Widok

To może kiedyś uratować Wam życie

W związku z ostatnimi wydarzeniami pragnę przypomnieć lub nieświadomych uświadomić, że w Polsce broń lub repliki broni wykonanej przed rokiem 1850 jest w pełni legalna i można posiadać dowolną ilość egzemplarzy. Ceny rewolwerów zaczynają się od 1500zł więc grosze... no chyba, że ktoś swoje życie ceni jeszcze mniej ;)

Pragnę również nadmienić, że w świetle polskiego prawa każdy ma prawo się bronić środkami adekwatnymi do zagrożenia, przekroczenie obrony koniecznej i kara jest WYŁĄCZNIE wtedy, gdy np. zastrzelimy kogoś, kto ma nóż lub same pięści. Zastrzelenie kogoś trzymającego pistolet lub coś co tylko wygląda jak pistolet jest w pełni legalne i uzasadnione. W związku z tym jeśli terrorysta trzyma kałacha lub detonator, a Wy "jednym strzałem z 220 metrów" odstrzelicie mu łeb, zostaniecie w 100% uniewinnieni z zabójstwa, ale będzie grzywna za noszenie naładowanej LEGALNEJ broni po ulicach - z której to grzywny pewnie też zwolnią... Za użycie broni poza strzelnicą grzywny nie będzie, bo nie mieliście zamiaru używać, tylko nastąpiło to w skutek czegoś innego, np. w ataku terrorystów w burkach gdy byliście w drodze na strzelnice :)

Oby nie, ale możliwe niedługo przyjdzie komuś z czytelników, a może mi wybierać... życie albo śmierć...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nawet jak ma nóż i atakuje możesz użyć broni.

Ale najpoierw potrzebna jest broń prostsza i bardziej bezpieczna - broń intelektualna, która nie dopuścui do takich sytuacji jak w Paryżu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Nawet jak ma nóż i atakuje możesz użyć broni." - ale jak go niechcący zabijesz, to masz p********... a wierz mi, że chcesz zabić terrorystę z bombą na klacie stojącego 3m od Ciebie ;) i za to nie ma przewidzianych kar... bo jego broń była mocniejsza od Twojej - głupie prawo...

"Ale najpoierw potrzebna jest broń prostsza i bardziej bezpieczna - broń intelektualna, która nie dopuści do takich sytuacji jak w Paryżu."

Pełna zgoda, dlatego poniekąd cieszy mnie fakt (oczywiście to wielka tragedia... ale dla nas szczęście w nieszczęściu), że doszło do takiej sytuacji teraz, zanim przyjęliśmy jakieś obrzydliwe ilości "uchodźców", i może dzięki temu te głąby z Wiejskiej pójdą po rozum do głów...
Ciepło, cieplej ;)... jedną nogą już jesteś "w domu"
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój dziadek był myśliwym. Ja jestem członkiem strzeleckiego klubu sportowego.

Nie trzeba mieć żadnych pozwoleń na broń gazową ani na długą ani na krótką.
Repliki prochowe będące w gotowości do użycia nie wymagają pozwolenia ale wymagają rejestracji.
Na broń palną trzeba mieć pozwolenie.

Wchodzisz do sklepu i kupujesz albo śrutówkę albo Co2 i one mają wystarczającą moc rażenia.

I może grzywny z powodu użycia broni poza strzelnicą nie będzie, to mogą finalnie zostać drobne blizny i ujma na honorze właściciela ;)

Zachęcam wszystkich do cyklicznych wizyt na strzelnicy sportowej ,bo warto nauczyć się z jak z tego sprzętu korzystać!
Moim zdaniem takie podstawowe szkolenie z obsługi krótkiej broni powinno być powszechne, obowiązkowe i refundowane.
Odradzam samodzielne "uczenie się" gdzieś w lesie czy za garażem.
Broń to nie jest zabawka, to jest narzędzie.

Jako sport polecam, bo pomaga w trenowaniu koncentracji pozwala na oderwanie się od szarej rzeczywistości.
I sami będziecie zdziwieni ile mięśni pracuje przy takim strzelaniu!
Samo posiadanie broni daje niewiele, trzeba przejść elastyczne szkolenie dajęce umiejętność jej uzycia w różnych sytuacjach. Potrzeba jest edukacja wojskowa od liceum.
@~Kocio
"Nie trzeba mieć żadnych pozwoleń na broń gazową ani na długą ani na krótką. "

chyba chciałaś napisać:
"Nie trzeba mieć żadnych pozwoleń na broń gazową długą ani na broń gazową krótką. "
ew.
"Nie trzeba mieć żadnych pozwoleń na broń gazową - ani na długą, ani na krótką. "

tak, jest ogromna różnica, odsyłam do podręcznika do matmy...

co to za brednie:
"Wchodzisz do sklepu i kupujesz albo śrutówkę albo Co2 i one mają wystarczającą moc rażenia."
otóż nie mają...
"śrutówka" musi to być broń długa... a NIE MOŻESZ nosić przy sobie broni długiej (nawet zabawek) - jak chcesz zdążyć to rozpakować, wyjąć i strzelić w terrorystę? :D

co do pistoletów na Co2 - bo chyba zgodzimy się, że broni długiej nosić niezauważenie i wygodnie się nie da - mają maksymalną moc 500fps (google nie znajduje więcej niż 420, jak kto woli 4-6J, a powyżej 13J jest nielegalna), mój mossberg ma 400fps a z ~10m robi na gołej skórze tylko bolesną czerwoną plamkę...

może się tak umówimy:
weźmiesz dowolny pistolet na Co2 i strzelisz we mnie z 5m (tylko hełm na łeb założę, bo potrzebuje oczu do pracy) :)
możesz do mnie strzelać z Co2 powodzenia :D
jeśli wciąż będę mógł się ruszać i do Ciebie podejść wygrywam zakład
i wypłacasz mi 20 000zł

jeśli nie będę do Ciebie w stanie podejść po (w trakcie) strzelaniu, ja zapłacę Tobie

co Ty na to?
znam odpowiedź, więc nie opowiadaj ludziom głupot...
@ Aradash, nawet nie wiesz jak wiele przyjemności sprawiłoby mi przyjęcie twojej propozycji, tylko co ja ze zwłokami zrobię?!

Nie jestem teoretykiem i nie ukrywam że moją specjalnością jest broń długa, ale dla Ciebie chętnie zrobiłabym wyjątek.

Wiesz jaki mięsień jest najważniejszy w obsłudze broni?
Mózg. Tylko mózg NIE jest mięśniem, mózg ma pewne cechy i w określonych przypadkach zachowuje się jak mięsień :)

"tylko co ja ze zwłokami zrobię?!" - chcesz mnie zabić pistoletem zasilanym nabojem CO2 ?! :D błagam... litości... :D
zanim napiszesz następny post wygooglaj sobie to co piszesz, albo wejdź na youtuba bo się ośmieszasz jak nigdy ;D:D:D
ja czasem pomijam niektóre nie-kluczowe słowa i ludzie się czepiają, więc wyjaśniam:

"możesz do mnie strzelać z Co2 powodzenia :D" - z pistoletu zasilanego nabojem CO2 :)

"a NIE MOŻESZ nosić przy sobie broni długiej (nawet zabawek)" - nie możesz nosić na wierzchu... chodzisz na strzelnice, doskonale o tym wiesz :)

"a powyżej 13J jest nielegalna" - powyżej 17, źle pamiętałem...
> weźmiesz dowolny pistolet na Co2 i strzelisz we mnie z 5m

Kocio.. załóż się. Mój sąsiad ma gwoździarkę pneumatyczną. Energia strzału coś koło 100J. Z pewnością Ci pożyczy, żebyś przerobiła Aradasha w jeżozwierza :D

BTW: czy chodzenie po mieście z nabitą gwoździarką jest legalne? ;>
eejejejejej :D zaraz zaraz... mowa o LEGALNYCH pistoletach na CO2 których energia początkowa nie przekracza 17J ;)
zapewniam, że przy kurtce nawet nie poczuje, a w bluzie może minimalnie zapiec... ;) powiedzmy, że będę miał na sobie strój terrorysty xD

jak masz nielegalną broń - idziesz siedzieć, a tego nie chcemy ;)

ad BTW
nie wiem... ale gwoździarka nie jest bronią defaultowo...
no i chyba jest na prąd?
to nie PainKiller gdzie masz wersję portable i strzela się kołkami w zombie :D
A ja podpowiadam, jak legalnie chodzić po mieście ze SKUTECZNĄ i gotową do strzału bronią ;)
Np. taką: http://www.magspit.pl/gwozdziarki-gazowe.php

@Aradash:
Są gwoździarki na sprężone powietrze z kompresora. Przydatne jedynie w walce obronnej na terenie swej posesji.
Ale są też gwoździarki całkowicie autonomiczne, akumulatorowe, wykorzystujące nabój ze sprężonym powietrzem.
czarnoprochowce również są skuteczne, niektórzy twierdzą, że nawet bardziej od broni nowoczesnej ;) ja tam nie wiem, ciężko sprawdzić empirycznie :>

gwoździarka spoko, znów będzie, że się czepiam... ale ma pewne wady...
1. 4kg
2. kabury do tego nie kupisz raczej
3. zapytaj tego kolegi, co się dzieje z gwoździem jak strzelasz z powiedzmy 2-3m, a nie przykładając do drewna (nie wiem, zgaduje, że prosto nie poleci)
4. koszt - tej co wkleileś 3.500zł, rewolwer natomiast 1.500

mimo wszystko alternatywa ciekawa xD
Popadacie, Panowie, w typowo internetową przesadę broń jest potrzebna, ale bardziej potrzebna jest broń intelektualna. Problem ma charakter intelektualny i polega na konflikcie kultur. Trzeba zrozumieć, jakie wady ma kultura europejska a jakie wady ma kultura islamu i jak te wady prowadzą do zderzenia, które wystąpiło na naszych oczach. Bez tego nie da się wypracować sensownej strategii polityczno-kulturowej, bo posiadanie broni żadnych problemów w skali makro nie rozwiążuje, choć nie mam nic przeciwko jej posiadaniu.

Inne tematy z forum Polityka

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

do góry