Widok
Uciążliwy hałas lądujących i startujących samolotów
tak jak w temacie, czy wam rowniez dal sie we znaki wzmozony wakacyjny ruch samolotow????
Zgodnie z prawem, w strefie wokół lotniska, gdzie normy hałasu są przekraczane (głównie tam gdzie samoloty startują i lądują) trzeba utworzyć tzw. obszar ograniczonego użytkowania.
czy ktos kiedys sie nad tym zastanawial???
Zgodnie z prawem, w strefie wokół lotniska, gdzie normy hałasu są przekraczane (głównie tam gdzie samoloty startują i lądują) trzeba utworzyć tzw. obszar ograniczonego użytkowania.
czy ktos kiedys sie nad tym zastanawial???
nie rozumiem pytania????
ja wlasnie zaczynam sie zastanawiac nad tym watkiem ... aaa pytalem bo moze ktosc cos juz w tej sprawie sie dowiadywal....
w warszawie przy lotnisku utworzono taka strefe.... i pomyslalem ze u nas tez moze sie cos takiego uda... w zwiazku z oddaniem do uzytku nowego terminalu mysle ze czestotliwosc lotow i ladowan moze sukcesywnie wzrastac
ja wlasnie zaczynam sie zastanawiac nad tym watkiem ... aaa pytalem bo moze ktosc cos juz w tej sprawie sie dowiadywal....
w warszawie przy lotnisku utworzono taka strefe.... i pomyslalem ze u nas tez moze sie cos takiego uda... w zwiazku z oddaniem do uzytku nowego terminalu mysle ze czestotliwosc lotow i ladowan moze sukcesywnie wzrastac
Obszar ograniczonego użytkowania znajduje się tylko woku pasa startowego lotniska.
Mieszkam od urodzenia w Kokoszkach - absolutnie mi to nie przeszkadza.
Myślę że jeśli ktoś się przeprowadził na nasze osiedla w ostatnich latach musiał się liczyć z takim hałasem - Rozbudowa lotniska była rzeczą naturalną. Lotnisko jest dłużej niż osiedla na Storczykowej itp.
Tańsze mieszkania,działki ale zawsze jest coś ... na Szadółkach smród u nas lotnisko (już wolę to drugie)
Mieszkam od urodzenia w Kokoszkach - absolutnie mi to nie przeszkadza.
Myślę że jeśli ktoś się przeprowadził na nasze osiedla w ostatnich latach musiał się liczyć z takim hałasem - Rozbudowa lotniska była rzeczą naturalną. Lotnisko jest dłużej niż osiedla na Storczykowej itp.
Tańsze mieszkania,działki ale zawsze jest coś ... na Szadółkach smród u nas lotnisko (już wolę to drugie)
Obszar ograniczonego użytkowania znajduje się tylko woku pasa startowego lotniska
XYZ widzisz i tu sie mylisz poniewaz ten obszar moze zostac zmieniony...
i powiekszony co wiaze sie naprzyklad z rekompensatami od P.P. Porty Lotnicze dla mieszkancow obszaru....
ponizej link do jednego z artykulow....
http://www.haloursynow.pl/artykuly/rekompensaty-od-lotniska-rzecznik-do-konca-roku-wi,3871.htm
XYZ widzisz i tu sie mylisz poniewaz ten obszar moze zostac zmieniony...
i powiekszony co wiaze sie naprzyklad z rekompensatami od P.P. Porty Lotnicze dla mieszkancow obszaru....
ponizej link do jednego z artykulow....
http://www.haloursynow.pl/artykuly/rekompensaty-od-lotniska-rzecznik-do-konca-roku-wi,3871.htm
Samoloty w 80% startują na zachód więc nie są tak uciążliwe (choć od momentu powstania wiaduktu pkm zdaża się odbicie hałasu przy samym rozbiegu), w sierpniu niestety wiało dużo ze wschodu więc i ruch w tą stronę większy. Samoloty lądujące nie mają dużej mocy i są nisko nad karczemkami więc tak nie przeszkadzają. Inna sprawa że jeżeli pomiary wskażą zbyt wysoki hałas (a taki się zdaża niestety w nocy) to lotnisko bedzie musiało zmienić czasy operacji lotniczych (w warszawie samoloty nie latają od północy do 6.00) Albo zmodernizować pobliskie budynki i je udźwiękoszczelnić...
Ja mieszkam od urodzenia na Karczemkach i ostatnie lata są straszne najgorsze jak samoloty startuja w strone Moreny albo zawijaja kolko nad moim domem....masakra.kiedys te samoloty byly mniejsze wiec takiego halasu nie bylo ale teraz te duze samoloty zanim nabiora mocy to jest taki halas ze moje dzieci zaslaniaja uszy.najgorzej jest od 6 jak co 5 min startuje samolot.tez zaczyna mnie to draznic gdzie przez 30 lat powinnam sie przyzwyczaic ale chyba tylko glucha osoba nie slyszy co sie dzieje w ostatnim czasie.