Widok

Umiesz jeździć po rondach? Wydaje ci się

Opinie do artykułu: Umiesz jeździć po rondach? Wydaje ci się.

Rondo to najbezpieczniejsze drogowe skrzyżowanie. Pod warunkiem, że wiemy, jak z niego korzystać. Niestety, wielu kierowców - również tych z długoletnim stażem za kierownicą - wjeżdżając na skrzyżowania o ruchu okrężnym zachowują się jak dziecko we mgle. I trudno się dziwić, bo kłopoty z odpowiedziami na nasze pytania mieli nawet eksperci. Dlatego warto stawiać na ronda turbinowe.

Ktoś mądry wymyślił kiedyś skrzyżowania o ruchu okrężnym, żeby wszystkim jeździło się płynniej, a ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Brak oznaczeń - główny problem

Super że pojawiają się ronda turbinowe, ale powinny być one dokładnie oznaczone PRZED wjazem na rondo.

Często dopiero na rondzie okazuje się że wymalowano na nim linie ciągłe i wymuszony jest zjazd z danego pasa.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ja po rondzie zawsze jadę z lewym kierunkowskazem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

Rondo na Kiełpinku

Przypominam kierowcom wjeżdżającym na to rondo z Kartuskiej Północnej, że jest to rondo turbinowe i jadący od Auchan z lewego pasa są kierowani na pas prawy. Niestety bardzo często dochodzi sytuacji niebezpiecznych i wymuszeń pierwszeństwa przez ww. wjeżdżających.
Bezstłuczkowej jazdy życzę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja widziałem

mikroronda w UK, standard
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

no i tak napisaliście, że tylko skomplikowaliście

A, B, C, tak , nie , nie wiem i zrobione
a nie epopeje wielokrotnie złożone
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

W końcu niech kierowcy zaczną zwracać uwagę na linie ciągłe ! zmiana pasa, wyprzedzanie... po ciągłych nie jeździmy!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najsprytniejsze gwiazdy po rądzie jeżdżą z włączonym czatem na fejsie a auto jedzie samo
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kolejny na trojmiasto.pl artykuł o rondach, w którym bzdury wypisują

Kiedyś był już artykuł Pana Naskręta, w którym był stek bzdur. Na przesłane uwagi dostałem odpowiedź, że nie ma on w zwyczaju poprawiania artykułów.... Teraz kolejny artykuł innego autorstwa.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

A widziałeś gdzieś takie rondo, czy to tylko teoretyczna nigdy nie używana sytuacja?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja traktuję rondo tak jak kilka niezależnych skrzyżowań obok siebie

Wtedy wszystko się upraszcza. Jest droga z pierwszeństwem, która idzie wokół ronda i kilka osobnych skrzyżowań z drogami podporządkowanymi - wlotami na rondo. Jak jestem na pasie lewym i chcę na skrzyżowaniu skręcić w prawo (tzn zjechać z ronda) to muszę wpierw zejść na prawy pas, ustępując tym którzy już tam są.

Chyba że, tak jak na filmie, jest linia ciągła która zabrania temu na prawym pasie jechać prosto, wtedy oczywiście mogę z lewego pasa w prawo.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Należy pamiętać że kiedy nie ma przy wlotach znaku "ustąp pierwszeństwa" obok znaku "ruch okrężny" to wbrew przyzwyczajeniom pierwszeństwo ma wyjeżdżający na rondo. Zgodnie z zasadą prawej ręki.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do bani !

Tzw.ronda turbinowe są do bani. Przepisy na nich obowiązujące są niejasne i zbyt skomplikowane. Ronda bez udziwnień są wyśmienite ! Ale chodzi chyba o to aby kierowcom zatruć zycie !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

Proponuję dla ułatwienia wybudować ronda wielopoziomowe i z możliwością skrętu w lewo

miłego dnia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba zrobić krawężniki między pasami, tak jak na Budowlanych

Wtedy skończy się przejeżdżanie przez ciągłą linię, a jak kilka razy taki się pomyli i wyjedzie na nie tą ulicę co chciał, to się skuma i nauczy
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 1

bzdury

co za bzdury, jaki przepis mówi, że na rondzie z dwoma pasami ruchu (takie jak na rysunkach w artykule), na prawym pasie muszę zjechać pierwszym lub drugim zjazdem?
wg jakich przepisów można skręcać w prawo z lewego pasa (pojazd B na pierwszym rysunku) ?
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czyli rozumiem, że żeby ronda wielo-pasmowe były bezpieczne to trzeba się na nich poruszać

jak po rondach turbinowych?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Błędy w samym artykule.

Jak chcecie nauczać innych skoro w artykule piszecie bzdury. Niejaki instruktor Paweł Bill pisze, że "Kierowca z prawego pasa, wjeżdżając i jadąc dalej tym pasem, nie może skręcać w lewo, ponieważ taki manewr można wykonać w tym przypadku tylko z lewego pasa ruchu". Jeżeli nie ma linii na rondzie to zawsze poruszamy się przy prawej krawędzi jezdni zgodnie z KD. Więc trzymając się prawej strony mogę jeździć sobie w kółko albo w dowolnym momencie sobie zjechać.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 9

Piękne - napisać tekst o zasadach jazdy na rondach i totalnie pomylić oznaczenia tekst/obrazek...
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry