Widok
Mnie chcieli oszukać przy okazji sprzedaży samochodu. Wszystko pisane w języku angielskim i z początku wszystko wyglądało w jak najlepszym porządku, pisaliśmy poprzez Facebook, dostałem nawet mail ze Scotia Bank z którego szanowny oszust miał niby wysłać pieniędze. Nawet przyszedł mail od "firmy" która miała odebrać moje auto, ponieważ oszust twierdził że pracuje na platformie wiertniczej na morzu i nie ma możliwości odebrania go osobiście. Jakież było moje zaskoczenie gdy nagle zakomunikował że nie może zrobić przelewu mniejszego niż 8300 (auto kosztowało 5000) więc najpier ja musiałbym wysłać za pośrednictwem Western Union 3300 i po wysłaniu potwierdzenia on poda mi unikalny kod za pomocą którego od razu Western Union wypłaci mi 8300. I już tutaj zaczęło mi coś bardzo brzydko pachnieć. Więc napisałem oszustowi że transakcja nie dojdzie do skutku, ponieważ nie chce zostać naiwniakiem, którego w bezczelny sposób oszukano. Koleś mało nie płakał bo próbował mi wcisnąć ze nie odzyska juz pieniędzy i nie moge się teraz wycofać. No cóż trzeba było o tym malutkim szczególe powiedzieć na początku konwersacji. Uważajcie na takich cwaniaków
2017-09-25 18:01:27
sarahlarsondavid1987@gmail.com - to mail z którego w podobny sposób ktoś chce ode mnie kupić szafę, tkneło mnie żeby sprawdzić adres w Internecie i trafiłam tutaj. Zadzwoniłam na policję - ale domyślna próba oszustwa nie jest jeszcze oszustwem i policja nic zrobić nie może.Prawie od razu wiedziała, że to wałek.
Ale postanowiłam się troche pobawić z nimi.
Hey widzę że nie jestem sama w tej sprawie ja właśnie wczoraj dostałam sms-a od niejakiej Monika james ze jest zainteresowana suknia ślubna z tym ze wysyłka miała być do Turcji nie dałam się nabrać na to bo było to dla mnie podejrzane najpierw pisała do mnie w kaleczacym polskim języku i prosiła żebym odpowiadała jej w języku angielskim juz zdziwił mnie fakt co ona szukała na polskim olx-sie tak jakby w Turcji nie było sukien ślubnych dziś weszłam tak z ciekawości na Google i wpisałam jej imię i nazwisko i znalazłam właśnie ro forum ostrzegajxie innych przed takimi oszustami
Kolejny mail, na który trzeba uważać to josephinelutt@gmail.com tym razem osoba podająca się za szkockiego inżyniera będącego obecnie na statku w okolicach Turcji.
Dostałam sms z GMX, z prośbą o odpisanie w/w maila. Po wymianie kilku wiadomości ustaliliśmy cenę. Zaproponowałam żeby wysłała pieniądze za pomocą Western Union jednak ciągle pozostawała przy swoim, że tylko PayPal wchodzi w grę. Nawet założyłam tam konto. Jak dobrze, że nie wysłałam jej pieniędzy ani sukni...
Dostałam sms z GMX, z prośbą o odpisanie w/w maila. Po wymianie kilku wiadomości ustaliliśmy cenę. Zaproponowałam żeby wysłała pieniądze za pomocą Western Union jednak ciągle pozostawała przy swoim, że tylko PayPal wchodzi w grę. Nawet założyłam tam konto. Jak dobrze, że nie wysłałam jej pieniędzy ani sukni...