Widok

Tajemnicza choroba Hashimoto

Opinie do artykułu: Tajemnicza choroba Hashimoto.

Często mylona jest z depresją, choć jej objawy nie są początkowo silne i łatwe do zdiagnozowania. Dotyka najczęściej kobiet. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji. Mowa o chorobie Hashimoto.Choroba Hashimoto jest dość tajemnicza - jej objawy łatwo zlekceważyć lub pomylić z czymś innym, a przyczyny nie zostały do końca poznane. Dodatkowo, zdania lekarzy o jej skutkach i tym, czy ma wpływ np. na ryzyko poronienia wczesnej ciąży, są podzielone. Jedno jest pewne - to choroba ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pani Szczurowicz traci klientów. o, jaka szkoda... Chodziłam do niej co miesiąc i wydawałam kasę, bo sądziłam, że tak trzeba, bo w końcu chodzi o moje zdrowie. A okazało się, że to tylko wyciąganie kasy. Zmieniłam endo, przeszłam na nfz. Mam badania i wizyty za darmo. I nie muszę biegać co miesiąc do lekarza. Dostałam inne dawki eutyroxu i wszystko jest ok.
Pani Sazczurowicz nawet nie informowała swoich pacjentów, że z początkiem roku opłaty wzrastają.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam POLMED na Manhattanie. W ramach NFZ czekałam 2 tygodnie na wizytę. Świetna endokrynolog dr Cholewińska. Po wyjściu z gabinetu byłam w szoku, że lekarze naprawdę potrafią się zająć pacjentem. Dostałam skierowania na badania morfologiczne, hormony, anty i usg tarczycy i za nic nie płacę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Może lepiej, aby doktor Szczurowicz promowała się w towarzystwie Rotarian...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Żona ma Hashimoto,

a ja mam Kawasaki.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

szczesliwy czlowiek nieswiadomy...

...jak nie wiesz ze chorujesz to mniej cie boli.... u mnie dziala ;-)

niechodze do lekarzy i nie choruje
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

w Szwecji przez 3 lata wysyalano mnie do dietetyka, bo tylam.

jadalm mniej niz moje dziecko, biegalam, a waga szla w gore. bedac chora z 39 c goraczaka przez 14 dni, jedzac tylko polowe owoca dziennie, pijac jogurt dziennie przytylam a nie schudlam jak bylo to wczesniej.napisanie do lekarza na internecie w Polsce z zapytaniem o moje trycie, mialam od arzu odpwoiedz ajkie badania mam zrobic: na cukrzyce, watrobe i tarczyce. bedac jeszcze chora z 39 C goraczka jechalam do Polski, do prywtanego lekarza, tam od razu antybiotyk / w Szweckji tylko paracetamol + syrop na kaszel/, przeszla choroba po 2 dniach, potem od razu badanie krwi na tarczyce, cukrzyce. dziwne, bo endokrynolog od arzu patzrac na mnie powiedzial,ze mam problemy z tarczyca,ze to widac. a w Szwecji,ze za duzo jem i musze miec diete. Polski edniolrynolog wpoeidzial,ze nawet gdybym biegala 5 godzin dziennie, to szyvbciej padalabymze zmeczenia, wykonczyla sie niz schudla. dostalam leki na niedoczynnosc tarczycy z nakazem badania krwi co 3 miesiace.zaczal sie problem. mialam wykupione leki na rok ale msuialam zrobic wszystko aby uznano mi te badanai w Szwecji. zajelo mi 8 miesiecy aby lekarze w Szwecji w koncu wyslali mnie ponownie na USG tarczycy i na postawienie diagnozy. kontrola krwi w Szwecji na tarczyce to co roku, nie co 3 meisiace w Polsce a przy tm podawane sa zanizone dawki leki niz jaie by przepisal lekarz w Polsce. tak wiec Polacy, macie swietna sluzbe zdrowia, gdzie na zcekanie na popgotowi to gora 1 godzina, w Szwecji nawet 12 godzin. Polska zluzba zdrowia ma mniej pieniedzy ale jak idziesz do lekarza, to ocenia sie calego czlwoieka a nie ze jak w Szwecji idziesz z gardlem to tylko patrza na gardlo, z bolem serca musisz zapsiac sie na ponowan wizyte u lekrza. w Polsce lekarz wyslucha pacjenta, mimo,ze ma wiecej pacjentwo do przyjecai w ciagu dnia niz Szwed. Polska sluzba zdrowia ma swoje minusy ale jednak wypada lepiej niz przy szwedzkich lekarzach. docenicie to Polacy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie wiem gdzie w tej szwecji mieszkasz bo chyba na glebokiej polnocy,przez 15lat mialem super opieke i nie narzekalem, w polsce dodaj ze bylas u prywatnego lekarza na prywatnych wynikach tak i kazdy z nas, do NFZ wysyla sie tylko L4 bo sku...na nfz to moga Ci paracetamol przypisac albo konska masc a za darmo w szpitalu noge uciac niz leczyc taniej bedzie takie sa realia!

Hashimoto to choroba przewlekla u mnie w domu choruje mama oraz brat, wiec nie wiem z kad te 2% przy tym forum jest juz wiecej,choroba masakra wspolczuje i zycze kazdego wytrwalosci w leczeniu pamietajcie duzo ruchu i pozytywnego myslenia
pozdrawiam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

W Szwecji generalnie często niestety źle diagnozują tego typu schorzenia. Oni bardzo lubią bagatelizować pierwsze symptomy poważnych chorób. Dopiero jak masz 40 st. gorączki i mdlejesz na ich oczach to zaczynają działać.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

prymityw
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ile lat nie byłej w Polsce u specjalisty? może zacznijmy od tego...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

badania robione

wielokrotnie w odstępach kilkumiesięcznych i usg wykazało hashimoto i niedoczynność. Jednak mam problemy ze snem (śpię mało), jestem nadpobudliwa, nie tyję, włosy mam mocne i zdrowe, a to nie są typowe objawy niedoczynności. Jedno wiem z doświadczenia: przy chorobach związanych z hormonami brak nieraz logiki (dla mnie - laika).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie jest to bzdura, lekarz rodzinny może raz do roku, a jak się ma miłego lekarza rodzinnego to częściej wypisać skierowanie na badania refundowane z NFZ. nie płaciłem za badania krwi już ponad 3 lata. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko gdzie jest ta granica - że ktoś nad sowim zachowaniem nie chce panować a nie może?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Najpierw zrobić sobie badania samemu prywatnie (nie potrzeba skierowania)

i dopiero jeśli są nieprawidłowe iść do endokrynologa. Po co płacić za wizytę na której zostaną wypisane tylko skierowania do lab. ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mówisz o morfologii, glukozie i OB (ewentualnie z łaską o TSH).

Żaden lekarz rodzinny nie da ci skierowania na specjalistyczne badania krwi, bo nie ma po prostu takich uprawnień. NFZ za to by nie zapłacił ;-(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Raczej przez Fukushimę i będzie coraz gorzej, bo pomimo że nikt o tym prawie nie pisze

(informacje medialne są, ale nie na pierwszych stronach), jest tam coraz gorzej i sytuacja wymknęła się spod kontroli. Jedzenie ryb oceanicznych to w tej chwili zaczyna być rosyjska ruletka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mamy pytanie. Czy po przypisaniu hormonów zaczełaś chudnąć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a placówki zamykane

taka popularna choroba 2% społeczności i ma rosnąc.. a do lekarza endykr. jak zadzwoniłam to wizyta za 2 lata.. i co?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aż z ciekawości zadzwoniłam żeby się dowiedzieć.

Cena jest 76PLN zaTSH, FT4 i aTPO (a więc bez aTG i FT3).
aTG dodatkowo - 35PLN
FT3 - 25PLN.
Czyli razem prawie 140PLN, a nie 70PLN.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja mam inne obserwacje

- lekarze nie potrafia zdiagnozowac choroby
- na badania nie wysylaja bo szkoda im pieniedzy
- do specjalistow czekasz kilka mc i nic z tego nie wynika - diagnoza i wybor leczenia trwa dosc czesto kilka lat
- kazdy specjalista ma swoja terorie
- zaden nie informuje o wynikach i nie tlumaczy co i jak (chyba ze pojdziesz prywatnie)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry