Widok
W którym dokładnie miejscu? Zdaje mi się, że trzeba policję wezwać, zeby mieć raport od nich i wtedy dochodzić odszkodowania od ubezpieczyciela drogi. Ale sam nigdy tego nie robiłem. Napewno dobrze, by było jakby ktoś takie rady tutaj spisał, żeby sobie wydrukować i powiesić na lodówce. Wcześniej czy później się przyda...
bzdury, jak uszkodzilem sobie kolo na planetarnej ( przebita opona, uszkodzona lekko felga ) to mi policjant powiedzial, ze moze przyjechac, ale mi nie radzi, bo jak przyjedzie to mi da mandat za niedosotowanie jazdy do warunkow i nie zachowanie szczegolnej ostroznosci ... pytalem na jakiej podstawie itp. ale powiedzial mi dwukrotnie to samo :), co do odszkodowanie to tez na to nie ma co liczyc, w zaleznosci od instytucji zostaniecie poproszeni o dowod zakupu, informacje z ktorego roku jest felga / opona. Nastepnie sprawdza zuzycie odlicza amortyzacje, zuzycie bieznika i dostaniecie kilkadziesiat zlotych, takze zmarnuje sie tylko czas ...
Ja we wrześniu wpadłem w dziurę na trasie Czaple - Pępowo. Droga powiatowa należąca do Kartuz. Policja wezwana, notatka zrobiona. Papiery i zdjęcia złożone do gminy. Przyjechał również rzeczoznawca. To nic że miałem uszkodzoną felgę oraz oponę. Jednej opony wymienić teoretycznie nie mogę, wiec wymieniłem 2 opony, wyprostowałem felgę. Na wszystko faktury. Papiery złożone i po 2 tygodniach dostaję kasę. Szok i niedowierzanie. 37 złotych :-) Rzeczoznawca stwierdził, że felgi mają już trochę lat i opony tez nie są nowe, wiec wystarczyłoby je po prostu załatać i byłoby ok.
Szkoda czasu na dalsze postępowanie...
Szkoda czasu na dalsze postępowanie...
Po pierwsze: droga powiatowa a papiery złożone do gminy?
Po drugie: Teoretycznie, najmniejszy koszt naprawy to naprawa jednej opony plus prostowanie felgi. Pytanie czy naprawa opony jest zasadna z punktu widzenia rzeczoznawcy - jeżeli nie można jej naprawić - trzeba liczyć koszt zakupu 2 nowy opon. Plus doliczyć trzeba usługę prostowania felgi - tutaj przy fakturze za naprawę raczej cała kwota wydana na prostowanie powinna być zwrócona, przeciez nie można przetrzeć ją magiczną szmatką i powiedzieć, że jest prosta...
Po trzecie: czy nie można odwołać się od przyznanego odszkodowania? Wynająć firmę aby się procesowała z zarządcą drogi?
Tak z ciekawości się pytam, bo tak by mi nakazywała logika. Pomijam patologię związaną z polską samorządnością.
Po drugie: Teoretycznie, najmniejszy koszt naprawy to naprawa jednej opony plus prostowanie felgi. Pytanie czy naprawa opony jest zasadna z punktu widzenia rzeczoznawcy - jeżeli nie można jej naprawić - trzeba liczyć koszt zakupu 2 nowy opon. Plus doliczyć trzeba usługę prostowania felgi - tutaj przy fakturze za naprawę raczej cała kwota wydana na prostowanie powinna być zwrócona, przeciez nie można przetrzeć ją magiczną szmatką i powiedzieć, że jest prosta...
Po trzecie: czy nie można odwołać się od przyznanego odszkodowania? Wynająć firmę aby się procesowała z zarządcą drogi?
Tak z ciekawości się pytam, bo tak by mi nakazywała logika. Pomijam patologię związaną z polską samorządnością.
ubezpieczalni nie interesuje co i jak jeżeli prosisz o likwidacje z AC,przyjmuje wniosek bo taki ma obowiązek,potem rozpatruje sprawe i tobie likwiduje szkodę,następnie jak może ściąga z ubezpieczyciela winnego.
I tu jest pies pogrzebany,to czy oni sobie kasę wyrwą czy nie to ich sprawa i ryzyko,a ty masz w historii wpisaną likwidację szkody z AC i tego nie przeskoczysz,przy zmianie towarzystwa masz od razu szkodę i tracisz zniżkę i mozesz mieć wzwyżkę.
Towarzystwa róznie zawieraja umowy,niektóre kuszą że pierwsza szkoda z AC bez konsekwencji,ale porównaj za rok polisę i spróbuj przenieść się do innych...więc bym uważał z tym AC w drobnych sprawach.
I tu jest pies pogrzebany,to czy oni sobie kasę wyrwą czy nie to ich sprawa i ryzyko,a ty masz w historii wpisaną likwidację szkody z AC i tego nie przeskoczysz,przy zmianie towarzystwa masz od razu szkodę i tracisz zniżkę i mozesz mieć wzwyżkę.
Towarzystwa róznie zawieraja umowy,niektóre kuszą że pierwsza szkoda z AC bez konsekwencji,ale porównaj za rok polisę i spróbuj przenieść się do innych...więc bym uważał z tym AC w drobnych sprawach.