Widok

Szukam motocyklisty który nauczy mnie jeździć na moto 50

Śródmieście Orunia Temat dostępny też na forum:
Hej, przymierzam się do kupna motoroweru typu junak 901 albo coś w ten deseń. Jednak NIGDY wcześniej nie miałam kontaktu z moto i po prostu nie wiem jak się na tym jeździ. W związku z tym szukam kogoś kto pojechałby że mną kupić i nauczyć jeździć tak mega podstawowo, żebym się nie zabiła na pierwszym zakrecie(z czym to się je) na miejscu, tak żebym była w stanie sama wrócić do domu. (oczywiście nie za darmo :))
Kontakt tu bądź email rowerowopogda@wp.pl
W
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaręczam Ci, że dzień po tym, jak sobie go kupisz, będziesz się sama śmiała z tego wątku.
Jeśli nie jesteś blondynką, opanowanie motoroweru zajmie Ci może z kwadrans. Bo.. sądząc po adresie e-mail.. na rowerze jeździć już umiesz :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
No niby tak, ale wiesz..tak dla pewności
jak nikt się nie znajdzie, to generalnie przyda się wiedzieć tyle:
w prawej ręce masz (odwrotnie do roweru) hamulec przedni
w lewej sprzęgło
no i w prawej rączce kręcąc jest gaznik
biegi zmieniasz lewą nogą - chyba, że są jakieś nowości o których nie wiem - podważając dźwignię = bieg wyżej (znaczy jedziesz szybciej ]:->), wciskając dźwignię w dół = bieg niżej
jak jeździłaś samochodem to ogarniesz

zmiana biegu wygląda tak:
1. znajdujesz nogą i dotykasz dźwignie
2. odejmujesz gaz
3. wciskasz sprzęgło szybko do oporu
4. zmieniasz nogą bieg
5. dodajesz gazu puszczając sprzęgło (w czasie ok. 1-1.5s )

przy czym pkt. 2 i 3 należy zrobić w miarę równocześnie
im dłużej trwa cały proces 2-5 tym większa szansa że szybciej zajeździsz skrzynie biegów

ogólnie biegi zmieniasz jak wyżej, z drobnym wyjątkiem na starcie...
pierwszy bieg to wciśnięcie dźwigni w dół, a drugi już w górę - tylko tu wyjątkowo jest to mocno w górę, bo między 1 a 2 masz luz, wygląda to mniej więcej tak :D
-4-
-3-
-2-
-N-
-1-

hamujesz (nie mocno!) przednim hamulcem (prawa ręka) - hamowanie tylnym bez praktyki kończy się poślizgiem i glebą ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moto 50? nie lepiej 125cm ? masz prawo jazdy B?
jeżeli 50 to polecam skuter, super wygodne do przemieszczania się po mieście, dwusuw żwawiej się zachowuje niż 4 - suw. Pewne zachowania na skuterze wpłyną na późniejszą ewentualną przesiadkę na coś większego - zachowanie na śliskiej nawierzchni, studzienkach, pasach czy choćby jeżdżeniu w korkach
jak coś możesz napisać qaszs@wp.pl odpowiem na więcej pytań i ewentualnie mogę pomóc w zakupie / oględzinach oraz dać namiary na sklepy warsztaty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prawka B nie mam. Tu chce zobaczyć czy mi jazda na moto się spodoba :) (skuter odpada, nie przepadam za skuterzystami jako takimi, ciężko to wytłumaczyć :p)
ciężko? po prostu są paskudne :D i lamerskie... kojarzą się z 15 latkami ścigającymi się pod blokiem :D
A co to jest moto 50?.....to nie jest po prostu skuter?
Ok, motorower.jesli uważasz że każdy skuter=50 i odwrotnie 50=zawsze skuter to wyjdź z forum bo nie dla Ciebie jest ono skierowane
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki za radę, wychodzę.
twoja sprawa, ale coś o poj 50cm nie można nazwać motocyklem a wygląda dużo bardziej komicznie niż skuter, jak nie masz prawka to ja się takiego zadania nie podejmę - zwłaszcza że jestes kobietą
Twój mózg to tymczasem tylko schowek dla danych o tym gdzie co i do czego służy :) Mało.
Potrzebujesz umieścić w bazie pamięci zapis doświadczeń, których nikt tutaj nie wyliczy matematycznie dla indywidulanych potrzeb Twojego aparatu psychoruchowego itd.
Drobne wskazówki (manetka, biegi, hamulec...) to mało.

Jedna rada: poznaj ograniczenia maszyny, którą chcesz prowadzić. Dopiero potem jej możliwości będą kompatybilne z Twoimi.

Prośba: nie bagatelizuj sprawy. Wypadki zdarzają się i na hulajnodze, i w szczerym polu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Chętnie mogę pomóc. Nauka jazdy nie jest tematem na godzinę, "pojechać, kupić, nauczyć tak żebym była w stanie sama wrócić" to tak się nie da. Posiadam Junaka 122 RS 125cm3, możesz spróbować na nim pojeździć. Udzielę instruktażu, mam 60lat i doświadczenie. Ewentualna nauka, jeśli się zdecydujesz termin do uzgodnienia. tel. 663928288 z tym, że długi weeckend majowy odpada.
rozumiem że chcesz sobie młodą dziunie pouczyć ale, ta osoba nie ma kategorii B więc 125 cm nie może prowadzić - 50 tke podstawisz pod pierwsza lepsza porodówkę i niemowlak może wziąć i pojechać - nie ma żadnej filozofii, rozumiem że kobiecie trzeba 4 razy powtarzać ale bez przesady
Co Ty taki jakiś spiety jesteś? Dziewczyna chce się nauczyć jeździć, pyta o pomoc, nie wiem co tak Cię wkurza. Ogarnij się

Inne tematy z forum Motoryzacja

Lakiery samochodowe, GDZIE? (10 odpowiedzi)

WITAM!!! wiecie może czy jest w gdańsku sklep lakierniczy by kupić lakier w sprayu odpowiadający...

Uczciwy skup aut/komis - gdzie? (16 odpowiedzi)

Witam, chce sprzedać auto ale nie chcę na nim za wiele stracić.. Polecicie kogoś zaufanego kto...

Mechanik dorywczo (12 odpowiedzi)

Witam, zna ktoś może jakiegoś mechanika ewentualnie jakiś starszy Pan na emeryturze, który zna...

do góry