Widok

Umiesz jeździć po rondach? Wydaje ci się

Opinie do artykułu: Umiesz jeździć po rondach? Wydaje ci się.

Rondo to najbezpieczniejsze drogowe skrzyżowanie. Pod warunkiem, że wiemy, jak z niego korzystać. Niestety, wielu kierowców - również tych z długoletnim stażem za kierownicą - wjeżdżając na skrzyżowania o ruchu okrężnym zachowują się jak dziecko we mgle. I trudno się dziwić, bo kłopoty z odpowiedziami na nasze pytania mieli nawet eksperci. Dlatego warto stawiać na ronda turbinowe.

Ktoś mądry wymyślił kiedyś skrzyżowania o ruchu okrężnym, żeby wszystkim jeździło się płynniej, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A turyści?

Cytat z końca artykułu: "Początkowo sprawiają one wprawdzie kierowcom trochę kłopotów, ale gdy będzie ich więcej, z pewnością skala zjawiska się zmniejszy".
Moim zdaniem, jeśli ma dochodzić do sytuacji, że przejazd przez rondo jest tak niejasny, że miejscowi muszą uczyć się tego kilka razy, to takie rondo nie ma prawa istnienia i powinno zastąpić się je zwykłym skrzyżowaniem.
A co dopiero ma powiedzieć turysta, który tylko jeden raz chce przejechać przez to rondo nie łamiąc przepisów?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bo to jest

Paweł The Bill
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bzdura

Zdrowy rozsądek akurat podpowiada, że skoro żaden przepis tego nie zabrania mogę sobie np. przez rondo przejechać prosto z dowolnego pasa. I nie widzę w tym nic zdrożnego. Pożal się Boże ci "eksperci" instruktorzy.. A autor artykułu ich bezkrytycznie cytuje. Takiei porady to sobie można...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie:

"Prawy pas na rondzie powinniśmy zajmować tylko wtedy, gdy chcemy zjechać pierwszym zjazdem. W przeciwnym wypadku każdy kierowca"

Oraz

"Kierowca z prawego pasa, wjeżdżając i jadąc dalej tym pasem, nie może skręcać w lewo, ponieważ taki manewr można wykonać w tym przypadku tylko z lewego pasa ruchu"

Proszę o konkretny przepis, który to potwierdza, bo coś mi się nie chcę wierzyć...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Prawy pas na rondzie powinniśmy zajmować tylko wtedy, gdy chcemy zjechać pierwszym zjazdem. W przeciwnym wypadku każdy kierowca

Oraz "Kierowca z prawego pasa, wjeżdżając i jadąc dalej tym pasem, nie może skręcać w lewo, ponieważ taki manewr można wykonać w tym przypadku tylko z lewego pasa ruchu"

Proszę o konkretny przepis, który to potwierdza, bo coś mi się nie chcę wierzyć...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ronda są niebezpieczne bo nie ma barierę o drabinek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na lekcje jazdy po wielopasmowych rondach...

Zapraszam do Bydgoszczy :)
Od kilku lat mieszkam w Gdańsku. Kolega był zawsze zdziwiony po co używam kierunkowskazu na rondzie....no właśnie dlatego bo w Bydzi ronda maja po 3-4 pasy i bez nich wjazd na rondo jest samobójstwem...w trójmieście ronda to jakieś popierdółko jednopasmowe. Sam już odzwyczaiłem się używania kierunkowskazu ale jak pojawi się kilka nowych, większych rond z miłą chęcią wrócę do starych nawyków ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

lepiej niech nie patrzą bo tam odwrotny kierunek
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

skręcić w kierunku lewym. jak to się robi ja umiem tylko w prawo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

rys1.Na takim rondzie pojazd B musi ustąpić pojazdowi A. Nie musiałby tego robić, gdyby inaczej namalowane zostały znaki poziome - tj. linia ciągła prowadziłaby do zjazdu z ronda także z lewego pasa. Wtedy pojazd A nie mógłby jej przekroczyć i musiałby także skręcić. graf. Trojmiasto.pl

rys2 Prawy pas na rondzie powinniśmy zajmować tylko wtedy, gdy chcemy zjechać pierwszym zjazdem. W przeciwnym wypadku każdy kierowca powinien jechać lewym pasem.

podpis sobie a rysunek sobie

nie potrzebnie mieszacie
na rondzie w prawo, w lewo?
jak się skręca w lewo?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

..

Dało by to jeszcze gorsze problemy z poruszaniem się dla tych "matołów" własnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokładnie tak.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na rondzie nie ma czegos takiego jak w prawo, lewo czy prosto.

A co gdy krzyzuje sie np. 6 drog? Ktora wtedy jest w prawo, ktora w lewo, a ktora prosto? Na rondzie sa zjazdy. Pierwszy zjazd, drugi itd. Dla takiego ronda jak na grafice wystarczy stosowac zasade, ze wjezdzam na rondo z prawego pasa to zjeżdżam pierwszym zjazdem zajmując na nim prawy pas. Dla pozostałych zjazdów wjeżdżam z lewego pasa j jadę pasem wewnętrznym ronda. Wtedy nikt nikomu nie zajeżdża drogi i nie ma sytuacji, ze ten z wewnętrznego pasa chce zjechać z ronda a ktos na zewnętrznym jedzie dalej. Proste? Proste.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

temat ważny i super że podjęty, ale teoria swoje a praktyka swoje,

jak słusznie zostało zauważone, najważniejsze są oznakowania przed i na samym rondzie,
no i trudno się dziwić że są kolizje, skoro skręt auta na pasie wewnętrznym jest taki, że trudno zobaczyć czy na prawym/zewnętrznym ktoś jedzie aby mu ustąpić, poza tym prędkość aut na rondzie bardzo często utrudnia prawidłowe manewry
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Byłem, i swoje zobaczyłem. Dlatego namawiam cię, abyś wstąpił do tego zoo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja dodam

Zjeżdżając z ronda a nie na rondzie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rondo....

Jeśli jedna z jezdni doprowadza do ronda 90% strumienia pojazdów, to te pojazdy zdominują ruch na rondzie i nikt nie jest w stanie wjechać na rondo. Rondo sprawdza się jeśli na poszczególnych wlotach jest podobny ruch.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kierunki...

... nie tylko kierunki, ale przede wszystkim szanować linię ciągłą! Ignorancja dla linii ciągłej jest w naszym kraju przerażająca. Kiedyś ta kwestia była bardziej egzekwowania przez policję (wcześniej milicję). Teraz widać nierzadko , że im większa fura, tym mniejszy rozum. Pozdrawiam
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spostrzeżenia moje:

1. Bez sensu ostatni schemat: niebieska linia zjeżdża z ronda z prawego pasa, pomarańczowa z lewego i prawego, a żółta raz z prawego raz z obu.
2. Głupie polskie przepisy pozwalają jechać w lewo i zawracać z prawego pasa (rondo nieturbinowe, dwupasmowe).
3. Z nieturbinowego, dwupasmowego ronda należy zjeżdżać z prawego pasa.
4. Skoro nasi projektanci nie potrafią robić skrzyżowań o ruchu okrężnym niech podpatrzą u specjalistów Brytyjczyków, na "gugl strit wju.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry