Widok

Teraz ZOSTANĘ UMORALNIONY... Wiem.

Ale również sądziłem, że TAKA sytuacja mnie nigdy nie spotka...
Rozwalam DWA związki.
Mój - długoletni... Mam żonę, i córkę.
Jej - za kilka miesięcy wychodzi za mąż. Ale od kilku lat są ze sobą.
Dramat.
Tak - nie miało być.
Długo trwający kryzys w związku... Zacząłem szukać.
Wrażeń, romansu, ...seksu.
Spotkałem Ją.
Próbowała... niepewnie... także szukać podobnych emocji.
Mieliśmy się NIE ZAKOCHIWAĆ. Czysta fizyczność, może sympatia.
Taki był "układ".

Jednak... Zupełnie się pokręciło. Ja Ją POKOCHAŁEM.
Ona... Jest rozdarta.
Długo by opowiadać...
NIE CHCĘ INNEJ Kobiety, niż Ona.
Jest ...ucieleśnieniem moich Marzeń.
KOCHAM JĄ...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 24
Fałszywy mecenasie, o czym ty piszesz i z czym polemizujesz, bo chyba sam już nie wiesz - polemizujesz z możliwością umorzenia postępowania egzekucyjnego świadczeń alimentacyjnych, czy z czymś innym?

Uchwała ok? No popatrz...:)

Jak chcesz egzekwować za pośrednictwem komornika obowiązek alimentacyjny w postaci "osobistych starań o wychowanie" dziecka?

Fałszywy mecenas ^_^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nieistotne to jest;) Wolałam serial M jak Miłość a nie Ally McBeal;)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
NAPRAWDĘ. OSTATNI RAZ ci odpowiadam.

Całokształt, Halewicz! Całokształt! - ...a więc: "...zawarte w art. 883 § 2 kpc POZWALA na umorzenie..." - widzisz to? NIE - "należy umorzyć". NIE - "sąd umarza". itd...

POZWALA - więc "ewentualnie jest dopuszczalne, można"
Uchwała OK. Tylko - czytać ją powinny osoby rozumiejące czytany tekst, do których PRÓBUJESZ należeć.

"egzekucja rzeczy ruchomej" bredzę? W JAKIM DZIALE jest opisana (podpowiem: EGZEKUCJA ŚWIADCZEŃ NIEPIENIĘŻNYCH). Dopowiedz sobie.

A "następne"? ...każdy artykuł - o numerze porządkowym WYŻSZYM niż 1041 (dla Halewicza: np.... 1042, 1043, 1044 itd... itp...
To oszust matrymonialny i fałszywy mecenas o_O
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No dobra, chłopaki. Daliście sobie po razie....wróćmy do tematu wątku;)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
"Jednakże unormowanie zawarte w art. 883 § 2 kpc pozwala na umorzenie postępowania egzekucyjnego na żądanie dłużnika wówczas, gdy zostaną spełnione przesłanki wymienione w tym przepisie. Tymi przesłankami są: 1) uiszczenie przez dłużnika świadczeń już wymagalnych, 2) złożenie przez niego do depozytu sądowego sumy równającej się sumie świadczeń alimentacyjnych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy" - fragment uchwały...nie bredź.

1041 kpc - egzekucja rzeczy ruchomej...bredzisz co raz mocniej (jakie następne?)
NIE. Powody są dwa.

1. Nie mam czasu na takie "charytatywne" zabawy.
2. I tak - NIE BĘDZIESZ USATYSFAKCJONOWANY.

Ehh. Halewicz. Ty się nie poddasz. Mimo, że Uchwała SN (którą przytaczasz) ma ZUPEŁNIE inny sens (i cel). To, że pojawiają się tam "podobne" twoim zdaniem wyrazy i sformułowania - NIE ZNACZY - że chodzi o to samo... ;-D

A twoje: ..."osobistych staraniach obowiązanego", jak alternatywę wykonywania obowiązku alimentacyjnego - natomiast to NIE podlega pod egzekucję za pośrednictwem komornika" - jest BZDURĄ.
Vide: Art. 1041 i nast. Kpc.

I nie męcz już. Jak masz wolne chwile w swojej "cieciowej komórce" - to poświęć je na edukację. To jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
@madameBB - żadna wojna. Ot, nie lubię internetowych oszustów matrymonialnych i fałszywych mecenasów^^
Sorry zakochany ale bezsprzecznie nie jesteś prawnikiem. Pan Halewicz ma racje. Nie odniosłes się merytorycznie do zagadnienia prawnego. Przepraszam ale to co napisałeś, to są jakieś ogólniki i w dodatku nieprawdziwe. Nie wiem kim jest Pan Halewicz ale sądząc po tym co pisze może być prawnikiem. Z moim szefem czytałam to co piszecie i zakochany to ktoś udający prawnika.
O masz , wojna się szykuje ;(
Teraz będziecie do siebie strzelac z kodeksów i paragrafów?
Po co?
Zabawniejszy był jednak miłlosny dylemat Zakochanego ;(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
1/ Napisałeś: "ŚWIADCZENIE ALIMENTACYJNE może przybierać najrozmaitsze formy." - piszesz zupełnie nie na temat. Postępowanie egzekucyjne świadczenia alimentacyjnego obejmuje egzekucję środków pieniężnych. Sąd zasądza tytułem renty alimentacyjnej określoną wartość pieniężną - a nie "przybory szkolne", czy "organizację wypoczynku". Egzekucji podlega świadczenie pieniężne. Alimentacja może polegać również na "osobistych staraniach obowiązanego", jak alternatywę wykonywania obowiązku alimentacyjnego - natomiast to nie podlega pod egzekucję za pośrednictwem komornika.
Zadałem ci proste pytanie: umorzenie postępowania egzekucyjnego świadczenia alimentacyjnego - na które nie potrafiłeś odpowiedzieć.

2/ napisałeś "W praktyce orzeczniczej bywa różnie." - nie, nie bywa różnie. Uchwała SN w sprawie III CZP 40/86 OSNCP 1987/5-6 poz. 71. (nadanie mocy zasady prawnej).

3/ 883 kpc...czy ty w ogóle rozumiesz ten przepis?

Piszesz zupełnie nie na temat; dużo ale nie na temat. Ktoś, kto specjalizuje się w prawie rodzinnym i zagadnieniach związanych z wykonywaniem obowiązku alimentacyjnego, miałby pojęcie merytoryczne o problemie - ty go w ogóle nie masz.
Miałeś do rozwiązania proste zadanie prawne - na zasadzie przyszedł klient i się zapytał...To co nasmarowałeś miałoby być odpowiedzią? Chyba sobie żarty robisz.

Jesteś kłamcą, oszustem, mitomanem i fałszywym mecenasem. Ale pójdźmy dalej, może sprawdzimy dalej twoją wiedzę prawniczą, co ty na to?
Jesteś w błędzie. Prawnicy nie są męczący :)
Zakochany
Ode mnie dodam, ze to jestes prawnikiem czy nie dla mnie w tym watku nie ma znaczenia.
Oczywiscie na potrzeby mojej wyobrazni lepiej zebys byl przystojnym i dowcipnym, a najlepiej jeszcze bogatym prawnikiem, ktory stracil glowe dla milosci do M...:)
Nie mam sily przebrnac przez Twoje i Hala prawnicze wywody, czekam na cd love story.
Zakochany, męczący jesteś. To potrafią jedynie Prawnicy (co nie znaczy, że za nimi przepadam).
1:0 dla Ciebie. :)
Tinker Bell. Pisz. :)

Zobaczymy, czy mogę pomóc.
Brawo zakochany!
Nieeee... Mycholina. :)
Nie taki był mój zamiar. ;-D

Pozdrawiam również.. ;-D
Czy ten wątek ma być dowodem w Twojej sprawie rozwodowej?
No Zakochany w końcu tłumaczenie na miarę prawnika ...
No a tyle razy co w tym wątku napisałeś,że kochasz M to ja w swoim życiu nie słyszałam od mężczyzny :)
Pozdrawiam
Teraz niektórzy/niektóre nie wytrzymają... Będzie przydługo.
Ale czuję się zmuszony nieodpowiedzialnością za słowa niejakiego Halewicza.
Tak, rozumiem w pewnym sensie jego uzurpowanie sobie miana autorytetu... Oczywiście WE WSZYSTKICH sprawach. W tej nie mogło być inaczej. W końcu TYYYYLE czasu poświęcane na obecność we wszystkich wątkach... MUSI dawać takie uprawnienia. :)

Coś tam wspominał o firmie którą ma na głowie... hmm... to się nie wyklucza! :)
Tak sobie tylko pomyślałem, ...że... być może pełni Niezwykle Odpowiedzialną funkcję ochroniarza (z całym szacunkiem dla Pracowników Ochrony) zwanego potocznie... cieciem.
To by się zgadzało. Firma na głowie (czasami przez 24h), dostęp do internetu... i ...nieco czasu na śledzenie forum w KAŻDEJ dziedzinie... Pasuje? Ale to tylko hipoteza. :)
Zapomniałbym: ŻONA oczywiście szczęśliwa której powodem to tegoż szczęścia jest właśnie ...długotrwała nieobecność małżonka... :) W końcu ileż można wytrzymać z Wszystkowiedzącą, Najjaśniejszą Kompetentnością Jego Wysokości...? ;-D tu być może się rozpędziłem (w końcu nie znam parametrów fizycznych Jego Kompetentności)

Dobrze. Ad rem jak mawiają prawnicy-ściemniacze...
Hm.
Zacznijmy od początku:
Nieudolnie postawionym pytaniem przez Jego Kompetentność, było:
Postępowanie egzekucyjne świadczenia alimentacyjnego, wierzyciel popiera egzekucję, dłużnik chce jej umorzenia lub zawieszenia - jak to zrobisz? Czas start...

ŚWIADCZENIE ALIMENTACYJNE może przybierać najrozmaitsze formy. Oczywiście w ograniczonym widzeniu świata niejakiego H. - istnieje tylko kasa - i spodziewał się, że ...w moim również. Od początku tkwił w błędzie. NIE PRECYZUJĄC pytania. Dla laików wyjaśniam: Potocznie zwanymi alimentami mogą być nie tylko walory pieniężne, ale i np... lekarstwa, przybory szkolne, wyżywienie, opieka, organizacja wypoczynku... i wiele innych możliwych świadczeń ustalonych w orzeczeniu sądu lub ugodzie zawartej pomiędzy stronami.
Jeśli więc o COŚ pytasz SZCZEGÓLNIE prawnika określ O CO.

Późniejsza wymiana komplementów mająca już błędne podwaliny - coraz bardziej pogrążała Halewicza, co jednak powodowało u jego niektórych fanów okrzyki uwielbienia i ekstazy... ;-D
cyt: gnieć robala, palant leży i kwęka...

Dalej za Jego Nieomylnością:
To prosta konstrukcja (ale z małym haczykiem) - ktoś, to specjalizuje się w KRiO, znałby odpowiedź "od ręki" (nawet hasłowo).
Tak się składa, że TEGO TYPU UREGULOWANIA (egzekucja) znajdujemy nie tyle w KriO, ile raczej w Kpc do którego później, niepostrzeżenie Halewicz przepełza....
Kolejny cytat:
...napiszę parę zdań na temat przedmiotowego zagadnienia. Wszystko opiera się na treści art. 883par 2 kpc - to w zasadzie jedyny sposób pozbycia się postępowania egzekucyjnego w zakresie świadczeń periodycznych. Ze wstępnej części art. 467 KC wynika, że również poza art. 463-470 KC i inne przepisy dopuszczają możliwość złożenia przez dłużnika przedmiotu świadczenia do depozytu sądowego i to niekoniecznie z przyczyn dotyczących wierzyciela. Pozostaje bowiem jeszcze kwestia depozytów sądowych, wyłaniająca się w związku z postępowaniem zabezpieczającym i egzekucyjnym. W tym konkretnym wypadku chodzi o przepis art. 883 par.2 kpc, który przewiduje jedyną możliwość dobrowolnego płacenia należności przez dłużnika, mimo że wierzyciel popiera egzekucję. W myśl tego przepisu dłużnik może zażądać umorzenia egzekucji, jeżeli zostaną kumulatywnie spełnione następujące przesłanki:
-tytuł wykonawczy zobowiązuje dłużnika do świadczeń wymagalnych w przyszłości,
-dłużnik nie będzie zalegał ze świadczeniem już wymagalnym,
-dłużnik złoży komornikowi odpis zaświadczenia o wpłaceniu do depozytu sądowego sumy równoważnej sumie świadczeń periodycznych za 6 miesięcy z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Kiedyś była potrzeba zgoda sądu (postanowienie) - ale już nie jest konieczna.
Komornik na tej podstawie musi egzekucję umorzyć w zakresie świadczeń wymagalnych w przyszłości ale zachowuje tytuł wykonawczy w aktach sprawy. Tak to mniej więcej trzeba zrobić...

Widzicie tu w którymś momencie odniesienie do KriO?
Mniejsza z tym.
Jego Nieomylność naczytawszy się różnych opinii, niekiedy wręcz amatorskich porad internetowych (na co pozwala mu jego praca!), zapomniał niestety, że suche artykuły Kodeksowe, wymagają jeszcze tzw. wykładni, uwzględnienia ewoluującej linii orzeczniczej sądów różnych apelacji (też bywają różne), Sądu Najwyższego, czy wręcz (ostatnio modnej) implementacji reguł zawartych we wszelkiego rodzaju źródłach unijnych... No cóż. To mogą wiedzieć tylko prawnicy-ściemniacze.

Art. 883 §2 Kpc mówi: Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji... a następnie: z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy, i w końcu: równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję...
CZYTAMY, Halewicz. ZE ZROZUMIENIEM, i zastosowaniem reguł, o których wspomniałem wyżej.
dłużnik MOŻE ŻĄDAĆ. Może. Oczywiście. Istotny jest SKUTEK takiego żądania. W praktyce orzeczniczej bywa różnie.
Równoczesne umocowanie jest IMMANETNĄ częścią złożenia depozytu. Nie ma innej możliwości
wszczyna z urzędu wg ciebie - Z URZĘDU - jest tożsame z WNIOSKIEM?

Już przynudzam... Jeszcze momencik.
Udzieliła się tu Aplikantka Kasia. :)
Aplikacja jest właśnie... dochodzeniem do pewnego rodzaju doświadczenia, polegającego na dostosowaniu się do praktyki sądowniczej... która nie zawsze w prosty sposób pokrywa się z aktami normatywnymi...
Mimo najszczerszych intencji (które zakładam u Kasi) realia zawsze weryfikują wiedzę wyniesioną ze studiów...

Na koniec.
Z uwagi na temat który był powodem wątku nie mogę podać zbyt wielu informacji, które niestety mogłyby skończyć się identyfikacją mojej skromnej, acz przystojnej osoby... ;-D
ZAPEWNIAM tylko, że nie musiałem szukać żadnej znajomej kancelarii. Moja mi w zupełności wystarcza. STARCZY. :]

Nie mam zamiaru roztrząsać zagadnień prawnych na forum z pseudo prawnikami (vide: Halewicz). Ja za to biorę pieniądze. Nienajgorsze.
Potraktuj więc ten elaborat Halewicz, jako moją działalność pro bono...
Chociaż powinieneś zapłacić podatek od darowizny, hihi.... (sprawdź w US).

W tym temacie skończyłem. I NIE ZALEŻY mi na zdaniu/opinii Halewicza.
Mój cel był inny. I takim pozostanie.
Moje kontakty z M...

Którą kocham.
do góry