Widok

Szlachetna paczka - chcecie pomóc?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Razem z rodziną postanowilismy wziąć udział w akcji szlachetna paczka. Wybraliśmy juz rodzinę dla ktorej bedziemy robić paczkę w tym roku. I tak sobie pomyślałam, że może któraś z was tez chcialaby wspomóc tą akcję. Razem mogłybyśmy zrobić większą paczkę. Jeśli chciałybyście coś dołożyć to na maila mogę wysłać opis potrzebującej rodziny i ich życzenia co do paczki. Paczkę bedę zawozić 10 grudnia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak ja też biorę udział z siostrą - jak już napisała wyżej :)
ona - koce, zabawki, ubrania moga być używane
tylko jedna osoba może wybrać daną rodzinę ale do pomocy w spelnieniu potrzeb powinna zaangażowac znajomych rodzinę itp, aby spełnić jak najwięcej potrzeb, nie musi być wszystko ale fajie by było aby ta rodzina poczuła się wyjątkowo itd. taka jest idea paczki
potwierdzam, niektóre rzeczy mogą być używane, ale uważam ze powinny być w dobrym stanie i dane od serca, a nie dlatego ze nam zawalają mieszkanie. Chodzi o to żeby uszczęśliwić drugiego człowieka.
Czika, pięknie to ujęłaś:).

Agalu, dzięki za chęć pomocy:). Staram się jak mogę:). Ale to dzięki Tobie się dowiedziałam o akcji, więc można powiedzieć, że jestem Twoim "paczkowym dzieckiem":D.

No właśnie, same nie pomożemy wszystkim, więc starajmy się oprócz organizowania paczek nagłaśniać też akcję na forach i różnych portalach społecznościowych typu facebook, nk. Ja napisałam też artykuł w ramach dziennikarstwa obywatelskiego na mmtrojmiasto.pl i na mmwarszawa.pl. Dobrze by było, żeby i trojmiasto.pl wspomniało o akcji. Już do nich pisałam w tej sprawie, ale nikt nie raczył mi odpisać.
Podbijam, może ktoś zechce się ze mną złożyć, bo wiem, że sama nie dam rady, a nie chciałabym wybrać, a potem źle się sprawdzić... Ja mam zawsze taki dylemat i dlatego zawsze późno dokonuję wyboru:P. W zeszłym roku też tak było;). Po prostu z jednej strony chcę pomóc, a z drugiej strony nie chcę pozbawiać wybranej osoby szansy na lepszą niż moja pomoc. Dlatego wolę najpierw zorganizować jakąś grupę osób, która mi w paczce pomoże;).
A moze ktos wybral rodzine wielodzietna? Wiem, ze takie osoby maja bardzo duze potrzeby, i chetnie sie do takiej paczki doloze.
MM, może sama wybierz rodzinę i poszukaj osób, które by się chciały dołożyć:). Ja w zeszłym roku dzięki forum znalazłam 7 osób:).
Ja również włączyłam się do akcji i postaram się zaangażować społeczność przedszkola w którym pracuję.

Jeżeli ktoś chciałby się przyłączyć do pomocy tej rodzinie to chętnie przyjmiemy: im więcej tym lepiej, tym bardziej, że zdecydowałam się na pomoc rodzinie wielodzietnej z małymi dziećmi
Swoje dary na ten cel można dostarczyć do mnie do domu na Morenie lub do Przedszkola na Zaspie

Oto opis rodziny:

Opis rodziny

Pan Józef(36l.) i Pani Krystyna (32l.) wychowują piątkę dzieci: Magdę (8l.), Arka (6l.), Łucję (4.), Marka (2l.), Mateusza (1rok). Rodzina spodziewa się szóstego dziecka.
Pan Tadeusz stracił pracę w stoczni ponad pół roku temu, od tego czasu nie może znaleźć stałej pracy. Ciągle utrzymuje 7-osobową rodzinę z prac dorywczych, pomagają im również rodzice. Pani Krystyna z kolei nie może podjąć pracy gdyż wychowuje piątkę dzieci, często cały dzień bez męża.
Siedmioosobowa rodzina mieszka w małym trzypokojowym mieszkaniu. Na dochód rodziny składają się dorywcze prace Pana Józefa, świadczenia rodzinne oraz dodatek do mieszkania. Małe dzieci potrzebują ciągłej opieki mamy. Dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 230zł. Oprócz zwykłych potrzeb rodziny trzeba kupować pieluszki, artykuły dla niemowląt i małych dzieci. Na życie zostaje bardzo niewiele.
Największą potrzebą rodziny jest komplet garnków i patelni do kuchni, zwłaszcza garnek do zupy duży dla dużej rodziny (7osób), gdyż ten który do dziś posiadają niestety nie starcza na ugotowanie obiadu, muszą gotować wykorzystując wszystkie garnki na raz. Rodzina z bardzo małymi dziećmi potrzebuje mleka modyfikowanego, soczków dla dzieci oraz oczywiście pieluszek. Starsi chłopcy marzą z kolei o grze komputerowej "star wars".
Uwaga: dla zachowania anonimowości, imiona członków rodziny mogły zostać zmienione
Potrzeby rodziny
Żywność trwała:
Podstawowe produkty żywnościowe: Kakao, Ryż, Kasza, Makaron, Dżem
Produkty dla niemowląt: Mleko modyfikowane BEBIKO 3R, 4R ; soczki
Środki czystości
Potrzebne środki czystości: Proszek do prania, Płyny czyszczące
Artykuły dziecięce: Pieluchy dla rocznego dziecka, chusteczki nawilżające, oliwka dla niemowląt.
Pomoce szkolne:
Zeszyty, Bloki, Kredki
Szczególne upominki:
Gry komputerowe dla chłopców
Najważniejsze potrzeby:
Komplet garnków i patelni do kuchni, zwłaszcza garnek do zupy duży dla dużej rodziny (7osób) Mleko modyfikowane i pieluszki

Zakładam osobny wątek z tą rodziną, żeby nie mieszać autorce...
Czika, wysłałam maila - dołączę się :)
bardzo dziękuję :)
Ja bym sie chetnie dolozyla. Podaje maila martawlazlo@wp.pl
Napisz czego w tej chwili brakuje Ci do paczki, i adres gdzie zawiezc :)
Pozdrawiam
wiadomosc byla do agag_agag :)
Czytalam kiedys wypowiedz wolontariusza SP i mowil, ze rodziny oczekuja wlasnie NOWYCH ubran i zabawek. Nawet nieiwelu ale nowych. Wszystko maja stare i schodzone po kims a cos nowego to wlasnie taka autentyczna swiateczna radosc. Pralka czy komputer pewnie moga byc uzywane, meble tez, (w dobrym przynajmniej stanie), ale ciuchy czy zabawki nowe. Mysle, ze jesli w paczce bedzie sporo nowych ubran, to dodatkowe, stare nie beda przeszkadzaly, wrecz przeciwnie. Ale wezcie to pod uwage wybierajac rodzine. Oni nie chca sie czuc jak pojemnik Caritasu, gdzie wyrzucamy to co niepotrzebne.
Rozwazam wybor rodziny, ale ale to co mam uzywane i tylko w dobrym stanie oddaje biednej rodzinie spoza jakiejkolwiek akcji. Dalam ogloszenie, mam spory odzew. A ten kto wezmie, nie ma za zle ze nie nowe, bo pisalam jaki stan, i ze uzywane.
Spytajcie wolontariuszy zanim wrzucicie uzywane rzeczy, po co robic komus przykrosc zamiast sprawiac radosc.
Dwa lata pod rzad robilam paczki i dostawalam rozne informacje na maila. M.in. link do tej wypowiedzi.
White_rabbit, a może razem zrobimy paczkę? Pisałam powyżej, że chciałabym wybrać pewnego starszego niepełnosprawnego pana. Na razie nie mam nikogo do pomocy, więc jeszcze nie dokonałam wyboru w bazie paczki - nie chciałabym wybrać, a potem zawieść... Gdybyś była zainteresowana lub kto inny to zaprasza na priv lub do kontaktu mailowego (mail w profilu).
Mialam na oku jedna rodzine, sprawdze czy jeszcze sa w bazie, podam Ci dane, zastanowimy sie ktora bylaby bardziej realna do zorganizowania pomocy. Jak najblizszej wszystkim prosbom rodziny. Maz moze dac znac kolegom, troche ludzi by sie zebralo.
Ok, to jakby co, to pisz na maila. Ja będę dopiero wieczorem przy kompie.
Wiecie co...Nie chce wyjść na nie wrażliwą ale z tych historii ludzkich dramatów zawsze wyłania się jedno : ludzie ludziom zgotowali ten los...
Żal mi tych dzieci.
Nie rozumiem white_rabbit, jeśli nie stać mnie na kupno nowych ubranek to mam nie pomagać? Na całym świecie stosuje się charity i nikt nie narzeka. Nawet nikt by nie śmiał. Albo robi się coś w stylu sklepów gdzie sprzedaje się używane rzeczy a dochód idzie na pomoc dla biedych.
Takie wątki się już pojawiały w zeszłym roku... Dyskusje na ten temat zazwyczaj są jałowe. Myślę, że Kobyłka doskonale to ujęła - chodzi o to, żeby rodzina czy też osoba poczuła się wyjątkowa. To ma być prezent świąteczny, a nie "charity". A oddawać używane rzeczy można na co dzień, niekoniecznie przed świętami:). W zeszłym roku z dziewczynami przygotowałyśmy paczkę, w której owszem znalazły się używane rzeczy, ale były to rzeczy w idealnym stanie, a poza tym było także dużo rzeczy nowych. To jest prezent, przecież na prezent nie daje się rzeczy używanych:). Ok, ja już kończę tę dyskusję, bo wiem, że jak w ubiegłym roku, wynikną z niej tylko kłótnie i nic poza tym. Pomagajmy!:)
Ja uważam,że używane mogą być ale w bardzo dobrym stanie,
coś nowego oczywiście też by się przydało :)
ja będę miała w paczce i takie i takie rzeczy
do góry