Widok

Torbiel w mózgu u niemowlaka widoczna na USG przez ciemiączko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ponoć dużo dzieci ma. Czy ktoś z Was miał? Jakie były zalecenia na przyszłość?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nasz synek mial, jedyne zalecenie to usg za 3 miesiace, na ktorym po torbielu nie bylo sladu. Tak, jak piszesz bardzo duzo dzieci to ma, tylko że niewielu noworodkom robi sie usg glowki. Z reguly usg robia tylko wczesniakom, czy dzieciom po trudnym porodzie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
No wlasnie moj synek byl po trudnym porodzie (CC ze zwgledu na spadajace tetno) i nikt nie powiedzial nam, zeby zrobic USG :/. Poszlismy je zrobic jako 3msc niemowlakowi, tak na wszelki wypadek...

A w jakim wieku Twoj synek mial robione USG i jak duza byla torbiel?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Synek mial robione usg jakos dwa dni po porodzie- urodzil sie przedwczesnie, dodatkowo mial hipotrofie. Potem drugie usg w wieku prawie 4 miesiecy. A jaka wielkosc to Ci nie napisze bo juz nie pamiętam. Wazne co mowia lekarze, my bylismy z wynikami u neurologa i ten mowil, ze torbiel to nic groznego, zeby sie nie przejmowac, ze sie wchlonie i tak tez sie stalo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A pamietasz u jakiego neurologa byliscie? Bo ja wlasnie mam sie wybrac, ale nie mam nikogo poleconego/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bylismy u neurologa w przychodni świętokrzyskiej ale nazwiska juz nie pamietam. moze potem jak bede miala chwilke to zerkne w dokumenty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas też po urodzeniu był torbiel, zrobili usg główki-nie zauważyłam by wybierali dzieci, wszystkie szły-szpital wojewódzki ubiegłego roku. po 3-4miesiącach usg główki do kontroli torbiel dalej był, ale nie kazano nam się przejmować bo większość ludzi ma w głowie torbiel.
też byliśmy u neurolog z przychodni świętokrzyskiej i w ich filii usg było robione, na przymorzu bo termin najbardziej odpowiadający.polecam ich
Ja rodziłam w Wojewódzkim w czerwcu zeszłego roku i tak jak pisze Mania wszystkie dzieci miały usg główki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja rodziłam na Zaspie i tam nie robili, albo przynajmniej nie informowali i tym ze robia i jakie sa wyniki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój synek w szpitalu wpjewodzkim miał robione usg,torbiel miał a jak poszłam po miesiącu na kolejne usg prywatnie w Solidarności to już było ZNACZNIE mniejsze. Tez nie kazała mi się pani która robiła,badanie przejmować ale ja jeszcze pojechałam z wynikami do Gdyni do neurologa( nie pamiętam nazwiska Olszewska)? I tam PANI dr zbadala małego,wypytala jak się rozwija,spojrzała na wyniki i powiedzialamze wszystko jest ok,nie mam się przejmowac
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
~MM mało realne bo matka podpisywała zgodę i była przy badaniu
w ogóle nie wyobrażam sobie by brali mi dziecko i nie mówili co z nim będą robić i ew. wyniki badań

Naszym blizniakom zrobili usg na zaspie wiec czasem robia i u jednego jest torbiel
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim blizniakom też robili usg główki i jedna ma torbiela 4mm lekarz nam powiedział że do roku powinien się wchlonac ale trzeba to kontrolować
moj synek miał robione usg głowy w 4 miesiecu i lekarz powiedział ze torbiel ma 6 mm i to najwidoczniej taka uroda jak to nazwał . ze niby nie grozne . ale teraz syn ma juz prawie 3 lata i wlasnie mnie zastanawia czy moze to sie powiekszyło albo znikło . bede na wizycie kontrolnej u mnojego neurologa jestem ciekawa co mi powie na ten temat
Mój synek jest wcześniakiem i miał torbielkę, a po 3 miesiącach na kontroli okazało się, że się wchłonęła. Też mi mówiono, że bardzo często noworodki mają takie torbiele i żeby się nie przejmować.

MI wyszło na ostatnim USG jeszcze ginekologicznym że jest "coś" w głowie byłam przerażona. Wysłali mnie na tydzien na kliniczna , gdzie to potwierdzili i zasugerowali że zaraz po porodzie mam powiedziec pediatrze o wynikach tego USG a już najlepiej przy porodzie . I zaczeli badac synka w sumie na wszystko , usg głowy , brzuszka , krew na crp i cytomegalie . Teraz ma 7 m-cy co dwa miesiace jesteśmy neurologa na kontroli i usg ( jeszcze mu ciemiączko sie nie zrosło ) i pod opieką OWI . A w wynikach USG nadal mamy tego torbiela

~XxX - daj prosze znac jakie wiesci z frontu ? u naszej dzidzi tez jest torbiel. narazie nic wiecej nie wiemy...czy zauwazylas u cos niepokojacego w rozwoju Twojego dziecka ?

a jak sie Twoj synek rozwija? juz ma 7 miesiecy, to przez ten czas ladnie lezal na brzuchu, nie prezyl sie, teraz juz pewnie siada? czy zauwazasz jakies niedociagniecia w takich umiejetnosciach, czy moze asymetrie czy mniejsza rownowage w lezeniu na plecach np? czy po prostu jest jakas torbiel i jak bys o tym nie wiedziala to bys nie wpadla na to ze cos jest nie tak?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

2 lata temu urodzilam synka,ktory mial bardzo duze torbiele,jest po operacji.Jesli torbiele na nic nie uciskaja to moga nie miec zadnego wplywu na rozwoj.Po operacji torbiele niewiele sie zmniejszyly :/ mamy ogromne szczescie bo syn rozwija sie prawidlowo

Mój synek ma prawie dwa miesiące. W szpitalu wykryli dwa torbiele w główce jeden 4.5mm i drugi 3 mm byłam dwa tyg temu na kontroli i powiększyły sie o jeszcze raz tyle. Boję się . Co robić

I jak u was my mamy 3.8 a po prawej 3.7 teraz mały ma 3 miesiace mrga sie boje

I jak u was my mamy 3.8mm a po prawej 3.7mm teraz mały ma 3 miesiace mrga sie boje
zgłoś do moderacji post 13907826

Wita
My też mamy torbiel w główce. W trakcie rozwoju w brzuchu miała się podobno zmniejszać. Synek ma teraz 4msc i torbiel się powiększa. Czy wiecie jakie badania wykonuje lekarz w celu jej sprawdzenia jak już zarosnie ciemiaczko?

Witam, szukam informacji na temat rosnących torbieli w główce dziecka, mam podobny problem. Proszę o informację jak toczyło się wasze leczenie. Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witam moj syn również ma torbiele na mózgu i zaledwie 2 miesiace ponoc to wynik powikłań w trakcie porodu i nie ma się czym przejmowaćol się wchlona ale latwo się mówi.Moj synek zachowuje sie normalnie ale mimo ze to moje trzecie dziecko i pierwsze z problemami postanowilam zostać pod stałą katrola neurologa

I było dalej chciałabym się porozumieć bo jestem w podobnej sytuacji

Moj synek ma 6cm na 4.2cm na 5.5cm Bardzi duza torbiek jak na 6 miesieczne dziecko Modeluje juz komory mozgu Napidz mi prosze jak po operacji czy trobiek odrosla?

Jak sytuacja u Was? Mam nadzieję, że ok. U nas torbiel 2,5 na 2,6 bardzo się boję. Córeczka ma 11m. Czeka nas tomograf.

Mogę prosić o kontakt jestem w podobnej sytuacji chciałabym się poradzić

Jak to się u was skończyło bo mój synek też jest przed operacją chciałabym się poradzić

Jakich wymiarów były torbiele u Twojego synka?

Mam nadzieję, że może jeszcze tu wchodzisz... Chciałam dopytać o wszystko związane z tymi torbielami i operacją ponieważ moja córeczka też ma wykryte dwie spore torbiele

Jak wygląda operacja chciałabym się poradzić

W czasie badań usg podczas ciąży wszystko było ok, w główce dziecka nie było torbieli, po porodzie wbrew woli matki otrzymał domięśniowo witaminę K, wkrótce pojawiła się silna żółtaczka a po kilku dniach po badaniu torbiel w główce, która niestety, nie wchłonęła się do zarośnięcia ciemiączka. Dziecko ma objawy napięcia mięśniowego...służba zdrowia skrzywdziła dziecko...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

Jeśli masz podstawy, to zgłoś sprawę do prokuratury, a nie tu anonimowo siejesz zamęt i szkalujesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żal mi Pani, być tak ograniczonym i mieć dziecko ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tat. Mama jestescie bezczelni. To wam brakuje edukacji. Racje ma kobieta.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jak duza jest torbiel?

Witamina K nie daje takich skutków ubocznych. Żółtaczka dziecka po porodzie jest fizjologiczna i jest zjawiskiem biologicznym, a nie skutkiem ubocznym.

Też zdecydowałem się na podanie witaminy K mimo wielu wątpliwości i też po 2 dniach od podania stwierdzono u syna dużą torbiel. Mimo tego, że nadal mam wątpliwości czy podawanie witaminy K jest sensowne (skoro niemowlaki mają niski poziom witaminy K to najprawdopodobniej ma to jakieś uzasadnienie - natura wie co robi i nie trzeba jej poprawiać), to nie uważam, aby witamina K mogła w 2 dni wywołać dużą torbiel. Torbiele raczej powstają powoli. Gdyby powstawały i rosły szybko, byłyby bezpośrednim zagrożeniem życia, a tak nie jest. Przyczyny ich powstawania muszą być inne. Co do podania witaminy mimo wątpliwości to zdecydowaliśmy się z powodu grupy ryzyka. Mama miała cc i w czasie ciąży podawane leki rozrzedzające krew. Osobiście uważam, że jeśli nie należy się do grupy ryzyka to nad podawaniem witaminy K lepiej mocno się zastanowić.

U mnie mój synek ma też torbiel i ma mieć operację chciałabym się poradzić

U nas podobny problem. Też na USG prenatalnym wyszła zmiana wmozgu z tym, że u nas to 4,5 cm na 6cm. Mały ma 8 miesięcy a torbiel wciąż jest tej samej wielkości i nie chce się wchłonąč.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

księgowa?? czy warto? (45 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry