Widok

TENS metodą łagodzenia bólu porodowego

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,
Mam pytanie zastanawiam się nad wypożyczeniem Tensa do porodu, pytalam ostatnio o to położna ze szkoły rodzenia to mówiła że jest to bardzo popularna metoda i niby skuteczna. Czy któraś z Was miała ze sobą takie elektrody? Czy faktycznie pomaga i znacznie zmniejsza bóle porodowe? Do którego momentu mozna było mieć je założone??

Bardzo proszę o pomoc;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aliexpress.com kupisz bardzo tanio ;)
Kupilam w mama i ja,czy pomogl - moze troche,ale pozniej to juz mnie te kable wkurzaly i nie mialam glowy do bawienia sie w przyciskanie ;)
Ja bardzo polecam. Rodziłam córkę dwa lata temu i TENS mi bardzo pomógł. Nie jest to oczywiście znieczulenie, ale pomaga radzić sobie z bólem i odwraca uwagę. Miałam Elle TENS kupione w Gemini.
A czy oprócz tego miałaś znieczulenie zo? Bo słyszałam że tens można mieć do rozwarcia 7 cm bo później już na te ostre bóle w ogóle nie pomaga i warto poprosić o zzo.
Przyszłam do szpitala z rozwarciem 8 cm, nie nastawiałam się na zzo (przy pierwszym porodzie nie dostałam, pomimo próśb). Tens miałam przez cały czas, dopiero dwie godziny po porodzie zorientowałam się, że zapomniałam go wyłączyć :) Jak mówię, tens tylko łagodzi ból czy też pomaga go znieść, to nie jest znieczulenie. Ale nawet jeśli nastawiasz się na znieczulenie, to warto mieć tens w pierwszej fazie porodu, koszt jest moim zdaniem niewielki.
Dziękuję za odpowiedź;) jeżeli jest coś co może złagodzić ból to warto z tego skorzystać.

Proponuję pożyczyć tensa przed porodem i zobaczyć jak na Ciebie działa ten prąd, ja próbowałam tego na szkole rodzenia i mnie ten rodzaj oddziaływania wkurzał a nie relaksował... nie wiem jak byłoby ze skurczami, ale sobie odpuściłam - zresztą miałam tak szybki poród że nie wiem, czy pamiętałabym aby w te kable się podłączyć...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam do porodu Tens i bardzo polecam. Nie trzeba kupować, można wypożyczyć. Polecam też wypróbować go wcześniej. Ja akurat wypozyczylam ze sklepu Mama i ja. Przed odebraniem Tensa byłam u nich na szkoleniu z obsługi tego, i całe szczęście, bo bez instruktażu byłoby ciężko :) poza tym mogłam sobie wypróbować różne rodzaje tych urządzeń (akurat się okazało, że jeden mnie denerwuje, a jeden jest ok - i ten wzięłam do porodu). Nie jest to tak do końca znieczulenie, ale moim zdaniem łagodzi ból (na pewno na początku) i odwraca uwagę. Miałam go przez cały poród, tylko na skurcze parte nie włączyłam sobie odpowiedniego programu, bo zapomniałam ;) W połączeniu z gazem było znośnie, nie musiałam brać zzo. Pani na szkoleniu mówiła, że Tens tylko trochę łagodzi bóle z brzucha, ale za to znosi bóle krzyżowe. Nie wiem czy to prawda, ale ja akurat boli krzyżowych nie czułam. Nie wiem czy to zasługa Tensa, może po prostu ich nie miałam ;)

ja rodzlam za czasów kiedy nie było zzo; zaproponowano mi tens i gaz.
miałam tylko, albo az bóle krzyżowe przy porodzie (wrażenie jakby ktos rozrywał na pół kręgosłup);
i tak: gaz wogóle nie pomagał, tylko tak "otępiał", a bolalo tak samo; za to tens dawał uczucie jakby ktos mi ten obolaly kregolup masowal i tak jakby rozcierał ból, przez co bol byk bardziej znosny. tens miał dwie stymulacje - jedna byla na czas miedzy skurcazami, a jak szedl skurcz to mąż pilotem włączał ta druga opcję.
mialam do samego konca porodu.

rodziłam 3 lata temu z tensem wypożyczonym, bardzo mi pomógł, to był drugi poród więc mam porównanie:-)naprawdę weź, pomaga, zajmuje ręce ,ja na maxa włączałam i zajmowało mi to myśli

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (20 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

do góry