Widok

Tajemnicza choroba Hashimoto

Opinie do artykułu: Tajemnicza choroba Hashimoto.

Często mylona jest z depresją, choć jej objawy nie są początkowo silne i łatwe do zdiagnozowania. Dotyka najczęściej kobiet. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji. Mowa o chorobie Hashimoto.Choroba Hashimoto jest dość tajemnicza - jej objawy łatwo zlekceważyć lub pomylić z czymś innym, a przyczyny nie zostały do końca poznane. Dodatkowo, zdania lekarzy o jej skutkach i tym, czy ma wpływ np. na ryzyko poronienia wczesnej ciąży, są podzielone. Jedno jest pewne - to choroba ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładają nam tyle "ulepszaczy smaku" do żarcia + efekt Czarnobyla.
Państwu nie zależy, abyśmy przekroczyli 67 rok życia, bo będą musieli nam wypłacać emeryturę, ale nie będzie z czego... za kilkanaście lat pewnie zaczną kończyć się środki na emerytury, bo niż demograficzny wejdzie na rynek pracy, a pozostali wyjadą za granicę.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieram tę Kobiete

Miałam podobna historię.Byłam zapisana z NFZ do lekarza endokrynologa,poszłam na wizytę.Endokrynolog poczytała sobie przez chwilę inf.dot .mojej choroby potem zadała pytanie ..co mi jest... przekazałam co mi dolega na co ona wydrukowała recepte z lekiem,który miałam zażywac przez 2 tyg. nastepnie dała mi skierowanie na TSHFT4 ANTY TPO.Kiedy poprosiłam aby może trzeba by było zrobić USG Tarczycy bo już kilkanaście lat nie miałam robione to odpowiedziała,że nie dostane bo to musi być wszystko po kolei to jest z NFZ .Zaznaczam,że leczę się już prawie 30 lat na tarczyce tylko wczesniej prywatnie a od 3 lat w przychodni.Płacę składki zdrowotne i z działalności i z emerytury ALE MUSI BYĆ ZACHOWANA KOLEJNOŚĆ!!!!.A jak miedzy kolejnością Pacjent padnie to kto ponosi winę??.Az strach pomyślec jakby człowiek bardzo powaznie zachorował i był bez kasy TYLKO UMRZEC przy nasze słuzbie zdrowia.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

dla wszystkich którzy mają troche oleju w głowie

posłuchajcie, poczytajcie i zrozumcie że nie ma większego biznesu niż FARMACJA ! polecam interesujący wykład Pana który się nazywa Bruce Lipton - The New Biology - Where Mind and Matter Meet z polskimi napisami na youtube, dowiecie się skąd i dlaczego biorą się choroby - na prawdę warto poświęcić chwilę czasu aby otworzyć oczy, to nic nie kosztuje i on niczego nie sprzedaje a tylko uświadamia. Poczytajcie i poszukajcie informacji o szczepieniach, GMO i firmie MONSANTO. Świat w ogóle nie jest taki na jaki wygląda.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8

okropna choroba

wykryta u mnie przypadkowo w 2006 roku- nikt nie wiedział czemu tak tyje, śpię całymi dniami i nie mam już tej werwy co kiedyś.. od jej wykrycia 4 lata dochodziłam do prawidłowego poziomu TSH (FT4 niestety wciąż na dolnej granicy)... co ciekawe przeciwciała zawsze mam w normie!!! a choroba zdiagnozowana po USG- z nich wynika jak moja tarczyca stopniowo zanika, prawie nie mam już jej wcale!! Obecnie biorę dawkę hormonów 88mikrogramów.. nie zaszłam jeszcze w ciąże ale szczerze to chyba nie planuję, bo mój cały organizm sypię się od chwili diagnozy. Nic nie schudłam, waga wciąż się waha.... a nie potrafię zgubić tych kg- KOSZMAR! Hashimoto- moje przekleństwo.. na zawsze..
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brawo

Dziękuje za kompendium wiedzy! Wiem teraz gdzie się udać i jakie badania zlecić. Oczywiście na własny koszt...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

urocze

Pisz jak ośmiolatek - nabijaj się z "dysogrzfie"

Gimbaza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

odpowiedz dla realisty

dla Cb nie trzeba wymyślać nowej choroby, głupota tez jest nieuleczalna udanego zycia matole
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Robi się badania prywatnie w labie

Do tego wizyta prywatna - wyjdzie w sumie ok. 250 zł.
FT3, FT4, TSH, przeciwciała anty-TG i anty-TPO - to jest komplet

a ja mam Hashimoto a przeciwciał nie mam... w moim przypadku zdiagnozowano przy pomocy aparatu USG u endokrynologa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

w Diagnostyce mają promocję, za ok. 70 zł zestaw: TSH, FT3, FT4, aTPO, aTg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

!

dla was to tylko piescia po ryju- za takie komentarze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Problem w tym..

że nie idzie dostać się do endokrynologa nawet prywatnie! I jak tu się leczyć?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

ani jedno...ani drugie

pomyśl...jaką kopalnią dla prywatnych endokrynologów (w NFZ ta specjalizacja praktycznie nie funkcjonuje) są pacjentki przychodzące co miesiąc na kontrolę owego "schorzenia"...płacące za każdą 5-10 minutową wizytę 150 a nawet 200 PLN...

pomyśl...kto czerpie największe profity z tego że w państwowej służbie zdrowia jest taki burdel...rząd?...pacjenci?...NFZ?....a może lekarze?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

ludzie minusujący są albo naiwni

albo przekupieni. Niestety ale większość ludzi ma "hashimoto", bo... to zwykły stres! Polecam na youtube "choroby na sprzedaż". Ludzie, nie dajcie się nabijać w butelkę! Jedźcie na wakacje, wyśpijcie się,wyjedźcie na bezludną wyspę, a nie będziecie mieli hashimoto!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam film "choroby na sprzedaż"

pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

w jakiej Diagnostyce?

możesz podać jakieś namiary? to bardzo dobra cena, bo normalnie to ok. 200 zł.

Nie ma leku na Hashimoto

Nie ma leku na Hashimoto, nawet nie wiadomo jak je leczyć. Branie Euthyroxu to uzupełnianie hormonu, z pewnością nie leczy. Leczy się niedoczynność lub nadczynność. Dla mnie jako hashimotki artykuł zupełnie błędny. Gdzie jest jakiekolwiek wiarygodne badanie potwierdzające, że powstała w wyniku zbyt dużego spożycia Jodu? W takim razie wszyscy mieszkający na wyspach, nad morzem powinni być chorzy, a badania wykazują, że im dalej od Wybrzeży tym większy odsetek osób chorujących na tę chorobę. Bardzo wielu lekarzy uważa to za niedorzeczność, mam na myśli dobrych specjalistów. 2% chorujących to przestarzałe dane z lat 80-tych, obecnie jest to jedna z bardziej powszechnych chorób.
Artykuł wygląda na reklamowy Sp-ni.
"Jej przyczyny jak dotąd nie zostały do końca poznane." Nie widzę, w którym miejscu Pan profesor stwierdza, że to od jodu? Skoro już opieramy się na zdaniu Profesora to czemu autorytatywnie dr n. med. Anna Szczurowicz, endokrynolog stwierdza, że od jodu.
Chyba czegoś tu nie rozumiem. Albo zbadano i wiadomo od czego, albo nie i nadal nie wiadomo jak to leczyć.
Chciałabym od Autorki artykułu dowiedzieć się jak to jest, czy są takie badania i przez kogo potwierdzone, że od jodu. Konkrety, a nie ogólniki z Wikipedii i z wyrwanych kontekstów wypowiedzi lekarzy.
To mieszanie chorym w głowach.
Z artykułu wygląda, że tylko kobiety ciężarne są zagrożone poronieniem, a gdzie mowa o tych na prawdę bardzo poważnych schorzeniach jak zaznaczono na wstępie.
O Wpływie hormonów tarczycy na układ ruchu, o dolegliwościach kostno-mięśniwo-
stawowych, o przyczynach jatrogennych, zaburzeń funkcji tkanek docelowych i chorób towarzyszących.
Nie doczytałam również by zwrócić uwagę na częste współwystępowanie autoimmunoligicznych chorób tarczycy, choroby Hashimoto, z układowymi chorobami tkanki łącznej (RZS, zespół Sjögrena, toczeń, polimialgia reumatyczna, niezróżnicowana układowa choroba tkanki łącznej, skleroderma).
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

to portal regionalny, nie medyczny

nie oczekuj za wiele.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja zostałam skierowana...

Ja zostałam skierowana na powyższe badania na zlecenie od neurologa ...Znfz...Dzięki temu rozpoznano umnie hashimoto
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Asia

Dokładnie, z tymi skierowaniami z NFZ to BZDURA, BZDURA i JESZCZE RAZ BZDURA. Nie ma endokrynologów na NFZ dla nowych pacjentów, nie ma skierowań. Nawet prywatnie do dobrego endo czeka się 6 mies!!!!! nasz kraj to Busz, dzika Afryka itp.... A dobrego endokrynologa można szukać ze świeczką.Przez to wiele osób ma naprawdę kiepskie zycie...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry