Widok

Usunięcie migdałków, terminy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
hej hej, czy któraś z Was jest może na bieżąco z terminami zabiegów na usunięcie migdałków ?? Byłam w Wejherowie, a tam mi mówią, ze terminy są na styczeń !! masakra. Dwa lata temu na usunięcie trzeciego czekaliśmy 3 miesiące. A styczeń 2015 mnie zmasakrował. Ktoś może pomóc i wie, gdzie będzie szybciej ?? Bo mi się dziecko zamęczy od tych przerośniętych migdałków :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na Zaspie w szpitalu spróbuj
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chyba maja dużo zabiegów bo w tamtym roku w marcu się umawiałam i termin mieliśmy na lipiec
Alis wysłałam Ci pw
Dzwoniłam jakieś trzy tygodnie temu, Gdańsk, Gdynia i Wejherowo. wszędzie na późną jesień. My pewnie będziemy musieli zrobić prywatnie.
S. nic nie dostałam

Balbinka, ale kurcze te ceny prywatnie to tez z kosmosu. w swissmedzie ponad 3 tysiące ;/ ja pierdziu, to jakaś paranoja jest :(. U Amelki naprawdę juz poważnie z tymi migdałkami ;/
Alis u nas leki już nie pomagają, niby nie choruje, ale ciągle ma nos zatkany, ślini się, ma zmiany skórne wokół ust, wada wymowy, wszyscy lekarze są zgodni, że jesień-zima to za długo.
Mnie tez wkurzają te terminy, mieszkamy w takim skupisku dużych miast, a tu taki cyrk, no ale jak dzieci leżą na to 3-4 dni, to się nie dziwię. Sama miałam ostatnio zabieg wykonany prywatnie w jeden dzień a w szpitalu traci się trzy, bo tak rozlicza NFZ.
Planujemy robić na Dąbrówce, najtaniej i dużo pozytywnych opinii.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie da rady załatwić takiego przypadku w trybie pilnym? nie wiem, zaznaczenie na skierowaniu, że to musi być już?

nie chce mi się wierzyć, że nie można, że nie da rady

miesiąc temu rejestrowaliśmy się do wojewódzkiego, termin mamy na grudzień
Ja w poniedziałek będę zwalniała termin na polankach na 28 kwietnia ale niewiem czy da się kogoś wcisnąć za nas
idę jeszcze prywatnie do laryngologa, moze uda mu się coś poradzić. Bo to paranoja. Mam nadzieję, ze dostanie tryb pilny. ;/ Dzięki dziewczyny za pomoc...
U nas termin na listopad a synek nie dość, że źle słyszy to jeszcze prawie nie mówi ma 3 lata i 4 miesiące a ich to nie interesuje :(
w wojewódzkim termin za 10 miesięcy, na zaspie - 9, polanki - pół roku, ale tam nie podcinają bocznych, więc nie dla wszystkich.
rejestrowałam dziecko latem 2013 i wciąż czekamy:(
zobaczcie w Clinica Medica w Gdyni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Balbinka a macie trzeci migdal do usuniecia czy boczne tez do podciecia?? Moj synek mial w tamtym rokuw lipcu usuniety ten trzeci bo w krotkim czasie mial 2 razy gardlo chore,potem zapalenie ucha(wczesniej nie lapal takich rzeczy,nie chodzil do przedszkola wiec byl okazem zdrowia), poza tym mowa nosowa i chrapanie bylo i po usunieciu migdala jeszcze nie byl chory (oprocz kataru ktory sie ciagnal miesiac) zniknelo chrapanie ale to co wymienilas tj: "nos zatkany, ślini się, ma zmiany skórne wokół ust" to mamy wciaz...W ogole nadal oddycha buzia, czasem przypominam mu ale widze ze meczy go oddychanie nosem i nie wiem co robic, nie chce drugiego zabiegu, jak juz cieli to mogli te boczne tez zrobic bo ja nie mam zamiaru drugi raz przez to przechodzic:/
a co do lezenia to dzieci nie leza kilka dni po tym zabiegu, my mielismy ok.12 zabieg a po 17 nas wypuscili do domu(Wejherowo)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Tryb pilny - to zmiany onkologiczne, z tego co wiem.
mój synek też ma migdał do wycięcia, ma 3 lata po zorientowaniu się w terminach w Trójmieście zdecydowaliśmy się na zabieg w Kajetanach pod warszawą, to jest międzynarodowe centrum mowy i słuchu (na NFZ)w którym kiedyś sama się leczyłam na ucho. mamy termin na sierpień a zapisywaliśmy się w lutym
Ale się porobiło. My w zeszłym roku w czerwcu wycinaliśmy trzy migdały w Wejherowie. Na zabieg czekaliśmy 3 miesiące. W tamtym czasie w Wejherowie był najkrótszy termin. Dziwi mnie to obłożenie. Zabieg trwał 40 minut a wyszliśmy następnego dnia. Dzieci jedego dnia było ok. 7. W pierwszej kolejności najmłodsze. Dziewczyny trzymam kciku za Wasze dzieciaczki i za Was. To dosyć ciężki zabieg dla malucha.
Amelka trzeci migdał miała podcięty dwa lata temu, była chwila, że było lepiej, ale znowu jest tragedia, nawet gorzej niż było. Od stycznia ma przewlekły katar, niedosłyszy, mówi niewyraźnie, gardłowo, od złego oddychania robi się jej wada zgryzu, chrapie, kaszle, oddycha w nocy i sapie tak głośno, że słyszę ją na parterze ( pokój małej jest na piętrze), migdałki mają przewlekły stan zapalny. Na trzeci migdał dwa lata temu czekałam 2 i pół miesiąca (faktycznie, to był tylko 1 dzień w szpitalu w Wejherowie, poszło szybko i w miarę bezboleśnie), myślałam, ze teraz się wyrobimy przed wakacjami, ja nie mogę już patrzeć, jak ta mała cierpli. Nawet laryngolog (trzecia z rzędu) mówi, ze dziecko się bardzo męczy. Ale nie wyobrażam sobie, żeby miała się tak męczyć do stycznia.
U nas problemem są boczne, na temat trzeciego nikt się nie chce wypowiadać, bo słabo go widać przez te przerośnięte boczne.
Tryb pilny... nie wiem w jakim stanie trzeba trafić do szpitala, aby się na niego załapać.
jeśli mowa o szpitalu na Polankach - to o dziecięcym czy Wojskowym? Bo chyba w obu są robione takie zabiegi?

Czyli w woj. pomorskim mamy:

- Szpital w Wejherowie http://www.ceynowahosp.internetdsl.pl/pl2011.html

- Szpital w Słupsku http://www.szpital.slupsk.pl/oddzial-otorynolaryngologiczny.html

- Szpital na Zaspie http://www.szpital.gda.pl/procedury.php

- Szpital Marynarki Wojennej na Polankach http://www.7szmw.pl/oddzial-otolaryngologiczny

- Szpital dziecięcy na Polankach http://www.szpitalpolanki.pl/oddzial_interny

- Szpital Wojewódzki w Gdańsku http://copernicus.gda.pl/oddzialy/otolaryngologia-dla-dzieci/

- UCK w Gdańsku http://www.uck.gda.pl/content/view/141/445/ (dzieciom tez wycinają migdałki?)

- Szpital Morski w Gdyni - wycinają? bo nie znalazłam info :P

- Szpital miejski w Gdyni ?

- Szpital w Kościerzynie ? http://www.szpital-koscierzyna.pl/

- Szpital w Starogardzie Gdańskim ? http://www.szpital-starogard.pl/

- Szpital w Tczewie ?

- Szpital w Sztumie ? jest oddział dziecięcy i laryngologiczny - z tego wątku wynika, że wycinają http://www.sztum.info.pl/forum/viewtopic.php?t=1455

- Szpital w Pucku ?

- Szpital w Malborku ? http://www.pcz.net.pl/oddzialy.php?id=pediatria&site=pediatria

- Szpital w Lęborku ? http://www.szpital-lebork.com.pl/oddzialy-i-poradnie/oddzialy/oddzial-pediatryczny/

- Szpital w Kwidzynie ? http://nzoz-zdrowie.com.pl/oddzialy/oddzial-chirurgiczny/

Jeśli wiecie coś więcej(w których jeszcze szpitalach robią takie zabiegi) - dopisujcie.

Mam nadzieję, że u nas jednak nie będzie potrzebny zabieg :/ Idziemy do kontroli 15.04.
W Gdyni wycinają w Miejskim.
Clinica Medica tylko odpłatnie 2800 do 3500, Dąbrówka też tylko odpłatnie 2000.
Na stronie NFZ jest podana aktualna lista placówek zakontraktowanych na zabiegi usuwania i przycinania migdałków.
"Na stronie NFZ jest podana aktualna lista placówek zakontraktowanych na zabiegi usuwania i przycinania migdałków."

Balbinka27 - gdzie dokładnie? Bo szukałam i nie mogłam znaleźć dokładnej rozpiski :P
W zeszłym roku jak się dowiadywałam to na Polanki chyba nie wycinają bocznych.
Dla uściślenia :w szpitalu dziecięcym na Polankach nie wycinają/podcinają bocznych, w Wojskowym na Polankach tak. Niedaleko jest jeszcze do Elbląga, nie wiem jak terminy (tam są dwa czy trzy szpitale; dobre opinie ma szpital wojskowy http://www.szpitalwojskowy.elblag.pl/oddziay )
my umawialiśmy się w grudniu 2013, termin mamy na sierpień. Jak chcesz szybko to prywatnie, migdała ci nikt na cito nie napisze... Czasem dzięki temu niektóre migdały da się ocalić, bo maleją... też wolałabym szybciej, ale taki mamy system ubezpieczeń (nie wszyscy płacą składki a są ubezpieczeni) i tyle...
ja dzis bylam w Miejskim w Gdyni i dostaliśmy termin na połowe lutego (3 migdał) i chyba bede robic prywatnie bo zimą to pewnie dziecko bedzie chore/przeziębione i znowu trzeba bedzie przekładać. Widzilam cennik ze na Dąbrówce kosztuje 1500zł
My byłyśmy 7 kwietnia umówić się na Zaspie na zabieg i termin mam na 7 października... patrząc na Wasze wpisy chyba powinnam się cieszyć.... my mamy trzeci do wycięcia, boczne do podcięcia i uszy do nacięcia - mała ma niedosłuch i jakiś płyn w uszach się zebrał przez te migdały...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Nascimento,my mamy ten sam" zestaw" u synka do zrobienia..
Mnie się udało w końcu umówić na Dąbrówce na 13 czerwca, ale powiem Wam, że mam mieszane uczucia i nie wiem, czy nie zmienię na Swissmed... Już piszę dlaczego, przez tydzień próbowałam dodzwonić się do doktora- inaczej nie umawiają, tylko przez niego, potem kazał za 2 dni wysłać rano SMS z danymi dziecka, tak też zrobiłam, przez kolejny tydzień nie mogłam znów się do niego dodzwonić a kiedy się to udało, to okazało się, że nic nie załatwił, bo nawet nie przeczytał SMSa! Sprawa znów się przeciągnęła. Ja rozumiem, że to człowiek zabiegany, zajęty, ale powinien umieć delegować swoje obowiązki, zatrudnić jakąś sekretarkę, do takich spraw. Nie oczekuję, że ktoś będzie mi słodził i dziękował, że oddaje swoje dziecko w jego ręce, ale jak mam zaufać człowiekowi, który tak mało profesjonalnie podchodzi do sprawy?
synek tez wlasnie 3 migdał i jakieś przecinanie w uszach. Miał 2 razy robione badanie tympanografem i wychodzi prosta kreska (chociaz słyszy wyśmienicie!).
Wogole te wczorajsze badanie w Miejskim to byla masakra - trwało 2min, lekarz tylko powiedział cyt "Przedmuchujcie dziecku uszy bo ogłuchnie zupełnie, termin na luty!".
na polanki i w koscierznie nie robią, uwaga terminy na chwile obecna to luty/kwiecien 2016!!!!
Swissmed Gdańsk koszty miedzy 3-3,5 tys
Dołącze do tematu bo szukam terminu dla syna, na Polankach nie robią, w Kopernika czeka sie rok :/ gdzie jeszcze usuwają i mają krócej niż rok ( NFZ) na Dąbrowie podobno prywatnie 3 miesiące.
Spróbuj w Szpitalu Marynarki Wojennej też na Polankach
W Warszawie Centrum Zdrowia Dziecka ok 3 mies
W Clinice Medica termin został wyznaczony za 1,5 miesiąca. Zabieg jest całkowicie bezpłatny.
ja dzwonilam w tym tyg do clinicy i w tym oku nie ma juz teminow na nfz przynajmniej w gdyni
a Pani gdzie załatwiała?
Polecam CMI w Gdańsku. Warunki i opieka fantastyczne, a na zabieg czekaliśmy tylko miesiąc. Rodzic jest z dzieckiem do czasu zaśnięcia na sali operacyjnej oraz od razu po zabiegu na sali pooperacyjnej.
Witam czy wie ktos gdzie są najkrutsze oczekiwania na zabieg usuniecia migdalów szykam dla dziewczynki trzy letniej meczy sie strasznie
Szpital Dziecięcy Polanki, tylko prywatnie. Cena około 2600zł. Termin w ciągu kilku dni(jak są dobre wyniki).
Clinica Medica Gdynia - 2400-2600 zł, termin oczekiwania do 2 tygodni, wcześniej konsultacja u ich chirurga - laryngologa - również płatna. My byliśmy zadowoleni z samego zabiegu u dziecka 5 letniego.
Polecam Polanki prywatnie też jak tylko córka skończyła 3 latka robiliśmy zabieg + ściąganie płynu i jeszcze wyłuskanie czegoś tam płaciłam 2600 z wizytą przed zabiegiem pobytem i wszystkimi kontrolami potrzebnymi po... Badania robiliśmy sami.
Wcześniej dzwoniłam chyba do wszystkich szpitali na nfz i terminy od 15 miesięcy do trzech lat. Czasami może być tak, że ktoś wypada z kolejki lub rezygnuje to fuksem można w dostać się szybciej. Ale do już kwestia przypadku.
Same migdałki kosztują chyba mniej

Bałam się tego zabiegu i słyszałam, że migdał odrasta, ale zmiana jak jest po zabiegu jest ogromna nie chrapie, nie rzuca się w nocy zmienił się kolor skóry z sino-bladego na normalny, zniknęły sińce pod oczami, mowa rozwija się z dnia na dzień, córka może normalnie wydmuchać samodzielnie nos właściwie poza bostonką złapaną w przedszkolu młoda nie chorowała ani razu od zabiegu. Nawet jak migdał miałby odrosnąć to tak warto... Ale przed rozmawiałam i z laryngologami i z pediatrą i tylko pediatra spotkała jeden przypadek odrośniętego migdała 20 lat temu
Ciekawe co piszesz. Ja często słyszę o odrastaniu migdałów, np. córce znajomych odrósł po niecałym roku od wycięcia i była potrzebna kolejna operacja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
ja
Każdy podejmuje decyzje dobre dla SWOJEGO dziecka.
Ja podjęłam decyzję taką, że usuwam, i wyszło to mojemu dziecku na dobre zarówno pod względem zdrowotnym jak i rozwojowym. decyzję podjęłam po konsultacjach z LEKARZAMI, a nie znajomymi znajomych.
Po nieudanych próbach leczenia farmakologicznego. Dla porównania Starsza córka też miała problem z migdałem i częstymi chorobami i jej farmakologia pomogła. Zabieg potrzebny nie był
Obie były pod opieką LEKARZY a nie znajomych
Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas prawie dwa lata od zabiegu migdał nie odrósł i się nie zanosi.Poprawa przeogromna nie będę wymieniała,młoda odpukać nie pamięta co to antybiotyk a przed zabiegiem masakra ,antybiotyk raz na dwa mc to była norma.
Gdyby coś się udało dowiedzieć o terminach proszę dac znać, moja córka również dostała skierowanie w czwartek, laryngolog mowila o wojewódzkim lub polankach że tam niby najmniejsze kolejki Ale jeszcze nie dopytywalam
na polankach nie wycinają, w wojewódzkim termin na luty 2017...
A jak wyglądają zapisy, muszę iść z dzieckiem? Jak wygląda kwalifikacja do zabiegu?
Z tego co ja przeszłam z córką, to wiem, że w UCK mogą zoperować na cito, jeśli migdały są bardzo mocno przerośnięte, występują bezdechy, dziecko jest poniżej 3 centyla...Przynajmniej u nas tak było. W miesiąc od kwalifikacji byłyśmy po operacji.
Czy do UCk trzeba isc z dzieciem zeby zapisac?
warto iść z dzieckiem bo przy zapisie dziecko jest badane i może okazać się, że jak migdał jest ogromny to zabieg zrobią szybciej...
ja włąśnie wracam z uck i niestety nawet nie obejrzeli dziecka tylko kazali najpierw poszukać gdzieś indziej chyba że nie znajdziemy to mam przyjechać w piątek na zapisanie w kolejkę a terminy od 6 m-cy do 12 m-cy a nawet dłużej
Możecie napisać gdzie wycinają migdałki? Jakie szpitale mogą być po za Gdańskiem, bo znalazłam tylko Wojewódzki UCK i Polanki na które nei moge sie dodzwonić. Może być inne województwo byleby było szybciej niż 2017 :(
W Gdyni Clinica Medica do 7 miesięcy, szukam dalej
W Elblągu są terminy na październik
Jest jeszcze Wejherowo. Na Twoim miejscu poszłabym jeszcze na wizytę do profesora Stankiewicza.
Bylam wczoraj w Clinica Medica jest tylko dopłata NFZ reszte sie dopłaca z własnekj kieszeni :(
w Sztumie na wrzesień
Przepraszam pomyliłam się to w Wejherowie jest na październik a do Elbląga próbuję się dodzwonić
Toruń i Bydgoszcz Słupsk 2017
Ja zrobiłam tak: poszłam prywatnie na wizytę do profesora, żeby skonsultował córkę. Miałam też opinię endokrynolog z prośbą o konsultację laryngologiczną. Profesor zbadał córkę, powiedział, że w jej przypadku tylko operacja, a ze względu na bezdechy i rozwój poniżej 3 centyla trzeba zoperować ją w miarę szybko. Wypisał skierowanie na oddział i czekałyśmy niecały miesiąc.
Do jakiego profesora poszłaś?
W dziecięcym n aPolanki tylko odpłatnie..
Do profesora Stankiewicza.
Szpital Wojewódzki w Elblągu rok czasu
On w UCK przyjmuje? daje tam skierowanie na zabieg?
Przyjmuje prywatnie w Swissmedzie na Morenie. Profesor jest konsultantem wojewódzkim ds. Laryngologii i ordynatorem kliniki laryngologii w UCK.
Dziękuje już sie umówiłam ale mało za wizyte nie bierze 200 zł. Mam nadzieje, że pomoże.
I jak, Nikama? Pomógł? Był szybki termin zabiegu?
Nie pomógł, powiedział, że ze skierowaniem mamy pójśc do UCK. Termin październik. Czyli taki jak każdy. Dodam, że mamy przerost migdałka w 3 stopniu czyli najwyższym :( Czekamy może zadzwoni ktoś z UCK szybciej..
Ja umawialam się w marcu i mam termin na koniec listopada więc może trochę pomógł
Byłam ostatnio na wizycie u prof. Stankiewicza, dał skierowanie do UCK, termin - styczeń 2017 czyli jak każdy. Mamy przerost migdała w stopniu 3, ale to ponoć nie jest pilny stan.
Ja też umawiałam sie w marcu.
No to ten sam termin u nas też 3 stopień:(
Wydaje mi się że dlatego że katar nie jest przeciwskazaniem do zabiegu więc dzieci nie są odsyłane do domu.

ja wycinałam synowi migdałki w szpitalu Lux Medu na Puławskiej w Warszwie, na zabieg nie czekaliśmy długo, wszystko poszło szybko i sprawnie, syn też dobrze zniósł zabieg i okres rekonwalescencji.

Czy wiecie jak aktualnie czeka się na wycięcie migdałka u dziecka?

my mamy 9stycznia w wojewodzkim umawialismy sie 31 lipca :)

Gdynia konsultacja 13 październik, termin wycięcia 6 czerwiec

Czy to warto wycinać?

proszę poczytać o skutkach powiększonych migdałów to nie będzie wątpliwości do słuszności
wykonania zabiegu. Moje dziecko odkąd ma powiększone migdały jest nie do poznania: osłabione, nerwowe, chore, brak apetytu, chrapie i budzi się rano przez to bardziej zmęczone niż jak się kładło do spania

Proszę o informację o zabiegu wykonywanym w szpitalu miejskim w Gdyni. Czy ktoś ma doświadczenie z tego miejsca?
Gdzie są najkrótsze terminy zabiegu usunięcia migdałka? Ma ktoś może aktualną wiedzę?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry