Widok
Pracowałam na umowe zlecenie tez mialam 2 umowy, dopiero po zakonczeniu pracy zorientowalam sie czemu to służy. Skladke ZUS odprowadzaja od tej jednej nizszej kwoty. W praktyce wyglada to tak,ze z jednej umowy zarobiłam 100 zł( czy nawet 10zl) nie pamietam dokladnie ,ale smiesznie małe pieniązde) a zdrugiej cała resztę( nieozusowana. Zycze każdemy dopracować do emerytury z takimi skladkami ZUS
Rozumiem, że to twój pierwszy kontakt z agencją ochrony? Nie pomyle się wiele, jeśli stwierdze, ze jest to zabieg powszechnie stosowany. A co lepsze niektóre firmy, potentaci na rynku krajowym, pracowników kwalifikowanych zatrudniają na trzy umowy. Ale wszystko zmieni się od 1 stycznia 2016 roku, kiedy pracodawca będzie musiał zapłacić taka samą składkę zarówno od um. o pracę, jak i um. zlecenia. Także powodzenia na samozatrudnieniau drodzy Państwo :)
Z tego co wiem, to również liderzy i ogólnopolscy monopoliści w tej branży m.in. Konsalnet, SOLID SECURITY, MEMLING i City Security stosują tą metodę, czyli 2 umowy by płacić swoim pracownikom mniejsze składki ZUS. A jeżeli faktycznie (nie śledzę niestety zbyt dokładnie zmian / nowelizacji ustaw m.in. dot. prawa pracy zamieszczanych na isap.sejm.gov.pl) nastąpią zmiany o których wspomniał ~cieć, to będzie to oznaczać pogorszenie koniunktury w całej branży ochroniarskiej (bo kto dzisiaj zdecyduje się na samozatrudnienie, sam będzie płacił podatki i co miesiąc odliczał sobie składkę ZUS ??). Jeżeli owo samozatrudnienie ma obowiązywać też w innych branżach (w tym w strategicznych sektorach gospodarki narodowej) to czas czym prędzej opuścić tą szczęśliwą krainę zwaną przez niektórych Katolandem, Zieloną Wyspą czy POlandią ;-)) Pytanie tylko na jak długo ? Wybory za ok. 2 miesiące raczej radykalnie obecnej sytuacji nie zmienią...
ha, obecnie nie ma "porzucenia pracy" więc odejście z dnia na dzień pracownika dla pracodawcy jest "uciążliwe" dlatego żeby egzekwować normalność zawartą w umowie (wypowiedzenie umowy) muszą być kary dla porzucających pracę i przestrogą dla pozostałych porzucających robotę z godziny na godzinę. Chcesz odejść- napisz podanie i odchodź jak człowiek ! nie psiocz na pracodawców!
Podbijam temat a propos Umbrelli, ale jakby z innej beczki. ostatnio często (od zeszłego czw. do soboty ogłoszenie pojawiło się chyba 3 razy) na Pracuj.pl szukają sekretarki / asystentki ds. obsługi klienta do gdańskiego oddziału (Wrzeszcz, koło budującej się Galerii Metropolia); ewentualnie osobę młodą (pewnie studenta) do obsługi biura. Skąd tak częste ich ogłoszenia i czy oferują pełen etat ? Jest aż tak źle ??
Tak EMPIK-i mają już od 2-óch tygodni. Rozmawiałem z jednym z managerów, którzy namawiali mnie na tą pracę (jako dodatkową). podobno wciąż nowych szukają. Jak ktoś był na rozmowie w sprawie tego projektu, to niech zda relację (nie musi być obszerna, ważne by zawierała konkrety) tutaj. Bardzo o to proszę.
Jakim bezrobociu ??! W Trójmieście bezrobocie utrzymuje się wciąż na niskim poziomie, w dodatku sezon za pasem, więc bezrobotnych chwilowo ubędzie. Może chodziło Tobie o najbliższą okolicę typu rejon Kaszub lub Żuław Gdańskich (tam już jest nieco gorzej) ? Przestań pie***lić głupoty !!! Pan manager wymagał pełnej dyspozycyjności, której obecnie na szczęście nie posiadam...