Re: Szybkie i łatwe ciasto
To wymaga trochę siły w kręceni składników ( raczej facet musi to zrobić) ale efekt MNIAMMMMMMMMMM
Mazurek bez pieczenia
------------------------------
Masa: 15 dag...
rozwiń
To wymaga trochę siły w kręceni składników ( raczej facet musi to zrobić) ale efekt MNIAMMMMMMMMMM
Mazurek bez pieczenia
------------------------------
Masa: 15 dag masła,
15 dag margaryny,
25 dag cukru pudru,
3 jaja,
4 paczki herbatników,
10 dag orzechów,
10 dag rodzynków,
2-3 łyżki kakao,
pół tabliczki czekolady,
2 wafle,
Polewa:1/2 szklanki śmietany,
1 szklanka cukru,
4 łyżki kakao lub pół tabliczki czekolady.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym jaju. Po dokładnym utarciu masy dodawać zmielone herbatniki, rodzynki, pokruszoną czekoladę, posiekane orzechy i kakao. Masę włożyć między wafle.
Polewa: Do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i od chwili zawrzenia gotować 5 minut. Po lekkim ochłodzeniu dodać kakao lub czekoladę i jeszcze ciepłą masą polać wafel. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi.
Zebra
--------
4 szklanki mąki,
1 ½szklanki cukru,
6 jaj,
1 szklanka oleju,
1 szklanka oranżady,
zapach rumowy,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao.
Białka ubić dodając po 1 żółtku na przemian z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem, zapach potem na przemian po trochu oranżadę z olejem. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej. Ciasto lejemy do prodiża łyżką na środek na przemian z kolorowym ciastem po 2 łyżki. Ono samo się rozchodzi po prodiżu.
Babka 3 kolorowa
----------------------
5 jaj,
1 szklanka cukru pudru,
1 margaryna,
1 ½szklanki mąki pszennej,
½ szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
3-4 łyżeczki oliwy,
2 łyżki maku,
2 łyżki kakao,
zapach waniliowy, migdałowy, rumowy.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i margaryną. Do tego dodać mąkę + proszek + oliwa + ocet –wszystko ukręcić. Na końcu dodać ubite białka.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do 1 części dodać 2 łyżki kakao i wanilię,
Do 2 części dodać ukręcony mak i migdałowy zapach,
Do 3 części dodać zapach rumowy lub arakowy.
Na spód dać ciasto z kakao, potem z makiem, na końcu białe. Piec około 45 minut.
Babka z jabłkami
-----------------------
1 margaryna,
6 jaj,
1 ½ szklanki cukru i cukier waniliowy,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek oliwy,
1/3 szklanki maku,
4 jabłka,
bakalie,
zapach migdałowy,
3 łyżki kakao.
Żółtka, masło i cukier utrzeć do białości, dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Dodać oliwę i ucierać. Na końcu dodać ubitą pianę.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, olejek migdałowy, bakalie, wymieszać i wlać na tortownicę.
Na ciasto położyć połowę pokrajanych w ósemki jabłka. Wylać drugie ciasto wymieszane z kakao i znów jabłka. Na jabłka wylać pozostałe ciasto białe. Po upieczeniu polać polewą z orzechami.
Polewa
¼ margaryny,
1 ½ łyżki wody,
1 łyżka kakao,
Troszkę cukru waniliowego,
Łyżkę mąki ziemniaczanej,
¼ szklanki cukru.
zobacz wątek