Widok

Syrena z remizy

Czy tylko ja mam wrazenie, ze wyje o wiele glosniej niz ostatnio? Swoja drogą, to absurd, że w dobie elektroniki i powiadomień na sms i telefon tutaj stawia sie na równe nogi pare tysięcy mieszkańcow. :(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 42
A pani to jeździ autem elektrycznym które ni hałasu ni spalin nie emituje.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5
Syrena straży pożarnej też przeszkadza... o matko co za człowiek
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ręce normalnie opadają. Kobieto wez lecz się , nawet syrena przeszkadza bo za głośna. Powiadomienia sms /matrix to stan umysłu.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie ma to jak dobry reflex, syreny wymienili ok. dwa miesiące temu i wyły już nie raz a tej dopiero teraz przeszkadza, co za ludzie
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Eee jest spoko ta syrena, brzmi jakby ktoś nadepnął piszczącego kurczaka.
Nasza OSP robi kawał dobrej roboty.
A mieszkanka to zapewne jedna z tych "Grażyn" co jej Brajanka budzi ten dźwięk.
Może jednak przemyśli Pani zakup tego szeregu i jednak przeniesie się w Bieszczady?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 2

~nie_anonim
Od szeregów wara! My nie narzekamy ;) Trzymamy z wami Chłopaki z OSP!
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co do brzmienia to się zgodzę ale to dobrze, bo gdy wyła ta poprzednia to mój pies wył razem z nią a teraz już nie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mi tam nie przeszkadza (trochę jakby się zaczynał jakiś atak zombie na nasze Banijskie Siedliszcze:), ale również się zastanawiam po jaką cholerę ona wyje?? Czy jakiś auto sms czy auto telefon do naszych zacnych OSP-owiczów nie byłby pewniejszy? Jak jestem w domu i głośniej oglądam jakiś film to syreny nie słyszę, a telefon zawsze.
Jak kumam lata temu gdy nie było jeszcze telefonów - nawet stacjonarnych.. ale teraz??
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie zrozumiesz tego i nie zaprzątaj sobie tym głowy. Zajmij się tym co zawsze i będzie ok. pozdrawiam �
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

OSP alarm na telefon również dostaję ;D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

No ale jeśli Ty rozumiesz to wytłumacz proszę. Myślę, że nie tylko ja tego nie rozumiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wszyscy zawsze,wszędzie noszą przy sobie telefon.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jeśli jesteś strażakiem, to bez znaczenia, czy jesteś w ogrodzie, garażu, na polu słyszysz syrenę i lecisz.
Jedziesz autem obok remizy i słyszysz to możesz:
- spodziewać się strażaka na jezdni wybiegającego "znikąd"
- wyjechania wozu bojowego
Wolę słuchać syreny, niżby jednego strażaka miałoby zabraknąć jak jest potrzebny, bo telefonu nie usłyszał.
A poza tym to ciekawy folklor i tradycja :)
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę, że to wynika z jakichś procedur. Poza tym dziwię się, że ludziom przeszkadza wycie tej syreny. Jak jeżdżą na wycieczki po krajach arabskich to na pewno im nie przeszkadza wycie przez megafon muezina 5 razy dziennie, to też folklor?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie muszą donikąd wyjeżdżać, żeby się nasłuchać zabobonnego łomotu. Tam wyje muezin, tu jakiś sprośny katabas buja się na linie dzwonu albo prowadzi jęcząco rozśpiewany pochójd. A syrena strażacka niech sobie wyje, ile sił - ona ma sens.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bijące dzwony w kościele ci nie przeszkadzają?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

fakt wyje głośniej i co z tego.... w Baninie taki slaby zasięg telefoniczny lub jego brak, że do nikogo by nie dotarła informacja o alarmie
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mieszkanka uszy umyła
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A przeszkadza syrena tamten sygnal byl o wiele lepszy , a teraz to wyje jak by byl stan wojenny , a tak propo tej pani co tak przeszkadza nasza syrena , ?jak jej sie d*pa bendzie palic to sygnal nie bendzie przeszkadzal jak straz wyjedzie doniej? cekawe!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

"a propo, bendzie bendzie, jak by, doniej, cekawe", itd.
Naprawdę nie da się bez tortur?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szanowni mieszkańcy, przeszkadzają wam samoloty, zwierzęta, sąsiedzi, kościół, smród i kurz z pól itd juz się tu pojawiło a teraz jeszcze i syrena osp. moje pytanie czemu tu zamieszkaliście i czemu nie rozważacie zmiany miejsca zamieszkania zamiast tak miączeć na tych forach? Tylko gdzie jak wszędzie bedzie przeszkadzać.

12 sierpnia. Przeprowadziliśmy się do naszego nowego domu, Boże jak tu pięknie. Drzewa wokół wyglądają tak majestatycznie. Wprost nie mogę się doczekać, kiedy pokryją się śniegiem.

14 października Bieszczady są najpiękniejszym miejscem na ziemi! Wszystkie liście zmieniły kolory - tonacje pomarańczowe i czerwone. Pojechałem na przejażdżkę po okolicy i zobaczyłem kilka jeleni. Jakie wspaniałe! Jestem pewien, że to najpiękniejsze zwierzęta na ziemi. Tutaj jest jak w raju. Boże, jak mi się tu podoba.

11 listopada Wkrótce zaczyna się sezon polowań. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ktoś może chcieć zabić coś tak wspaniałego, jak jeleń . Mam nadzieję, że wreszcie spadnie śnieg.

2 grudnia Ostatniej nocy wreszcie spadł śnieg. Obudziłem się i wszystko było przykryte białą kołdra. Widok jak pocztówki bożonarodzeniowej. Wyszliśmy na zewnątrz, odgarnęliśmy śnieg ze schodów i odśnieżyliśmy drogę dojazdową. Zrobiliśmy sobie świetną bitwę śnieżną (wygrałem), a potem przyjechał pług śnieżny, zasypał to co odśnieżyliśmy i znowu musieliśmy odśnieżyć drogę dojazdową. Kocham Bieszczady.

12 grudnia Zeszłej nocy znowu spadł śnieg. Pług śnieżny znowu powtórzył dowcip z drogą dojazdową. Po prostu kocham to miejsce.

19 grudnia Kolejny śnieg spadł zeszłej nocy. Ze względu na nieprzejezdną drogę dojazdową nie dojechałem do pracy. Jestem kompletnie wykończony odśnieżaniem. Pier....ny pług śnieżny.

22 grudnia Zeszłej nocy napadało jeszcze więcej tych białych stolców. Całe dłonie mam w pęcherzach od łopaty.Jestem przekonany, że pług śnieżny czeka tuz za rogiem, dopóki nie odśnieżę drogi dojazdowej. Sku....yn!

25 grudnia Wesołych Pier.....ych Świąt! Jeszcze więcej g*wnianego śniegu. Jak kiedyś wpadnie mi w ręce ten sku....yn od pługu śnieżnego... przysięgam - zabiję. Nie rozumiem, dlaczego nie posypią drogi solą, żeby rozpuściła to g*wno.

27 grudnia Znowu to białe ku....wo spadło w nocy. Przez trzy dni nie wytknąłem nosa, z wyjątkiem odśnieżania drogi dojazdowej za każdym razem, kiedy przejechał pług. Nigdzie nie mogę dojechać. Samochód jest pogrzebany pod górą białego g*wna. Meteorolog znowu zapowiadał dwadzieścia pięć centymetrów tej nocy. Możecie sobie wyobrazić, ile to oznacza łopat pełnych śniegu?

28 grudnia Meteorolog się mylił! Tym razem napadało osiemdziesiąt pięć centymetrów tego białego ku....wa. Teraz to nie odtaje nawet do lata. Pług śnieżny ugrzązł w zaspie a ten ch.. przyszedł pożyczyć ode mnie łopatę! Powiedziałem mu, że sześć już połamałem kiedy odgarniałem to g*wno z mojej drogi dojazdowej, a potem ostatnią rozp.....iłem o jego zakuty łeb.

4 stycznia Wreszcie wydostałem się z domu. Pojechałem do sklepu kupić coś do jedzenia i kiedy wracałem, pod samochód wpadł mi pier....ny jeleń i całkiem go rozp....olił. Narobił szkód na trzy tysiące. Powinni powystrzelać te sku....łe jelenie. Że też myśliwi nie rozwalili wszystkich w sezonie!

3 maja Zawiozłem samochód do warsztatu w mieście. Nie uwierzycie, jak zardzewiał od tej je...ej soli, którą posypują drogi.

18 maja Przeprowadziłem się z powrotem do miasta. Nie mogę sobie wyobrazić, jak ktoś kto ma odrobinę zdrowego rozsądku, może mieszkać na jakimś zad*piu w Bieszczadach.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Powinno byc pani wstyd .
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pani Mieszkanko,
Czy słyszała Pani o systemie powiadamiania głosowego, które od lat funkcjonuje w miastach?? W tym roku syrena została wymieniona z wiatrowej na elektroniczną dlatego, że:
System powiadamiania ludności musi wydawać sygnały głosowe..... tak, ktoś może przez to urządzenie wygłosić komunikat np. "uwaga uwaga mieszkańcy proszeni są o ewakuację" w razie niebezpieczeństwa lub inne przydatne komunikaty..... jest głośna po to żeby wszyscy mieszkańcy mogli usłyszeć te komunikaty.....
Ciekawe czy gdyby nie było syreny a u Pani coś się działo i połowa Strażaków nie dostałaby SMSów to czy nie miałaby Pani pretensji, że za późno straż przyjechała??!!
Proponuję wymianę stolarki okiennej na trzyszybowe lub więcej - wtedy nic nie słychać :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ta syrena zazwyczaj "ratuje" ludzkie zycie, zdrowie, mienie, nie wyje sobie tak bez powodu. Rozumiem ze ktoś moze być zły jak go ze snu wyrwie ale sądzę że jakby sie u Ciebie paliło lub jakbyś miał wypadek to wtedy syrena by Ci nie przeszkadzała. Miejmy trochę empatii, syrena nie wyje dla rozrywki. A tak jak ktoś pisał nie zawsze telefon jest w kieszeni, nie zawsze w Baninie zasieg dopisuje , a syrena daje gwarancje ze reakcja będzie szybka.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale czy ta stara syrena byla za cicha? Zawiodla kiedys? Czy nie mozna zatem ustawic glosnosci nowej na tensam poziom?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W razie np.skażenia podawany byłby komunikat głosowy i chyba byłoby dobrze by go wszyscy mieszkańcy usłyszeli?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No własnie był problem z głośnością , stara syrena była słyszalna ale w bliskiej odległości od remizy, Niestety nie wszyscy strażacy ochotnicy mieszkają 100m od strażnicy i nie wszyscy mogli słyszeć syrenę. Nie była ona słyszalna w dalszych częściach Banina. Po drugie wszystkie jednostki będące w KSRG zostały wyposażone w tego typu syreny . Wiec prosze nie odbierac tego tak , że ktoś na złość zamontował wam nową syrenę .pozdrawiam
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

To są właśnie trudne sprawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry