Re: Szybkie i łatwe ciasto
Biszkopt z jabłkami na małą tortownicę:
4 białka ubić, cały czas mieszając mikserem dodawać po kolei: 1 szklankę cukru (ja daję 3/4), 4 żółtka, 4 łyżki oleju, szklankę mąki i proszek...
rozwiń
Biszkopt z jabłkami na małą tortownicę:
4 białka ubić, cały czas mieszając mikserem dodawać po kolei: 1 szklankę cukru (ja daję 3/4), 4 żółtka, 4 łyżki oleju, szklankę mąki i proszek do pieczenia.
Do tortownicy wkroić na dno jabłka (kawałki w dowolnym kształcie, ja zawsze skrawam plastry wokół ogryzka), zalać ciastem (nie szkodzi jeśli kawałki jablka nie będą całkiem przykryte, oprócz tego można je jeszcze też posypać cynamonem - pycha!), piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Na dużą tortownicę - o 2 jaja i połowę mąki i cukru więcej. Trochę (10 min.?) przedłużyć czas pieczenia.
Najprostsze ciasto na świecie!
zobacz wątek
13 lat temu
~Niezalogowana Cissus