Widok

Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tylko jedno miasto - Trojmiasto

Z siedziba glowna w Gdyni
popieram tę opinię 178 nie zgadzam się z tą opinią 510

A może w Sopocie................

Byłoby po środku i sprawiedliwie ;P
popieram tę opinię 79 nie zgadzam się z tą opinią 18

Gdynia i Gdańsk powinny zostac powiększone!!!

Obszar metropolitalny to się opłaca mieszkańcom.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 36

którym mieszkańcom?

opłaca się miastu, bo mieszkańcy to mieliby tylko większe koszty zarówno na początku (wymiana dokumentów) jak i później (wyższe opłaty)

biorąc pod uwagę kierunek polityki zagranicznej uprawiany przez obecną władzę szanse na cokolwiek dobrego marnieją dzień dnia więc potencjalne korzyści z mieszkania w metropolii maleją
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jest tylko jeden powód dla którego ten temat się pojawił:polityczne przejęcie władzy w tym rejonie przez PiS podobnie jak ten temat jest aktualny w Warszawie.PiS musi wygrać wybory samorządowe i ogólnokrajowe gdyż jest zobowiązane wobec USA do transformacji militarnej i ustrojowej kraju.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

co ty bredzisz? zmiana ustroju? Nie mają wystarczającego poparcia by to zrobić...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

To już pewne referendum w czerwcu przedszkole Horyzoncik.

Mieszkańcy Horyzontu i os 4 PR są za odłączeniem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jako Sopocianin jestem za przyłączeniem Chwaszczyna, Kacka, Kielna, Bojano, Rębiska, Kowalewa itd oraz przyległych jezior.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

w Wejcherowie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 11

na molo :D
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

a to znaczy, że gdzie dokładnie?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

f Lómi nie

Lepij w Rźócofie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

szyderco!

WEJHEROWO
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

a...

a Belweder na Skwerze Kosciuszki
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

czyli wlasciwie same starty

bo te zalety to zadne zalety
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odłączenie osiedli Horyzont i 4 pory roku.

W borkowie referendum ma być w czerwcu głosowanie w przedszkolu Horyzoncik jeszcze w Borkowie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hihihih...

Fakt Gdynia to stolica polskich dziur
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Belbllelbere

Glownym miastem Twojmiasta bylo, jest I bedzie Gdansk!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

ohydne blokowiska celowo zabudowane po ukladach miasta z developerami,pamietam 20 lat temu jak swietnie sie mieszkalo w Gdansku a teraz dramat,same klocki i nic wiecej
popieram tę opinię 181 nie zgadzam się z tą opinią 115

gdansk adamowicza to jedna wielka wies
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 48

chyba nie Gdynia

a jednak bolkowo=wiocha
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 20

Syla uspokoj się
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Maruda

"Świetnie się mieszkało" taaaa...z mama i babcia w falowcu na 40m
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 25

Kto Cię tu trzyma?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Prawda

Wiele miejsc traci z biegiem czasu swój charakter.....żeby jeszcze nowa zabudowa pasowała do historii lub otoczenia.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

same klocki

20 lat temu pamiętasz w gdańsku zabudowę inną niż "same klocki"? w przeciwieństwie do ogromnych osiedli bloków i wieżowców z wielkiej płyty?

Borkowo

Stolica napomapowanych dresów z nh
popieram tę opinię 200 nie zgadzam się z tą opinią 51

wszystko się rozrasta tylko poza drogami
budują osiedla, powiększają miasta... a potem zdziwienie że nie ma gdzie ulic budować, a wiara stoi w korkach i marnuje część życia przez durnotę
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

A tymczasem w Chinach

Budują drogi, koleje...tylko co z tego skoro kończą sie w polu i nikt nimi nie jeździ.
U nas logiczniej...najpierw patrzymy gdzie sa potrzeby a potem budujemy...
Troche to uciążliwe ale docelowo logiczniejsze i tansze
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 13

Zazdrościsz bo pewnie sam byś chciał mieszkać w Borkowie a mieszkasz pewnie w blokowisku z mamusia i tatusiem
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 35

żal.pl

zazdrościć mieszkania w Borkowie to chyba szczyt upodlenia
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 20

Jak mozna zazdroscic lepszego

Jak wychowało się w syfie i smrodzie dzielnic typu zaspa czy bloki przymorza. Jak ktoś ma to we krwi to dla niego upodleniem będzie zmiana na lepsze...Proszę sobie przejechać ul. Pilotow np. ciasnota ze auta się minąć ni mogą, architektura zagospodarowanie to jak Rosji - zazdrościć mieszkania na Zaspie to chyba szczyt upodlenia...
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 26

byłeś ty kiedy w tym borkowie? lepsze od zaspy? w czym?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

we wszystkim???

helooouuuu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy lepsze nie wiem

Osiedla,jak osiedla.skupisko ludzi,tyle, że nowe, kolorowe,zadbane,dużo zieleni,piękne widoki..i oby tej zieleni pozostało jak najwięcej. Cisza,spokój.dla mnie oaza po powrocie z pracy.cale życie mieszkałam w Gdańsku w blokowiskach i też było ok..tu też bloki,ale nowe,czyste,zadbane,dbają na bieżąco o każdy krzaczek, drzewko:)

beka z ciebie...

a od ZASPY wara

co wy tak z tym "wara"?

przed Niemcami się jeszcze bronicie??już po wojnie....zluzujcie majty
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zaspa jest super, mieszkałem tam 23lata od urodzenia..

Ale same bloki nie są tak komfortowe jak nowe mieszkania w Borkowie, bądźmy realistami, a nie jakieś farmazony piszesz, Kocham Zaspę, ale jak miałbym teraz tam mieszkać to tylko w nowych inwestycjach, bo lokalizacja jest super!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To po kiego kija chcecie do Gdańska, skoro tak wam cudownie w Borkowie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a kto chce????łapka w górę!!! hehehe. Nikt nie chce

Zaspa - Awiator super osiedle

Właśnie kupiłem mieszkanie w Awiatorze na Zaspie. Dla mnie lokalizacja super. Wszędzie blisko,zarówno do morza jak i centrum handlowo biznesowego we Wrzeszczu czy Oliwie. Jak na centralną dzielnicę dużego miasta, Zaspę charakteryzuje przestrzeń, zieleń i światło. Mam nadzieję, że Park JP II nie zostanie zabudowany. Niestety w innych częściach miasta/osiedla developerzy próbują wcisnąć bloki w każdą wolną przestrzeń :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ile Ty masz chloptasiu latek ze formuujesz zdanie czy wątek od żal.pl??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Widać, że nie byłeś w Borkowie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

W borkowie referendum ma być w czerwcu głosowanie w przedszkolu Horyzoncik jeszcze w Borkowie.

Chodzi o odłączenie Nowego Horyzontu i oś. 4 Pory Roku i przyłączenie do Gdańska.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

A to nie jest 1 osiedle?

Aaaaa...przepraszam...przez środek przebiega granica "miejskości"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

4 pory roku to jest dawno Gdańsk
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

I również Borkowo, słabe masz informacje

Borkowo to pruszcz

Wiem,bo mieszkam..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

referendum

Bzdura. Skąd takie informacje? Nie słyszał o tym ani sołtys Borkowa, ani radni gminy, ani wójt gminy Pruszcz Gdański, ani przedstawiciele władz Gdańska, nie wpłynął żaden wniosek, a tu anonimowy komentator twierdzi, że już nawet termin referendum jest ustalony. Na spotkaniu wiejskim temat został zamknięty w pięć minut, bo żaden zwolennik tej opcji się nie pojawił (albo nie ujawnił).
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozmawiamy o przyłączeniu osiedli Horyzont i 4 pory roku.

Stronami nie jest sołtys,wójt są mieszkańcy osiedli Horyzont i 4PR, którzy wezmą udział w referendum a wyniki otrzyma prezydent Gdańska. Myśle, że nam pomoże a my mu podziękujemy w wyborach prezydenckich. Gmina już się wykazała budując drogę kasztanową od Brokera. Pani wójt jest za odłączeniem osiedli tu głosów już nie ma za kasztanową.

A referendum kto przygotuje i przeprowadzi?

nie łatwiej założyć własną miejscowość? gdańsk was nie chce
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozmawialiśmy z Gdańskiem.

Powiedział; nie mogę się doczekać na Was.

Wszystko w swoim czasie.

Mogę zdradzić skrót IMOHB, jeśli się nie uda startujemy w samorządowych wyborach w gminie.

niech sie sami odlacza.nie bede zmienial co chwila dokumento bo idioci wymyslaja

Jest mi dobrze gdy naleze pod pruszcz. I w zusie ludzie mili i w skarbowce. Zupelnie inna bajka. Niech mi ten madrala zaplaci za wymiane dokumentow i moj stracony czas ktory poswiece na to
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kochana Pani oraganizacja IMOHB zapłaci za wszystko.

Każdy kto zostanie przyłączony do Gdańska dostanie wyprawkę po 10 tyś dolarów żeby miał na wymianę dokumnetów i żeby nie czuł żalu, że mu źle w Gdańsku. Wszystkie koszty pokrywa organizacja IMOHB. Powtarzam organizacja IMOHB pokrywa koszty i wypłaci rekompęsatę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chcemy być Gdanskiem

Kocham Gdańsk. Tu się urodziłam,wychowałam,ale teraz mieszkam na Nh.i jak widzę co moja rodzina ma w urzędach jak próbuje coś załatwić w gdn,znajomi należący do gdn płacą za wszystko więcej,to powiem tak:mogę sobie być Borkowem bo się bardziej oplaca.i mam nadzieję, że tego nie zmienia

Do mera

nie wiem skad jesteś podaj przybliżony adres dam Ci adres do gabinetu psychiatrycznego przyjmą Ciebie bez kolejki ze względu na ciężki przypadek
zwany ,,mądry inaczej,,

nh skrót od siłowni

dziżas dzieci helooooo a jeden z drugim bylismy na siłowni nh ?? koksik za koksikiem normalni ludzie czują się tam jak w jakimś zoooooo

Moja propozycja warminsko mazurkie do Gdańska przyłaczyć

Słoików przybywa masakra
popieram tę opinię 220 nie zgadzam się z tą opinią 81

ciekawe ilu masz w rodzinie ludzi w Lądku zdrojuvna wyspach.

I ilu w jape dostało za to, ze są przyjezdni.,.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 28

To przyłączmy może od razu Ukrainę!

Ukraińców też jest tutaj kilkadziesiąt tysięcy.
Jednak to normalne, że kiedy aglomeracja się rozwija to jest ludność napływowa. Chyba lepsze to niż byśmy byli jakąś kozią wulką do której nikt nie chciałby przyjechać?
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 10

To odwrotnie.Gdańsk przyłączmy do warmińsko-mazurskiego.

Bo bez tych "słoików" Gdańsk to byłaby zwykła pipidówa
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 73

Nawet podatków tu nie płacicie.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 12

Rdzenni mieszkańcy Trójmiasta

to zwykle mieszczuchy, które niewiele potrafią i na prawie niczym się nie znają.
Dlatego muszą tu przyjeżdżać słoiki i za nich pracować. Wy po prostu sobie nie radzicie, bo jesteście wychowani w mieście. My słoiki od małego musieliśmy kombinować, dlatego jesteśmy bardziej pracowici i robimy lepiej. Mieszczuchy to widać rurki na d*pę, modna fryzurka i kawiarnia. A słoik od dzieciństwa i całe dzieciństwo pracował, więc w dorosłości deklasuje każdego d*pka z miasta w każdej dziedzinie. No może tylko trochę mniej zna się na modzie.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 72

..więc gdyby nie słoiki, to Trójmiasto dawno leżałoby rozłożone na łopatki
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 41

Ojej, naprawdę. Nie poprawisz opini o tz słoikach przechwałkami i poczuciem wyższości. Wystarczy że:
-płacisz podatki tam gdzie mieszkasz
-samochód zarejestrujesz tam gdzie mieszkasz
-w swoim (lub wynajmowanym) mieszkaniu zachowujesz się jak człowiek to znaczy nie słuchasz np disco polo czy tam innej muzyki po 22 na cały regulator wydzierając się jak zwierz.
-nie grilujesz na balkonie
A gwarantuje że nie spotka Ciebie żadna przykrość ze strony mieszkańców.
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 8

Można powiedzieć, że jestem słoikiem od 10 lat. Nie z Warmińsko Mazurskiego, a z Pomorskiego ale jednak.

- Podatki płacę tutaj
- Samochodu tu nie zarejestruje, bo dlaczego mam płacić większe składki firmom, które i tak tylko czekają jak z nas zedrzeć.
- Wszędzie nie tylko w swoim mieszkaniu zachowuję się jak człowiek i nigdy głośno nie słucham muzyki, a w szczególności discopolo.. to samo z butami i grilem.. Dlaczego uważasz, że pochodząc z innego miasta nie przeszkadza to co Tobie. Dlaczego myślisz, że z założenia jestem cham i prostak? Co złego jest w zamieszkaniu w większym mieści i uczciwej pracy?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Człowiek ze wsi wyjdzie, ale wieś z człowieka nigdy. ..

J.w
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 7

Dokładnie.

Fakt - my z miasta nie umiemy doić krów i kóz, nie znamy wszystkich gatunków grzybów i najwydajniejszych sposobów pędzenia bimbru oraz sposobów przemytu paliwa...

A co do rurek i fryzur ala homoś - zdziwiłbyś się, kto przoduje w tym kierunku. Nie wspominam o normalnym piciu alkoholu (tak by nie napić się do nieprzytomności, zejść z imprezy o własnych siłach i nie zarzygać wszystkiego wokół ) i szukaniu zaczepki po pijaku - co widać (i czuć - smród) w piątki wieczorem w pobliżu stacji SKM w Sopocie..
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4

no i .......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

"A słoik od dzieciństwa i całe dzieciństwo pracował..."

Jak rano się ubrał do rozrzucania gnoju, to cały dzień w tych ciuchach łaził. Z pola do GS-u, Z GS-u do urzędu gminy. Cały dzień w gnojochodach i waciaku śmierdzącym obornikiem.
I to jest rozwiązanie zagadki, skąd się biorą w środkach komunikacji miejskiej jadący do pracy w stoczni albo na budowie osobnicy w brudnych roboczych lumpach.
Kiedyś robotnik miejski miał szacunek do siebie i wyższy poziom kultury, i do głowy by mu nie przyszło, żeby w roboczym ubraniu jeździć do domu.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

właśnie

właśnie widać waszą kreatywność mam okazję rekrutować ludzi do pracy i wygrywacie tym że pracujecie za śmieszne pieniądze tylko żeby się zahaczyć w naszym mieście a mama da kurę jajka i jakoś obleci.
Na Warszawkę jesteście za ciency w uszach dlatego robicie najazd na Gdańsk swoimi golfami IV w gazie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

co ty wiesz o zyciu w miescie? chyba z opowiesci jedynie

tu przez cale lata 90-te kwitlo szkolnictwo zawodowe i mlodzi pracowali od 15 roku zycia jesli liczyc dni praktyki w tygodniu.

Sloiki to wlasnie te tałatatsjto z prywatnych uczelni lansu i bansu jakich wiele otworzylo sie w Gdansku na poczatku wieku. Studenci, ktorych poziom nie predystonowalby nawet do zdania egzaminu w technikum czy liceum w Gdansku.

ja płacę, ale tylko mieszkam w Gdańsku bo tu z pracą lipa, muszę pracować w Gdyni
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

nic

nic nie musisz jedź do siebie i tam zarabiaj

Z pipidowy to ty wlasnie przyjechales. Docen to, ze Gdansk dal ci szanse zarobienia na chleb.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Smutek, praca fizyczna, w sklepie itp. jest teraz wszędzie, w Trm atrakcyjna praca - to żart - dla Ukraińców,bo nikt inny nie chce...I lokalni patrioci niech sobie nie wyobrażaja nie wiadomo czego, phi
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

odezwal sie szlachcic z mieszkania komunalnego w nowym porcie
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 27

ale powiaty grudziadzki i elblaski powinny byc juz dawno wcielone do wojewodztwa pomorskiego a przynajmniej referendum powinni zrobic
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

W Elblągu było 2- krotnie referendum w sprawie przyłączenia do woj. pomorskiego i za każdym razem 90% ludności poparło ten pomysł.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale bez Elblaga Warminsko mazurskie bylo by calkowita prowincja i bieda

a Pomorskie "za silne" jak na upatrywania wladcow z warszafki. Za pisu to juz wogole zapomnijcie, to jest wrogi teren z nieprzyjazna ludnoscia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Elbląg z Olsztynem porównujesz? No chyba żarty stroisz, to tak jakbyś Gdańsk do Słupska równał.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A co ten wasz durny olsztyn sobą prezentuje,byłem tam nie raz.
Całe wojewodztwo zrzuca się na zachcianki tej wiochy,
Elbląg to stare i hanzeatyckie miasto,związane z
Po morzem,a olsztyn to pijawka żyjącą kosztem innych,w tym
Elbląga.
Elbląg do
Pomorza.

ty

ty lepiej fracaj do Elbląga do szkoły.Piszemy w Gdańsku wracaj a w Elblągu fracaj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

fxgb

w Elblągu przynajmniej korków nie ma :))

Ciekawe skąd się bierze twoje poczucie wyższości

Nie masz czym innym zaimponować to czepiasz się że ktoś nie jest "tutejszy"?
Bardziej prostacko sie nie da.
Przy okazji popytaj lepiej skąd przyjechali tu twoi dziadowie...
Autochton sie znalazł, co historii nie zna
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 13

ale po co? lepiej Gdynie i Sopot przyłączyć do Gdańska

to wystarczy wtedy może wreszcie te miejsca zaczną się rozwijać bo jak na razie karnowski tylko mąci a szczurek śpi
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Człowiek ze wsi wyjdzie, ale wieś z człowieka nigdy. ..

Co te chore glowy tu wyprawiaja ..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Masakra z Warminsko - mazurski

Bartoszyce, Olsztyn, Ostróda i inne wiochy i buty na klatce i wiadomo .....
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 6

buty na klatce widziałem u 100 procentowych Kaszubów, autochtonów

takich z tatą w Wehrmachcie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 17

Coś ci się przyśniło potomku bosych antków
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiocha z Warmi i Mazur

Ale w wiocha - ale co cwaniaczkach oczekiwać ha ha

NO to miasto Olsztyn, nie wielu z Olsztyna mieszka w Trójmieście, nie przesadzaj.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rejestracja z N na początku

Masakra ile ich już jest w Trójmieście.Co oni wyprawiają na drogach to się nie da opisać.Kierowcy z NO , NBA, NLI , NEB, ,NOS,NNI nauczcie się jeździć .
Wracam ze sklepu i słyszę ryk silnika na światłach ,odwracam głowę a tam cymbał z NO w bmw na jedynce rwie aż mu cały tył chodzi na boki i tak do następnych świateł.Za chwilę kolejny NBR to samo z pod stacji BP w Sopocie też na jedynce gaz do dechy. Za chwilę 3 mistrz na czerwonym przeleciał z rejestracją NEB. Co oni chcą udowodnić ?
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 6

na wsi tak się jeździ

ja zawsze wioskowego rozpoznaję po odbijaniu przy skręcaniu: jak skręca w lewo to najpierw musi zajechać prawy pas. Wynika to z tego że na wsiach wjazdy są blisko ulicy i inaczej nie da się wjechać. A jak wieśniak się nauczy tak jeździć to go trudno oduczyć.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cała Warmia i Mazury i ich styl jazdy

Bardzo dobrze, że ta kwestia została poruszona. Wielcy państwo z Trójmiasta co podatków nie płacą ....
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

co Wy z tymi podatkami? podatek dochodowy zabiera rząd, jeśli tu mieszkasz i płacisz VAT w sklepie to ten VAT też zabiera rząd, jedynie przyczyniasz się do rozwoju lokalnych przedsiębiorców, jedyne podatki jakie bezpośrednio płaci normalny człowiek do swojego samorządu to podatek od nieruchomości (nie liczę przedsiębiorców), ale wynajmując tu mieszkanie to też pośrednio opłacam to ja a nie właściciel mieszkania
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale się słoiki

Zdenerwowały. I jeszcze śmią narzekać.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 7

Słoiki

Przynajmniej ja słoik z Mazur piszę z Własnego 84 metrowego mieszkania a Ty "Szlachcicu z Gdańska" z jakiejś klitki. Ja przyjeżdżając do Gdańska (2012 roku) zauważyłem jaki debilizm szerzy się wśród młodych "Rodowitych" Gdańszczan. Gdy idą na socjologię, stosunki międzynarodowe bądź inne głupie kierunki, marnując swój i rodziców czas (nie wspominając że siedzą na garnuszki rodziców :P) a Ja "Słoik" przyjechałem do Gdańska, studiowałem zaocznie i pracowałem. Jakoś się dorobiłem 6 miesięcy temu mieszkania i to akurat obok Borkowa i też zostałem "Gdańszczaninem". Ludzie ogarnijcie się i zacznijcie myśleć praktycznie bo Wam "Rodowitym Gdańszczanom" zostanie tylko praca w Galerii lub jakaś lepsza ale to tylko po znajomości.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 32

Z tym "zostaniem Gdańszczaninem", to trochę tak jak z frakiem.
Leży dobrze dopiero na trzecim pokoleniu...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdanszczaninem nigdy nie byles

I nie będziesz ! Sam przyznałeś ze mieszkasz pod Borkowem. Pomijajac fakt miejsca zamieszkania zacytuję pewna mysl "Człowiek ze wsi wyjdzie, ale wieś z człowieka nigdy. .."

To teraz nam napisz skąd przyjechali twoi przodkowie w 1945.

A co ma piernik do wiatraka ?

Tutaj chodzi o Ciebie.Nie o Twoje pisklaki które kiedyś pewnie zrobisz.

A mają i to dużo..

Piernik i wiatrak maja tyle samo liter i sylab
Maka na piernik wytwarza sie w mlynie a mlyn ma wiatrak.
Wiatrak sie moze spierniczyc.
Piernik i wiatrak maja zblizony kolor brazowy i oba sa rzeczownikami
Oba wyrazy kończa sie na litere "k" i oba zawieraja samogloske "i"

poczytaj statystyki, przyjezdnych w w-m jest malo, ogólnie przyjezdni pochodzą zwoj. pomorskiego, a Gda nie jest atrakcyjne pracowniczo...

Proszę o odrobinę szacunku.

To naturalna kolej rzeczy, iż prężnie rozwijająca się metropolia taka jak Trójmiasto przyciąga i będzie przyciągać ludzi. Jeżeli owi ludzie rzucają wszystko by dołożyć swą cegiełkę do rozwoju miasta winno się to uszanować, swoją drogą rodowitych gdańszczan jest zaiste niewielu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

.

A co ty chłopie rzuciłeś jak tak ci szkoda wracaj do siebie Gdańsk naprawdę da sobie radę bez twojej cegiełki .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Co za popapraniec

Słoików - co to za określenie od urodzenia mieszkam w gd i kiedyś słyszałem takie określenie co do Warszawy ale, szczerze masz coś z głową co ma za znaczenie czy mój sąsiad/sąsiadka jest z miasteczka na południu PL czy z samego centrum gd nawet lepiej czasem inna kultura i ciekawsi ludzie niekiedy - lecz sie

Żaden argument nie odnosi się do tego, co by to miało poprawić mieszkańcom, a od tego może należałoby zacząć.
popieram tę opinię 167 nie zgadzam się z tą opinią 7

i to jest zysk

można znać jedną literę w alfabecie mniej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mogłoby sie poprawić innym mieszkancom

Obecnie mieszkańcy "trójmiejskich kolonii" korzystają z dobrodziejstw miasta, a podatki płaca w swoich gminach.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

podatki to oni wciąż płacą w Ilawie, Bartoszycach i Brodnicy

a Gdańsk dostałby do utrzymania nowe drogi, które mieszkańcom Gdańska nie są potrzebne i musiałbym dokonać nowych inwestycji na które nie ma kasy
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 7

Ale koszty utrzymania tych miejscowości ponosi gmina

Jak korzystają z "dobrodziejstw miasta" to zarabiają na tym działający w mieście przedsiębiorcy, ze strony Gdańska/Gdyni "trójmiejskie kolonie" nie mają oni nic.

Argumenty są tyle, że wirtualne

Większe miasto - większy prestiż. Zysk wirtualny. W praktyce? Dla mieszkańców Gdańska/Gdyni niewiele by się zmieniło - doszłyby przychody podatkowe, ale i koszty utrzymania tych miejscowości - pewnie wyszłoby to mniej-więcej na zero. A dla mieszkańców pipidówek? Wyższe podatki, koszt wymiany dokumentów. Czyli realne koszty.

Jakieś tam korzyści są

Od kilku lat mają budować szkołę w Kowalach, tyle zamieszania z dogadaniem się 3 gmin, że jeszcze nie zaczęli. A Nowa Świętokrzyska ma się kończyć 500 m od obwodnicy, no bo Kowale to już inna gmina.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie; do tego nie wspomniano w zaletach/wadach że wpłacane podatki lokalne nie finansowałyby już danej gminy, tylko miasto

Absurd urbanistyczny

Rozlewanie aglomeracji "na zewnątrz" i osiedla w lesie po środku niczego to największa bzdura jaką wymyślono!
Stawiają osiedla na wygwizdowach, bez ładu i składu, a później lamenty mieszkańców, że nie ma dojazdu, że korki, że drogi wąskie, że autobusy się na zakrętach nie mieszczą, kiedy będzie tramwaj (ciekawe za czyje pieniądze?) i tak dalej.
Tymczasem na dolnym tarasie jest miejsca nawet na 100 tysięcy mieszkań. Nieużytki i dziury wstydu i krzakowiska i tzw "sr*j-trawniki" straszą w centrach miast, a za miastem piękny las idzie pod topór aby powstawały kolejne blokowiska.
Co za bzdura!
popieram tę opinię 520 nie zgadzam się z tą opinią 34

doplacisz do cen ziemi?

Polacy biedne są
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 55

Ceny ziemi są celowo zmanipulowane.

Przez to właśnie polskie miasta wyglądają jak urbanistyczne "potworki" z dysfunkcjonalną infrastrukturą i komunikacją, całkowicie nieprzyjazne mieszkańcom.
A za budowę dróg dojazdowych, infrastruktury komunikacyjnej (przystanki, pętle, tory tramwajowe, spalone paliwo) i komunalnej (sieć energetyczna, wodociągi, kanaliza) myślisz, że kto płaci? Sama się robi?...........Płacimy my wszyscy w podatkach, opłatach, czynach, haraczach za wywóz śmieci i tak dalej...............
Zastanów się, a sam dojdziesz do wniosku że to ślepa uliczka, która tylko i wyłącznie generuje dodatkowe koszta i problemy.
Nie jest nic taniej! To tylko pozory!
popieram tę opinię 77 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gdynia "Zachód" i Gdańsk "Południe" to najlepsze przykłady takiego absurdu.

Cały tak zwany "górny taras" to jeden wielki absurd i koszmar komunikacyjny.
popieram tę opinię 66 nie zgadzam się z tą opinią 7

No i wszystko postawione na bagnie i osuszonych bajorkach.....................Brrrrr
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rozwiniesz temat zmanipulowanych cen?

Ponadto nigdzie nie jest napisane ze mieszkanie w wysokosciowcach w centrum na małej powierzchni jest lepsze od niskiej zabudowy rozproszonej na większym terenie
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 18

Ot i mądrość

A teraz to kto te mieszkania kupuje? Ty?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

w takim razie drogi dojazdowe z miasta na np. obwodnicę tylko

dla mieszkańców "wsi", skoro wszystko na ich koszt i przez ich "teren". Mieszczuchy niech płacą za to.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

W każdym opracowaniu urbanistycznym to jest napisane.

W Europie Zachodniej wiedzą o tym od półwiecza, ale Polska jak zwykle ma niemal 100 lat opóźnienia. tutaj każda epoka zaczynała się i kończyła o 100 lat później niż na zachodzie. Obecnie jesteśmy w "epoce samochodu" i wygląda na to, że potrwa ona jeszcze pół wieku.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

To może bądźmy postępowi

i w ogóle zróbmy molochy w centrach gdzie będzie się spało, pracowało , odpoczywało nie wychodząc z budynku.
Jakoś w Skandynawii nikt nie upycha wielkich osiedli w centrach, to samo w USA.
W Centrum lokale usługowe, restauracje, banki, urzędy, muzea, atrakcje turystyczne, a mieszkania na obrzeżach...
No przecież na Boga wszędzie tak jest i nie fanzol że nie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

nie ma juz urbanisttyki na studiach w Polsce

zostal kierunek wykreslony z programu i nazw. Zostala sama architerktura. Dlatego tak bedzie wygladac, a nasze dzieci beda plakac, jak kiedys ludzie mogli byc tak glupi
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niestety masz rację Licznik.
Polacy są uberpraktyczni i postęp ogranicza się do gadżeciarstwa i automaniactwa, natomiast marketing mylą z reklamą albo raczej redukują do ściemy handlowej i to bazarowej, a inwestysja to wydanie pieniędzy na dom i auto.

Taaaa

Bo wszyscy tylko marzą zeby mieszkać w centrum...najlepiej na kupie
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 30

12-letnim SUVie : )

hehe
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jak ty ptysiu wszystko wiesz...

Zaimponowales mi swoimi marzeniami
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

NH widac na zdjeciu glownym ze

Akurat to Osiedle jest jednym z ladniejszych w 3miescie i okolicach.
Nie patrza ludzie sobie okno w okno jak tu ktos napisal. Budowane z dobrej jakosci materialow i tu zapraszam do kroniki budowy na stronie dewelopera.
Osiedle we wsi ale z klimatem.
Sa markety, dyskonty i nikt nie narzeka.
Jest poczta.
Jest przychodnia.
Jest silownia i fitness.
Sa place zabaw.
Sa miejsca integracyjne jak fontanna.
Sporo zieleni.
Jest czysto!
Sąsiedzi zazwyczaj zyczliwi.
Blisko do obwodnicy i centrum Gdanska niedaleko.
I najwaniejsze: PRZYSTEPNE CENY MIESZKAN.
Dosc daleko od Szadolek i dlatego smrod doleci raz na ruski rok ale wtedy to nawet do centrum potrafi zawiac. To kwestia stalych wiatrow, ktore pod tym wzgledem Borkowo oszczedzaja :)
Pozdrawiamy i zapraszamy niedowiarkow.
Nie kazdy mieszka w bloku przy obwodnicy ...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jakbyś się łaskawie pofatygował w głąb Osiedla to zobaczysz ze są bloki w głębi na granicy z Gdanskiem. Mieszkam na 3 ostatnim pietrze w wysoko położonym bloku i nawet nie widzę obwodnicy. Z hałasem tez nie mam problemu wiec mi nie pierdziel farmazonów. Oczywiście Ty wiesz lepiej. Jakoś mi jest tu dobrze a jeśli tobie nie pasuje to lepiej dla nas mieszkańców. Płakać za Tobą nie będziemy... kup sobie na szadolkach dużo dalej od obwodnicy i zainwestuj w Brise

Wielu tego nie cierpi

ale nie właczajmy tych terenów do miast.

O czym ty bredzisz!?

Według ciebie lepiej jest 4 godziny życia dziennie marnować na dojazd i powrót do/z pracy/uczelni/urzędu w samochodzie/autobusie. Załatwienie czegokolwiek to "misja na Marsa" i to jest niby dobre?
Wolałbym już mieszkać z kimś okno w okno w centrum, a nie za obwodnicą, gdzie też kilkupiętrowe bloki z gazobetonu są stłoczone jeden obok drugiego w odległości kilku metrów, natomiast nawet do najbliższej Biedronki czy Lidla jest 5 kilometrów w linii prostej.
Trzeba mieć "nierówno pod sufitem", żeby tak mieszkać i jeszcze mówić że "jest wspaniale"!
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 16

Tu masz plusa za to. I doprowadzające do szału pikanie sygnałów na przejściach. Typa który to wymyślił posadziłbym przy tym w nocy i niech spróbuje spać.

Masz wąskie horyzonty

Dodatkowo nigdy nie byles na tych nowych blokowiskach
Miejsca oczywiscie duzo wiecej niż byłoby w centrum, brak smogu, szkoły i przedszkola na miejscu, hipermarkety prawie jak sklepy osiedlowe, bliskość obwodnicy znacząco ułatwia komunikacje w różnych kierunkach, PKMka, bliskość parku krajobrazowego
Gazobeton piszesz...tego to juz nawet nie bede komentował.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 18

brak smogu i spalin bo na pobliskiej obwodnicy jeżdżą tylko Tesle

mieszkańcy codziennie do centrum dojeżdżają tramwajami

a okoliczne domki mają ogrzewanie z gpec
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

No i ten "swojski" fetor z Szadółek..................

..............Kiedy słoneczko przygrzeje!
I love górny taras!

Mylisz Łostowice z Szadolkami. Zaraz napiszesz ze w Straszynie tez śmierdzi Szadolkami. Ludzie ale wy brednie pierdzielicie ze pękam ze śmiechu jak to czytam....
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bo to są "znawcy" internetowi

Nigdy nie byli, nie widzieli ,ale się wypowiadają

zalezy o jakim odiedlu mowisz

Nowy Horyzont. Mam:
pocztę,
przychodnie lekarska,
markety na Osiedlu i jak to mowisz twoje ulubione Biedronki czy Lidla bez ktorego akurat potrafie zyc ale skoro jest blisko ponizej 1km to jest. Niech będzie :)
jest fitness i siłownia
jest apteka
jest kwiaciarnia
sa fryzjerzy
sa piekarnie, restauracje
czy nawet fontanna
Jest czysto i schludnie itp itd.
Najwazniejsze sprawy zalatwiam w Pruszczu i to bardzo szybko.
Do centrum blisko 15min autem, 20 pare komunikacja. Jakos tragedi nie widze.
Na plaze komunikacja miejska ok 35-40 min.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

niby wszystko jest ale do pracy i tak stoisz w korkach codziennie 3h

i jeszcze 20 minut poświęcasz na znalezienie bezpłatnego miejsca parkingowego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Musiałbym wWejherowie pracować i dojeżdżać tramwajem żeby tracić 3h. Człowieku o czym Ty mówisz? Zawożę dziecko do przedszkola które tez mam de facto dość blisko na 8, zdążę je nawet odebrać do g. 17.
PS nie każdy pracuje w Alhemi gdzie powrót to Max 40min. Trzeba wiedzieć i znać miasto żeby nie stać w korkach. Akurat NH jest w miarę dobrze skomunikowane. Ja z tym problemu nie mam ale widzę ze większość z Was ma. To Gdańska tez nie chce należeć bo nie muszę. Mi tu pasuje.
PS.
Na parking tez mnie stać, nawet ten drogi....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

25 min pokonuje codziennie trase Borkowo (Nh) - Wrzeszcz

Trasą Starogardzka-Św. Wojciech, po drodze wysadzam dziecko do szkoły w Borkowie (btw. świetna podstawówka!). Codzienne dojazdy w obie strony to 1h a nie 3h. Czym wiec się to rożni od osób które pokonują kilka km SKM i z dojściem także stracą dziennie 1h w obie strony??Niczym - a tak bębni się ze obrzeza slabo skomunikowane- bzdura bo to zależny konkretnie jakie osiedle - z NH alternatywnie mogę obrać ze 3 warianty dojazdu do Wrzeszcza jeśli np na Wojciechu jest zator po wypadku. NH nie leży na jednej głównej osi dojazdu na której jest zawsze zator tak wiec skomunikowanie można uznać (jak na 11km odległości od centrum) na bardzo dobre. Pytanie do znawców urbanistyki - czy 11 km odległość od centrum to dużo czy mało patrząc na większe miasta w Europie? :D

20 min komunikacja...

Najlepszy żart tego tygodnia, 20 min komunikacją to przy dobrych wiatrach jedzie sie z matarnii do wrzeszcza i z ujeściska do do głównego , więc radze zainwestować w dobry zegarek albo odrobinę rozsądku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie dziękuje. Fakt nie stać mnie i szkoda mi kasy nawet w kredycie żeby brać 35m kw za 200tys. Ponieważ za 250tys kupiłem 3pokoje z winda, na ładnym zadbanym i ciagle rozwijającym się Osiedlu. Nie zazdroszczę bo nie lubię kupy. To mój świadomy wybór. I wielu innych mieszkańców co wyprowadzili się właśnie zeswoich klitek z centrum i od mamusi lub z kupy o której piszesz...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Popieram autora.

A to prawda. Prawie w samym centrum Gdańska są hektary nieużytków, czyli teren od urzędu wojewódzkiego prawie, za tym "kopcem" (nie wiem, jak to nazwać) aż do Zrembu. Przecież tam gigantyczne osiedle mogłoby powstać, w samym centrum.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gigantyczne osiedle w centrum...

Ot i marzenia...

na Olszy tylko niska zabudowa wchodzi w rachubę a i ziemie wspaniałe

Olsza tak, ale są lepsze tereny

To zostań deweloperem i wybuduj tam to osiedle. Co za problem?

Z tym wycinaniem lasów to się chyba za dużo bajek naoglądałeś

Zgodzę się z tym że warto by było zasiedlać takie dziury zamiast budować 10km od miasta ale tam się stawia bloki na polach. Wycinanie lasów jest za drogie ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Za drogie?

Przecież na wycince zarabia sie potężna kase

Ehhhh

Deweloperzy skłaniają się na takie zabiegi tylko w momencie gdy działka jest naprawdę atrakcyjna. Owszem na wycince drzew można zarobić ale to nie jest w interesie deweloperów. Oni budują domy - tanio i szybko wybudować i z zyskiem sprzedać. Jak zabraknie pól które można kupić od rolników i odrolnić to może i będą wycinać na potęgę lasy. Na tą chwilę jednak pól nie brakuje.

Dlatego zrobić płatne parkowanie na całym terenie miasta dla niezameldowanych w Gdańsku

i przestaną się tak zjeżdżać :) I na drogach się oszczędzi, a kasa z parkometrów tak czy siak wpadnie.
I tak serio powinno być, płatny wjazd do miasta, które nie musiałoby być poorane tymi szpetnymi przelotówkami, estakadami, bo książęta z banina czy innych wiosek muszą dojechać do korpo czy bałtyckiej :) Niestety coś za coś, chciało się mieszkać w domku za miastem, to trzeba ponieść jakieś tego konsekwencje, w końcu budżetu miasta nie zasilą tak, jak tego miasta mieszkaniec, a pretensje mają największe.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 14

Tak i postaw jeszcze drut kolczasty i zasieki szwabie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

a po co zasieki?

wystarczy, że zamiast samochodem przyjadą pociągiem albo zabiorą się z sąsiadem :) Możliwości jest wiele, dzięki czemu książęta z pobliskich mieścin nie będą uprzykrzać życia sobie i tym szwabskim mieszczuchom ;]

bo na razie mieszkancy wsi podmiejskich czerpia wszystkie plusy miasta

i ponosza koszty wiejskie. Sorry, dlaczego ludzie ktorzy mieszkaja w miescie maja doplacac do interesu? Nie wspominam nawet o tradycyjnych darmowych miejscach parkingowych dla kazdego
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rozumiem że wieś musi mieć porządną drogę powiatową ale osiedle przy mieście już nie? to jest kompletna paranoja. Zresztą popatrz na Bydgoszcz gdyby myślano jak Ty to Fordon nigdy by nie został przyłączony do miasta mimo dużego oddalenia od centrum. To jedno zaś drugie Rębiechowo by było największą wsią z lotniskiem bo tej części też by nie przyłączono do Gdańska

Artykuł dotyczy potencjalnej możliwości zwiększenia granic gmin

A nie problemu suburbanizacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

tylko, że takie zwiększenie granic może w przyszłości zachęcać do takiej niekontrolowanej suburbanizacji.

najpierw zajmijmy się nieużytkami w mieście, a później myślmy o tym, co poza granicami.

Niby w jaki sposób ma to kogokolwiek zachęcić?

Ktoś kto chce się osiedlić za miastem kieruje się takimi kryteriami jak: cena, metraż, ogródek, cisza i spokój, a nie czy będzie miał tablicę rejestracyjną GWE czy GA.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

owszem, takimi kryteriami się kieruje

ale z drugiej strony pracując w mieście, ma nadzieję, a później pretensje i żądania o świetny dojazd dojazd do miasta w granicach tegoż to miasta i bezproblemowe parkowanie. Te kryteria idą w parze z przyszłymi roszczeniami, dlatego powiększać granice można, ale dopiero, jak na przykład Gdańsk upora się wpierw ze swoimi wewnętrznymi problemami.

pretensje i żądania również będzie składał bez względu na adres w dowodzie.

Ale będzie składał do kogo innego

i kto inny będzie ewentualnie finansował spełnianie jego zachcianek. To nie tylko budowa/rozbudowa infrastruktury, ale też jej drogie utrzymanie przez dekady i wieki.

i te działki ogrodnicze w środku miasta

a co

z przymorzem???
tez pewnie wiocha??

Pewnie nic więcej by mieszkańcy nie zyskali niż:

Wyższe opłaty
Wyższy podatek

I nic w zamian.
popieram tę opinię 266 nie zgadzam się z tą opinią 27

Zyskaliby szlachectwo w dowodzie

Na pytanie znajomego poznanego przypadkiem na wakacjach w Karpaczu "skąd jestes" moznaby odpowiedziedz z duma- z Gdyni!!!
A tak...z Szemuda...
Skąd???
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 13

Nie wymienia się już dowodów osobistych z powodu przemeldowania.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

nio

opłata za wodę w Gdańsku, to fiu fiu fiu...panie...do kranu z żyrantem trzeba podchodzić
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie

np Bojano Koleczkowo to pow wejherowski ze zmianami wiąże się zmiany zapisów w KW zmiany w dokumentach, przekazanie map ze starostwa wejherowskiego i gminy Szemud zmiany w MPZP są inne przepisy na gmine inne sa na miasto następnie koszty wywozu śmieci ,woda ,kanaliza przepisy środowiskowe etc
a skoro jest wizja przyłaczenia Bojana Koleczkowa to dlaczego nie Chwaszczyno i Tuchom albo Kosakowo? albo w Gdańsku Banino i Pruszcz Gd?
Fajnie sobie wymyślają takie wizje ale administracyjna zmiana granic miasta i gminy to bardzo długa droga którą ostatecznie musi zatwierdzać warszawa widać też ile negatywnego zamieszania wywołały sprawy z Opola i Warszawy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak referendum w czerwcu głosowanie przedszkole Horyzoncik.

Odłączenie osiedla Hryzont i 4 pory roku od Brokowa i przyłączenie do Gdańska.

Nie ma mowy....

W Gdansku jest masa terenow nie zagospodarowanych

Letnica, brzezno czasem sie zastanawiam czy to miasto ? Stoją stare budy z pseudo warsztatami.. Jak by miasto udpstepniło tereny deweloperom pod budowe mieszkan to by ludzie nie wyjezdzali do sąsiednich gmin..
No ale jak prezydent ma 9 mieszkan to mu nie zalezy na budowie nowych bo wartosc tych starych spadła by do realnych poziomów

Grunty w centrum miasta są bardzo drogie, dlatego deweloperzy SAMI szukają gruntów na obrzeżach.

a tera??

zadu...pie?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

A teraz dumne miasto, zbudowane rękami całego polskiego narodu, dla wspólnego dobra

Antypolaku
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

Widać, że kogoś d*sko boli z tego powodu,

że jakieś miasto mogło w dekadę-dwie z rybackiej wioski urosnąć najpierw do 125 tysięcznego miasta, a po wojnie do ćwierćmilionowego. No i na dodatek ta wciąż nie zatarta fama polskiej dynamicznej Gdyni i zapyziałego pruskiego Gdańska...
Gdyby nie setki milionów z państwowego i wojewódzkiego (czyli też państwowego) budżetu, Gdańsk spuchłby w uczciwej konkurencji.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak samo jak Wrzeszcz. Kiedyś wioska.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

I niech tak zostanie

Skoro ludzie zamieszkali w gminie X to widocznie tak im pasowało i nie ma co na siłę zmieniać im miejsce zamieszkania na gminę Y (bez ruszania się z domu)
popieram tę opinię 190 nie zgadzam się z tą opinią 18

Tylko ze wiejskość tych gmin to powoli fikcja

Przecież Borkowo i Kowale do de facto Gdańsk!!! Gdyby nie tabliczki to za diabła nikt by sie nie zorientował kiedy wyjeżdża z Gdańska
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 10

De facto Gdańsk?

Jaki dopalacz wziąłeś?

Może byś chciał, aby to był Gdańsk.

Ale Twojej wioski i Ciebie w Gdańsku nic nie chce. Postawiłeś tanio chałupę na wsi, to tam siedź cicho.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ale po co ta zawiść?

Ochłoń, wypłacz się i wróć do dyskusji.

Pan Naskręt popełnił kolejną wierszówkę z tak licznymi błędami merytorycznymi, że głowa mała

Szemud leży blisko Gdyni - tak samo jak Żukowo leży blisko Gdańksa, wieć czemu nie sięgnąć po to miasteczko?
Koleczkowo i Bojano do Rumii - Panie Maćku, popatrz Pan na mapę w swoim artykule, gdzie Rumia, a gdzie te wsie. Do Gdyni i owszem, ale do Rumii?
Sopot - nie zachodzą zjawiska suburbanizacji, ależ owszem zachodzą, tyle tylko że wewnętrznej, miasto się kurczy, z 50 tyś przy reformie z 1973r. do niecałych 36 obecnie.

Halo, bezbłędny anonimie!

Czy "tyś" to jest skrót od "tyśąc"?

No coś ty, trzeba powiększyć koniecznie o gminy, w których większe poparcie ma PiS :) tylko w tym przypadku na szczęście na próżno szukać.... ;)

To pracujcie u siebe i tam "róbcie" sobie korki. Pasożytniczych jurydyk wyrosło

co niemiara.

tak jak Matemblewo - willowa dzielnica Gdańska położona nad morzem :D

większość domów w Otominie ma bliżej do wysypiska niż jeziora
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 5

No ale wiatry przez większą część roku wieją w Otominie we właściwą stronę i nic nie czuć.

Dzielnica Szadółki - Syf

POwodzenia
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Syf to jest w gdynskich wioskach Pekin i Meksyk.

Weź mnie nie rozśmieszaj....
Przymorze??? ;)

raczej położona przy wysypisku

Teściu ma domek z bala w Otominie, za lasem - ile razy tam nie byłem nic nie śmierdzi - tam wiatry są zachodnie i wszystko zawiewa w kierunku miasta. Pewnie coś zalatuje w okreach bezwietrznych - ale ile takich dni jest w Gdańsku?!

Ze tak powiem gość ma racje. Jak już wieje to w stronę morza, czyli na Szadolki, Zakoniczyn Jasien, a i latem nawet w kierunku centrum i Dolnego Miasta.
To akurat globalny problem...

Jezioro ma już oczyszczalnię ścieków czy jeszcze nie ?

Pytam poważnie.

jezioro?

to syf a nie jezioro

Pracujesz w sanepidzie, że wiesz? Czy jesteś zwykłym Januszem

pochłaniaczem bułek, który zna się na wszystkim?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

asa

willowa dzielnica płynąca smrodem szadółek

żart

Za darmo bym w otominie mieszkac nie chciala

'' dzielnica willowa ''

z fetorem z Szadółek haha .

Radom przyłączyć!

Skoro to również miasto stoczniowe ;)
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najlepiej przyłączyć cały powiat tatrzański,

bo na jego terenie znajduje się Morskie Oko.

Jeśli sołtys Kowal

Sfinansuje mieszkańcom wymianę wszystkich dokumentów, dowodów rejestracyjnych, tablic, dokumentów firmowych, aktualizację w księgach wieczystych - zapewne chętni by się znaleźli.
Ja nie mam zamiaru ponosić tych kosztów, które przewyższają 1000 zł w moim przypadku.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 6

A Poczta niby Polska to juz ulicę Zeusa (tą na Kowalach) to już traktuje jak ulicę miasta Gdańska nawet pomimo różnych kodów pocztowych ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

jakich różnych kodów pocztowych?

różnych od czego?

ale mógłbyś brylować w towarzystwie " jestem z miasta ,to widać.."

ja tam wile mieszkac w Borkowie gnuna pryszcz niz gdansk

Szybciej sprawy urzedowe załatwię w Pruszczu niz w gdańsku, podatki niższe itp
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 9

Gdzie jest Gdynia?

Gdynia to jest to sama wieś co Rumunia i Reda? Jechalem kiedys przez te prowincje na Hel i nie widzialem różnicy. Prośba o pomoc...

A nawet w całości.

Sopot lezy w centrum a Gdansk i Gdynia na jego obrzeżach

ha ha....
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 22

a nie widziałeś linii demarkacyjnej biegnącej środkiem monciaka?

są dwa sopoty - ten gdyński i ten gdański. A Sopotu jako takiego nie ma

Jak tak dalej pójdzie to Polsce zostaną tylko dwa miasta - Trójmiasto i Warszawa

Zajmujące razem cały kraj ...a potem dojdzie do wojny domowej ;)

A poważnie, to suburbizacja to jakaś paranoja, tyle działek i nieużytków w środku miasta... Tam trzeba się rozwijać a nie w kierunku Kartuz.

Nie dla poszerzenia granic miasta!
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 9

Najpierw należy uporządkować obecne sprawy:

1. Budyń musi być skazany i spaść ze stołka
2. Lotnisko należy nazwać "Lotniskiem im. TW Bolek"
Jak to się stanie możemy powiększać miasto.
popieram tę opinię 71 nie zgadzam się z tą opinią 75

a Tobie zrobić badania psychiatryczne
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 12

Lecz się.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Lotnisko im Bolka

Hahaha dzięki - made my day :-D
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ooo tak tu się zgadzam w 100%

Slyszalem, ze Kartuzy chca przejac Gdansk

I wyedy wszyscy bedziemy mieli GKA
popieram tę opinię 58 nie zgadzam się z tą opinią 10

Powiększyć Trójmiasto - obszar metropolitalny, tak samo jak Warszawę, POlitycy ręce precz od Warszawy

Obszar metropolitalny to same korzyści dla mieszkańców, mniej biurokracji !!!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 25

nie ośmieszaj się pisior
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

pis dzielcu

to jest forum trójmiejskie a nie kościelno-polityczne więc gęba w kubeł jak nic nie masz do powiedzenia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Musisz być z PiS-u, bo tylko oni nie ogarniają pojęcia "obszar metropolitalny"

i uważają, że to tożsame z aglomeracją i to w dodatku w granicach administracyjnych.

Miasto nic nie zyska na takim posunięciu, a jedynie może stracić. Infrastruktura np drogowa wymienionych rejonów które można by dołączyć do miasta, delikatnie mówiąc leży. Mieszkańcy po takiej zmianie, zgodnie z postawą roszczeniową która jest w naszym kraju normą, stawiali by żądania, aby wybudować nowe drogi, szkoły itp. Oczywiście ktoś powie, że skoro będzie płacić wyższe miejskie podatki, to wymaga, i pewnie słusznie. Tylko ilu z tych ludzi płaci podatki tam gdzie mieszka? Śmiem sądzić że skoro samochód cały czas ma rejestrację N..... lub np C..... to, podatki też płyną np do Olsztyna, Kwidzyna itp. Kupując mieszkanie lub wynajmując, każdy wie gdzie będzie mieszkać, po co z urzędu dokonywać zmian, a przynajmniej teraz. Gdańsk to nie Warszawa gdzie większa wieś jest w centrum, niż na głębokiej prowincji, daleko za miastem.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 3

Borkowo i Kowale to nadal wioski.

Bloki to były Panie nawet w PGRach nawet na kaszubach co nie zmienia faktu że mieszkali w nich ludzie ze wsi. Bez urazy ale widać to słychać to i czuć to.
Ubiory nieudolnie naśladujące celebryckie kreacje niedopasowane do pory roku okoliczności czy choćby figury to norma nawet u facetów. Język którym mówią ci ludzie i słowa klucze serio k.. h.. mam wyje... itd Oraz zapachy. Ci ludzie już nie pachną obornikiem z klapy ale zapach przepoconych ubrań nieświeżej bielizny wilgoci oraz okropnych zapachów tzw perfum z portalu aukcyjnego.
Jednym słowem MASAKRA.
Wiem co piszę bo widuję takich ludzi w szkole córki i niestety nie są to miłe spotkania. Oni wołają się jak górale na hali na powitanie a następnie tak głośno rozmawiają że człowieka nie tyle to drażni co dziwi tak duża utrata słuchu.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 61

to głośne zachowanie wieśniaków jest strasznie denerwujące

szczególnie jak się takie towarzystwo sprowadzi do budynków wielorodzinnych. Jakby jakaś dzicz przyjechała...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

To bardzo miłe że dzielisz się takimi przemyśleniami z innymi, ale weź pod uwagę to że ludzie których nazywasz śmierdzącymizi wieśniakami w dużej mierze są/byli mieszkańcami Gdańska.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żeby Ci żyłka nie pękła..

Mieszkam na Nh.a kto tu pochodzi z Borkowa?;)nikt.jestem z Gdańska..mieszkają tu ludzie z Gdyni też.co za brednie..tu jedno osiedle przechodzi w drugie.osiedle obok to gdansk lostowice, bloki za mną gdansk orunia górna,bloki obok-kowale...o tym rejonie mowa..przed moim osiedlem jest znak koniec Gdańska.i dzięki Bogu.ten głupi znak sprawia,że teraz mniej za wszystko płacę ;p

Nie kombinujcie !!!!

Przedmieścia mają to do siebie, że są przedmieściami. Po co na siłę tworzyć sztuczne twory ? Jestem bardzo na NIE !!!
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 6

gdansk i gdynia zyskalyby na podatkach ale stracilyby gminy i pwiaty przylaczane
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4

Miasto straci, bo będzie zmusiło inwestować w infrastrukturę.
Mieszkańcy którzy będą musieli płacić wyższe podatki, stracą.
Wymiana dokumentów, wpisów w księgach wieczystych itp strata nawet kilkaset złotych.
Kto zyska?

Gdańsk i Gdynia tylko by na tym straciły.

Więcej musiałyby wywalić na dofinansowanie infrastruktury niż zyskałyby z podatków.

Niech strony zainteresowane przeprowadzą analizę i zadecydują. Mając na uwadze rozwój urbanistyczny Gdańska, powiększenie granic o Kowale i Borkowo to nieodległa przyszłość.

A co Gdańsk teraz z tego ma,

że płacą podatki w swoich miejscowościach a pracują w Gdańsku?
Zastawione chodniki,smród spalin zniszczone tereny zielone i nic więcej bo firmy w których pracują w większości są także zarejestrowane gdzie indziej i tam płacą podatki.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4

tak a w

Intelu 80% to zagraniczni przyjezdni itp per znich dalej byś ziemniaki kopal i krowy doił w pgrach

Ano to, że kupują też w Gdańsku - co tu zarobią, to tu wydadzą, kasa zostaje w mieście. Podatki są odprowadzane do gmin, ale to gminy te miejscowości utrzymują, finansują drogi, infrastrukturę, odśnieżanie, utrzymanie zieli, komunikację zbiorową. A jak będą włączone do Gdańska, to chodniki nie przestaną być zastawiane choćbyś pękł.

W biedrze kupują:P nie w Gdańsku

Borkowo Rębiechowo i Banino zawsze zostaną wsiami. Nie płacą podatkow do Gdańska to nie dbajmy o tamte tereny nie budujmy szkół dróg i infrastruktury mediowej. Sami przyjdą. A osiedla w szczerych polach na bagniskach w Baninie to chwyt reklamowy na który łapią się wieśniacy. Wieś zostaje dla wieśniaków. Inna sprawą jest przerejestrowywanie samochodów i płacenie podatków w Gdańsku. Ale wieśniak tego nie rozumie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 30

-,-

Całe życie, w moim przypadku 30 lat, spędziłam w centrum Gdańska. Tu mieszkam, płace podatki. Zdecydowałam się na budowę domu w Baninie...tak właśnie w Baninie, bo mam dosyć ciągłego gwaru, blokowisk. Co chyba nie dokona oznacza, że stałam się wieśniakiem?! Każdy człowiek jest inny i lubi co innego, co nie oznacza od razu, że jest wiesniakiem.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jestes wiesniakiem

Pytanie czy gmina ze względu na infrastrukturę zapewnia jakieś kalosze-gumaki? Bo ja też jestem wieśniakiem i banino mi się podoba.

Wieśniak to stan umysłu

Aby, to zrozumieć trzeba przeczytać Twoją wypowiedź.

Moniu, gdzie wy te szkoły, drogi i infrastrukturę mediową budujecie?

Bo chyba nie w Baninie.

Banino

Jakby ktoś faktycznie policzyłem domy w Baninie, to by dopiero zdebial, bo wyszło by mu, że w Baninie już dawno liczba mieszkańców przekroczyła 10 tys.
I dalej rośnie... Więcej od gminy, więc pewnie kiedyś zostanie samo miasteczkiem..

Borkowo ma się dużo lepiej niż Gdańsk - Pruszcz jest jedną z zamożniejszych gmin w Polsce - my BORKOWIANIE nie narzekamy i do Gdańska wcale się nie pchamy, a wręcz jesteśmy PRZECIW!!!

Zamiast powiększać, należy tworzyć narzędzia blokujące rozlewanie się miast. Tego typu osiedla z dala od miasta to kosztowny absurd, skutkujący żądaniem budowy dróg za nieziemskie pieniądze typu tunel pod Pacholkiem.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

To niech nie budują dróg

Do tego nie potrzeba wielkiej filozofii - inwestujemy w kolej i tramwaje, nie inwestujemy w drogi - proste.

Przypominam, że Osowa jest od 44 lat dzielnicą GDAŃSKA i tunel jest tu niezbędny zrozum to człowieku. Nie wygłaszaj też tu kłamliwych opinii na temat kosztu tunelu.80% PIENIĘDZY WPŁYNIE Z UNII EUROPEJSKIEJ! Czy Twój mózg to ogarnia?

niezbędny?

proszę cię...

Wielka Wieś powstała z ładnego miasta

Znowu zsczyna sie uklad z deweloerka

Deweloper stawia baraki w Baninie najtaniej jak można zero drog infrastruktury oświetlenia. Potem przyłączamy Banino do Gdańska i gdańscy podatnicy finansuja drogi w Baninie. Deleloper daje kopertę.
Ukad idealny.
popieram tę opinię 45 nie zgadzam się z tą opinią 9

tyś jest głąb

Deweloper zarabia na sprzedaży mieszkań, a jak je sprzeda idzie na inną inwestycje i tam zarabia kolejną kase, i rąb.... go to co sie dzieje z jego poprzednim osiedlem skoro sprzedał wszystkie mieszkania, dla niego taki interes był by zyskownym gdyby kupił tereny Banina, Postawił mieszkania i nastąpiło by połączenie i sprzedawał mieszkania w Gdańsku po cenach mieszkań w Gdańśku.... Kupił sprzedał zarobił i koniec...

ale ty ciezko kapujesz

chodzi o to ze miasto nie wymusza na deweloperach budowy drog, oswietlenia itp to jest dla dewelopera wielka oszczednosc, wystarczy dac 10% jako łapówe i reszta to czysty zysk.

Skandalem jest oddawanie osiedla bez utwardzonych drog dojazdowych. To III swiat

Borkowo nie chce być Gdanskiem

Urodziłam się w Gdańsku, obecnie mieszkam w Borkowie.i nie wiem jak inni uważają,ale ja i ludzie z mojego osiedla uważamy,że lepiej należeć do Borkowa pod kątem finansowym;)
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 13

Mam nadzieję że wszyscy mieszkańcy Borkowa pracują i uczą się w Borkowie i w Pruszczu

Mam nadzieje że mieszkańcy Gdańska osiedlający się w Borkowie

Odprowadzają podatki w miejscu aktualnego zamieszkania... a nie np. w Gdańsku...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

W Trójmieście za 10 lat się nie będzie dało mieszkać

blok na bloku, uliczki zamiast porządnych arterii, masakra totalna. I te ceny...
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 12

Zrób ruch wyprzedzający i się wyprowadź

Np... do Łodzi albo Szczecina
Jednej marudy mniej.
Z doświadczeń osobistych fatalisci negatywnie wpływają na atmosferę w pracy i otoczeniu. Niczego nie proponują, wszystko krytykują, szukają tylko kwasów, mało produktywni...
Na drogę całus przez zycie pedałuj
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

Proponuję przeprowadzkę do metropolii Koleczkowo lub Miszewo.

Tam i zieleni pod dostatkiem i mleko od krówki za oknem. Do teatru chodzić nie musisz, a szpitale to ściema (jak Bóg da, to będzie i zdrowie i długie życie).
Nie wiem, co jeszcze tutaj robisz.

BORKOWO I KOWALE to jedna wielka sypialnia! Tu za dnia nie spotkasz zbyt wielu osób na ulicy....

Ludzie w ciągu dnia są w pracy i pracują od świtu do późnej nocy a wszystko po to żeby pospłacać te swoje kredyty we frankach i złotówkach,które wzięli na zakup mieszkań i domów i będą je spłacać do końca życia!

Ehhhh....jak to dobrze mieć możliwość mieszkać w domu bez brania kredytu! :-)
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 23

Ale przecież nie zawsze będziesz mieć 15 lat i trzeba będzie się wyprowadzić od mamusi i tatusia :-)
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

No taa, jak ktoś nie brał kredytu to zaraz z mamą mieszka... myślisz że zabłysnąłeś a tak na prawdę na myśl o ratach ci zad po prostu ściska. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 11

Nie mieszkam u mamusi i tatusia kupiłem mieszkanie za gotówkę dzięki temu jestem wolnym człowiekiem...

A nie uzależnionym od banku!

Gratulacje!

Cieszymy sie Twoja świetna sytuacja finansowa! A tymczasem zbieram sie do pracy, zeby na ratę było.. :D

pajac

Szczyt bezczelności. Co za gnój. Pewnie z PISu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

bojanowski szkodniku miasta przez 20 lat razem z adamowiczem zrobilismy z miasta kolchoz,zabudowaliscie wszystko ze mieszkancy nie maja czym oddychac,bez drog,szkol,przedszkoli koszmar za ktory mam nadzieje zostaniecie rozliczeni
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

rolnik

oby REBIECHOWO I banino sie nie godzilo na dolaczanie do gdanska' same szkody z tego wynikna .Maja gaz ziemny wodociag kanalizacje a przylaczone wsie do gdanska w 1973 roku nie skorzystaly z niczego .Rolnicy sami wszystko sobie buduja.Nawet schronisko psow nie ma kanalizacji ani wodociagu ani gazu ziemnego. cmentarzysko tez nie ma gazu ani kanalizy ,UL pRZYRODNIKOW NIE MA LAMP ,nie ma pobocza ,nie ma chodnika, auta zastawiaja i tak waska jezdnie przy powstajacych firmach i przy schronisku psow.. Kaluze na jezdni brud od pojazdow itp. . brudy i odchody psie splywaja na pola uprawiane rolniczo i strzelenka plyna do STRZELNICZKI I DO RAduni . Tak ze prosze sprawdzic popatrzec , z lotniska brudy splywaja rowem przez dzialki do strzelenki rowniez. Rolnicy wzdluz strzelenki sa podtapiani tymi brudami
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4

plusy tylko dla rządzących a dla mieszkańców same minusy

zróbcie analizę SWAT dla obu kategorii to zrozumiecie
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

znakiem pojmujesz skoro poprawiasz

więc postaw chociaż plusik a nie minusuj

czyżby Sasin

osiedlił się na Wybrzeżu !!!??? Byłoby straszne mieć takiego de..la za sąsiada
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8

juz w pracy jestes marny urzedasie adamowicza za 1500?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Podyskutowac można , ale...

czy nie szkoda publicznych/naszych pieniędzy na te pseudo zmiany...wymiana tabliczek, pieczatek ,dowodów etc....
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

3miasto to totalny syf,wszystko zabudowane nie ma jak sie przemiszczac nikt nie inwestuje w drogi dobra komunikacje,liczy sie interesik z developerami
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 15

abuhahaha , leków nie wziąłeś? wróć i weź, nie krzywdź innych swoim niedorozwojem

Troche absurd

Ostatni akapit jest skrajnie samolubny. mieszkam tam gdzie mnie stac. kazdy z nas chce z jednej strony miec mozliwie duze mieszkanie/dom, miec niedaleko do pracy i bklisko do zabudowan urbanistycznych ale nie tak blisko by byly one uporczywe. A pisanie ze to pewnego rodzaju jazda na gape jest nie na miejscu. Bo o co tutaj chodzi? Ze mieszkajac poza miastem stac mnie na wieksze mieszkanie albo nawet na dom? Bo ziemia jest tansza, podobnie jak oplaty. To tak jakby miec za zle komus kto poszedl do kina na "wtorki z kinder Bueno" i ma tanszy bilet twierdzac ze to przez niego inni placa po 70PLN za bilet rodzinny. Skoro mam mozliwosc mieszkania taniej ale dalej od miasta a wrecz poza jego granicami (co ma rowniez swoje minusy, jak korki, czas i koszt dojazdu) to czemu mam z tego nie skorzystac. I nie widze tu nic w stylu "jazdy na gape".
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 10

to otwórz szerzej oczy

lub dołóż się do infrastruktury z której korzystasz.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Co zarobią w Gdańsku, to wydają w Gdańsku - korzystając z waszej infrastruktury

A Gdańsk nie dba o drogi na ich osiedlach, komunikacja gdańska tam nie jeździ, chodniki buduje gmina.

myślenie administracji...

"jazda na gapę" - dobre sobie...
Podobno istnnieje coś takiego jak "niewidzialna ręka rynku"... Nic więc dziwnego, że ludzie starają się podjąć racjonalne i optymalne (dla siebie) decyzje. A że nie sa one po drodze administracji...
Obywatel zarabia tyle ile łaskawy pracodawca mu zapłaci a płacić ma tyle ile zechce adminnistracja.
To mało optymistyczny scenariusz, gdzie "szary tłum" finansuje istnienie organizacji, które (teoretycznie) powinny im służyć i optymalizować koszty. Jednak roszczeniowość nie jest jedynie cechą mieszkańców a nade wszystko, zarządzających. Którzy są wynajętymi pracownikami i którzy nauczyli się z tego żyć...
2/3 budżetów miast to nasze PIT'y - traktowane to jest jak abonament. Pod to są kształtowane kosztorysy. "Biznes" zawsze będzie domagał się ulg i zwolnień. Ma w tym wprawę.
Kto reprezentuje interesy obywatela?
Więc bez dotacji centralnych i unijnych raczej trudno obecnie wyobrazić większe zmiany czy "inwestycje". Bo najlepiej aby "było tak jak było".

Racja

Zgadzam się w 100%

rolnik

Szkole w bysewie zamknely wladze a dzieci wozone do klukowa . Autokar stoi w korkach na nowatorow . Szkola zbudowana zostala z pieniedzy mieszkancow bysewa a ziemie podarowal i panstwo grott -rolnik tutejszy ,juz swietej pamieci.
ale powstal . Promyk. Czyli jasne psy wazniejsze od dzieci wg wladz gdanska,
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dlaczego krzyczysz?

nie krzyczy...

Spokojnie pisze bez użycia kapitalików...
A pisze, ponieważ ponieważ ma poczucie absurdu i krzywdy.
A Ty arogancko ignorujesz ten fakt. Poszukaj sobie kawału o "ślepych pilotach", zastanów się nad konsekwencjami i zmień konwencję dialogu.
Bo takie odzywki są przeciwskuteczne.

Psy są tak samo ważne jak dzieci.

Zamieszkali na wsiach i niech tam zostana. Wystarczy ze dzien w dzien blokuja nam ulice.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 33

Nam Polakom!!!

Nam szlachcicom, Panom...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ktoś planuje ich przesiedlać?

Czy to jest tekst wrzucony w celu wysondowania emocji?

Jako mieszkaniec Borkowa nie zgadzam się na przyłączenie do Gdańska.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

A gdzie pracujesz?

Gdzie twoje dzieci chodzą do szkoły?
Dokąd jeździsz na spacery w długi weekend?

To trzeba było w Tczewie zamieszkać

Hehehe...

Artykuł sponsorowany? Czy tylko na zlecenie?

Panie Redaktorze.
Pana artykuł niestety nie świadczy najlepiej o Pana warsztacie.
Nie przygotował się Pan najlepiej, nie porozmawiał Pan z mieszkańcami miejscowości które chce Pan uszczęśliwić.
Ponadto ostatni akapit świadczy że cały artykuł jest napisany tak aby "sprzedać" swój punkt widzenia. Obiektywizmu za wiele tu nie czuję. Gdyby Pan powstrzymał się z ostatnim akapitem....
Ale to w ostatnim okresie norma.
Więc nie Pana że jestem zagorzałym przeciwnikiem takiego rabunkowego wchłaniania miejscowości przez miasta.
Wypisał Pan ile to zalet ma takie przyłączenie do miasta, ale wady to potraktował Pan po macoszemu.
Więc: - wymiana dokumentów nie jest opcjonalna a obowiązkowa;
- zmiany w kosztach opłat/ podatkach nie są niejednoznaczne - będą faktem;
- pominął Pan fakt że mieszkańcy tych miejscowości stracą wpływ na to co się dzieje w ich okolicy (będą jedną z małych dzielnic);
- pominął Pan fakt że małe miejscowości należą do gmin/powiatów gdzie petenci są dużo lepiej i profesjonalniej traktowani niż w UM Gdańsk UM Gdynia;
- zapomniał Pan że będąc elementem jednego z miast, znacznie stracimy wpływ na radnych, posłów z naszego regionu.
- nie napisał Pan że miejscowości te są wyposażone we wszystkie media, udogodnienia, szkoły itp itd. i zrobiono to z pieniędzy gminy, powiatu nie ze środków chwalonych przez Pana miast. Miałyby to gratis.

Co do zalet.... brak mi już miejsca na odpowiedź na Pana pseudo zalety.
Ale: Jaka to zaleta że jest zwiększenie ilości mieszkańców Gdańska i Gdyni? To zaleta dla tych miast. Bo dla mieszkańców żadna. Pieniądze z podatków idą do większego wora, gdzie jest mniejsza kontrola co się z nimi dzieje.
Po prostu po stronie zalet są to zalety tylko dla miast. Nic KONSTRUKTYWNEGO nie jest Pan w stanie zaoferować tym wsiom.

Szanowny Panie Naskręt. Co do ostatniego akapitu:
Powtórzę: Artykuł Pana jest tendencyjny i nieprofesjonalny.
A dlaczego?
Bo nie uświadomił Pan sobie że:
- Jak jadę do miasta to wydaję moje zarobione pieniądze.,.. gdzie? a no u tych co płacą podatki...w mieście! Tak!
- Jak Pan sobie popatrzy i sprawdzi w gminach ile to mieszkańców tych "sypialni" wciąż jest zameldowanych w Gdańsku i Gdyni to uświadomi Pan sobie gdzie te podatki tak naprawdę powinny iść i kto na tym traci. (ile jeździ GD GA w okolicznych wsiach?)
- Szyderczo: więc Panie Macieju jak Pan będzie jechać na narty na Kaszuby to niech Pan się przemelduje do Wieżycy. OK?

Osobiście: Wyprowadziłem się z Gdyni do Banina. Nie dlatego że taniej, tylko dlatego że miałem dość mieszkania w mieście gdzie samorządzi sobie grupka kolesi, gdzie nic się nie dzieje i gdzie jest hałas, smród. Chciałem mieć więcej ciszy i spokoju. Chciałem mieć swój kawałek ogrodu i dom w który sąsiad nie patrzy mi w okno. Chciałem w urzędach być traktowany jak człowiek a nie tak jak w UM Gdynia byłem uważany za szkodnika. Miałem dość widzenia jak to moje podatki idą na estakadę dla rowerów (po której nikt nie jeździ). Miałem dość wiceprezydenta (prezydenta też) który w mediach ubliża mieszkańcom i ma w poważaniu ich głosy.

Panie Naskręt. Podoba się Panu mieszkanie w mieście? Super!
Marzy się Panu mieszkanie w metropolii ? Proszę przeprowadzić się do Warszawy.
Chce Pan być dziennikarzem? Niech się Pan nauczy pisać obiektywnie.
Pozdrawiam

PS.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 12

Jak tam jest tak dobrze

To czemu nie pracujesz w Baninie, twoimi dojazdami korkujessz nam Trójmiasto, nowobogacki się znalazł
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie ma żadnego obowiązku pracy w miejscu zamieszkania. Na szczęście.
A dlaczego pan Piotr dojeżdża? Ponieważ miasto zasiedlone jest przez ludzi twojego pokroju czyli w skrócie: ukończył "renomowaną uczelnię" na kierunku "europeistyka" albo " zarządzanie transportem morskim" z tytułem licencjata, prowadzi blog modowy, interesują go najnowsze trendy kolorystyczne flaczków obuwia, mieszka z rodzicami i jedździ rowerem, który kupił sobie na 35 urodziny. I dziwi się, że większośc firm chce zatrudnić człowieka pokroju pana Piotra a nie "wybitnego specjalistę blogera modowego".
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

no i już wiadomo że kierują tobą kompleksy i pogarda dla ludzi

"nowobogacki się znalazł" oto wypowiedź miłującego bliźniego swego

Chciałeś wyprowadzić sie z miasta?

To dlaczego nie osiedliłeś sie w Gowidlinie, albo Sulęczynie...
Po co sie gościu produkujesz?
Przecież wiadomo ze jestes mieszczuch tylko ci sie elitarności zachciało.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Powiedzieli Ci, co zazdroszczą...

Infrastruktura wybudowana przez gminy? W takich Kowalach np to z tego co widzę i słyszę, szału nie ma. Fakt drogi jakieś są, ale Kolbudy raczej ich nie sfinansowały, a potrzeby w modernizacji i budowie dróg ogromne. Nie słyszałem aby gmina Kolbudy planowałem jakieś inwestycje, no może łaskawie dołoży się do szkoły. I tu pojawia się temat szkoły, a więc sfinansować ją mają Gdańsk, Pruszcz i Kolbudy. Wracając do pańskiego wywodu, to mam pytanie.
Na co idą teraz pana podatki? Ja osobiście jestem zadowolony nawet z drogi rowerowej czy nowego chodnika w innej dzielnicy miasta, bo widzę że powstał, a i pewnie że wolał bym aby największe pieniądze były wydawane w mojej okolicy, ale cóż każdemu po trochu. A pan jak rozumiem, mieszkając tam gdzie teraz (za miastem) widzi inwestycje które są finansowane z pańskich podatków przez własne okno? Proszę o przykłady, czekam.
Pozdrawiam.

"Panie Macieju jak Pan będzie jechać na narty na Kaszuby to niech Pan się przemelduje do Wieżycy. OK?"

Brawo! Celnie, w punkt! Równie dobrze można napisać, że Gdańsk traci rocznie setki milionów, bo złośliwi turyści korzystają z tutejszej infrastruktury, a nie płacą tu podatków :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wrocilem tu po roku z prawdziwych miast Europy i stwierdzam ze smierdzi tu komuną, jedna ulica dluga, a gdy zobaczyłem te perony i pociągi to mnie tylko utwierdzilo ze to komuna z wsią, ludzie tej gazety maja fekalia w głowie dalej nie byli niż biurko redakcyjne
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 18

Ale bełkot

Wracaj już bo cie tracimy
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Po co wracałeś? Lepiej nam bez Ciebie i twojego fatalizmu i siania defetyzmu. Tylko źle i niedobrze.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zobacz tylko komentarz napisałeś, a już komuna mentalna i faktyczna się odezwała. Trujmiasto to jest jedno wielkie g*wno w śmierdzącej PL.

troche ten rozrrost w pole dziwny

ale podobno wszyscy jestesmy ze wsi

Suche dane

Genetycy z Uniwersytetu Utah ustalili, że ok. 1,2 mln lat temu na Ziemi żyło 18,5 tys. naszych przodków mowa jednak o przodkach aktywnych rozrodczo, bo tylko oni zostawili swój ślad w genach. Jak się szacuje, całkowita liczba żyjących ludzi wynosiła wówczas trzy razy więcej, przynajmniej 55 tys. osób. Dla porównania: w tym samym czasie żyło 21 000 aktywnych rozrodczo szympansów i aż 25 000 goryli.

czym się martwisz, czym się smucisz?

ze wsi jesteś, na wieś wrócisz!

Ja tam nie chce by przylaczona Borkowo i Kowale do Gdańska do tego syfu i czekania godzinami w urzędach płacenia większych podatków w Pruszczu o wiele szybciej i spokojnie

Nikt z mieszkancu Borkowa i Kowal nie chce być przylaczony do Gdańska jest nam dobrze
W Gdańsku za dużo chołoty i chamstwa mieszka
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 15

Godziny w urzędach?

"Chołota" piszesz...
Zmień lekarza
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Mów za siebie a nie innych pajacko
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Widzę syf masz w głowie bo nie wiesz co piszesz ja tam widzę same wady teraz na własny koszt trzeba wszystko załatwiać miasto nic nie pomoże oni dużo gadają a mało robią ten cały projekt do głupi i durny pomysł To że miasto chce to sobie może chcec trzeba spytać się mieszkańców czy chcą bo najpewniej nikt nie chce by tak piękne osiedla na wsi były do tego gmachu jakim jest Gdańsk przyłączyć

Warszawa niedługo będzie większa od Londynu to i Gdańsk może być wielki.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Warszawa od Ciechanowa po Radom, Gdańsk wszystko co powyżej + Elbąg i Koszalin

Kraków wszystko co pod Radomiem

I mamy Trojmiasto

poszerzać w granicach rozsadku po Kowale czy Borkowo to przyklad absurdu
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

DOBRZEWINO też chce do gdyni

Wolimy przejść do Gdyni i odłączyć się od szemuda i pow. wejherowskiego

komentarz

jeszcze pożałujecie gdy będzie EJ w Choczewie

Jakieś kompleksy? Rozumu ci nie przybedzie od tego.

A co na to IPN ?

ucieli a teraz Gdańśk albo Gdynia miały ich utrzymywać

sama komunikacja publiczna to będzie majątek

Gdańsk ma już problem ze swoim Południem, Osową ale także innymi, ościennymi dzielnicami Sobieszewo, NP, Stogi
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

pytanie kto tu kogo by utrzymywał

bo patrząc na to jak wyglądają ościenne dzielnice Gdańska to mam wrażenie, że cała kasa trafia do Śródmieścia ewentualnie dzielnic pasa nadmorskiego...

A dlaczego w Gdańsku jest 2x ul. Sarnia ?

VII Dwór i Osowa ?

Osowa nie ma. To Wielki Kack.

W 1973 r. Wysoką rozdzielono między Gdańsk (większość) i Gdynię (obecna praktyczna eksklawa z ulicami: Łosiową, Sarnią i Jelenią).

Kiedyś Gdańsk ogarnął że w Pruszczu jest sporo kasy i dałoby radę go wciągnąć do Gdańska - mieszkańcy bardzo szybko pokazali 4 litery w temacie wypompowywania forsy i rzucania ochłapów na inwestycje. Taniej jest dotować komunikację miejską z Gdańska i SKM. Gdańsk sam ze sobą już teraz nie może sobie poradzić - drogi dziurawe, dojazdy do osiedli słabe. wszędzie braki. W Pruszczu jest forsa na darmowy autobus, i ciągle się buduje drogi, parki, place zabaw i małą architekturę dla mieszkańców w celach rekreacyjnych.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

pis dzielce

Ja tylko pis dzielstwo skalkuluje, ze będzie się im opłacało przyłaczy okoliczne wsie do Gdanska to natychmiast to zrobią, bo wiedzą, ze w inny spósb nie wygraja wyborów debile.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 17

Pominęliście Pogórze (dalszą część).

W tym przypadku wieś przyłączono do Gdyni dwuetapowo, w 1970 r. (głównie dzisiejsze Pogórze Dolne) i kawałek w 1988 r. Mam plan miasta z grudnia 1983 r., gdzie budowane ulice: Romanowskiego, Steyera i Porębskiego były poza granicami. Budowano wtedy bloki (także na Berlinga, Pruszkowskiego i Szpunara) na obszarze gminy Kosakowo.
A dziś byłoby wiele nazw ulic Pogórza-wsi do zmiany, z Abrahama na czele. ;-)

Nie po to uciekałem z miasta by zostać przez nie w chłonięty :)

W czasie gdy w UM w Gdyni znajdę referat i pobiorę numerek to w gminie sprawę mam załatwioną od ręki. Wszyscy mówią Dzień Dobry, Dziękuję i Do Widzenia. Taka lokalna życzliwość. W miejskiej pogoni nie jest to osiągalne
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 8

Kolejny co "ucieka z miasta" tuż za tabliczkę

Chcesz uciec z miasta, to osiedlaj sie w Gowidlinie.

A co, jak zmienią ci tabliczkę z miejscem zamieszkania, to sąsiedzi przestaną ci mówić do widzenia?

Nie będę się dopytywał jak zaczną do ciebie mowić...

Pierwsza sprawa: Pruszcz do Gdańska.

Druga sprawa: Elbląg do Pomorskiego.
itd.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

Pruszcz jako pierwsza sprawa?

Dlaczego nie Sopot? albo Rumia?

Pruszcz już był dzielnicą Gdańska, jest niemal jego integralną częścią, leży nad Radunią

Powstał, trwa i się rozwija dzięki Gdańskowi, wielu z Gdańska tam zamieszkało itd.

Rumia, czemu nie ? ale jeszcze nie teraz.

Sopot jest W GDAŃSKU A DOKŁADNIEJ w Freie Staats Danzig, Wolne Państwo Gdańsk to nie tylko Wolne Miasto Gdańsk, ale i właśnie m.in Sopot.

Osobiście uważam, że i Gdynia powinna się przyłączyć i byłoby Gdańsk-Gdynia,

Ogromne korzyści, choćby z redukcji urzędów, urzędników, wspólne zakupy taboru itp. Kiedyś np było WPK które obejmowało Gdańsk, Sopot i Gdynię, był jeden bilet o który tak wielu prosi od tak dawna, wspólne szkolnictwo, zakupy taboru itd. No i jedna dyrekcja i jeden naczelny dyrektor...

I jedno lotnisko.

Żle ?

Komu służy rozdrobnienie?

A Sopot nie był już dzielnicą Gdańska?

I nie jest jego integralną częścią? I nie rozwija się dzięki Gdańskowi?

Sopot był oddzielnym miastem w Państwie Wolne Państwo Gdańsk - Freie Staats Danzig

Staats - Państwo

Stadt - miasto.

Funkcjonowało Wolne i państwo i miasto Danzig i Stadt Zoppot było w staats - państwie Wolne Państwo Gdańsk - Freie Staats Danzig, którego stolicą było Wolne Miasto Gdańsk = Freie Stadt Danzig z Senatem, walutą itp.

Traktat Wersalski tak postanowił, uczestnicy. Nikt tego prawnie nie zmienił o ile wiem...

Zależy, jakie kto ma potrzeby...

Pewna aktorka pochodząca z okolic Malborka (!) mawiała w wywiadach, że urodziła się w Trójmieście. Więc ona pewnie bardzo chciałaby przyłączenia nawet jej wsi rodzinnej do Gdańska. Ale takie przyłączanie pojedynczych wsi do bogatszego i dużego sąsiada pozbawia te mniejsze rozmaitych dochodów i subwencji. Do zmian dochodzi więc albo kiedy rząd PiS chce załatwić jakieś swoje interesiki (Opole, Warszawa) i w d... ma opinie mieszkańców, albo gdy obszary przyłączane nie są zasobne i ludne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Artykuł nie zawiera najważniejszej inf, a pomysł ten jest w fazie zaawansowanym względem Pruszcza Gdańskiego, który już

należał kiedyś do Gdańska.

Gdynia

Skoro już zrobili z Gdyni stolicę województwa to faktycznie niech Gdynia wchłonie i Gdańsk i Sopot :) Jestem za :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wu już kuśwa..

Nie kombinujcie..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Echhh

"Mamy mnóstwo terenów do zagospodarowania, zarówno w górnym, jak i w dolnym tarasie miasta..." - tak, postawcie tam kolejną galerię handlową :/

Kosakowo

Kosakowo przydałoby się połączyć z Gdynią. Wreszcie lotnisko (które w końcu kiedyś otworzą) będzie na terenie miasta Gdyni, a nie jakieś wioski Kosakowo.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

Historycznie Siedlce praly sie z Gdanskiem.

Gimby nie pamietaja, ale kiedys Siedlce stanowily powazna konkurencje dla cechow gdanskich, ktorym sie nie podobalo, ze mozna tak po prostu pracowac bez oplacania im skladek zwiazkowych.

Dzis, wiele lat po wlaczeniu do Gdanska Siedlce to umieralnia. Martwa dzielnica bez przyszlosci i rozwoju. A nie, przepraszam - Budyn parkometry chce postawic mieszkancom pod oknami. I wywoz smieci od metra mamy. I podatki na swiatynie agenta Bolka placic tez musimy. Same pozytywy...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Siedlce jeszcze niedawno to były pola.

Kartuska - nazwa - to nic innego jak nazwa szlaku z Gdańska na Kartuzy...

wzrost wartości gruntów? a niby dlaczego?

wzrost wartości nie zależy od tego czy ktoś mieszka w Gdańsku czy na wsi, ale jaki jest popyt, który kształtuje ceny

natomiast samorządowcy Trójmiasta powinni być zainteresowani, bo na tym tracą

niemniej to jest mało ważne - ważna jest współpraca a nie 'centralne' zarządzanie (oj Polacy nie moga się tego komunizmu wyzbyć), czyli np. zwiazek metropolitarny

dokładnie cana mieszkania w małym miescie może być wyższa od wielu w róznych dzielnicach dużego miasta

Ciekawa sprawa z tym Otominem, często tam jeżdżę i nic nie śmierdzi a Szaduółki niemal obok.

Pewnie dzięki lasowi i wiatrowi, który prawie zawsze wieje do Gdańska od strony Kaszub.

Kiedyś tam się kąpaliśmy, ale okazało się, że Otomin nie ma oczyszczalni i kanalizacja prosto wiedzie do jeziora... No to trzeba teraz do Borkowa, Przywidza czy Chmielna jeździć..

Gdynia - może niech choć wybuduje chodniki i kanalizację w KACZYCH BUKACH przejętych przez Gdynię 40 lat temu!

Od lat 1970 Gdynia nie zainwestowała w Kacze Buki więcej niż 0,5% budżetu na inwestycje w dużą obszarowo dzielnicę Kacze Buki! Więc niech inne miejscowości zastanowią się 10x przed włączeniem do Gdyni!!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

skoro tam były tylko łąki i pastwiska to dla kogo ta kanaliza

dresiarze pobudowali się na tym wygwizdowie dopiero w ostatnich latach

Jakie potencjalne i praktyczne zyski mają mieszkańcy satelickich wsi?

Żadne, same koszty. Zysków nie mają też ich gminy na terenie których się znajdują, potencjalne zyski dotyczą tylko JST Gdańska i Gdyni, które zresztą nie są zainteresowane ekspansją, bo dostrzegają w tych miejscowościach tylko grunty do zagospodarowania (choć to akurat dziwne, bo te grunty z zagospodarowywaniem nie mają żadnych problemów). Sami mieszkańcy "Trójmiasta" również do tematu nie podchodzą entuzjastycznie ("nie lubimy obcych"). Dlatego ten projekt nie przejdzie.

Co akurat w niczym nie przeszkadza realizować projekty metropolitalne. Taki Gdańsk - Sopot - Gdynia potrafią występować razem, promować się jako Trójmiasto, nawet na dokumentach oficjalnych taka nazwa się pojawia. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby Konurbacje Gdańską, zwaną potocznie Trójmiastem (żeby Gdynian nie denerwować) traktować jak związek zarówno Gdańska - Sopotu - Gdyni, ale również Kowal, Borkowa i innego Straszyna.

Z tym, że w tym ostatnim wypadku musiałaby się zmienić publiczna narracja. A jeżeli nawet portal TROJMIASTO PEEL - najważniejszy aglomeracyjny portal internetowy - odcina się od tych miejscowości, nie jest zainteresowany pisaniem o nich, w ogóle nie chce o nich słyszeć (i piszę o redakcji, nie o czytelnikach - czytelnicy mają prawo do ksenofobii, dziennikarze nie), to o czym rozmawiamy?

No i na koniec chciałem obalić mit, że mieszkańcy obrzeży to pasażerowie na gapę: nie do końca. Fakt, nie płacą oni podatków w stolicy aglomeracji, ale i tak zostawiają tu pieniądze dokonując w tym mieście zakupów i płacąc za usługi (których na własnym terenie nie mają). Ani Gdańska, ani Gdyni nic nie kosztuje zagospodarowanie w tych miejscowościach (to koszt gmin ościennych), komunikacja zbiorowa jak jeździ, to na zamówienie gmin za pieniądze gminne, a jedynym realnym kosztem jest utrzymanie infrastruktury drogowej, które miasta prawdopodobnie musiałoby ponieść i tak i tak. Zresztą skoro Gdańsk i Gdynia nie są zainteresowane ekspansją, to widać, uważają, że niewiele na tym by zyskali.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak juz jest, ze jakis niepelnosprytny wymysli neologizm typu "sloik" albo "jazda na gape" i jemu podobni zaczynaja go uzywac. Swoja droga sloikowanie swiadczy o tym, ze 3miasto sie rozwija. Przyjezdnych jest juz tak wielu, ze zaczyna to draznic miejscowe przegrywy, wiec wszystkie swoje frustracje wylewaja na nowych. Podobnie od wielu lat bylo w Wawie a od niedawna pojawilo sie tutaj.

Miastem rzadzi PO A PO protestowało przeciwko powiekszaniu warszawki!!

Kolejny przykład na hipokryzje lemingów i PO!!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 10

umiesz czytać ze zrozumieniem? to przeczytaj jeszcze raz wypowiedzi władz miasta.

chyba kolejny przykład waszego ilorazu inteligencji.

Niektórzy sądzą, że wiecznie mogą mieszkać sobie pod miastem, za nic nie płacić, albo grosze, za to

korzystać z wszelkich dobrodziejstw Gdańska.

Wystarczy stanąć rano i po południu na wlotówkach do Gdańska 2 godziny x 2 korki na wjeździe-wyjeździe do Gdańska, długie na wiele kilometrów.

Są mechanizmy, które sprawią, że zapragniecie połączenia z Gdańskiem, ale nie lepiej po dobroci ?

My nie będziemy was znosić i utrzymywać bez końca, przemyślcie to póki jest miło.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 18

Powiało grozą, musisz wzbudzać respekt w swoim gimnazjum...

Ty, ale jak już połączysz Banino z Sopotem, to korki zniknął, czy jak to sobie wyobrażasz??

Spokojnie...

Połączenie / włączenie to początek drogi ku lepszemu.

Mieszkam w Gdansku na Zabiance i zupelnie nie przeszkadzaja mi ci ludzie. Jestem przeciwny poszerzaniu miasta o pola i lasy, bo sadze, ze zyski z ich PITow beda mniejsze niz koszty ich utrzymania, ale ciesze sie, ze tutaj robia zakupy, posylaja dzieci do szkol itp. Prawdopodobnie zostawiaja tutaj wiecej pieniedzy niz u siebie w gminach.

Nie dla wsi pod Gdańskiem!!! Tylko rodowici Gdańszczanie!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14

Napisz jeszcze raz i doprecyzuj co masz na myśli bo nie wiem czy dać ci plusa

czy minusa.

mój pies ma rodowód

kundel, ale z dziada - pradziada Gdańszczanin. Zasypia przy dźwiękach tramwaju, a falowce ma w kościach...

KOWALE już dawno powinny być dzielnicą Gdańską.

Nikt nie jest zainteresowany

Przynam się na początek bez bicia, że nie mam jakiegoś szczególnego pojęcia o finansowaniu samorządów więc wybaczcie i poprawcie ewentualne błędy w rozumowaniu.
Samorządy sprawiają wrażenie niezbyt zainteresowanych obywatelem w kontekście innym niż wyborczy. Bo skoro nie jest zainteresowane mną nawet jako podatnikiem??
Obowiązek meldunkowy jest niemal martwym przepisem. Zameldować się trzeba kiedy ma się broń albo ze względu na OC. Choć chyba wtedy też to nie jest warte zachodu.
Od lat mieszkam poza miejscem swojego zameldowania. Tułam się po różnych miastach i gminach i zawsze mam to samo wrażenie - że zawracam tyłek, albo załatwiając coś naprawdę prostego, podnoszę jakąś bezprecedensową sprawę (tu już zahaczamy o szerszą kwestię aktualnej urzędniczej mentalności z PRL). Stanęło na tym, że mieszkam w miejscu, które jest tylko nazwą. Mnie nie interesuje kto jest w "ratuszu", nie mam zupełnie żadnego ze zmieniania blach w samochodzie czy meldunku. Nie mam na miejscu żadnych spraw poza pocztą i sklepem i nie wiem kto jest dzielnicowym.
Jest to taki wzajemny brak zainteresowania mnie i samorządu lokalnego.
Szkoda, że nie jest inaczej. Przykład akurat mam z nieco dalszej pólnocy - z Finlandii (choć podobne rozwiązania mają też ich sąsiedzi). Samorządy fińskie zasadniczo są bardzo zainteresowane mieszkańcami. To jest ich finansowe być albo nie być. Przy czym cierpią z powodu bardzo niskiej migracji wewnętrznej. Pamiętacie sprawę sprzed kilku lat kiedy do Polskiej prasy dotarł losowy news, że gmina na północy Szwecji daje działki za darmo i zostali zalani wnioskami z Polski? :)
To był właśnie jeden z wielu przykładów programów samorządowych - najczęściej gmina zapewnia z własnego zasobu działki budowlane za preferencyjną stawkę - np. 1 Euro, nierzadko z gotowym uzbrojeniem. Oczywiście warunkiem jest zamieszkanie i budowa domu w okresie np 3 czy 5 lat.
I to jest zachęta do ściągania nowych ludzi, którzy stanowią o dochodach danej gminy.
Porównam to do naszego folkloru, choć nie lubię "poniżać" Polski porównaniami.
Mogę sobie wybrać losową wioskę, kupić działkę za ciężkie pieniądze, dostać z łaską warunki zabudowy pozwalające mi zbudować "dom parterowy z poddaszem użytkowym o dachu dwuspadowym o kącie nachylenia...", wypruć się z pieniędzy na uzbrojenie działki i modlić się, żeby po drodze nie było żadnych pułapek, że czegoś nie będzie mi wolno zbudować bo cośtam? I nawet nie będąc mieszkańcem jestem już tym zbędnym elementem krajobrazu, który ma być zadowolony, że ktoś pozwoli mi oddychać na danym terenie...

Więc póki co jest tumiwisizm i niedasizm. Z mojej i "władz" strony. Nawet nie wiem czy mam mówić, że jestem z Gdańska czy z aktualnego miejsca zamieszkania?

Mam podobne podejscie. Mieszkam w 3miescie od kilkunastu lat, ale dopiero niedawno sie zameldowalem. PITa skladam tez tutaj niemal od poczatku mieszkania bo skarbowka rozroznia zameldowanie i zamieszkanie. Pojecia nie mam czy ten podatek przed formalnym zameldowaniem byl przekazywany do mojego miasteczka czy zostawal tutaj - nie interesuje mnie to. Zrobilem to po to zebym mogl sie rozliczac z zona. I teraz dochodze do tej "jazdy na gape". Kupilem mieszkanie za kilkaset tys. Co miesiac wydaje tutaj, a nie w moich rodzinnych stronach ok 8tys zl "na zycie". I co przez te kilkanascie lat 3miasto stracilo? Co do sloikow to czesciej ja zawoze rozne dary w moje rodzinne strony niz przywoze. Niektorzy "rdzenni od 3 pokolen" maja straszny bol duypy bo gniezdza sie do czterdziestki z rodzicami, bo musi im wystarczyc 2tys brutto. Do takich miast jak 3miasto, Wawa czy Wroclaw sciagaja najlepsze, najbardziej przedsiebiorcze i odwazne osobniki i nic na to nie poradza. Moga jedynie spytac rodzicow albo dziadkow jak to jest.

Gdynia

Przecież zamiast wchłaniać nowe tereny do Gdyni utworzyć powiat gdyński lub rumski z siedzibą w Rumi.Obszar powiatu obejmował by miejscowości od Rewy po Chwaszczyno.W żaden sposób obecnie nie można sztucznie przyporządkowywać gminy Kosakowo do pow.puckiego,a Rumi,która jest zbliżona liczbą mieszkańców do Wejherowa,można nadać rangę powiatu.

Zostawcie gminę Kosakowo! Gmina Kosakowo ma zostać Gmina Kosakowa a jak się wam nie podoba to przestańcie się w gminie budować!

Tak, dalej mnóżmy liczbę urzędasów, których trzeba utrzymać! Rumia powiatem, bo w końcu liczebnie się zbliżyła do Wejherowa? Toż to typowa sypialnia, co najwyżej dzielnicą mogłaby zostać - Gdyni. Bez szpitala, własnej komunikacji miejskiej, wszystkie ważne urzędy są w Wejherowie i to wystarczy. Wejherowo zawsze było samodzielnym miastem, Rumia nigdy...

Dokładnie.

Rumia, Reda nie w GWE

Fakt, że Rumia i Reda nie pasują do Wejherowa. Mogłyby razem stworzyć powiat grodzki. Na dziś dzień to W-wo korzysta z kasy, nie generuje przychodów, ale dxięki temu że jest siedzibą bodaj 5-go pod względem liczby ludności powiatu w kraju - ma kasę na swoje zachcianki.

No tak, nie pasują, bo są typowymi sypialniami bez struktur do samodzielnej egzystencji...

Rumia to miasto bez charakteru i bez toźsamości. Klasyczna dzielnica sypialnia... Na stolicę czegokolwiek się nie nadaje.

Sopot żąda dostępu do morza!

Ekspansja Sopotu nie może być pomijana.

Sopot będzie jak Dubaj

Będzie budował sztuczne półwyspy

jeden już sam się wybudował

za mariną przy molo

Sopot zostanie dzielnicą Monciaka ;)

Mapka Such Dwór

Pytanie do autora tego artykuły ,dlaczego świadomie wprowadza w błąd czytelników odnosnie loklizacji miejscowości suchy Dwór/ Suchy Dwór nigdy nie graniczył z linia Brzegową

Hej, bo to mapka już po ekspansji Suchego Dworu na sasiadów :)

A powaznie to jest opisane "Suchy dwór i tereny lotniska" - nie wiem czemu razem, ale obszar się zgadza.

Ja w tym tylko widzę coraz dłuższe ręce prezydenta Adamowicza.

Przecież po tej proponowanej zmianie pieniądze mieszkańców tych gmin zaczną wpływać do kasy Gdańska.

trochę obycia...

Co to za pomysł - po co o tym w ogóle rozprawiać, takie metody zwiekszania miasta swidczy to sztuczne zabiegi Gdańsk de fakto nie matradycji miejskich jak Wrocław, Poznań, Kraków,Warszawa i wiele innych mniejszych w Polsce, był mieścinką, która aby powiekszyc sie sztucznie wlaczala wioski w swoje granice, to bardzo widac w dzikiej urbanistyce i braku pomysłuna zagospodarowanie przestrzenne, nie mowiąc o sprawnej komunikacji. Borkowo czy Kowale to sypialnie ze smrodem z wysypiska i 1autobusem na godzinę. Pozatym to normalka, że no może nie sypialnie, ale miejscowości podmiejskie czemus służą, na zachodzie to wypoczynek od zgielku miasta i spalin dla zamoznych
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Debilu jakie wysypisko w Borkowie? Jasien i Szadolki owszem. Nawet nie masz porównania i nie wiesz co mówisz.. a jak zawieje porządnie to i Morena śmierdzi. Wiec stolec wiesz i w d*pi.e byłeś. Autobus z olimpijskiej odjeżdża co 15min.
Widać jak jesteś zorientowany a próbujesz elokwentna zgrywać. Jak Ci się nie podoba to wypad. Lepiej dla Ciebie. A teraz wracaj do kota swojej mamy i zasyfialego śmierdzącego menelami i robolami osiedla

Veto!

GDA, GWE i GPU chcą się zamaskować pod trójmiejskimi rejestracjami!
To niesie spadek bezpieczeństwa na drogach. Obecnie bowiem ostrzeżenia są przymocowane do pojazdów.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10

GPU - g*wno pędzi ulicą :)

Umówmy się - jak na razie to tylko ulubiony redaktor tego portalu tak by chciał

A dla ciebie to co różnica, skoro i tak jeździsz tramwajem?

A jak walnie w tramwaj w którym jadę?
Motorniczy widząc ostrzeżenie może proaktywnie reagować...

To kup sobie karawan

Pasażerom karawanów podobno wszystko jedno...

Nie żartuj w ten sposób.
Nigdy nie wiadomo, komu ten pojazd będzie szybciej potrzebny...

"Strach przed imieniem zwiększa strach przed tym kto je nosi"

GWE sobie mordy nie wycieraj imbecylu.

Nawet nie mam zamiaru, kertynie.
Kto by rezerwuar syfilisu zbliżał sobie do twarzy?

Ale to ludzie z Trójmiasta tam teraz mieszkają i z okolicznych miejscowości zjeźdzają codziennie do pracy.

Zrozum i pojmij: Kiedyś nawet Biskupia z leżącą na niej Forum Radunią graniczącą ze starówką nie należała do Gdańska...

Osiedlano tam wszystkich, których nie chciano widzieć w mieście... z czasem pojawiło się zbudowane przez Prusaków nowe miasto, które miało konkurować z Gdańskiem - Stolzen Berg , dzisiejsza Lubuska przy Starym Chełmie, nawiasem mówiąc, na kolanach przyszli do Gdańska z prośbą o pozwolenie na komunikację z Gdańskiem poprzez Wały obronne, później zmiecione w wyniku wojny przez Francuzów.

Później Gdańsk łaskawie przyjmował nowe wsie i miasta do siebie np Oliwę jakieś sto lat temu, Sobieszewo w latach 70 itd.

Takie np Sobieszewo, musiałoby utrzymywać swoich urzędników aż po urzędnika stanu cywilnego.. a gdzie reszta? Komunikacja ? Odśnieżanie itd itd a tak mają wszystko co trzeba i są z Gdańska a to się liczy na świecie... Skąd by wzięli na most ? itd. / Rząd by tam nawet nie spojrzał gdyby to nie był Gdańsk /.

Wszyscy są szczęśliwi, Gromada staroPolskie słowo nie wzięło się znikąd, miasto to Gromada a w Gromadzie jest lepiej, łatwiej i taniej no chyba, że złodzieje siedzą za biurkami, ale to już temat na inne posty.

Kto nie swiecie wie np co to są Kowale? Skąd jesteś ? z Kowal...

- z Kowal ?? A gdzie to ?

- No...Leżą obok Szadółek...

- Szadółek ??

- No... To wysypisko śmieci z Gdańska...

-a... No to mów, że mieszkasz pod Gdańskiem a nie z jakimiś Kowalami mi tu wyjeżdżasz.. Kowale to w każdej wsi były...

Nie lepiej:

" Jestem z Gdańska ?? "

Miasta m.in wielu Noblistów...

Może i lepiej

Ale nie za cenę pierdzielenia się po urzędach ze zmianą dokumentów.

Takie powiększenia są z wielką szkodą dla tych włączanych wsi

Tak naprawdę oznacza to tylko odpływ samorządowych pieniędzy z tych wsi, i włączenie tego do wspólnej kasy, która zamiast załatać jakieś ulice na obrzeżach czy sfinansować w gminie szkołę, to będzie wolała wydać na swoje centralne inwestycje.

Samorządy należy decentralizować, a nie centralizować.

fundusz

Satelity Trójmiasta powinny płacić podatek na budowę dróg dojazdowych. Teraz makabra wyjechać i wjechać do miasta, szczególnie w piątek, kiedy wyjeżdżają i w sobotę, kiedy przyjeżdżają na zakupy.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

to nie budować dróg - prostsze rozwiązanie

Ciekawostka dot granic

Nie wszyscy wiedzą, ale Gdynia ma swoją eksklawę w Gdańsku. Jest to kawałek Osowej (ulice Sarnia i Łosiowa). Nie ma możliwości przedostania się na terytorium "właściwej" Gdyni bez przejechania przez Gdańsk. Mieszkańcy de facto czują się gdańszczanami i często nawet nie są świadomi, że mieszkają w Gdyni.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Urbanisci...

W mieście jest bardzo dużo miejsca na nową zabudowę - tutaj bardziej chodzi o dymanie potencjalnie nowych gdańszczan - wiadomo, gdzie szły by podatki. Poza tym to krok w stronę deweloperki - powykuwali tanio ziemię jako rolną, potem odrolnili a teraz chcą zabudować to....

korzysci

Rozumiem, że interesy tych miejscowości, które miałaby być przyłączane nikogo nie interesują? Bo wymienione są tylko te dla Gdańska czy Gdyni, do których ościenni mieszkańcy wcale nie chcą być przyłączani. Bo u siebie mają taniej. I to nie tylko podatki, ale też wodę, gaz, prąd itd. A odśnieżanie? W Baninie, swoją gruntową dróżkę, która się kończy mi pod domem, mam odśnieżoną jeszcze zanim skończy padać. Pługiem oczywiście, nie własnym sumptem. A w Gdyni czy żeby mi osiedlową asfaltówkę odśnieżyli? Ze trzy dni musi minąć od opadu. Jasne, że sa minusy mieszkania na wsi, ale przesunięcie administracyjnej granicy miasta ich nie zniweluje. Natomiast plusy znikną natychmiast.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Woda na młyn obecnej władzy

myślę,że już najwyższy czas, aby redaktorek grafoman wrócił na podkarpacie

Takie tam certolenie - do Gdyni, do Gdańska. Od razu przyłączyć do Warszawy - za jednym

bałaganem.

Powinno się zlikwidować Sopot - to pasożytniczy twór który nie powinien istnieć

Proponuje podzielić pasożyta pomiędzy Gdynie i Gdańsk. Nawet Kartuzy maja własną komunikacje i szpital a tu co ? brak! Mieszkańcy wykorzystują ościenne miasta powodując korki i nie płacąc podatków

Sopocianka

Prosze Pana ..., sam Pan jest pasozytem. Ja mam dosyc wiesniakow przyjezdzajacych do mojego kochanego miasta!!!!!!

Jest prosty sposób na Pani problemy.

Sugeruje wyprowadzic sie z tego miasta ćpunów,pijaków meneli i dziwek

Sopot jest częścią Państwa Gdańsk.

Gdynia może się przyłączyć ewentualnie.

Jako mieszkaniec Trójmiasta jestem zdecydowanie przeciwny przyłączaniu ościennych gmin do obszarów Gdańska i Gdyni (Sopotu

Miasta stosują (choć niestety nie zawsze) rozsądną politykę urbanizacyjną polegającą na zniechęcaniu do budownictwa mieszkaniowego z dala od centrum lub z dala od szlaków komunikacyjnych z tej prostej przyczyny, że zwiększa to koszty funkcjonowania już istniejącego transportu lub rodzi konieczność budowy i utrzymania (czytaj: dofinansowania) nowych linii, nie mówiąc o rozbudowie/poszerzeniu dróg i walce z kosztownymi korkami drogowymi.
Ościenne gminy mają te trójmiejskie problemy głęboko tam, gdzie światło nie dochodzi. Po prostu wydają nieco kasy na uzbrojenie terenu licząc na to, że całą niezbędną infrastrukturę mieszkańcy znajdą w sąsiednim polis. gdy taka gmina zostaje przyłączona do miasta, automatycznie jej komunikacyjne i infrastrukturalne problemy stają się problemami miasta, a niefrasobliwi wczorajszy "wieśniacy" (osiedlający się często poza granicami miasta "bo tam taniej") stają się pełnoprawnymi wyborcami władz miasta i od razu lobbują za kosztownymi inwestycjami z kieszeni mieszkańców bardziej ogarniętych.

Wyjątek dotyczyłby jedynie gmin, które pełnią ważne funkcje usługowe dla miasta, ale one akurat świetnie na tym zarabiają i nie są skłonne się przyłączać. W wielu przypadkach (niekoniecznie trójmiejskich) na ich obszarze zlokalizowane są elektrownie, oczyszczalnie, przetwórnie śmieci itp. usługi, które nie zmieściły się na terenach śródmiejskich lub po prostu tuż za granicą tereny były tańsze. Nie słyszałem o przypadkach, aby wielkie miasta "wysysały pieniądze z ościennych gmin", już raczej powiedzieć można, że te gminy by nie istniały, gdyby nie pobliskie metropolie (nie miałyby mieszkańców, którzy gdzieś muszą pracować i nie miały drobnych firm, które muszą komuś sprzedawać swoje produkty i usługi).

To może od razu tym tokiem myślenia zglos Polskę aby wyszła z Unii Europejskiej. Bo to pasożyt... właśnie przez takich cwokow jak Ty w UK powstał Brexit a tępe ludziska nawet nie skumały co to właściwie jest.

nie wiem czy czytasz komentarze pod tym artykułem

ale to mieszkańcy ościennych miejscowości nie chcą się przyłączać.

Ja bym dodal, ze jesli maja byc zmieniane granice to raczej w ten sposob, ze utworzonoby jedno miasto od Wejherowa az do Pruszcza. Wszystko mi jedno jak sie bedzie nazywalo i gdzie bedzie siedziba prezydenta. Powstaloby w ten sposob drugie co do wielkosci miasto w Polsce, zdolne konkurowac z Warszawa. Zyskalibysmy tez komunikacje na cale 3miasto zamiast jakiejs obecnej protezy.

Granice

A może by tak powrócić do WMG miasto to po drugiej wojnie zostało wcielone do granic Polski a status prawny miasta chronimy przez ligę narodów a obecnie ONZ niezostał formalnie do dnia obecnego uregulowany.podzr.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

HMMmm

Ja natomiast słyszałem, że Trójmiasto ma się zmniejszyć. Sopot ma być włączony do Warszawy jako dzielnica z dostępem do morza.

"Można to odczytać jako pewnego rodzaju 'jazdę na gapę' - korzystamy, więc bądźmy częścią, także pod względem finansowym, albo

Czyli nie dość, że jadą na gapę, to jeszcze chcą mieć wpływ na władze, aby sobie tę przejażdżkę bardziej urozmaicić?
Absurd.
Miasta powinny zrezygnować z dopłat do instytucji kultury i zastąpić to dopłatami do sprzedanych biletów, i to tylko tych sprzedanych imiennie osobom mieszkającym na obszarze miasta.
Należy też zrezygnować z dopłat do transportu miejskiego i zastąpić to dopłatami do imiennych biletów miesięcznych i kwartalnych (lub ładowanych na imienną kartę), też wyłącznie dla mieszkańców miasta.
Koniec z jazdą na gapę i zabawą w "dobrego samarytanina" w sytuacji, gdy budżety trzeszczą w szwach, zadłużenie rośnie do poziomu grożącego zarządem komisarycznym, a podstawowe potrzeby mieszkańców pozostają niezaspokojone "z powodu braku środków".

Czwórmiasto

Powiększamy warszawę powiększamy Trójmiasto niedługo Gdańsk będzie graniczył z Warszawą brawo oby tak dalej

Najpierw usprawnienia dla obecnych dzielnic Gdańska czy Trójmiasta

Zamiast poszerzać granice miasta niech włodarze popracują nad usprawnieniami dla peryferyjnych dzielnic. Rozwój urbanistyczny to nie tylko kolejne nowe inwestycje mieszkaniowe, czy poszerzanie granic. A co np. przepustowością ulic, dojazdami do peryferyjnych dzielnic, gdzie często brak sprawnie funkcjonujących połączeń komunikacją miejską, infrastrukturą typu przedszkola, sklepy, przychodnie ect. ? Wciąż są obszary (i nie chodzi o nowo budowane osiedla na peryferiach) gdzie do autobusu miejskiego 30 min. piechotą trzeba zasuwać, do przychodni jest jeszcze dalej, 1 przedszkole publiczne na całą dzielnicę (jak np. na Kokoszkach) itd. To samo z kwestią jednolitego transportu w ramach trójmiasta. Najpierw poprawa funkcjonalności życia dla obecnych mieszkańców a dopiero potem można myśleć o poszerzaniu granic.

Borkowo

Nie nie i jeszcze raz nie !!!
Gdansk tylko widzi plusy dla siebie ! A my mieszkańcy tylko na tym stracimy !
Wyższe opłaty, podatki !!!nie wspomne o załatwieniu czegos w urzędzie ! Teraz mam blisko i Pani z usmiechem mnie wita, a w Gdańsku ...chyba wszyscy to znają
Plusem ma byc wzrost ceny za mieszkanie !!! Smieszne !!!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Hej

Zamknąć granice miast i państw.
Nie wpuszczać nikogo.
Do czasu aż wymrzemy. Im wcześniej, tym lepiej. Wtedy przeludnione kraje z Azji będą miały więcej miejsca. A nie będzie ze strony Europy oporu, bo nie będzie ludzi :)
Ale trochę szybciej rozpocznie ekspansję Putin. Właściwe już rozpoczął. Tylko ślepy tego nie widzi.
Nie wystarczy płacić podatków w miejscu zamieszkania żeby je rozwijać. Należy też wydawać zarobione pieniądze w miejscu zamieszkania. I inwestować w ludzi. To naprawdę proste :)

Pozwolmy na prawdziwy rozwoj

Prawdziwy rozwoj nastapilby gdyby granice Gdanska przebiegaly wzdluz granic WMG i w okresie przejsciowym bylaby to specjalna strefa ekonomiczna na calym obszarze .Podatki wszystkie np.WAT,PIT,CIT pozostawalyby na miejscu.Obszar ten majac okreslona powiezchnie rozwijalby sie proporcjonalnie, nie tylko w kierunku ladu ale i morza.Rozwoj portu oraz zwiekszona komunikacja promowa, pasazerska poprawilaby znacznie finanse miasta oraz ich mieszkancow.

Super, tylko kto na to się zgodzi? Ciągnąć soki z Polski będąc poza nią...Samograj Sukcesu.

A po drugie, nie wiem czy sąsiedzi by nas nie połknęli za jakiś czas...

metropolia to pomyłka nazewnictwa

W przypadku trójmiasta nie mamy do czynienia z "obszarem metropolitalnym" tak jak chcieliby tego politycy lecz z systemem rozprzestrzeniania się zabudowy miast czyli konurbacją która trwa od lat 50-tych xx wieku. Słowo metropolia zostało zapożyczone ze świętej cerkwii prawosławnej i rozpowszechnione na świecie. Metropolia to obszar w którym jakieś miasto przewodzi i zarządza wspomagając inne podległe miejscowości duchowo,politycznie czy rządząco - miasto naczelne jest stolicą metropolii nie zaś systemem kłócących się miast. Obszar metropolitalny jest zatem chęcią jedności miast ale bez wskazania na odpowiedzialność prawną i publiczną - tak jak jest to w przypadku stolicy warszawy która chce wchłonąć poboczne powiaty - tam taka nazwa ma sens, ale nie u nas.Metropolią kiedyś przed wiekami był kraków ale dawno o tym zapomniano.

Nazwa to etykieta, liczą się inne rzeczy a takich nie ma i raczej nie będzie.

z wiadomych powodów. za PO szansa była, Gdańsk mógł to zrobić, ale Gdynia wierzgała nie godząc się na II miejsce w Metropolii...

Ja nie po to na wieś się przeprowadziłam, żeby z powrotem w mieście mieszkać i płacić większe podatki. Nadal mogę jeździć na GKA :)

Ale jesteście głupi ,powiększenie granic miasta służy Pisowi do tylko jednego

celu ,gdy połączenie będzie to wsiochy włączą się w wybory ,a oni głosują przecież na Pis.i co wygrają mochery i rządzić będą nami. To samo dzieje się we wszystkich miastach gdzie Pis przegrał ,myślcie ,bo myślenie nie boli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 16

Tu nie chodzi o tereny tylko o kasę

cyt: "... liczba mieszkańców Gdyni i Gdańska wzrosłaby o ok. 13 tys. osób.
Przyjmując średnią pensję brutto dla Pomorza, do kasy trójmiejskich budżetów rocznie wpływałoby więc o 31 mln zł więcej, i to tylko i wyłącznie z tytułu podatku PIT"

Tak to sobie policzyli !

powiat gdyński

Kiedyś słyszałem o tym żeby do Gdynia wciągnąć Rumię Kosakowo Koleczkowo Bojano i Chwaszczyno i stworzyć powiat gdyński. Liczba mieszkańców wzrośnie wtedy o tyle że Gdynia będzie mogła dostać więcej kasy niż teraz każde z tych miejscowości razem dostaje... Moim zdaniem dobry pomysł.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

Łapy precz od Rumi!

Do awuesowskiej reformy administracyjnej, wchłanianie wsi przez najbliższe miasto było czymś absolutnie normalnych.

Rach ciach, podpis, stempelek, złotówka wpisowego i koniec. AWS zadbał by urzędników było dwa razy więcej niż przed 1999 r. Siłą rzeczy, teraz to jest oporne. Koryto uzależnia. Ale tego nie cofnie się tak łatwo jak gimnazjów.

W miejsce 49 województw aws wprowadził 380 powiatów czyli województw de facto.

A że brzmiałoby to niespecjalnie, dali 16 wielkich województw. Niby po to aby każdy od urzędu miał blisko... Ależ altruizm.

Cała gmina Żukowo powinna być wchłonięta przez Gdańsk i Gdynię

Żukowo nie radzi sobie!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

bezsens

Co za bezsens. Już dzisiaj Gdynia ma pełno lasów w swoich granicach. I na co to komu? Jestem zdecydowanie przeciwko powiększaniu. Ktoś chce mieszkać obok miasta, a się go na siłę wtrynia do miasta. Ba - nawet bym Gdynię zmniejszył o Demptowo i Wiczlino. Luksemburg jest mały i bogaty i większy być nie potrzebuje, a my jak zwykle - słowanie - ciągoty mocarstwowe, posiadanie wielkich połaci ziemi, nikomu do niczego nie potrzebnych.

Hura, Rozmodlone, buraki Kaszuby trzymające na ciężkich łańcuchach głodujące

i marznące psy będą gdańszczanami i już stoi znak drogowy obok mnie ,który se postawili (Gduńsk stoleca Kaszeb) , a teraz zupełnie zwariują ci wyznawcy Pisu ,do kościoła w niedzielę latają 1OO% ,a wiadomo na kogo kazali księżulki głosować. ,więc gdy ich się przyłączy do Gdańska Pisiory oszaleją ,bo Gdańsk będzie ich .
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

problem w tym, że nie ma czegoś takiego jak Trójmiasto

wymyśliły to zabużańskie słoiki jak sprowadziły się po wojnie i nie umiały odróżnić, gdzie są
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

To sie przeprowadz na Biskupia Gorke z tobie podobnymi utyskiwaczami. Zrobcie sobie plot i nie wpuszczajcie sloikow. Bedziecie mieli klimat przedwojennego polskiego Gdanska i zapewniam cie, ze zaden sloik tam nie zajrzy.

Od biskupiej to się odwal:-)

A nazwa trójmiasto jest nieoficjalna i wymyśliła ją czerwona inteligencja...

portal promuje bo taką ma nazwę.

Suchy dwór Autobus z miasta Gdynia , droga do pracy z pracy Gdynia , tak żerowanie. na rozwoju miasta zawsze się coś ugra .. Było jest i będzie embargo na suchy dwór :)

Zalety - podatki

Zalety:
"wzrost wartości nieruchomości na przejętych terenach"

A czy aby ze wzrostem wartości nieruchomości, nie zwiększają się opłaty/podatki właścicieli posiadających taką nieruchomość? I gdzie tu zaleta dla posiadacza?

Sopot moze sie powiekszyc do morza, moze sobie zrobic wyspy, ale tylko do granic Gdanska i Gdyni na Zatoce Gdanskiej.

Nie!

Żadnych wieśniaków w mieście. Chcieli za miasto to niech siedzą. Widać taka mają mentalność. Nie odnajdą się w "mieście ".nawet tym na papierze ha!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

Niech sobie trojmiasto,czy pieciomiasto Warszawe nazwa,a od Gdanska i Gdyni, czy Sopotu sie odczepia !

GDAŃSK

Nasze Miasto powinno wrócić do granic przedwojennych- historycznie W.M.G ogłosić referendum ...odhaczyć się od warszawki, ustanowić strefę wolnego handlu na całym terytorium W.M.G.Nie stresować się problemami polityków wschodniej Polski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Borkowo radzi sobie doskonale bez Gdańska

Prędzej widzę włączenie miejscowości w Gminie Pruszcz Gdański właśnie do Pruszcza. Pruszcz jest o wiele lepiej zarządzany niż Gdańsk. Życie jest tańsze a rozwój nie mniej dynamiczny. Dotyczy to również sołectw w gminie Pruszcz Gdański.
Jeżeli już, to widzę to wszystko w postaci rozwoju metropolii.

W życiu!

Do żadnego Pruszcza, Pruszcz to dziadostwo z mieszkańcami cierpiącymi na megalomanię. Dopuszczam łączenie miejscowości np. Straszyna z Juszkowem i Rotmanką, ale w życiu nie chcę mieć nic wspólnego z Pruszczem. To już lepiej zostać włączonym do Gdańska.

jak może wzrosnąć wpływ z PIT?

jak może wzrosnąć wpływ z PIT?
do A wpływa 100
do B wpływa 100
to jak połączę A i B to będzie więcej niż 200 ?
Proszę autora o wyjaśnienie jak to działa
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie ma takiego czegos jak mieszkaniec trojmiasta.! Sa mieszkancy GDANSKA, GDYNI czy SOPOTU... Co za bzdury nie ktorzy wipisuja ! Pomijaja nazwy miast. GDANSK jest stolica tego regionu pomorza. !

Myślenie zaściankowe

Trójmiasto powinno się rozrastać i to w takich kierunkach, w których dotychczas nikt o tym nie myślał. Trzeba w obszar Trójmiasta zwłaszcza Gdańska włączyć te wsie a nawet gminy, które dotychczas nie były brane pod uwagę. Myślę o Straszynie, aż po Sobowidz, myślę o Kowalach, a nawet całej gminie Kolbudy, aż po Przywidz, myślę wreszcie o całej gminie Żukowo. Tylko jest jedno małe ale... Trzeba zmienić siatkę dróg i dopasować do dróg miejskich, co najmniej 4 pasmowych, oświetlonych z ciągami dla pieszych. Wtedy rzeczywiście nikt nie będzie miał pretensji o włączenie do metropolii Trójmiejskiej

Borkowo

Kupiłam tutaj mieszkanie (Nowy Horyzont) tylko dlatego żeby mieszkać blisko Gdańska, ale nie koniecznie w granicach administracyjnych miasta. Nie zamieniłabym Gminy Pruszcz Gdański na żadną inną na chwilę obecną!

P.S. Ktoś na 3mieście chyba lubi nasze osiedle, że ciągle publikuje zdjęcia naszych bloków :]
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bo to bardzo ładne, czyste i z charakterem Osiedle. A innym ludziom co przepłacili dwa razy tyle za ten sam standard ale na Osiedlu bez duszy żal tyłek ściska. Niestety prawda boli. No ale mieszkają w mieście i w centrum. Jeszcze Słoneczna Morena o niskiej zabudowie ładnie wyglada i nowe Osiedla przy PKM Jasien.

Mieszkam e Gminie Szemud

Wolę mieszkać na wsi. drogi mamy super, a w Gdyni to koszmar. Wielu mieszkańców gminy Szemud wcześniej mieszkało w Gdyni. to ich wybór i dlatego wybrali miejscowości ościenne
z Warzna mam bardzo blisko. do Trójmiasta i Rumi.Nigdy nie zamieszkam w mieście.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Szemud... Tam nawet bieda nie zagląda , tak tam jest biednie...

Zgadza się ?

A ty wychyl nos ze swojego blokowiska bo upośledzeniem trącasz...

Dla mieszkańców wsi to katastrofa !! podwyżki podatków ,opłat itd. Dla gmin
utrata władzy ! Korzyści tylko dla urzędujących !!

Pani sołtys jurydyki Suchy Dwór boi się o stanowisko i prestiż ? Bo po przyłączeniu

będzie już nikim ?
Jurydyka - korzystacie z Gdyni a podatki odprowadzacie przez Kosakowo (gmina) do Pucka (powiat) ?
Przyjmijcie chociaż prawa miejskie "wieśniacy" z gminy Kosakowo.

P.S. Np. autobusiki miejskie to Gdynia musi podstawiać ? A czemu gmina nie kupi

swoich ?

wzrost cen mueszkan, a to dobre

Np. Takie 4pory roku które jest w gdańsku, na granicy z Borkowem, a ceny mieszkan na Nowym Horyzoncie sa większe bo tutaj jest wszystko, a na 4porach roku jest tylko mały spozywczak i weterynarz

4 pory roku leżą również w Borkowie. To osiedle które terytorialnie znajduje się i Gdańsku i Borkowie. Niższe ceny wynikają z jakości. Większość bloków na 4porach bez wind, z wąskimi klatkami i nieciekawa architektura zewnętrzna. Bez ładu i składu, to jak Ursynow ten stary w Warszawie. A i najważniejsze ściany działowe karton gips. Na NH bez porównania...stad ta różnica.

4 pory roku?? .... to ja już wolę mieszkać na Kowalach, Szadółkach niż w tym kurniku

Gdańsk po wojnie został też sztucznie pomniejszony. Przecież Sopot czy Pruszcz

to były dzielnice Gdańska

PIS Redaktor

Artykuł w stylu PIS. Widać jakie Pan ma poglądy : Warszawa od Zakopanego do Pucka.
A o tym że OC wzrośnie no Naskręt zapomniał wspomnieć ? ? ?
A podatek za grunty będzie wyższy.to po co to pisać ? ? ?
A inne opłaty wzrosną to pan zapomniał dodać ? ? ?

Od urodzenia mieszkałem w Gdyni a od kilku lat w Kosakowie. Rejestracja samochodu w Pucku ok 1 godziny z dojazdem a w Gdyni pół dnia albo i więcej, Panie z US w Pucku dzwonią z informacją że coś nie tak w PIT a w Gdyni wezwanie ITD ITD. Nie dziękuję. ps.pozdrawiam miłe Panie z US w Pucku :)

3 city + wawa

A niech gdańsk wchłonie jeszce warszawe i londyn

Ja wolę powiat wejherowski i gdyby ktoś wpadl kiedyś na taki idiotyczny pomysł z poszerzeniem granic Gdyni, to referendum rozwieje wątpliwości. Mało kto chce zmian.

Suchy Dwór nie chce do Gdyni ale Suchy Dwór chce autostrady do siebie którą wybuduje Gdynia z gdyńskich pieniędzy

to samo z Koleczkowem i Bojanem co pędzą codziennie przez Chwarzno i Dąbrowę i w Gdańsku z Baninem. Ci z tych pseudo wiosek podmiejskich co mają po 3 auta w rodzinie powinni normalnie myto płacić za przejazd po trójmieście.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pruszcz Gdański

Oby Pruszcza do Gdańska nie przyłączyli. Ciebie prosimy...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jak tak dalej pójdzie to Gdynia także będzie jedną z dzielnic Gdańska

I dobrze bo będzie taniej o jakieś 1000 urzędasów
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

w Polsce istnieje zbiorowa choroba umysłowa w temacie dróg u decydentów

Każda droga w Polsce powinna być 3x szersza (3 pasy zamiast każdego). Władze mają na celu trzymać naród w ubóstwie - gnij wk orkach zmaiast s rodziną, płać za beznynę i pracuj więcej żeby nie wracać w korku. Naczynia mocno połączone.

Zdjęcie satelitarne Gdańska i okolic - Kowale i Borkowo, dla osób nie znających przebiegu granic, wyglądają jak dzielnice miasta. Rozwój Gdańska to proces naturalny i jest tylko kwestią czasu kiedy te obszary zostaną do niego przyłączone.

okregi wyborcze

Kolejna po warszawskiej, próba sterowania wynikami wyborów.

Kiedyś lat 40 temu Gdańsk Piecki Migowo też gdy budowano bloki wydawało się ,że mieszka się na odludziu a teraz ... centrum Gdańska .Niestety ale Gdańsk się rozrasta i tyle w temacie.A tak odnośnie osiedla Nowy Horyzont w Borkowie .Wszyscy wiemy ,że jest to Gdańsk ale granica...hm jest Gdańsk - Borkowo.I niech tak pozostanie. Myślę ,ze większości mieszkańców to nie przeszkadza gdie mają meldunek.

Kowale jak będą dzielnica Gdańska to chociaż Coś się będzie tutaj działo np. Drogi będą bardziej odświeżone więcej autobusu mnie syfu na ulicach i chodnikach. Zrobić referendum i koniec tematu.

Po co to?

Żeby było lepiej

Czemu tylko pół Olszynki wlicza się do Gdańska?

Stolica Gdynia

Jestem z Gdyni

gdynia to stara wioska rybacka

po pierwsze - pieniądze

Dopóty, dopóki podział pieniędzy będzie bez sensu - tak jak jest teraz, to nie ma sensu rozszerzać miast w nieskończoność. Po to się ludzie wyprowadzili z miasta, żeby trochę odetchnąć i przestać być anonimowym ludzikiem. W mniejszych ośrodkach mogą po ludzku i szybciej załatwić swoje sprawy.
Bardziej efektywne jest zarządzanie w małych ośrodkach. Te jednak mają mniej pieniędzy na mieszkańca. Tu jest konflikt. Zapewne wizerunkowo, biznesowo itd. lepiej byłoby nazwać Gdańskiem wszystkie miasta od Pruszcza aż po Wejherowo. Jak jednak wyglądałoby zarządzanie takim miastem i podział pieniędzy? Wiadomo - złote pałace w śródmieściu Gdańska i dziury w ulicach w Chyloni. To nie zmienia faktu, że dla korzyści wszystkich trzeba się łączyć dla realizacji wspólnych celów. I tu wychodzi inny problem, gorszy - antypatie, zazdrość i inne takie ...

Kosakowo- bogata gmina, na cholerę miałaby zostać bida dzielnicą Gdyni? Tylko głupek by chciał takiego dilu.

Zero korzyści, same straty. Byłby taki syf jak w chyloni
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

poza tym cały syf pochodzi z Gdyni- lotnisko, mieszczuchy z bloków korkujący drogi

Jak ktoś się urodził w mieście niech mieszka w mieście! Sprowadza się taki na wieś i śmierdzi mu gnojówka na polu, pisze cioł jeden z drugim petycje. Ostatnio w Kosakowie na środku ulicy Wiejskiej na wniosek kretynów z osiedla w środku pola wybudowano idiotyczną wysepkę stwarzającą zagrożenie dla samochodów i pieszych.
Zapewne te same łajzy będą niedługo chciały przyłączenia do Gdyni pól kapusty na których mieszkają, żeby podnieść sobie prestiż w korpo.

Łączenie gmin

Łączenie gmin to nienajlepszy pomysł, ale utworzenie związku gmin na zasadzie metropolii może być atrakcyjne.
- nie będzie wymagało zmian ulic, dowodów itp.
- podatek lokalny wciąż płacony we własnej gminie, podatek PIT w "metropolii" (w tej samej wysokości)
- ułatwi stworzenie zintegrowanej komunikacji i (wreszcie!) jednego biltetu na aglomerację
- ułatwi finansowanie dużych inwestycji infratrukturalnych (drogi, tramwaje, wodociągi, CO)

Żeby plusy nie przyslonily nam minusów...

Korzyści podane w artykule są tylko dla miasta, a nie dla przylączanych miejscowości. Wartość nieruchomości nagle nie wzrośnie tylko dlatego, że admunistracyjnie to Gdańsk czy Gdynia. O cenie głównie stanowi odległość do centrum i infrastruktura. W przypadku odiedli ulice musi wybudowac deweloper, ale tam, gdzie są domy miasto nie kiwnie palcem przez 20 lat i mieszkańcy będą jeździć po błocie, a w przypadku zarządzania mniejszym terenem w gminach te szanse są dużo większe. Również dużo prościej i szybciej załatwia się formalności w gminach niż UM Gdyni czy Gdańska.

Bielawski ma

rację,najpierw zagospodarujmy swoje wolne nieużytki a potem jeżeli ich nie będzie rozglądajmy się za innymi,pod warunkiem że ludziom to będzie potrzebne,nie po to wyprowadziłem się z Gdańska żeby do niego wracać,do śmierdzących bloków,
zamieszkanych przez skomuszałych lokatorów,ze swoimi zapchlonymi zasrywającymi wszystkie trawniki psami,itd. A do mera w Borkowie mieszkają porządni ludzie głupcze.

przyłaczenie

My z Bojana duchem i ciałem jesteśmy w Gdyni. Tam są nasze dziecie w szkołach, tam robimy zakupy i pracujemy. Wystarczy obserwować samochody na trasie do Gdyni i z powrotem.Tam tez można przy okazji załawić wiele spraw urzedowych a nie jeździć na kniec świata do Szemudu. A kultura? Żadnej w Bojanie opróczc kropideł.

GDAŃSK BĘDZIE WIELKI

Banino do Gdańska!!!

Kosakowo się rozbudowuje, a przez Obłuże nie da się przejechać i jakoś

ta gmina nie dokłada się do budowy, czy naprawy dróg.

Kowale.u u

Absurd ,kto poniesie wszystkie koszta,Podatki i wszelkie inne oii

Absurd ,kto poniesie wszystkie koszta zwykłych ludzi .Liczą tylko swoje zyski.A co z nami ,podatki i wszelkie oplaty na pewno sporo wzrosną.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jaka bzdura kowale to kolbudy dlatego trzeba kupować dwa bilety stuknij się w głowę jakie większe podatki za co ? Mieszkałem w bidulu Paryża piąta zona i podatek był taki sam jeden bilet z metra na rer ceny mniejsze niż w stolycy ludzie z centrum przyjeżdżali tam na shoping

Paryż

to nie Trójmiasto, Francja to nie Polska. U nas wszystko inaczej, co nie znaczy że lepiej.

Jak nie my to Elbląg

W końcu wciągnie Trójmiasto pod swoje skrzydła hehe i taki będzie finał Po paprancow

jak narazie to Popaprańcy budują przyjdzie Pis to zrujnują ,bo klerowi

będą rozdawać.

A ja na swojej wioseczce żyje sobie spokojnie pracuje w GD fakt jak zaśpie 10 min to mnie korki łapią w niedziele kościółek i obiad z rodzina w Zoppot hehe i jakiś się hula zanim to dojdzie do mnie to moje wnuki będą dorosłe i może będą dzierżawić ziemie jakiejś żabce czy biedronce hehe

Czy stać na to Gminy ?

Oprócz przytoczonych zalet i wad w artykule należy także pamiętać o obowiązkach gminy wynikających np. : z budowy, utrzymani dróg (w tym zimowe odśnieżanie) utylizacja odpadów, obsługa w urzędach etc. - są to poważne koszty natomiast do głównych zalet należy jedynie to, że przejęte tereny gminne można sprzedać.
Reasumując - gminy wolą poczekać na zurbanizowanie obszarów by zredukować nakłady ale i chrapka na tzw. "dużą i szybką kasę" może zwyciężyć.
Stanowiska mieszkańców przyległych miejscowości będą w tym przypadku najmniejszym elementem, który nota bene można zainicjować zdalnie.

STOP GDAŃSK

Jestem z Borkowa.Nie mam zamiaru przekazywać swoich podatków do Gdańskiego budżetu, skoro jesteśmy niezależni od Gdańska . Gdańsk w większej mierze jest zaorany przez patologie i wysiedleńców , których utrzymywać nie zamierzam. Osiedla typu Nowy Horyzont składają się z ludzi aktywnych zawodowo . Perspektywy rozwoju leżą przed nami otworem i nie potrzebujemy do tego melin Gdańska.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

masz rację ,bo nam gdańszczanom buraki też nie są potrzebne ,siedzcie w swoich

dziurach , esd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pracujesz

w Borkowie - masz rację. Pracujesz w Gdańsku - płać. Korzystasz np. z dróg. Reszty nie tłumaczę, bo leming i tak nie zrozumie.

Oby nie

To sie wiaze rowniez z jeszcze drozszym oc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina Pruszcz Gdański

Tereny wzdłuż Martwej Wisły 2 km w głąb Żuław stanowiły przed wojną obszar Partu Morskiego Gdańsk. Potem komuna oddała tereny gminom ościennym w użytkowanie na czas ograniczony na skutek decyzji rosyjskiego generała " zdzieś kartoszki rastiot". Teraz powinny wrócić do Gdańska z przeznaczeniem na rozbudowę portu i usług stoczniowych. Wiadomo tereny postoczniowe w Gdańsku lekką ręką oddano deweloperom. Różne błędy miał Adamowicz ale tego (odcięcia od wody) historia nie wybaczy.

Gdańszczanie myślcie ,bo myślenie nie boli ,Pis przyłączy dziury do Gdańska

i wybory ma wygrane ,bo w dziurach mieszkają buraki co głosowały na tę partię ,to samo chcą zrobić z Warszawą . Pisiory nie oddamy Wam Gdańska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

Co to za gadanie,

że samorządy nie są zainteresowane, skoro po cichu już się to robi. Jeszcze jakiś czas temu mieszkańcy Matarni płacili rachunki za gaz do Żukowa (niższe niż mieszkańcy innych dzielnic). Teraz rachunki wzrosły, bo płaci się je do gazowni w Gdańsku. Prosty, codzienny przykład. Na szczęście jeszcze nie całe Rębiechowo podlega pod Gdańsk; część "żukowska" wciąż ma niższe koszty.

A Chwaszczyno?

A czemu nie ma nic o Chwaszczynie, które aż się prosi aby włączyć do Gdyni? Z korzyścią zresztą dla mieszkańców którzy obecnie muszą jeździć aż do Kartuz załatwiać sprawy (prawie godz samochodem, a do centrum Gdyni 0,5 godz autobusem).
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nowe osiedle gdynia-bojano

A czy Bojano też chce do Gdyni?

Nie tędy droga

Jestem mieszkańcem takiej satelickiej miejscowości i włączenie jej do miasta raczej nie będzie korzystne - będziemy taką zapomnianą dzielnicą na którą zaraz rzucą się deweloperzy i ją zamurują. Problem leży gdzie indziej. Nasze miejscowości mają charakter podmiejski a gminy do których należą są gminami rolniczymi i mają inne priorytety niż dobro miejscowości podmiejskich. Z kolei gminy miejskie raczej skupiają się na głównej osi trójmiasta i peryferie będą raczej ignorować. Dlatego uważam, że lepiej powołać silną gminę (lub powiat) podmiejską i w ramach tej gminy dbać o nasze dobro.
Przykładowo: Koleczkowo, Bojano, Dobrzewino, Karczemki Warzno, Chwaszczyno, Tuchom, Miszewo i Banino mogłyby stworzyć taką gminę.
Moglibyśmy wówczas zawalczyć o projekty, które przy obecnym układzie są nierealne. Przykładowo: szybka kolej podmiejska od Rumi do Rębiechowa i dalej np. przez Kolbudy do Pruszcza.

Przylaczanie sasiadujacych z duzymi Miastami terenow, to zjawisko naturallne.

Jednym z bardzo waznych mtywow procesu wchlaniania kolejnych obszarow przylegajcych do duzych metropilii jest wzrost cen dzialek budowlanych i domow na nich budownych. Przyklad z Niemiec Zachodnich. 30 000 miasto typu kurrort odkupilo od Spadkobiercow chlopa , ktorego Rodzina od weikow uprawiala ziemie plozona na granicyz miastem gdzie ostani z Gospodarzy wybudowal wlatach 50-tych XX weiku ppikna VILLE i jak zmarl to Nastepcy szybko sprzedali to Miastu a Miasto teren przenaczylo pod zabudowe mieszkalna DOMOW jednorodzinynch szeregowych o pow. 120,- qm z wolnostojacym garazem przylegajacym do domu do ktorego przylegal taki sam dom tez z garazem tworac ciag domow o dlugosi ok. 200,- metrow z neiwlekimi dzialkami o wymiarach ok 20 na 10 metrw przed domami gdzie taki dom kosztuje 740 000,- Euro a obok tego szerogowca lezy dzialka o pow. ok 1200 ,- qm z domem typu bungalow i wolnostojacym garazem porosnieta drzewami szalchetnymi deby-buki-klony i na obrezzach swierki jak w PARKU co kosztowalo lacznie z budowa Domu jego Wlascciela ok 1975 roku cale 139 000,- DM czyli dejmark , ktore byly najsilniejsza zachodnioniemeicka waluta po 1945 roku a jak w 2000 roku DM zastapiono Euro to przeliczono za 1 Euro 2 DM czyli ta przepiekna dzialka dzis juz park i Bungalow kosztowal nieco mniej niz 70 000,- Euro bo tak spadla w Niemczech wartosc pienaidza. Poza tym n tym terenie porolniczym wybudowano duzo villii wolnostojacych w tym drewnianych, 3 kondygnacyjne budynki apartamentowce i dzis mieszka tam ok. 5 000,- OSOB i do centrum Mista mozna dojsc i na piechote albo dojechac rowerem bo sa tam sciezki rowerowe. I co ciekawe to teren porolny na jakim wybudowano domy dla 5000,- Mieszkancow nie jst zbyt duzy a dzialki sa wprost mikroskopijne bo dla wolnostojacych Villii za 300,- qm kosztowaly po 250 000,- Euro gdyz dzis Niemcy cierpia na deficyt przestrzeni zyciowej jako ze na terytorium o kilka tysicy klometrow kwdratowych weikszym od obszru Poslki gniezdzi sie 87,- Milionow

nie nie nie!

Zostawcie Borkowo w spokoju! Jak ktoś chce do Gdańska - droga wolna!
do góry