Widok

TSH PROLAKTYNA i dodatkowe badania pomóżcie...

Byłam dziś u endokr.z wynikami i okazało się że mam niedoczynność tarczycy TSH 4,90 i PRL za duże bo 1300.Dostałam skierowanie na test z jakąś tabletka anty TPO i TG no i USG tarczycy.Martwię się trochę tymi badaniami...miała któraś z Was robiony taki zestaw co Wasz endokr.zaleca??Ja chodzę do dr.Pisklulaka jest naprawde serdecznym i konkretnym lekarzem super wszystko tłumaczy i odp na pytania ale i tak jestem zmartwoina tymi badaniami...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a dlaczego jestes taka zmartwiona? to przeciez dobrze, ze kaze robic podstawowe badania... to nie sa badania wziete z kosmosu, ja tez mam te badania rutynowo raz w roku
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aaaaa to mnie troche usp[okoiłaś myślalam że to nie rutyna hmmm a też masz niedoczynność??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie, mam wysoka prolaktyne (biore dostinex) i nadcisnienie i moja endokrynolog zleca mi badanie tarczycy, aby sprawdzic czy nie dzieje sie nic zlego - mam rowniez torbiele w piersiach - a za to czesto odpowiada tarczyca, jak i za wiele innych chorob. A prolaktyna moze powodowac zaklocenia w pracy tarczycy. Dobrze, ze trafilas na takiego lekarza, ktory nie lekcewazy problemu. Pozdrawiam
Ja też mam prolaktynę wysoką i dlatego pewnie musze to badanie z tabletka zrobic Dr mi mowil ze dostane wlasnie Dostinex i Enthuprox czy jakoś tak...ale dopoki nie zrobie badan nie mam kupowac tych lekow.Kurcze dzis dzwonilam do Clinicy Medicy zeby na USG tarczycy sie zarejestrowac bo moj endokr mowil ze jest tam rewelacyjny lekarz ale dopiero koniec pazdziernika termin
Dostinex jest bardzo drogi, ale w aptece dyzurnej mozna kupic te tabletki na sztuki, np dwie - bo i tak bierze sie pol lub jedna na 10 dni lub na tydzien. Jesli chodzi o usg polecam dr Socha-Korybalska - jest najlepsza, ta druga pani to jej mama - ja chodze do corki.
http://www.gabinetyusg.eu/
A badanie z tabletka jest dokladniejsze niz bez, dlatego zlecil Ci wlasnie to badanie. Tylko zarezerwuj sobie troche czasu na to badanie, bo po pobraniu krwi na czczo dostaniesz tabletke i dopiero po godzinie znowu pobiora krew. To jest tabletka stresu bo prolaktyna to hormon stresu, po tabletce trzeba siedziec w miejscu i nie chodzic nigdzie,zeby sie dodatkowo nie pobudzac
Pozdrawiam
Tabletka stresu heh to nie zle oprocze tego ze bede zestresowana ze mam pobranie krwi to jeszcze tabletke stresu mi dadza...
smieszne... zgadza sie, ale tak uslyszalam od lekarza i pielegniarki :). A Ty sie tak nie stresuj, bo Ci prolaktyna do nieba powedruje :)
Aj ostatnio jakoś cały czas w stresiku jestem ;-(
tak jak my wszyscy... pozdrawiam, powodzenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziekuję dam znać jak bede miala juz wyniki pozdrawiam
ja mam niedoczynos tarczycy, wysoka prolaktyne i chorobe hashimoto. Mialam te badania robione, te anty sa dosc drogie w porownaniu z TSH.. no ale trzeba to trzeba.

Nie martw sie TSH masz wyzsze ale nie ma tragedii..ja mialam prawie 14 jak zaczynama walke z ta choroba..dzisiaj mam 0,5. Biore eutyhrox 75 i 100, ale zaczynalam od dawki 50..podejrzewam,ze ty zaczniesz od 25 bo masz troszeczke ponad norme.. no i dostinex biore bo prolaktyne mialam powiekszona 13 razy po tabletce..nie denerwuj sie tym badaniem bo prl ci podskoczy a o to przeciez chodzi by nie skoczyla;-))

Biore na to 0,5 tabl na tydzien dostinexu..i tak juz 10 m-c...drogie sa te tabletki...jak sie uda to okolo 40zl za 1 sztuke..ale czasami lekarze zapisuja zamienniki - bierze sie codziennie..jest duzo duzo tanszy ale samopoczucie duzo gorsze-bole glowy,wymioty itd..oczywiscie kazdy organizm jest inny i nie kazdy tak reaguje...mi lek mowil,ze dostinex dluzej sie utrzymuje w organizmie, nie ma szybkiego skoku po odstawieniu tabletek a po tych tanszych tak sie wlasnie dzieje..

powodzenia:-))
stokrotko, a gdzie chodzisz do endokrynologa?

Inne tematy z forum Zdrowie

Czy rozmiar członka ma znaczenie (28 odpowiedzi)

czy to jaką wielkość ma penis jest istotne ? czy byście zakończyły związek tylko dlatego, że...

do góry