Re: Szukam przepisów - pomocy!!!
nie wie skad mam i z jakiej okazji byl obiad, ale pamietam, ze bylo pyyycha:) mam zapisane, wiec wklejam:
PIERŚ ZE SZPINAKIEM
- filety z piersi kurczaka
- ser feta -...
rozwiń
nie wie skad mam i z jakiej okazji byl obiad, ale pamietam, ze bylo pyyycha:) mam zapisane, wiec wklejam:
PIERŚ ZE SZPINAKIEM
- filety z piersi kurczaka
- ser feta - jedno opakowanie
- papryka czerwona
- szpinak mrożony (ze świeżym też fajnie wychodzi, ale mrożony jest
bardziej "zdyscyplinowany")
- oliwa z oliwek
- serek śmietankowy (np. ricotta, bieluch lub Tosca) albo kilka łyżek śmietany
- czosnek
- sos sojowy
- sól i pieprz
Filety z piersi z kurczaka należy najpierw opłukać zimną wodą i osuszyć.
Mięso zawijamy w folię spożywczą albo w woreczki (taka osłona ma zapobiec
rozerwaniu się filetów), a następnie rozbijamy je delikatnie drewnianym
tłuczkiem na prostokąty. Mięso solimy, pieprzymy, skrapiamy sosem sojowym.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Wrzucamy posiekany czosnek i szybko mieszamy. Następnie wrzucamy
rozmrażający się szpinak. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Szpinak
trzeba dobrze posolić. Gdy już szpinak rozmrożony i przysmażony-dodajemy
śmietanę lub serek śmietankowy. Całość lekko gotujemy. Potem robimy
różnokolorowe nadzienie. Na rozbite piersi nakładamy warstwę szpinaku,
pokrojoną w kostkę fetę, a na to pokrojoną w kostkę paprykę. Mięso zwijamy w rolady.
Rolady możemy spiąć wykałaczką, ale związane nićmi jest wytrzymalsze Mięso smażymy
na patelni z każdej strony na złoty kolor.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mięso wkładamy do piekarnika,
najlepiej w naczyniu żaroodpornymi osmarowanym lekko oliwa. Pieczemy
ok.30 minut. W trakcie pieczenia mięso można przewrócić. Upieczone
roladki odwijamy z nici i kroimy w plastry.
Do tego SOS BIAŁY!!! na rosołku, śmietanie, zagęszczony mąką.
SCHAB Z JABŁKAMI I MAJERANKIEM
-Schab bez kości kroisz na plastry gr. 1 cm.
-Trochę rozbijasz, ale nie tak bardzo jak na kotlety
- obsmażam w garnku, rądelku na mocnym ogniu na brązowo
(nie na patelni, ale od razu w naczyniu w którym będzie się
dalej robiło, bo wtedy odzyskujemy cały smak)
- na patelni zeszklić 2 cebule (powinno być sporo) pokrojone
w grubą kostkę lub piórka
- zeszklona cebulę dodać do podsmażonego mięsa, dolać wodę,
ewentualnie wino, wrzucić kostkę rosołową i dusić pod przykryciem.
- doprawić pieprzem i ewentualnie solą
- obrać kwaśne jabłka i pokroić na ósemki, a później na
plasterki (powstaną kawałki ok. 3x2x0,5cm)
- jak mięso już trochę zmięknie dorzucić jabłka (dużo,
bo one rozgotowując się zmniejszą objętość)
- dosypać majeranek. Ja daję naprawdę dużo chociaż wielką
fanką majeranku nie jestem, ale to danie musi być majerankowe.
- dusić aż do miękkości mięsa i jabłek.
Fajnie jak tej papki jabłkowo-cebulowo-majerankowej jest sporo, bo na niej
kładę plastry schabu.
Naprawdę dobre i proste danie. Polecam.
zobacz wątek