~Zakochany
83.238.208.*
(14 lat temu) 8 czerwca 2012 o 12:21
Teraz niektórzy/niektóre nie wytrzymają... Będzie przydługo.
Ale czuję się zmuszony nieodpowiedzialnością za słowa niejakiego Halewicza.
Tak, rozumiem w pewnym sensie jego uzurpowanie sobie miana autorytetu... Oczywiście WE WSZYSTKICH sprawach. W tej nie mogło być inaczej. W końcu TYYYYLE czasu poświęcane na obecność we wszystkich wątkach... MUSI dawać takie uprawnienia. :)
Coś tam wspominał o firmie którą ma na głowie... hmm... to się nie wyklucza! :)
Tak sobie tylko pomyślałem, ...że... być może pełni Niezwykle Odpowiedzialną funkcję ochroniarza (z całym szacunkiem dla Pracowników Ochrony) zwanego potocznie... cieciem.
To by się zgadzało. Firma na głowie (czasami przez 24h), dostęp do internetu... i ...nieco czasu na śledzenie forum w KAŻDEJ dziedzinie... Pasuje? Ale to tylko hipoteza. :)
Zapomniałbym: ŻONA oczywiście szczęśliwa której powodem to tegoż szczęścia jest właśnie ...długotrwała nieobecność małżonka... :) W końcu ileż można wytrzymać z Wszystkowiedzącą, Najjaśniejszą Kompetentnością Jego Wysokości...? ;-D tu być może się rozpędziłem (w końcu nie znam parametrów fizycznych Jego Kompetentności)
Dobrze. Ad rem jak mawiają prawnicy-ściemniacze...
Hm.
Zacznijmy od początku:
Nieudolnie postawionym pytaniem przez Jego Kompetentność, było:
Postępowanie egzekucyjne świadczenia alimentacyjnego, wierzyciel popiera egzekucję, dłużnik chce jej umorzenia lub zawieszenia - jak to zrobisz? Czas start...
ŚWIADCZENIE ALIMENTACYJNE może przybierać najrozmaitsze formy. Oczywiście w ograniczonym widzeniu świata niejakiego H. - istnieje tylko kasa - i spodziewał się, że ...w moim również. Od początku tkwił w błędzie. NIE PRECYZUJĄC pytania. Dla laików wyjaśniam: Potocznie zwanymi alimentami mogą być nie tylko walory pieniężne, ale i np... lekarstwa, przybory szkolne, wyżywienie, opieka, organizacja wypoczynku... i wiele innych możliwych świadczeń ustalonych w orzeczeniu sądu lub ugodzie zawartej pomiędzy stronami.
Jeśli więc o COŚ pytasz SZCZEGÓLNIE prawnika określ O CO.
Późniejsza wymiana komplementów mająca już błędne podwaliny - coraz bardziej pogrążała Halewicza, co jednak powodowało u jego niektórych fanów okrzyki uwielbienia i ekstazy... ;-D
cyt: gnieć robala, palant leży i kwęka...
Dalej za Jego Nieomylnością:
To prosta konstrukcja (ale z małym haczykiem) - ktoś, to specjalizuje się w KRiO, znałby odpowiedź "od ręki" (nawet hasłowo).
Tak się składa, że TEGO TYPU UREGULOWANIA (egzekucja) znajdujemy nie tyle w KriO, ile raczej w Kpc do którego później, niepostrzeżenie Halewicz przepełza....
Kolejny cytat:
...napiszę parę zdań na temat przedmiotowego zagadnienia. Wszystko opiera się na treści art. 883par 2 kpc - to w zasadzie jedyny sposób pozbycia się postępowania egzekucyjnego w zakresie świadczeń periodycznych. Ze wstępnej części art. 467 KC wynika, że również poza art. 463-470 KC i inne przepisy dopuszczają możliwość złożenia przez dłużnika przedmiotu świadczenia do depozytu sądowego i to niekoniecznie z przyczyn dotyczących wierzyciela. Pozostaje bowiem jeszcze kwestia depozytów sądowych, wyłaniająca się w związku z postępowaniem zabezpieczającym i egzekucyjnym. W tym konkretnym wypadku chodzi o przepis art. 883 par.2 kpc, który przewiduje jedyną możliwość dobrowolnego płacenia należności przez dłużnika, mimo że wierzyciel popiera egzekucję. W myśl tego przepisu dłużnik może zażądać umorzenia egzekucji, jeżeli zostaną kumulatywnie spełnione następujące przesłanki:
-tytuł wykonawczy zobowiązuje dłużnika do świadczeń wymagalnych w przyszłości,
-dłużnik nie będzie zalegał ze świadczeniem już wymagalnym,
-dłużnik złoży komornikowi odpis zaświadczenia o wpłaceniu do depozytu sądowego sumy równoważnej sumie świadczeń periodycznych za 6 miesięcy z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Kiedyś była potrzeba zgoda sądu (postanowienie) - ale już nie jest konieczna.
Komornik na tej podstawie musi egzekucję umorzyć w zakresie świadczeń wymagalnych w przyszłości ale zachowuje tytuł wykonawczy w aktach sprawy. Tak to mniej więcej trzeba zrobić...
Widzicie tu w którymś momencie odniesienie do KriO?
Mniejsza z tym.
Jego Nieomylność naczytawszy się różnych opinii, niekiedy wręcz amatorskich porad internetowych (na co pozwala mu jego praca!), zapomniał niestety, że suche artykuły Kodeksowe, wymagają jeszcze tzw. wykładni, uwzględnienia ewoluującej linii orzeczniczej sądów różnych apelacji (też bywają różne), Sądu Najwyższego, czy wręcz (ostatnio modnej) implementacji reguł zawartych we wszelkiego rodzaju źródłach unijnych... No cóż. To mogą wiedzieć tylko prawnicy-ściemniacze.
Art. 883 §2 Kpc mówi: Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji... a następnie: z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy, i w końcu: równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję...
CZYTAMY, Halewicz. ZE ZROZUMIENIEM, i zastosowaniem reguł, o których wspomniałem wyżej.
dłużnik MOŻE ŻĄDAĆ. Może. Oczywiście. Istotny jest SKUTEK takiego żądania. W praktyce orzeczniczej bywa różnie.
Równoczesne umocowanie jest IMMANETNĄ częścią złożenia depozytu. Nie ma innej możliwości
wszczyna z urzędu wg ciebie - Z URZĘDU - jest tożsame z WNIOSKIEM?
Już przynudzam... Jeszcze momencik.
Udzieliła się tu Aplikantka Kasia. :)
Aplikacja jest właśnie... dochodzeniem do pewnego rodzaju doświadczenia, polegającego na dostosowaniu się do praktyki sądowniczej... która nie zawsze w prosty sposób pokrywa się z aktami normatywnymi...
Mimo najszczerszych intencji (które zakładam u Kasi) realia zawsze weryfikują wiedzę wyniesioną ze studiów...
Na koniec.
Z uwagi na temat który był powodem wątku nie mogę podać zbyt wielu informacji, które niestety mogłyby skończyć się identyfikacją mojej skromnej, acz przystojnej osoby... ;-D
ZAPEWNIAM tylko, że nie musiałem szukać żadnej znajomej kancelarii. Moja mi w zupełności wystarcza. STARCZY. :]
Nie mam zamiaru roztrząsać zagadnień prawnych na forum z pseudo prawnikami (vide: Halewicz). Ja za to biorę pieniądze. Nienajgorsze.
Potraktuj więc ten elaborat Halewicz, jako moją działalność pro bono...
Chociaż powinieneś zapłacić podatek od darowizny, hihi.... (sprawdź w US).
W tym temacie skończyłem. I NIE ZALEŻY mi na zdaniu/opinii Halewicza.
Mój cel był inny. I takim pozostanie.
Moje kontakty z M...
Którą kocham.
1
0