Widok

Tajemnicza choroba Hashimoto

Opinie do artykułu: Tajemnicza choroba Hashimoto.

Często mylona jest z depresją, choć jej objawy nie są początkowo silne i łatwe do zdiagnozowania. Dotyka najczęściej kobiet. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji. Mowa o chorobie Hashimoto.Choroba Hashimoto jest dość tajemnicza - jej objawy łatwo zlekceważyć lub pomylić z czymś innym, a przyczyny nie zostały do końca poznane. Dodatkowo, zdania lekarzy o jej skutkach i tym, czy ma wpływ np. na ryzyko poronienia wczesnej ciąży, są podzielone. Jedno jest pewne - to choroba ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dostałam od nich ostatnio ulotkę z 10% zniżki

Gdynia
T. Wendy 7/9
Abrahama 1-3
Gen. Marii Wittekówny 2/7

Gdańsk
Kołobrzeska 63F
Wałowa 27
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

a gdzie mieszkasz? jest kilka punktów (w Gdyni trzy). Sprawdź na stronie internetowej diag . pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

najtaniej

nie dajcie sie naciagac na ceny badan, ja badam pelny zestaw hormonow raz na rok, i jak na razie najtaniej jest na akademii medycznej, a jak komus sie nie chce tam jechac to laby bruss, to dwie najtansze opcje jakie znalazlam. Warto te 100-200 zl uciulac. Ja chodzilam bez diagnozy 5 lat, w tym czasie utylam, wylysialam, skora oplakana, sporo zycia mi ucieklo, teraz jest trudniej wyleczyc cos co mozna bylo zatrzymac na poczatku. Spoko, przyjdzie czas ze ludzie zaczna pozywac lekarzy za brak diagnostyki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciężki idioto, choroba istnieje i dotyczy również mężczyzn.

Nie pozdrawiam.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

dawno żeście chłopa nie miały.... :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 22

" Ten jednak może dać mi skierowanie tylko na TSH. O czym wiec tu mowa??? " mi pierwszego kontaktu chciał dać skierowanie także na ft3, i to bez niczego, ale już wcześniej byłam u endokrynologa, który też bez problemu dał mi skierowania na hormony i na usg. wszystko na nfz. i wszystko w szpitalu, który generalnie uważam za raczej słaby.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

eeeeeeeeeeeee

no jak zwykle tekst sponsorowany... lekarz zleci badania cha, cha, cha tylko , który i za jakie pieniądze? moja żona na to choruje od 15 lat...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

to niestety nasze odżywianie jest przyczyną

Mało się jeszcze mówi o nietolerancjach pokarmowych, a prawdopodobnie to jest właśnie przyczyna coraz powszechniejszych chorób autoimmunologicznych, z których jeszcze Hashimoto jest w miarę łagodną - da się z tym żyć, niestety z tabletkami rano przy łózku już do końca życia... Polecam wszystkim zbadać chociażby najtańszym (niestety ok 500 zł ) testem podstawowe grupy, na które ma się nietolerancje pokarmowe i może w tych trudniejszych przypadkach Hashimoto uda się usatbiliizować jej objawy. Ja mimo wszystko mam nadzieję, że nauka znajdzie sposób na zahamowanie tego zjawiska, chociaż moja zanikła tarczyca już raczej nie wróci do formy.
Nietolerancje pokarmowe są wtórnym efektem nieszczelnego jelita, co jest z kolei efektem jedzenia przeważnie mało zdrowych, mocno przetworzonych produktów. No ale to właśnie są dzisiejsze czasy błędnego koła wypaczonej, nadmiernej konsumpcji (nie wspominając o używkach) i "ratującego " nasze organizmy przemysłu farmaceutycznego...
Słyszałam teorię, że przyczyną chorób autoimmunologicznych może być spożywanie wieprzowiny (przy nieszczelnym jelicie), może coś w tym jest???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

powiedz - co robic z tym? Jak z tego wyjsc?

Asia

Dokładnie, z tymi skierowaniami z NFZ to BZDURA, BZDURA i JESZCZE RAZ BZDURA. Nie ma endokrynologów na NFZ dla nowych pacjentów, nie ma skierowań. Nawet prywatnie do dobrego endo czeka się 6 mies!!!!! nasz kraj to Busz, dzika Afryka itp.... A dobrego endokrynologa można szukać ze świeczką.Przez to wiele osób ma naprawdę kiepskie zycie...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zostałam skierowana...

Ja zostałam skierowana na powyższe badania na zlecenie od neurologa ...Znfz...Dzięki temu rozpoznano umnie hashimoto

to portal regionalny, nie medyczny

nie oczekuj za wiele.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie ma leku na Hashimoto

Nie ma leku na Hashimoto, nawet nie wiadomo jak je leczyć. Branie Euthyroxu to uzupełnianie hormonu, z pewnością nie leczy. Leczy się niedoczynność lub nadczynność. Dla mnie jako hashimotki artykuł zupełnie błędny. Gdzie jest jakiekolwiek wiarygodne badanie potwierdzające, że powstała w wyniku zbyt dużego spożycia Jodu? W takim razie wszyscy mieszkający na wyspach, nad morzem powinni być chorzy, a badania wykazują, że im dalej od Wybrzeży tym większy odsetek osób chorujących na tę chorobę. Bardzo wielu lekarzy uważa to za niedorzeczność, mam na myśli dobrych specjalistów. 2% chorujących to przestarzałe dane z lat 80-tych, obecnie jest to jedna z bardziej powszechnych chorób.
Artykuł wygląda na reklamowy Sp-ni.
"Jej przyczyny jak dotąd nie zostały do końca poznane." Nie widzę, w którym miejscu Pan profesor stwierdza, że to od jodu? Skoro już opieramy się na zdaniu Profesora to czemu autorytatywnie dr n. med. Anna Szczurowicz, endokrynolog stwierdza, że od jodu.
Chyba czegoś tu nie rozumiem. Albo zbadano i wiadomo od czego, albo nie i nadal nie wiadomo jak to leczyć.
Chciałabym od Autorki artykułu dowiedzieć się jak to jest, czy są takie badania i przez kogo potwierdzone, że od jodu. Konkrety, a nie ogólniki z Wikipedii i z wyrwanych kontekstów wypowiedzi lekarzy.
To mieszanie chorym w głowach.
Z artykułu wygląda, że tylko kobiety ciężarne są zagrożone poronieniem, a gdzie mowa o tych na prawdę bardzo poważnych schorzeniach jak zaznaczono na wstępie.
O Wpływie hormonów tarczycy na układ ruchu, o dolegliwościach kostno-mięśniwo-
stawowych, o przyczynach jatrogennych, zaburzeń funkcji tkanek docelowych i chorób towarzyszących.
Nie doczytałam również by zwrócić uwagę na częste współwystępowanie autoimmunoligicznych chorób tarczycy, choroby Hashimoto, z układowymi chorobami tkanki łącznej (RZS, zespół Sjögrena, toczeń, polimialgia reumatyczna, niezróżnicowana układowa choroba tkanki łącznej, skleroderma).
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

w jakiej Diagnostyce?

możesz podać jakieś namiary? to bardzo dobra cena, bo normalnie to ok. 200 zł.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

polecam film "choroby na sprzedaż"

pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ludzie minusujący są albo naiwni

albo przekupieni. Niestety ale większość ludzi ma "hashimoto", bo... to zwykły stres! Polecam na youtube "choroby na sprzedaż". Ludzie, nie dajcie się nabijać w butelkę! Jedźcie na wakacje, wyśpijcie się,wyjedźcie na bezludną wyspę, a nie będziecie mieli hashimoto!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ani jedno...ani drugie

pomyśl...jaką kopalnią dla prywatnych endokrynologów (w NFZ ta specjalizacja praktycznie nie funkcjonuje) są pacjentki przychodzące co miesiąc na kontrolę owego "schorzenia"...płacące za każdą 5-10 minutową wizytę 150 a nawet 200 PLN...

pomyśl...kto czerpie największe profity z tego że w państwowej służbie zdrowia jest taki burdel...rząd?...pacjenci?...NFZ?....a może lekarze?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Problem w tym..

że nie idzie dostać się do endokrynologa nawet prywatnie! I jak tu się leczyć?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

!

dla was to tylko piescia po ryju- za takie komentarze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry