Widok

Tak się kiedyś wygrywało w totka

ja to tu tylko zostawię

http://pbs.twimg.com/media/Cb0MKsPW4AAVxhm.jpg
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Hm... proszę Ciebie i innych.
Ludzie, którym choć troszkę iskrzy na łączach wiedzą co w trawie piszczy.
Wiedzieli przed larum o teczce i wiedzą dokąd prowadzi krótkowzroczność...
Już jako nastolatka myślałam sobie, że "skok przez płot" był skokiem kontrolowanym. Udało się i ojciec 8ki, z wyraźnymi predyspozycjami do roli, spisał się na medal.
To są duże sprawy i nic nie jest tylko czarne czy tylko białe.
Jesteśmy dorosłymi ludźmi i dobrze by było gdybyśmy tak właśnie zachowywali się.

ps
Osobiście, o teczkach Bolka słyszałam kilka lat temu. W necie chodziły materiały filmowe na YouTube ... itd.
Nie odważyłabym się oceniać Wałęsy ani jego wyborów. Myślący człowiek MUSI rozumieć, że w grą wchodziły kompromisy i lawirowanie... coś za coś...

ps
Jesteśmy szalonym narodem, który w tak "uczciwy" sposób traktuje własną historię i bohaterów.
Powinniśmy trzymać się razem, w zwartym szyku i umiejętnie obchodzić się z przeszłością i teraźniejszością w imię przyszłości.
Wróg tylko czeka na nasz błąd.

ps2

Wartość informacji zmienia się z prędkością światła. Szczególnie w tych czasach.
Oto jak można wyrwać coś z kontekstu

https://www.youtube.com/watch?v=VvawZOnC-iI
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie chodzi o to, że nie wiedziałem...

nie chodzi też o to, czy wałęsa współpracował z SB czy nie...

tak apropo krótkowzroczności ;)

dla mnie największym problemem jest to, że kłamał

lechu stanowczo zaprzeczył - wielokrotnie - jakoby takie teczki istniały

zaprzeczył również, jakoby cokolwiek łączyło go z SB

zresztą wystarczy to obejrzeć, a potem popatrzyć na zdjęcie :D

http://www.youtube.com/watch?v=LFWn62BADpc

gdyby nie miał nic na sumieniu, powiedział by o sprawie 25 lat temu ;)
15-10-5 lat temu...
powiedział by, że go zmusili - kiedy go zmusili - do czego konkretnie - w jakich sytuacjach...

albo gdyby wcześniej powiedział, że udawał że z SB współpracuje... cokolwiek...

GDYBY...

nie zrobił tego...

kłamał wszystkim, że NIC go nie łączyło... że 'ani sekundy' nie miał nic wspólnego z SB ;D

sprawa jest jasna i klarowna...

tego człowieka trzeba USUNĄĆ z jakiegokolwiek publicznego życia i wystąpień...
i trzeba to było zrobić 25 lat temu... wszystkich komuchów won!

ps.
http://r-scale-e7.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/faafda66202d234463057972460c04f5/95932210-27b5-42e3-b192-e6918e2349d1.jpeg?type=1&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=640&srch=2000&dstw=640&dsth=2000&quality=80
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Aradash, Aradash...

1) Lech Wałęsa MUSI być Lechem Wałęsą. Na ten wizerunek zgodził się i trzyma fason.
Osobiście, cieszę się, że w szkole nie uczyli mnie o elektryku, który skoczył przez płot i zastrzelili go... Gość dawał i daje radę.

2) Jeden człowiek, sam, nic nie może ;)
3) Uważam, że to wspaniała sytuacja, w której znalazł się Wałęsa. Za życia, osobiście, ma szansę zmierzyć się z Prawdą ... i tutaj UWAGA!
Kto z Państwa gotowy lub chce? Co ważniejsze!!!! KTO zrozumie (???)

ps
Osobiście, w ogóle mnie ten temat nie rozprasza.
Tyle jest kur...stwa i zła na tym świecie, że bardziej obchodzą mnie ludzie, których twarzy nie zobaczysz i głosu nie usłyszysz, imienia nie poznasz... a jednak dzięki nim chce mi się wstać co rano i żyć jak Pan Bóg przykazał ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie zastrzelili go, bo był podstawiony, to było wiadome od zawsze...

trąbił o tym od 25 lat np. pan mikke

po prostu nie dało się tego udowodnić - do teraz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Trzymajmy się zasad...
Nie "nie dało się tego udowodnić" tylko "nie było potrzeby udowadniać"
i tutaj już poprawnie aż "do teraz"... ;)

ps
Idę zerknąć "Jak to robią single?"
Co ja bym dała za taką funfelę ~:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
konkrety, randall, konkrety.

Kwestia dotyczy kwestii dla cywilizacji łacińskiej podstawowej czyli prawdy. Jeżeli prawdę masz w d... to znaczy że się z cywilizacji wypisujesz, to po pierwsze.

Po drugie, jeśli polityk, a do tego prezydent kłamie, to pojawia się ryzyko dla racji stanu i bezpieczeństwa 40 mln ludzi, to cię nie rusza ?

Po trzecie, Wałęsa kablował na kilkudziesięciu ludzi, mało że im szkodził to ich nawet nie przeprosił. Dlatego nie nalezy się mu przebaczenie, do czego niektórzy idioci nawołują. Obowiązują moralne procedury. To cię też nie grzeje ani ziębi ? To po co żyjesz na tym świecie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Proszę bardzo, odpowiadam:

1) Nie wiem jaka jest prawda i rzeczywiście wypisałam się z cywilizacji takiej, jaką reprezentujesz.
2) Oczekuję, że każdy polityk i prezydent tego Kraju, wybrany głosem narodu (40 mln topnieje w oczach) podpisze pakt z samym Diabłem, będzie kłamał i lawirował jeśli w grę wchodzi bezpieczeństwo i dobro Polski.
Rusza mnie, że nie kumasz rzeczywistości. Myślący człowiek powie Ci, że każdy dzień to ryzyko dla racji stanu i bezpieczeństwa tego Kraju. Losy ważą się w każdej sekundzie i w każdym drobnym zdarzeniu...
Świat dzieli się na tych, którzy przyjmują to ryzyko i żyją z nim na co dzień oraz na tych, którzy (jak Ty?) żyją od sensacji do sensacji, skrojonej na miarę Twego organu wewnątrzczaszkowego... czy co tam do cholery masz (???)
3) Byłeś tam, widziałeś i znasz fakty (???) i NIC nie zrobiłeś (???)
Należy mu się to samo co każdemu. Nic więcej i nic mniej.

Nie rozśmieszaj mnie tymi bzdetami o "moralnych procedurach".
Obyś nie musiał sprawdzić się w godzinę próby.
Żyję żebyś poznawał inne poglądy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie wiesz jaka jest prawda?
Ja już część tejprawdy poznałem dawno temu, między innymi w komunistycznym pudle, więc mam doświadczenie z pierwszej ręki. Dzięki temu mogłem być w wielu miejscach i dowiedzieć się wielu rzeczy, o których nigdy nie będziesz mieć pojęcia. Wiedza/prawdfa to kosztowna rzecz, więc cię na nią zapewne nie stać

W demokratycznym państwie zasadą podstawową jest transparentność, czyli znowu ta nieszczęśna prawda. Widzę, że w tym przypadku twoim idolem powinien być Putin, bo tam transparentność jest zbędna. Waaadza wie najlepiej co ludzie mają wiedzieć.

A cywilizacja łacińska oparta jest na procedurach moralnych wywiedzionych z chrześcijaństwa. Jeśli się ich wyprzesz, trafisz do haremu lub czegoś podobnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Wypłacz się, wykrzycz i wyrzuć to z siebie!
Prawda boli! Musisz się z nią zmierzyć, poparzyć i przeżyć.
Tak dużo o mnie wiesz (???)
Tyle co o Bolku i Putinie (???)
Chyba z tym głazem w dłoni i podniesionym krzykiem krwawiącej z szału duszy nie nazwiesz siebie Chrześcijaninem i nie powołasz się na Chrystusa (???)
I zamknij się z tą demokracją... Kolejna trucizna Twego umysłu.
Ps
Harem? Pełen eunuchów (???)
Wymieniamy poglądy. Nie walczę z Tobą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ooo, co za szał emocji!
Przelicz ile emocjonalnej energii żużyłaś, możnaby tym zmywarkę napędzić.
Przedstawiłem swoje stanowisko bazujące na konkretnym, tematycznie zorientowanym i sporym doświadczeniu oraz na wiedzy opartej na studiach i tym doświadczeniu.

A na czym konkretnie oparte jest twoje stanowisko bo tego jakoś nie mogę dostrzec? Emocje tego nie zastąpią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Relatywizujesz.
Sprawa była w Gdańsku, w środowisku opozycyjnym, znana od lat 70tych, ale rzeczą naturalną w cywilizacji łacińskiej jest, że należy ustalić prawdę i normalni ludzie do tego dążyli.
Niestety, jak się okazało, Wałęsa kłamał, ale co gorsza, to kłamstwo było i nadal jest wykorzystywane przez rozmaite środowiska. A jeżeli kłamie polityk i prezydent państwa, to sprawa okazuje się niezwykle niebezpieczna dla kraju. I z tego punktu widzenia - racji stanu - na tę sprawę należy patrzeć.
Wałęsa nie tylko kłamał ot tak sobie, na swój prywatny rachunek. On zagroził RACJI STANU.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Heja łowca :) Całuski
Cóż za dramaturgia...
Niestety, miejsca, w które uderzasz... już dawno mam wypchane trocinami i pocerowane żyłką wędkarską...
Przez 40 lat już nawet nie zwracam uwagi na to kto i kiedy próbuje mnie wycyckać czy "wykorzystać".

ps

wszystko jest niebezpieczne dla Kraju... a najbardziej te pseudo orły, co s.r.a.j.ą we własne gniazdko...
Szkoda, gdyż to całkiem dobre gniazdko i nie jedna kukułeczka aż ślinkę przełyka...
A props sr*nia we własne gniazdo:

Czy był kiedyś okres bardziejn obfity pod tym względem niż tzw.III RP, a szczególnie lata rządów PO ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Do Aradasha (adwokata diabła) :
Zanim z wdzięcznością skorzystam z luksusu cywilizacj - wanny ( trauma spowodowana powtarzającym się przymusem wielomiesięcznego korzystania jedynie z ciasnego prysznica) słówko do Ciebie :)
Za kilka dni Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych. Najlepszy dowód na to jak podrzucana jest moneta histori. Ze dwa dni temu lukałam na materiały o Hubalu... Jest takich prawd więcej i dobrze o tym wiesz. Wiesz lepiej ode mnie. Nie wiem jak Ty ale ja nie mam tupetu sądzić w takich sprawach.
Widać łaska historyczna na pstrym koniu jeździ a prawda zawsze kogoś boli.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie akurat nie boli prawda, tylko kłamstwa i ukrywanie prawdy...

Jeśli masz problem z rozumieniem prozy powiedz, nie będę więcej się produkował, bo pisać stylem jakiego Ty używasz nie mam zamiaru.

Ja nikogo nie sądzę - historia świetnie sobie z tym poradzi.

Na zachodzie jest oczywiste, że jeżeli jest choćby cień wątpliwości co do wiarygodności co do jakieś osoby - jest ona USUWANA z życia publicznego, podaje się do dymisji jeśli pełni jakąś wysoką funkcję, i to jest normalne, naturalne i logiczne oraz rozsądne w funkcjonującym i normalnym państwie.

Takie osoby są usuwane na stałe ALBO do pełnego oczyszczenia z zarzutów.

U nas natomiast odp****la się jakąś szopkę, od ćwierć wieku nie było jasne czy wałęsa się wałęsał z SB-kami czy nie, a jednak został prezydentem i wciąż uczestniczył w życiu publicznym.

Teraz jest to jasne czarne na białym...

Okoliczności tamtych zdarzeń MOŻE nie były czarno-białe...

Ale to BEZ najmniejszego znaczenia.
Dokumenty są autentyczne. Własnoręcznie napisał lojalkę. I to jest wiedza powszechna od dawna, do czego sam wałęsa się przyznał w 2011r. A teraz jeszcze to ;)

Wałęsa okłamał 40 milionów ludzi.
Ten człowiek nie ma honoru.
Nigdy nie miał.

To jest FAKT, a nie mój osąd ani nie moja ocena sytuacji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pisz śmiało... tzn. " produkuj się"
Chętnie poczytam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
"pisać stylem jakiego Ty używasz nie mam zamiaru"

"Pisz śmiało..."

and we're done here ;)
Szczerze żałuję...
Czekałam na jakiś "zachodni" scenariusz co dalej ...
A ja tylko to dodam:

http://kataryna.salon24.pl/697940,panstwo-w-teczce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
popołudniu właczyłam radio i naprawde zupełnie przypadkiem (których podobno nie ma)
natrafiłam na wypowiedz profesora Rafała Brody,fizyka jadrowego
w radiu maryja
posłuchałam i całkowiecie zgadzam sie z jego zdaniem
w mocnym
streszczeniu--"moglibysmy uznac postac Wałesy jako judasza"

nic dodac nic ujac

mam nadzieje ze mi wybaczy to streszczenie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
czy moge dla ratowania swojej d..
zaoferowac panom,
moga byc postkomunistyczni)

pełna game zadowolenia
:):)
potrzebna mi kasa na biznes
wielki biznes----- zatrudnie bezrobotnych
z najubozszych regionów
Polska bedzie miała ze mnie wielka korzysc!

piekna idea!
idziecie na ukłąd?
wy mi kase -ja wam co moge-ale kasa idzie na szczytny cel
tylko ciutke na swoje potrzeby wezme--kremiki,oliwki,gumki itd

a co --gorsza jestem
kurka ile to mozna byc uczciwym
społeczenstwo mnie usprawiedliwi

liczy sie cel!
Ja nie kłamie!!!

przynajmniej:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Znowu to samo...

https://youtu.be/BCG_C-gGlkI
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Polityka

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

do góry