Widok

Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla

Opinie do artykułu: Trójmiasto może być większe. Wiele wsi zamieniło się w duże osiedla.

Granice Gdańska i Gdyni nie zmieniały się przez długie lata. Czy nadszedł czas na rozwój Trójmiasta - powiększenie jego granic? Samorządowcy nie są tym zainteresowani, ale przyznają też, że nie wiedzą, jakie straty finansowe powstają z powodu braku tej decyzji. Socjologowie natomiast twierdzą, że poszerzenie granic jest możliwe, ale to decyzja rządu, która musi być poparta głębokimi konsultacjami.

Ostatnia duża zmiana granic Trójmiasta miała miejsce 1 stycznia 1973 r. i wprowadzono ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy stać na to Gminy ?

Oprócz przytoczonych zalet i wad w artykule należy także pamiętać o obowiązkach gminy wynikających np. : z budowy, utrzymani dróg (w tym zimowe odśnieżanie) utylizacja odpadów, obsługa w urzędach etc. - są to poważne koszty natomiast do głównych zalet należy jedynie to, że przejęte tereny gminne można sprzedać.
Reasumując - gminy wolą poczekać na zurbanizowanie obszarów by zredukować nakłady ale i chrapka na tzw. "dużą i szybką kasę" może zwyciężyć.
Stanowiska mieszkańców przyległych miejscowości będą w tym przypadku najmniejszym elementem, który nota bene można zainicjować zdalnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

STOP GDAŃSK

Jestem z Borkowa.Nie mam zamiaru przekazywać swoich podatków do Gdańskiego budżetu, skoro jesteśmy niezależni od Gdańska . Gdańsk w większej mierze jest zaorany przez patologie i wysiedleńców , których utrzymywać nie zamierzam. Osiedla typu Nowy Horyzont składają się z ludzi aktywnych zawodowo . Perspektywy rozwoju leżą przed nami otworem i nie potrzebujemy do tego melin Gdańska.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Oby nie

To sie wiaze rowniez z jeszcze drozszym oc.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaspa - Awiator super osiedle

Właśnie kupiłem mieszkanie w Awiatorze na Zaspie. Dla mnie lokalizacja super. Wszędzie blisko,zarówno do morza jak i centrum handlowo biznesowego we Wrzeszczu czy Oliwie. Jak na centralną dzielnicę dużego miasta, Zaspę charakteryzuje przestrzeń, zieleń i światło. Mam nadzieję, że Park JP II nie zostanie zabudowany. Niestety w innych częściach miasta/osiedla developerzy próbują wcisnąć bloki w każdą wolną przestrzeń :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gmina Pruszcz Gdański

Tereny wzdłuż Martwej Wisły 2 km w głąb Żuław stanowiły przed wojną obszar Partu Morskiego Gdańsk. Potem komuna oddała tereny gminom ościennym w użytkowanie na czas ograniczony na skutek decyzji rosyjskiego generała " zdzieś kartoszki rastiot". Teraz powinny wrócić do Gdańska z przeznaczeniem na rozbudowę portu i usług stoczniowych. Wiadomo tereny postoczniowe w Gdańsku lekką ręką oddano deweloperom. Różne błędy miał Adamowicz ale tego (odcięcia od wody) historia nie wybaczy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdańszczanie myślcie ,bo myślenie nie boli ,Pis przyłączy dziury do Gdańska

i wybory ma wygrane ,bo w dziurach mieszkają buraki co głosowały na tę partię ,to samo chcą zrobić z Warszawą . Pisiory nie oddamy Wam Gdańska.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

masz rację ,bo nam gdańszczanom buraki też nie są potrzebne ,siedzcie w swoich

dziurach , esd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak narazie to Popaprańcy budują przyjdzie Pis to zrujnują ,bo klerowi

będą rozdawać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

W biedrze kupują:P nie w Gdańsku

Psy są tak samo ważne jak dzieci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy lepsze nie wiem

Osiedla,jak osiedla.skupisko ludzi,tyle, że nowe, kolorowe,zadbane,dużo zieleni,piękne widoki..i oby tej zieleni pozostało jak najwięcej. Cisza,spokój.dla mnie oaza po powrocie z pracy.cale życie mieszkałam w Gdańsku w blokowiskach i też było ok..tu też bloki,ale nowe,czyste,zadbane,dbają na bieżąco o każdy krzaczek, drzewko:)

Borkowo to pruszcz

Wiem,bo mieszkam..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chcemy być Gdanskiem

Kocham Gdańsk. Tu się urodziłam,wychowałam,ale teraz mieszkam na Nh.i jak widzę co moja rodzina ma w urzędach jak próbuje coś załatwić w gdn,znajomi należący do gdn płacą za wszystko więcej,to powiem tak:mogę sobie być Borkowem bo się bardziej oplaca.i mam nadzieję, że tego nie zmienia

Żeby Ci żyłka nie pękła..

Mieszkam na Nh.a kto tu pochodzi z Borkowa?;)nikt.jestem z Gdańska..mieszkają tu ludzie z Gdyni też.co za brednie..tu jedno osiedle przechodzi w drugie.osiedle obok to gdansk lostowice, bloki za mną gdansk orunia górna,bloki obok-kowale...o tym rejonie mowa..przed moim osiedlem jest znak koniec Gdańska.i dzięki Bogu.ten głupi znak sprawia,że teraz mniej za wszystko płacę ;p

fxgb

w Elblągu przynajmniej korków nie ma :))

Co to za gadanie,

że samorządy nie są zainteresowane, skoro po cichu już się to robi. Jeszcze jakiś czas temu mieszkańcy Matarni płacili rachunki za gaz do Żukowa (niższe niż mieszkańcy innych dzielnic). Teraz rachunki wzrosły, bo płaci się je do gazowni w Gdańsku. Prosty, codzienny przykład. Na szczęście jeszcze nie całe Rębiechowo podlega pod Gdańsk; część "żukowska" wciąż ma niższe koszty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pracujesz

w Borkowie - masz rację. Pracujesz w Gdańsku - płać. Korzystasz np. z dróg. Reszty nie tłumaczę, bo leming i tak nie zrozumie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Paryż

to nie Trójmiasto, Francja to nie Polska. U nas wszystko inaczej, co nie znaczy że lepiej.
do góry