Widok

Tajemnicza choroba Hashimoto

Opinie do artykułu: Tajemnicza choroba Hashimoto.

Często mylona jest z depresją, choć jej objawy nie są początkowo silne i łatwe do zdiagnozowania. Dotyka najczęściej kobiet. Nieleczona może prowadzić do poważnych konsekwencji. Mowa o chorobie Hashimoto.Choroba Hashimoto jest dość tajemnicza - jej objawy łatwo zlekceważyć lub pomylić z czymś innym, a przyczyny nie zostały do końca poznane. Dodatkowo, zdania lekarzy o jej skutkach i tym, czy ma wpływ np. na ryzyko poronienia wczesnej ciąży, są podzielone. Jedno jest pewne - to choroba ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po pierwsze to chyba Ci się capslock zablokował albo brak Ci kultury

Po drugie - przestawianie się z dawki 25 na 50 z dnia na dzień to proszenie się o poważne kłopoty zdrowotne. Jeśli chcesz już takie eksperymenty robić robisz to bardzo stopniowo, większa dawka 2 x w tygodniu, 3x, co drugi dzień itp.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

samo TSH zazwyczaj nie wystarczy, znam osoby, które mają Hashimoto (dziewczyna i chłopak) i mają dobry wynik TSH, jednak pozostałe nie.... ft3/ft4.
Nie wiem od czego to zależy - może od organizmu lub stopnia zaawansowania choroby.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawda jest taka ze lekarze nie wiedza jak to leczyc i czesto lecza w ciemno !

Musicie sami dobrac eutyrox jak sie czujecie lekarz kaze 25 i sie zle czujesz to bierz 50 przynajmiej 3 m-ce ! Potem wroc do 25 wy jestescie lekarzami i sami widzicie jak sie czujecie nie lekarze w przychodni .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

"Lekarz zleci nam wykonanie badań krwi, które określi ilość przeciwciał przeciwtarczycowych (ich podwyższone miano może świadczyć o stanie zapalnym tarczycy), a uzupełniająco także poziomu TSH (hormon przysadki mózgowej) i wolnych hormonów tarczycowych - fT3 i fT4"

Pani Anno, bardzo proszę o informację jakie dokładnie badania krwi robi się w celu określenia ilości przeciwciał.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przez niedoczynnosc tarczycy nie leczona mozna wpasc w niezle tarapaty !

a wystarczy zrobic TSH !
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

u mnie wykryła to pani doktor Miśkiewicz ze świętokrzyskiej zupełnie przypadkowo zachorowałam grypa i zbadała mi szyję okazało się że mam guzy biore już leki pare lat. zbadałam swoje dzieci i starszy syn nie ma a młodszy ma po mnie chorobę bierzemy leki rano i już co 6 miesięcy badamy się i na razie ok pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na pewno

na hashimoto nie cierpi 2 % populacji. Połowa moich koleżanek ma zdiagnozowane a druga połowa nigdy się nie badała. Dodam, że objawy nie muszą być takie jak wyżej opisane. Ja mam większość objawów z nadczynności, a mam hashimoto.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dość sporo osób na to choruje - ja znam kilka. Ważne, aby trafić do dobrego lekarza-diagnosty, który następnie odpowiednio dobierze dawkę hormonów.
popieram tę opinię 59 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry