Widok

Umiesz jeździć po rondach? Wydaje ci się

Opinie do artykułu: Umiesz jeździć po rondach? Wydaje ci się.

Rondo to najbezpieczniejsze drogowe skrzyżowanie. Pod warunkiem, że wiemy, jak z niego korzystać. Niestety, wielu kierowców - również tych z długoletnim stażem za kierownicą - wjeżdżając na skrzyżowania o ruchu okrężnym zachowują się jak dziecko we mgle. I trudno się dziwić, bo kłopoty z odpowiedziami na nasze pytania mieli nawet eksperci. Dlatego warto stawiać na ronda turbinowe.

Ktoś mądry wymyślił kiedyś skrzyżowania o ruchu okrężnym, żeby wszystkim jeździło się płynniej, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

całe szczęście, że u nas rzadko widuje się ronda więcej niż z jednym pasem...

ale nawet takie rondo powoduje często problem dla kierowców: ludziska nie dają kierunkowskazu przy wyjeździe i skręceniu w wybrną ulicę. Osoba która czeka na wjazd na rondo nie może zgadnąć, czy dany kierowca będzie skręcał we wjazd przed nim, czy może w następny. Tak oto się czeka aż wszyscy przejadą, żeby czasem w kogoś zapominalskiego nie rąbnąć.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo przepisy nie są dostosowane do istnienia rond. Znaczy znają to pojęcie (skrz. o ruchu okrężnym), ale nie wprowadzają zasad poruszania się po nim. Dlatego należy się kierować zdrowym rozsądkiem, a ten nakazuje zająć lewy pas przed rondem, jeśli chcemy skręcić w kierunku lewym.

Jest też przepis ogólny, który mówi, że skręcając na skrzyżowaniu w lewo, należy zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni. A skoro rondo jest skrzyżowaniem, to należy zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni, zanim wjedziemy na rondo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przepis się nazywa "zdrowy rozsądek". Polak jak nie ma bata (przepisu- nakazu/zakazu) to już dziczeje, bo nie potrafi się zachowywać zgodnie z logiką.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

chyba się komuś nudziło

Się trochę nudziło kierowcy, że jeździł w kółko i nagrywał innych kierowców ;) swoją drogą to rondo akurat jest bardzo głupie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 14

Ta, ostatnio zostałem strąbiony przez panienkę, której się spieszyło. Ruch na rondzie był płynny, powolny, ale rondo na tyle szerokie, że panienka mogła jechać po nim na pełnej prędkości i jeszcze z morda do mnie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak!

Czytam i oczom nie wierzę. Opis do grafiki 1 wprowadza ewidentnie wszystkich w błąd. Redakcjo, prośba o niezwłoczną korektę!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

No właśnie ludzie nie umieją jezdzić na rondach.

Ludzie nauczcie się jeździć normalnie jak ludzie na tym rondzie. Linie ciągłe nie są po prostu sobie żeby były, tylko coś oznaczają. Złotówy pierdzielone tak samo, niby Panami ulic, a g*wno wiedzą jak jeździć na rondzie, Pan z passata białego pokazał właśnie. Za co macie prawo jazdy? Bo napewno nie za jazdy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To rondo jest normalne, turbinowe. :) malo u nas takich dlatego mowisz ze głupie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Postawić stały patrol policji albo kamery i walić mandaty po najwyższej stawce az się nauczą. Aha, w poprzedniej zmianie przepisów dot. nauki jazdy, mieli podobno łączyć kierowcę z instruktorem i jak młody kierowca złapał za dużo mandatów, to mieli wyciągac konsekwencje w stosunku do instruktora.... i co, gdzie to jest? Dalej szkoły jazdy uczą zdac egzamin a nie jeździć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Maja, a może to ty jesteś głupia, bo nie potrafisz jeździć?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Słucham??? Jaki manewr? On jedzie swoim pasem. Proszę o konkretny przepis zabraniający jeździć w kółko zewnętrznym pasem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A mi to pasuje. Jeżdze na to rondo często i jadę w kółko. Czekam aż ktoś mi wjedzie w auto. Tak już prawie wyremontowałem swojego golfika w tedeiku rocznik 98, ale z grudnia :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

przepis o poruszaniu się po rondzie

za spowodowanie takiej kolizji mógłby dostać mandat jeden a za złe poruszanie drugi kierowca
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

jak jedziesz na wprost

3 pasmową drogą to skręcasz w lewo lub w prawo ze środkowego czy ze skrajnych pasów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

rondo to nie skrzyżowanie

Zjechać z ronda można tylko z prawego pasa, lewy nie służy do skręcania w lewo. Kto wymyśla takie bzdury?
Wyjątkiem jest specjalne oznakowanie, jak w przypadku ronda w Gdańsku, ale szkic nie uwzględnia takiej sytuacji, to jest po prostu droga dwupasmowa i tyle.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

winien jechać z lewego i zmienić pas tam gdzie grot niebieskiej strzałki

jeżeli chciałby zawrócić to winien jechać lewym pasem oraz użyć kierunkowskazu w lewo i za 3 zjazdem zmienić pas na prawy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Klakson używam jak ktoś zajedzie mi drogę, a awaryjne jak ja komuś zajadę drogę. Na rondzie tylko lewy kierunek, a przy zjeździe go wyłączam, żeby inni widzieli, że chcę zjechać. Prawko robiłem w 81, więc wiem co mówię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ale prosiłem o konkretny przepis, a nie wasze wydumane przekonania. Pas ruchu to pas ruchu i mogę sobie jeździć nim na rondzie w kółko az mi się paliwo skończy. Linia przerywana, żadna inna nie kieruje mnie na zewnątrz ronda. Więc jeżdzę w kółko i mi nikt nic nie zrobi. Tak czy nie?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brednie. Mandat dostaje ten kto zmienia pas ruchu i nie ustępuje pierwszeństwa pojazdowi na pasie obok. A tu sytuacja jaskrawa, bo nie ustepuje pojazdowi z prawej
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co ma 3-pasmowa jezdnia do 2-pasmowego ronda pastuchu?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry