Widok

Trasa rowerowa na starym szlaku kolejowym

Cześć

Podobno jest pomysł utworzenia drogi rowerowej wzdłuż dawnej linii kolejowej z Gdańska Wrzeszcza do Kartuz. Ale słyszałem, że jest też projekt odbudowy tej linii kolejowej. Czy ktoś z Was słyszał może o obdudowie torów na tym szlaku? Czy może ktoś widział gdzieś w sieci jakieś oficjalne plany czy projekty? Mają tam niby robić jakiś szybki tramwaj do Rębiechowa. Jeśli ktoś ma jakiekolwiek info, to proszę o podanie namiarów na odpowiednie stronki.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na tej stronie - www.rowery.trojmiasto.pl - jest opis planu trasy. istnieje alternatywny projekt szybkiego tramwaju do rebiechowa jak napisales, niestety nie wiem gdzie mozna to znalezc w sieci, wiem jednak z dosyc pewnego zrodla, ze tramwaj jak na razie wygrywa (bo obiektywnie musze stwierdzic, ze z punktu widzenia miasta to lepsza inwestycja). mozesz tez sprobowac dowiedziec sie czegos wiecej od OLE strona to bodajze www.ole.most.org, sama strona raczej nic nie zawiera, natomiast jest szansa, ze ktos Tobie odpowie na maila tudziez zaprosi na zebranie obywatelskiej ligi ekologicznej - nie gryza - wal smialo.

co zas do samej trasy to juz teraz jest ona moim zdaniem przejezdna. w wersji lajt od potokowej do auchana mniej wiecej, w ersji hard cala, ino tutaj niestety spore odcinki trzeba rowerek poprowadzic - chyba, ze ktos ma przepis na skuteczne pokonywanie "drogi" zlozonej z podkladow kolejowych ;) macie?

mimo to warto sie wybrac w ladna pogode bo widoki (poza kombinatem w kokoszkach) sa super
Dzięki za info :-)

Trasę znam, bo były poligon na Morenie to jedno z moich ulubionych miejsc :-)
Patrząc z punktu widzenia gospodarczego rzeczywiście inwestycja w infrastrukturę kolejową mogłaby miastu przynieść większe korzyści.
A jak ktoś lubi te rejony, to i tak będzie tam kierował swojego jednoślada :-)

Pozdrówka
tory wlasnie sa rozkradane :D
co wy sie martwicie zanim w polsce cos powstanie to sie trzeba nalatac,
a potem jescze kase skolowac :D
tam juz jest sciezka moze nie z czerwonej kostki, ale... taka nawet lepsza... ;] kawalek tej drogi, co roku, jakis glupi rolnik, zaora, ale jest ok

Inne tematy z forum Rowery

Jaki rower dla wysokiej kobiety? (129 odpowiedzi)

Przymierzam się do zakupu roweru, ale nie mam pojęcia jaki wybrać. Czy ktoś bardziej obeznany w...

rowerek treningowy stacjonarny - gdzie kupię? (14 odpowiedzi)

Gdzie mogę kupić w Trójmieście rowerek treningowy stacjonarny w cenie ok. 200 zł? Decathlon,...

Skradziono rowery Habenda ul. Wielkopolska (20 odpowiedzi)

skradziono 2 rowery MTB, proszę o kontakt w razie znalezienia lub widzenia takowych na...

do góry