Widok

Tajemnicza choroba Hashimoto

Opinie do artykułu: Tajemnicza choroba Hashimoto.

Często mylona jest z depresją, choć jej objawy nie są początkowo silne i łatwe do zdiagnozowania. Dotyka najczęściej kobiet. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji. Mowa o chorobie Hashimoto.Choroba Hashimoto jest dość tajemnicza - jej objawy łatwo zlekceważyć lub pomylić z czymś innym, a przyczyny nie zostały do końca poznane. Dodatkowo, zdania lekarzy o jej skutkach i tym, czy ma wpływ np. na ryzyko poronienia wczesnej ciąży, są podzielone. Jedno jest pewne - to choroba ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

w Diagnostyce mają promocję, za ok. 70 zł zestaw: TSH, FT3, FT4, aTPO, aTg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja mam Hashimoto a przeciwciał nie mam... w moim przypadku zdiagnozowano przy pomocy aparatu USG u endokrynologa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Robi się badania prywatnie w labie

Do tego wizyta prywatna - wyjdzie w sumie ok. 250 zł.
FT3, FT4, TSH, przeciwciała anty-TG i anty-TPO - to jest komplet
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

odpowiedz dla realisty

dla Cb nie trzeba wymyślać nowej choroby, głupota tez jest nieuleczalna udanego zycia matole
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

urocze

Pisz jak ośmiolatek - nabijaj się z "dysogrzfie"

Gimbaza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brawo

Dziękuje za kompendium wiedzy! Wiem teraz gdzie się udać i jakie badania zlecić. Oczywiście na własny koszt...

okropna choroba

wykryta u mnie przypadkowo w 2006 roku- nikt nie wiedział czemu tak tyje, śpię całymi dniami i nie mam już tej werwy co kiedyś.. od jej wykrycia 4 lata dochodziłam do prawidłowego poziomu TSH (FT4 niestety wciąż na dolnej granicy)... co ciekawe przeciwciała zawsze mam w normie!!! a choroba zdiagnozowana po USG- z nich wynika jak moja tarczyca stopniowo zanika, prawie nie mam już jej wcale!! Obecnie biorę dawkę hormonów 88mikrogramów.. nie zaszłam jeszcze w ciąże ale szczerze to chyba nie planuję, bo mój cały organizm sypię się od chwili diagnozy. Nic nie schudłam, waga wciąż się waha.... a nie potrafię zgubić tych kg- KOSZMAR! Hashimoto- moje przekleństwo.. na zawsze..
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

dla wszystkich którzy mają troche oleju w głowie

posłuchajcie, poczytajcie i zrozumcie że nie ma większego biznesu niż FARMACJA ! polecam interesujący wykład Pana który się nazywa Bruce Lipton - The New Biology - Where Mind and Matter Meet z polskimi napisami na youtube, dowiecie się skąd i dlaczego biorą się choroby - na prawdę warto poświęcić chwilę czasu aby otworzyć oczy, to nic nie kosztuje i on niczego nie sprzedaje a tylko uświadamia. Poczytajcie i poszukajcie informacji o szczepieniach, GMO i firmie MONSANTO. Świat w ogóle nie jest taki na jaki wygląda.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 8

Popieram tę Kobiete

Miałam podobna historię.Byłam zapisana z NFZ do lekarza endokrynologa,poszłam na wizytę.Endokrynolog poczytała sobie przez chwilę inf.dot .mojej choroby potem zadała pytanie ..co mi jest... przekazałam co mi dolega na co ona wydrukowała recepte z lekiem,który miałam zażywac przez 2 tyg. nastepnie dała mi skierowanie na TSHFT4 ANTY TPO.Kiedy poprosiłam aby może trzeba by było zrobić USG Tarczycy bo już kilkanaście lat nie miałam robione to odpowiedziała,że nie dostane bo to musi być wszystko po kolei to jest z NFZ .Zaznaczam,że leczę się już prawie 30 lat na tarczyce tylko wczesniej prywatnie a od 3 lat w przychodni.Płacę składki zdrowotne i z działalności i z emerytury ALE MUSI BYĆ ZACHOWANA KOLEJNOŚĆ!!!!.A jak miedzy kolejnością Pacjent padnie to kto ponosi winę??.Az strach pomyślec jakby człowiek bardzo powaznie zachorował i był bez kasy TYLKO UMRZEC przy nasze słuzbie zdrowia.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładają nam tyle "ulepszaczy smaku" do żarcia + efekt Czarnobyla.
Państwu nie zależy, abyśmy przekroczyli 67 rok życia, bo będą musieli nam wypłacać emeryturę, ale nie będzie z czego... za kilkanaście lat pewnie zaczną kończyć się środki na emerytury, bo niż demograficzny wejdzie na rynek pracy, a pozostali wyjadą za granicę.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja bym się na Twoim miejscu skonsultowała jeszcze z innym lekarzem. Może wystarczy zmienić dawkowanie leku? Trzymaj się!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gumisiu, ile kosztuje badanie przeciwciał przeciwtarczycowych?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dużo osób choruje na tarczycę, a specjalistów jak na lekarstwo. Nie wiem czy tylko na Pomorzu czy w całej Polsce tak jest. Powinni sprowadzić / zatrudnić nowych endokrynologów. Do niektórych nawet PRYWATNIE czeka się miesiącami.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lucy, to może w takim razie nie jesteś dobrze zdiagnozowana?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

OK, czyli anty-TG i anty-TPO --- dobrze wiedzieć, bo to nie zostało podane w artykule. Dzięki.

szcepienia

u mojej córki stwierdzono nadczynnosc wg wskazan hormonów no i chudła bardzo przy wzroscie 170 /41 kg.Byl to powazny błąd bo takie objawy to tez poczatki hashimoto.Przeszłam przez rok piekło z nią -depresja,omdlenia,nudnosci. Dwie teczki wyników z badań.Dopiero jedna z lekarek postawila prawidłową diagnozę.Córka bierze leki i wszystko wróciło do normy .Balam sie o córkę bardzo.Te wszystkie objawy zaczeły sie u niej po szcepieniu p. żółtaczce, nie wiem czy mozna to łaczyć,ale lekarze powinni to zbadać
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tajemnicza choroba ???!!! Raczej (niestety) powszechna....
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

dr szczurowicz to specyficzna lekarka. Już nie jednej kobiecie napsuła nerwy.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Z hashimoto jest troche jak z adhd

Wystarczy spuscić pożądny wpitol a w cudowny sposób objawy przemijają!Jak ma baba tzw.Złe nastroje to z liścia i nagle cudownym zbiegiem okoliczności objawy przemijają.Przybiera na wadze?Zamknąć lodówke,nie pozwolić chodzić na te ich ulubione mac donadsy kfc ,kebaby i inne smieciowe żarcie.Tak zwana dieta mż(mniej żreć).Teraz co druga ma to schorzenie,lekarze zacierają rece farmaceuci sie cieszą,a my faceci musimy znosić wasze usprawiedliwione medycznie fochy i babskie fanaberie!Ludzie -otwórzcie oczy!Hashimoto,adhd,dysleksje,dysogrzfie i co jeszcze wymyslą nasi wspaniali lekarze?Może coś dla nas facetów ? Np. Jakieś usprawiedliwione medycznie dysalkoholowoshimoto?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 58
do góry