Widok
piękny film dla ludzi z piękną duszą
Świetny duet - fantastyczna Judi Dench oraz wyrazisty Steve Coogan, który jest aktorem raczej komediowym, ale w swojej roli przekonujący i poważny - mnie przekonał. Wprawdzie nieliczne, ale piękne widoki mojej ukochanej Irlandii. Historia ciekawa i niebanalna. Ja polecam, warto obejrzeć.
świetne kino! Judi Dench jak zwykle rewelacyjna, przejmująca, wspaniała. a filmowa fabuła nie pozostawi wrażliwego widza obojętnym, tym bardziej, że to film oparty na faktach... jeżeli ktoś spodziewa się lekkiej komedyjki, czy płytkiej historii to nie jest to film dla niego. a tacy ludzie właśnie chyba tak nisko ten film tu oceniali. dla mnie "Tajemnica Filomeny to 10/10.
Niedobry fim
Bardzo niedobry film! Judi Dench, filmowa dama o arystokratycznym wyglądzie i nienagannych manierach usiłuje wcielić się prostą kobiecinę, co oczywiście kończy się zupełnym niepowodzeniem. Ani przez chwilę nie wierzymy w tę postać, nawet językowe łączenie Oksfordu z Cambridge odbieramy jako dowcip statecznej pani. Poza tym wszystko w odcieniu czarno-białym. Zakonnice brzydkie, okrutne, wręcz odpychające (żeby stereotypowi stało się zadość). Sporo akcentów prymitywnie antyreligijnych (taka moda teraz). Gdyby to samo zrobił np. Mike Leigh mielibyśmy z pewnością arcydzieło! (por. Sekrety i kłamstwa).