Widok
Szkoła podstawowa Nr 58 i 42 OPINIE
:) czy ktoś ma dziecko w jednej ze szkół nr 58 na skarpowej lub 42 na czajkowskiego ?? Chodzi mi o klasy 1-3
Od września moje dzieci ida do I klasy i zastanawiam się nad tymi dwoma szkołami.
Czy lekcje sa na 2 zmiany?? Jak jest ze świetlicą i obiadami?? Czy dzieci z klas 1-3 mają wspólny korytarz i łazienki ze starszakami?? Itp
Jak nauczyciele ??
Będę wdzieczna za opinie
Od września moje dzieci ida do I klasy i zastanawiam się nad tymi dwoma szkołami.
Czy lekcje sa na 2 zmiany?? Jak jest ze świetlicą i obiadami?? Czy dzieci z klas 1-3 mają wspólny korytarz i łazienki ze starszakami?? Itp
Jak nauczyciele ??
Będę wdzieczna za opinie
To zależy czego oczekujesz; szkoła jest typową publiczną, średnią placówką - oceniam ją na dobrą "czwórkę" w akademickiej skali.
Na minus
- zmianowość
- słabe boisko i ogólnie jak to w szkołach publicznych brakuje pieniędzy na wiele rzeczy
- mało zajęć dodatkowych (ale to pewnie wynika ze strategii Ministerstwa)
- jak dla mnie brakuje trochę takiej inicjatywy dyrekcji w realizowaniu jakichś wspólnych - społeczno - szkolnych przedsięwzięć - np. organizujemy się, zbieramy pieniądze i robimy np. boisko, czy parking, schody, malowanie, cokolwiek. W ten sposób z powodzeniem działają np. kościoły ale tez inne szkoły.
Na plus
+ trzymany jest porządek i dyscyplina
+ relatywnie małe klasy ok. 20-23 osoby
+ basen
+ stołówka i dobre obiady
+ fajna świetlica
+ dzieci czują się dobrze i chcą do szkoły chodzić
Na minus
- zmianowość
- słabe boisko i ogólnie jak to w szkołach publicznych brakuje pieniędzy na wiele rzeczy
- mało zajęć dodatkowych (ale to pewnie wynika ze strategii Ministerstwa)
- jak dla mnie brakuje trochę takiej inicjatywy dyrekcji w realizowaniu jakichś wspólnych - społeczno - szkolnych przedsięwzięć - np. organizujemy się, zbieramy pieniądze i robimy np. boisko, czy parking, schody, malowanie, cokolwiek. W ten sposób z powodzeniem działają np. kościoły ale tez inne szkoły.
Na plus
+ trzymany jest porządek i dyscyplina
+ relatywnie małe klasy ok. 20-23 osoby
+ basen
+ stołówka i dobre obiady
+ fajna świetlica
+ dzieci czują się dobrze i chcą do szkoły chodzić
Zgadzam się z Witkiem szkoła 42 ma plusy ale są też minusy. Klasy 1-3 są na zmiany lekcje. Obiady moja akurat niewiele jadła wolała obiady jakie miała w przedszkolu dlatego zrezygnowałyśmy w 3 klasie ze szkolnej stołówki. Basen naprawdę wiele do życzenia (ostatnio wiele słyszę niedobrych komentarzy na temat jednego z nauczycieli pływania odnosi się bardzo wulgarnie do dzieci ). Klasy 1-3 mają wspólny korytarz z łazienkami , klasy 4-6 nie mają tam wstępu. Szatnia ogólnie dla wszystkich klas , na maluchy trzeba uważać bo młodzież nie patrzy tylko leci przed siebie oby szybciej wyjść ze szkoły. Co podobało mi się że w szatniach dzieci miały szafki na ubrania nic nie wisiało byle gdzie. Nauczyciele ja mogę z całą pewnością polecić panią Niewiadomską naprawdę wspaniała , wyrozumiała, lubiana przez dzieciaki i rodziców.
Podbijam wątek, głównie chodzi mi o to, czy świetlica tylko dla klas 1-3, czy panie przyprowadzają dzieci po sale gdzie mają zajęcia. Jeżeli zajęcia są rano, czy wychowawca odprowadza dzieci świetlicowe do świetlicy, czy jest osobne skrzydło dla klas 1-3? Ogólnie jak atmosfera, czy nauczyciele dbają o dzieciaki.
Nie wszyscy nauczyciele odprowadzaja dzieci- dotyczy to klas 6latków, siedmiolatki same idą na lekcje, a po lekcjach na świetlicę lub do szatni. Plusem tej szkoly jest niewątpliwie świetlica- bardzo zaangażowani nauczyciele, sporo zajęć, wiosną i jesienią dużo czasu na dworze. Nauczyciele klas 0-3 różni- poczynając od bardzo sympatycznych i zaangażowanych ...ale to jak wszędzie pewnie.
58
brak zmianowości (lekcje od 8 do 12 30)
obiady gotowane przez panie ale nie wiem czy jakieś super bo moje dziecko nie chodzi
ubikacja i korytarz osobno
nauczyciele to loteria jedni są wymagający inni troszkę mniej ale ogólnie poziom ok (jeśli dzieci nie dają rady to troszkę zwalniają a gdy już opanują materiał to przyśpieszają więc pełna elastyczność)
boisko wygrało w budżecie obywatelskim wiec pewnie w wakacje będzie
robione
plac zabaw dla dzieci 0-1 klasa
Wiadomo szkoła jak szkoła dla mnie najważniejszą rzeczą było brak zmianowości bo do reszty idzie przywyknąć
brak zmianowości (lekcje od 8 do 12 30)
obiady gotowane przez panie ale nie wiem czy jakieś super bo moje dziecko nie chodzi
ubikacja i korytarz osobno
nauczyciele to loteria jedni są wymagający inni troszkę mniej ale ogólnie poziom ok (jeśli dzieci nie dają rady to troszkę zwalniają a gdy już opanują materiał to przyśpieszają więc pełna elastyczność)
boisko wygrało w budżecie obywatelskim wiec pewnie w wakacje będzie
robione
plac zabaw dla dzieci 0-1 klasa
Wiadomo szkoła jak szkoła dla mnie najważniejszą rzeczą było brak zmianowości bo do reszty idzie przywyknąć
Nie polecam. Nauczyciele mają tutaj swoich pupilków, szczególnie pani A.P. z klas 4-6. Szatnia basenowa to jeden wielki śmietnik, tynk spada z sufitu, a na samym basenie śmierdzi. Latem są tam mrówki. Szatnia nr 420, czyli szatnia w-f jest cała w pleśni. Nauczyciele są jednym słowem starzy, teraz przenoszeni z gimnazjum nr 2 w Gdańsku. Dyrektor ma wszystko gdzieś, jest niemiły dla uczniów. Bezpieczeństwo w tej szkole to jakiś żart. W tym roku pobito ucznia na przerwie, na korytarzu który powinna pilnować wicedyrektorka. .
Sp 42
Polecam, dzieci lubią swoją szkołę. Szkoła jest duża, ale dla mnie to zaleta, bo w dużych szkołach więcej się dzieje. Jest przestronna, ma szerokie korytarze, młodsze dzieci a zwłaszcza zerówki, są oddzielone od starszych. Jest monitoring, duża stołówka (obiady przeważnie smakują moim dzieciom). Naprawdę świetnie zorganizowana fajna świetlica - miłe i zaangażowane panie, kilka sal do dyspozycji, zerówka ma osobną salę, to nie jest typowa "przechowalnia". Dzieci są znane i "ogarniane" przez bardzo zaangażowaną panią pedagog oraz wycedyrektor do spraw maluchów. Jest też świetlica terapeutyczna. W szkole jest basen, duża sala gimnastyczna i inne dodatkowe małe sale, są klasy sportowe - gimnastyczne i piłki ręcznej. W tym roku miasto ma wyremontować stare boiska, ma też powstać dodatkowe boisko do badmintona i ścianka wspinaczkowa dofinansowane z budżetu obywatelskiego.
Nauczyciele są różni, niestety, chyba jak wszędzie. Jest jednak wielu z pasją, dzieci jeżdżą na zielone i białe szkoły, biorą udział w konkursach. Ale są też belfrowie "z innej epoki" - jak wszędzie...
Sama kiedyś chodziłam do 58, ale dla swoich dzieci wybrałam (świadomie) 42. I na razie nie żałuję.
Polecam, dzieci lubią swoją szkołę. Szkoła jest duża, ale dla mnie to zaleta, bo w dużych szkołach więcej się dzieje. Jest przestronna, ma szerokie korytarze, młodsze dzieci a zwłaszcza zerówki, są oddzielone od starszych. Jest monitoring, duża stołówka (obiady przeważnie smakują moim dzieciom). Naprawdę świetnie zorganizowana fajna świetlica - miłe i zaangażowane panie, kilka sal do dyspozycji, zerówka ma osobną salę, to nie jest typowa "przechowalnia". Dzieci są znane i "ogarniane" przez bardzo zaangażowaną panią pedagog oraz wycedyrektor do spraw maluchów. Jest też świetlica terapeutyczna. W szkole jest basen, duża sala gimnastyczna i inne dodatkowe małe sale, są klasy sportowe - gimnastyczne i piłki ręcznej. W tym roku miasto ma wyremontować stare boiska, ma też powstać dodatkowe boisko do badmintona i ścianka wspinaczkowa dofinansowane z budżetu obywatelskiego.
Nauczyciele są różni, niestety, chyba jak wszędzie. Jest jednak wielu z pasją, dzieci jeżdżą na zielone i białe szkoły, biorą udział w konkursach. Ale są też belfrowie "z innej epoki" - jak wszędzie...
Sama kiedyś chodziłam do 58, ale dla swoich dzieci wybrałam (świadomie) 42. I na razie nie żałuję.