Widok
Umowa przedwstępna i kredytowa przed ślubem a akt notarialny po ??
Witam tak jak w temacie nurtuje mnie jedna sprawa mianowicie: w czerwcu biorę ślub natomiast w marcu podpisałem umowę deweloperska i kredytową (tylko na mnie), a akt notarialny będzie spisany po ślubie. Czy mogą być z tego jakieś nie przyjemności?? dodam, iż chcę aby mieszkanie było tylko na mnie.
najlepiej zadzwoń do notariusza to ci wytłumaczy.
Kluczowy jest akt notarialny a nie operacje które wykonałeś do tej pory. Według mojej wiedzy rozwiązania są przynajmniej 4:
- przełóż ślub
- przed ślubem podpisujesz intercyzę
- przed slubem podpiszujesz intercyzę a po zakupie mieszkania znosicie tą intercyzę
- w akcie notarilanym oświadczacie że mieszkanie zostało zakupione ze środków należących do ciebie (potrzebny podpis żony)
Jeśli chodzi o ten ostatni sposób to fakt, że jest na kredyt może komplikować sytuację, bo bez rozdzielności majątkowej raty są płacone z waszych wspólnych środków. Przerabiałem podobną sprawę ale nie było kredytu.
Wg mnie, jeśli chodzi ci tylko o kwestię mieszkania a co do pozostałych rzeczy chcecie mieć majątek wspólny to wydaje mi sie że najlepsza będzie czasowa intercyza i zniesienie jej po zakupie.
Ale powtarzam zadzwoń do notariusza, uzyskasz wstępną informację telefonicznie.
Kluczowy jest akt notarialny a nie operacje które wykonałeś do tej pory. Według mojej wiedzy rozwiązania są przynajmniej 4:
- przełóż ślub
- przed ślubem podpisujesz intercyzę
- przed slubem podpiszujesz intercyzę a po zakupie mieszkania znosicie tą intercyzę
- w akcie notarilanym oświadczacie że mieszkanie zostało zakupione ze środków należących do ciebie (potrzebny podpis żony)
Jeśli chodzi o ten ostatni sposób to fakt, że jest na kredyt może komplikować sytuację, bo bez rozdzielności majątkowej raty są płacone z waszych wspólnych środków. Przerabiałem podobną sprawę ale nie było kredytu.
Wg mnie, jeśli chodzi ci tylko o kwestię mieszkania a co do pozostałych rzeczy chcecie mieć majątek wspólny to wydaje mi sie że najlepsza będzie czasowa intercyza i zniesienie jej po zakupie.
Ale powtarzam zadzwoń do notariusza, uzyskasz wstępną informację telefonicznie.
Małżonkowie mogą na mocy umowy sporządzonej w formie aktu notarialnego ustanowić rozdzielność majątkową lub rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków. Każdy z małżonków oprócz majątku nabytego po zawarciu umowy, zachowuje również majątek nabyty przed zawarciem umowy. Majątek nabyty przed zawarciem umowy należy do majątku osobistego małżonka.
Do zawarcia intercyzy wymaga się:
-aktu małżeństwa (jeśli strony są już małżeństwem),
-pełnej zdolności do czynności prawnych obu stron,
-zgodności stron co do ustanawianego rodzaju ustroju majątkowego.
Dla zawarcia umownej rozdzielności majątkowej nie jest konieczne jej uzasadnienie.
Do zawarcia intercyzy wymaga się:
-aktu małżeństwa (jeśli strony są już małżeństwem),
-pełnej zdolności do czynności prawnych obu stron,
-zgodności stron co do ustanawianego rodzaju ustroju majątkowego.
Dla zawarcia umownej rozdzielności majątkowej nie jest konieczne jej uzasadnienie.
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie nie chcemy spisywać intercyzy bo głupio tak na początku już dzielić "to moje a to Twoje". Ale też nie chcę zbytnio kombinować po ślubie. Czy istnieje taka możliwość aby podczas podpisywania aktu moja małżonka poświadczyła, że jest to zakup z moich środków?? Rozumiem, że podczas tfu tfu rozwodu musiałbym oddać połowę ze spłaty kredytu (ponieważ środki finansowe będą wspólne).