Widok
Waro obejrzeć
Zdecydowanie polecam.Niesamowite wrażenia wizualne,dopracowanie każdego szczegółu z pieczołowitością. Zachwyca ten efekt finalny koronkowej pracy i kazdy kadr.Z drugiej strony mnie także zafrapowala postać wybitnego malarza w kontekście wrażliwości człowieka;odbioru rzeczywistości i sposobu percepcji świata.Ogromna przyjemność,choć zdaję sobie sprawę że obraz nie dla każdego odbiorcy bedzie miał wartość znaczeniowa. W kinie towarzyszyło mi kilka osób w roli widzów.Wybralam wersję z napisami i szczerze zachęcam do udziału w projekcji tego filmu.Naprawdę warto, gdyż pozostawia we wnętrzu swój ślad.
Doskonały.
Świetnie oddaje specyfikę stylu Vincenta a także doskonale przedstawia problemy geniuszy, niedocenionych za życia. Piosenka na końcu jest świetnym podsumowaniem filmu, a zarazem doskonałym i nastrojowym zakończeniem. To trzeba przeżyć. Nowatorskie podejście do tematu i do tego doskonale zrealizowane. Chapeau bas. To naprawdę Sztuka.
Piotrze,
właśnie dlatego przywołuję film Chińskie Van Ghogi - dokument, który przedstawia jak produkuje się kopie obrazów. Oczywiście wiem, że każdy kadr powstawał na płótnie, ale nie ma w tym nic twórczego - to tylko naśladownictwo Mistrza. Ktoś chciał zarobić na tym filmie i się udało, teraz jest czym wynagrodzić malarzy (nie artystów). To jest tak jak z kubkami, torebkami, parasolkami, koszulkami etc., na których widnieją reprodukcje Klimta, Renoira, Van Gogha itd. Gdybyś widział Piotrze obrazy Van Ghoga w Amsterdamie wiedziałbyś o czym myślę.
Piękny, mądry, wzruszający
Wzruszająca opowieść o tym, jak trudno żyć w naszym świecie ludziom wrażliwym. Jak muszą szukać innych niż tradycyjne środków wyrazu, by przekazać siebie, jak rodzi się sztuka. Piękne obrazy, cudowny świat wewnętrzny artysty, doskonale dobrana muzyka. Wielkie gratulacje dla twórców pomysłu.
Świetny film, ale nie dla wszystkich
Siłą tego filmu nie są wcale ręcznie malowane kadry, tylko to, że te kadry pokazują bardzo dobrze opowiedzianą historię, w dodatku doskonale zilustrowaną muzyką. To dzieło kompletne, w swoim własnym, niespiesznym rytmie opisuje tragiczną historię geniusza. Wzrusza i zmusza do refleksji, ale bez patosu i hagiografii. Z tego względu fanom Patryka Vegi może nie przypaść do gustu...