Widok

Umowa przedwstępna i kredytowa przed ślubem a akt notarialny po ??

Witam tak jak w temacie nurtuje mnie jedna sprawa mianowicie: w czerwcu biorę ślub natomiast w marcu podpisałem umowę deweloperska i kredytową (tylko na mnie), a akt notarialny będzie spisany po ślubie. Czy mogą być z tego jakieś nie przyjemności?? dodam, iż chcę aby mieszkanie było tylko na mnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
najlepiej zadzwoń do notariusza to ci wytłumaczy.
Kluczowy jest akt notarialny a nie operacje które wykonałeś do tej pory. Według mojej wiedzy rozwiązania są przynajmniej 4:
- przełóż ślub
- przed ślubem podpisujesz intercyzę
- przed slubem podpiszujesz intercyzę a po zakupie mieszkania znosicie tą intercyzę
- w akcie notarilanym oświadczacie że mieszkanie zostało zakupione ze środków należących do ciebie (potrzebny podpis żony)

Jeśli chodzi o ten ostatni sposób to fakt, że jest na kredyt może komplikować sytuację, bo bez rozdzielności majątkowej raty są płacone z waszych wspólnych środków. Przerabiałem podobną sprawę ale nie było kredytu.

Wg mnie, jeśli chodzi ci tylko o kwestię mieszkania a co do pozostałych rzeczy chcecie mieć majątek wspólny to wydaje mi sie że najlepsza będzie czasowa intercyza i zniesienie jej po zakupie.

Ale powtarzam zadzwoń do notariusza, uzyskasz wstępną informację telefonicznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Małżonkowie mogą na mocy umowy sporządzonej w formie aktu notarialnego ustanowić rozdzielność majątkową lub rozdzielność majątkową z wyrównaniem dorobków. Każdy z małżonków oprócz majątku nabytego po zawarciu umowy, zachowuje również majątek nabyty przed zawarciem umowy. Majątek nabyty przed zawarciem umowy należy do majątku osobistego małżonka.

Do zawarcia intercyzy wymaga się:
-aktu małżeństwa (jeśli strony są już małżeństwem),
-pełnej zdolności do czynności prawnych obu stron,
-zgodności stron co do ustanawianego rodzaju ustroju majątkowego.

Dla zawarcia umownej rozdzielności majątkowej nie jest konieczne jej uzasadnienie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie nie chcemy spisywać intercyzy bo głupio tak na początku już dzielić "to moje a to Twoje". Ale też nie chcę zbytnio kombinować po ślubie. Czy istnieje taka możliwość aby podczas podpisywania aktu moja małżonka poświadczyła, że jest to zakup z moich środków?? Rozumiem, że podczas tfu tfu rozwodu musiałbym oddać połowę ze spłaty kredytu (ponieważ środki finansowe będą wspólne).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Budowa domu z bali (23 odpowiedzi)

Witam proszę o opinie jak się mieszka w domach z bali i jakich wykonawców polecacie..

Gecco Deweloper (10 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Pytanie o oświetlenie może ktoś wyjaśni (17 odpowiedzi)

Oprawa led, 35w, 4000lum. Tak mam w projekcie. Co to oznacza? Jakie lampy powinnam zakupić do...

do góry