyła się premiera jedynego, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

wnętrze

a wnętrze?

konia z rzędem

temu, co odtworzy technikę ]:->

Odrażająca

jak w tytule :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

CYRK

I ten cały cyrk pod Pałacem Kultury 1 maja...
Ten samochód robi wrażenie na... ludziach, którzy nie interesują się historią Syreny Sport :/
ŻENADA

konia z rzędem

co nie znaczy, że się nie da bo jest możliwość

po co komentujesz?

jak nie podoba się to po co komentujesz?

Banda ważniaków internetowych

Sami pokażcie publicznie swoje zrealizowane projekty, potem oceniajcie inne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiejski Tuning

i nic więcej. :P

Syreny w Krakowie

W Krakowie w klubie FABRYKA była ostatnio impreza z udziałem kilku modeli Syreny Sport, kumpel opowiadał, że klimat był świetny

to była impreza organizowana przez kampanię "Powrót Legendy" Wódki Żołądkowej Gorzkiej

Wszyscy rzucili się na odbudowę Syreny Sport...

A ja zastanawiam się nad tym dlaczego akurat w jednym czasie tyle osób założyło projekty odbudowy tego samochodu... Przez tyle lat była cisza aż tu nagle BUM!
Z jednej strony to dobrze, bo być może na 10 replik chociaż jedna albo dwie będą naprawdę solidnie wykonane.
Najbardziej interesują mnie rzetelnie i dokładnie wykonane prace. Mam na oku dwa takie projekty niestety ich postępy są bardzo powolne...
Jedna powstaje w Szczecinie tutaj jest wykonany maszynowo model wykończony szpachlą druga w Białymstoku przy muzeum - tu dużych postępów nie widać ale chęć bardzo dokładnej odbudowy jest obiecująca.
Jak patrzę na Syrenę Sport z Lublina to ręce opadają... Niestety zgadzam się z niektórymi przedmówcami

Automobilista

Czy wiecie w jakim numerze "Automobilisty" był opisany ten pojazd?

numer

w lutym lub w marcu

na żywo

na żywo ten samochód prezentuje się trochę lepiej niż na zdjęciach, jednak nie zmienia to faktu iż wszystko jest tutaj dziełem przypadku a nie solidnego podejścia.
Przód wygląda wręcz okropnie... Plastikowych kołpaków nawet nie będę komentować.
Dziwię się, że Mirosław Mazur nie przyłożył się do tej pracy zwłaszcza przy tak dużej ilości materiałów zdjęciowych dostępnych w internecie................

niestety

niestety Mirosław Mazur przejdzie do historii jako największy partacz w historii polskiej motoryzacji...
Replika wykonana olbrzymim nakładem finansowym ale okropnie nieudolna, to jest coś jak samowola budowlana bez doświadczenia i polotu.
Ta "Syrena Sport" robi wrażenie na osobach, które nie wiedzą jak wyglądał oryginał, wystarczy porównać to coś ze zdjęciami a wszystko będzie jasne.
Moja ocena w skali 1:6 to 2, wypucowana, lakier wypolerowany, opony nabłyszczone ale wszystko po za tym spartaczone.......

Zainteresowanych porządną pracą chcę zainteresować tą rekonstrukcją: http://www.syrena.sport.eu praca ciekawa i bardzo dokładna.

KOŁA

koła faktycznie inaczej wyglądały

Fundacja im. Cezarego Nawrota

Z tego co mi wiadomo (a temat tego samochodu śledzę od jakiegoś czasu) powstała fundacja im. Cezarego Nawrota, która finansuje budującym repliki Syreny Sport prace. Może twórca tej repliki także skorzystałby z tej fundacji aby poprawić swój projekt? Maskę przednią na pewno trzeba wykonać od nowa, dach tak samo

A mi się podoba :)

Narzekajcie sobie, widziałem tę Syrenkę na żywo i prezentuje się całkiem nieźle :)
Porusza się też całkiem żwawo :)

Karmann...........................................

a tam Syrena, spójrzcie na tego Karmanna! piękna szutuka!

ramki przy tablicach rejestracyjnych

nie mogę pojąć dlaczego właściciele zabytków z uporem maniaka stosują plastikowe ramki z reklamami przy tablicach rejestracyjnych w swoich klasykach... Szpetne są strasznie!
do góry