Widok
2018-01-09 11:23:50
Otrzymałam dzisiaj smsa z zapytaniem o suknię ślubną od Katherine Jamm. Podała w nim maila katherinejamm@inbox.lv. Niestety odpisałam na niego, a następnie sprawdziłam w google i trafiłam na to forum. Czy ktoś zgłaszał to na policję?2011-02-08 09:16:35
Słuchajcie dostałam maila od babki z Nigerii,że chce kupić ode mnie suknię ślubną,jest gotowa przelać kasę itp.Czy miałyście taki przypadek i nie jest to jakieś oszustwo?
Dostałam maila 02.01.2018 od Mike Franisco ( mike.franisco11111@gmail.com ) w sprawie kupna sukni ślubnej. Oczywiscie najpierw mail z pytaniem o aktuanosc oferty, potem jakies pytania od kiedy mam suknie i jaka jest mozliwa najnizsza cena. Mimo podania nizszej ceny nawet nie zwrocil na nią uwagę i zaproponował dodatkowe 100 zł za wysyłkę do Nigerii. Oczywiście baaaardzo zależy mu na czasie bo to ma być prezent dla kuzynki. Poprosił o dane do konta.
Wahałam się, bo wygląda to podejrzanie ale koleżanki poradziły sprawdzić w internecie i chwała Wam za ten post < 3 Zastanawiam się jak poprowadzić rozmowę dalej, żeby zainetersować sprawą policję....
Wahałam się, bo wygląda to podejrzanie ale koleżanki poradziły sprawdzić w internecie i chwała Wam za ten post < 3 Zastanawiam się jak poprowadzić rozmowę dalej, żeby zainetersować sprawą policję....
Identyczna sytuacja i suknia ślubna. Mail w spamie przychodzi 'niby' z adresu service@paypal.com, ale jest to tylko nazwa konta, obok w trójkątnym nawiasie jest adres domeny, który jest już zupełnie inny. Co prawda przekazałem do serwisu paypal owego maila, może prędzej czy później wrzucą jakieś ostrzeżenie na stronie, ale tak na prawdę ani oni ani policja niewiele mogą zrobić. Tak czy siak, uwaga na oszustów, paypal nie wymaga żadnych wpłat przed otrzymaniem pieniędzy!
ja tak samo dostalam meila o checi kupna mojej sukni slubnej :/ od natali richmond jeszcze tez pisala ze mna na whats upie
byla dla mnie podejrzana ze mam kase przelac pierw jakas i w ogole o wiele wiecej mi proponowala za suknie niz wystawilam... ja napisalam ze to ja wybiore firme kurierska a ona nalegala ze juz przelala pieniadza na pay pal i sie odblokuja jak wysle pieniadze na kuriera..dobrze ze nie wyslalam :D
byla dla mnie podejrzana ze mam kase przelac pierw jakas i w ogole o wiele wiecej mi proponowala za suknie niz wystawilam... ja napisalam ze to ja wybiore firme kurierska a ona nalegala ze juz przelala pieniadza na pay pal i sie odblokuja jak wysle pieniadze na kuriera..dobrze ze nie wyslalam :D
W moim przypadku dokładnie ta sama historia (Katherine Jamm). Dla mnie na starcie było podejrzane, że ani real foto nie chce (wystarczą tylko ze ślubu), ani dokładnych wymiarów. Jak otrzymałam maila potwierdzającego chęć zakupy i jak ma wyglądać płatność już byłam niemal pewna, że wszystko wygląda zbyt pięknie żeby było prawdziwe (przelew pieniędzy przed odbiorem, ona organizuje kuriera). Forum utwierdziło mnie w tym przekonaniu - za co wielkie dzięki. Czyli rozumiem, że nie możemy nic z tym zrobić a oni będą dalej polowali na ludzką naiwność?
Też dostałam sms'a, po czym e-mail z pytaniem o cenę i aktualność ogłoszenia. Katherine Jamm jest usatysfakcjonowana stanem i ceną i chce ją kupić. Jest inżynierem na statku, w związku z tym zapłaci przez PayPal, a o wysyłkę nie mam się martwić, bo zorganizuje firmę przewozową.
Pozdrawiam i ostrzegam.
Pozdrawiam i ostrzegam.