Widok

Szambo pisma z gminy

Czy tez dostaliscie pisma z gminy aby wypelnic kto wywozi szambo i z kim umowy macie podpisane ? Co z tym zrobic ? Podobno gmina szemud ma bardzo wysokie stawki za scieki i jak firmy z zukowa beda do szemudu zrzucac scieki to wyjdzie nawet 250 zl za 10m3.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asfalt jest drogi a jeszcze wiele drug w Kielnie do zrobienia
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
drug - ale szkoły były ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

jeszcze nic takiego nie dostałem, ale fakt że w tym roku za wywóz szamba są dużo większe opłaty, pytanie czemu???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na początek trzeba zadać sobie pytanie, czy urzędnicy mogą takiej informacji żądać. Rozumiem, że w czasie kontroli, na miejscu, ale jako informacja, statystyka, zbiór danych? Nie sądzę, ale oczywiście mogę się mylić.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe, jaką pojemność ma beczkowóz, płaci się nie za ilość odebranych ścieków tylko określoną stawkę za przyjazd. Jak ścieki są mierzone i w jakiej ilości i gdzie wylewane.Rozliczanie jest konieczne.
Proponuję życie ECO. Woda bez detergentów może być wykorzystana do podlewania roślin, tak robią Niemcy, może być też wylewana do pojemnika na kompost., szybciej się rozłoży. To nie jest ani śmieszne, ani dziwne. Pozdrawiaml
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wójt chce żeby ludzie podpisali umowę z GPK Szemud i to oni będą brali pieniądze za wywóz a nie obce prywatne firmy. Czyli wójt znalazł sobie fajne źródło finansowania.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

A moze wszystkich zaskoczy i odbiór bedzie tańszy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

niech podnosi opłaty (wójt) jeszcze bardziej, tylko wtedy niech się nie dziwi że ludzie zaczną kombinować i będą wylewać na pobliskie pola. A wtedy wrócą "piękne" zapachy jak na wieś przystało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To może dlatego ostatnio tak śmierdzi. Dzisiaj np w okolicy bojano karczemki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przed dwoma laty smrodu nie było. Co się dzieje, że odór jest od lata ub. roku często i nie do zniesienia.

Bo mieszkasz na wsi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie otrzymałam takiego pisma, ale niestety opłaty za wywóz szamba są wysokie za wywóz 10m3 ponad 200 zł. Najagorsze jest to, że niestety nie mam możliwości podłączyć się do kanalizy, opłaty wtedy były by niższe. Nie rozumiem dlaczego za brak możliwości posiadania przyłącza kanalizacyjnego muszę płacić podwójną stawkę ;/

Czyli zgodnie z prawem gmina nie ma prawa nam narzucić wywóz ścieków do gminy szemud ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego nie zrobisz przydomowej oczyszczalni ścieków? Skoro nie ma możliwości do kanalizacji, to zrób oczyszczalnię. Inwestycja rzędu 8-10 tyś. Szybko się zwróci

Zapomnij,
Znajomi mają i niestety jest z taką oczyszczalnią problem: nawet przy załatwianiu potrzeby muszą się zastanawiać czy nie zjedli czegoś co zaszkodzi bakteriom. O wymyciu muszli domestosem można zapomnieć a chemia dedykowana do zastosowań z tym typem instalacji jest droższa tak że wyjdzie sumarycznie drożej niż za wywóz. Co rok albo dwa i tak muszą wzywać szambiarza żeby im to ustrojstwo wyczyścił.

To trochę dziwne.
Moja oczyszczalnia działa już 20 lat.Standardowa ,beztlenowa.Podobno była pierwszą w gminie .Robiona jeszcze na pozwoleniu wodno-prawnym (bo takie były przepisy w gminie).O bakterie trzeba dbać ,ale nie jest to uciążliwe.Ciężki zład wyciągam co 2 lata.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety w gminie Szemud wymóg jest by działka miała min 3 000 m2 by mogła tam byc oczyszczalnia. Sprawdzałam zanim zaczęliśmy budowę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wielu posiadających szamba leje pod krzaki albo sąsiednie działki. Pytam się jak się ma pismo z Gminy z przed paru lat zobowiąże mieszkańców do podłączeniu się do kanalizacji jeśli takowa jest. Gmina miała egzekwować ten obowiązek a skończyło się na straszeniu bo większość z nich to miejscowi z dziada pracy dziada czyli uściślając elektorat wójta. Jaki problem w kontroli tych którzy posiadają szamba w obecności Policji czy posiadają potwierdzenia wywozu nieczystości rok wstecz. Ale to trzeba chcieć a nie ściemniać.

Kola. Każde gospodarstwo i podmiot gospodarczy ma mieć np. podpisana umowę z Gminą o wywóz śmieci. Wystąp do naszych włodarzy z zapytaniem ile procentowo podmiotów i gospodarstw ma takie umowy? Niech to porównają z decyzjami podatkowymi. Uwierz mi nie będzie 100% zgodności.
Znana jest ilość mających płacić, więc dlaczego nie jest to egzekwowane? Pewnie komuś ciężko porównać bazę podatkową z bazą wniosków o wywóz śmieci.

Inne tematy z forum Bojano

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (19 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

Ferma drobiu Koleczkowo (3 odpowiedzi)

Dzień dobry. Rozglądam się za bliźniakiem w Koleczkowie, niedaleko fermy drobiu przy ul. Wojska...

Uwaga właściciele psów (7 odpowiedzi)

Uwaga właściciele psów Szczególnie apel kierujemy do mieszkańców ul. Miłej w Bojanie, w...

do góry