Widok

Volkswagen Crafter

VW Crafter. Najpotężniejszy.Przestronne wnętrze, komfortowe i ergonomiczne elementy wyposażenia, bogaty pakiet systemów bezpieczeństwa najnowszej generacji, szeroka gama nowych silników TDI® dysponujących optymalną mocą w pełnym zakresie obrotów – tak prezentuje się VW Crafter. Samochód, który bezpiecznie dotrze do celu z każdym ładunkiem.Najnowszy VW Crafter dostępny jest w 5 ...
więcej
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

crafter

kułem furgon 136 koni w Poltransie na śląsku na liczniku 282 tys. (w listopadzie)
świeciła spiralka bo usunęli DPF ale sprawdzono w warstacie że poprzedni właściciel przy przeglądzie diagnosta wpisał 605 tys. przebieg-auto jeżdzi ale
myślę co dalej bo to szwindel wyjątkowy-co myślicie. pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

smieszne komentarze

Dla ścisłości mam pięć z sześciu crafterów kupowane były ostanie przed liftingiem w 2011r. Generalnie wszystkie te rzeczy co u was mi tez padały ale... i tu ważne 1. Turbina powinna padać fabrycznie 20tys i uwierzcie prawidłowo eksploatowana tak pada nie ma sił, 19600m 21000 max w kazdym. Jeśli komuś pada przy 60 tys niech przesiądzie się na gaz bo nie czyta instrukcji jazdy TDI !!! Przede wszystkim studzenia jej !. Spalanie hmm pala dużo fakt ale (?) u mnie nakaz jazdy 100 max , pala najpierw 13 potem z biegiem czasu więcej do 15 . Jeśli pali więcej - patrz - nauka ekonomicznej jazdy. Kolejny temat wał . Porażka owszem ale... większośc naszych busiarzy przesila wał wozi nimi po 3 tony nawet i to jest konsekwnencja. Wał w oryginalnym 5t homologacji jest lepszy i nie pada . Zamawiacie homologację 3,5 padają krzyzaki itd . Generalnie szczerze mimo to że jest to auto na 3+ nie żąłuję decyzji. Wszystkie mam od nowego i polecam najpierw nauczyć się jeździć z turbinami potem nie przeciążać ich niemiłosiernie i zachowywać w miarę prędkość a będzie mniej tych usterek- będą rzadziej. Reasumując turbina bierze olej dużo 4 l między wymianami ( wymieniajcie co 20 tys.) i pada 20tys ! Nie ma opcji . Nikt nie napisał jednej istotnej rzeczy , to auto jest niezwykle czułe na paliwo także zawsze mieć należy jeden wkład filtra paliwa i wymieniać go co 20 tys !!!. Poza tym fiaciarze, ivecarze itp daleko oj i tak mimo że to nie te VW jak LT, jesteście bez szans.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

bierze olej

jmam ten sam problem-może podpowiesz na andrzej@onet.com.pl

spalanie oleju i jazda

crafter to moje czwarte auto miałem małego fiat potem dużego , pęugeta max 2010 3000 l i sprintera 2.2 to jazda tamtymi a tym to bajka .mam go 2 lata na początku było cacy kiedy go kupiłem z niemiec miał 240 000 km olej od zmiany do zmiany bez dolewania ,po roku bierze jak smok teraz mam przejechane 350000 w sumie i spala około 1 l na 2.000 , 3 000 tys ,.pali na dotyk ma moc pali do 10 l na 100 jeżdżę do 110 km. na godzinę , czuć że spala ten olej w spalinach ale lekrastwa ja osobiście nie znam pozdrawiam i proszę o ewętualną diagnozę .

używam craftera od 5 lat, nie narzekam, super auto

Każdy samochód ma przewidziany określony przebieg. Jeżeli się szuka okazji to się ma powody do narzekań. Porównuje ceny aut w zachodnich portalach internetowych i w naszym Allegro czy Oto-moto. O dziwo u nas sprowadzone z zachodu auta są dużo tańsze! Wszyscy handlarze maja ponadprzeciętne znajomości u sprzedawców. A naprawdę kupują tam szroty, picują licznik, tapicerkę, kierownice itd i wpychają jeleniowi. Jeżeli ktoś kupi takie auto do użytku profesjonalnego to współczuję. W niedzielą do kościoła, to jeszcze pojeździ . Szwindel, szwindel. Reklamuj u sprzedawcy auto. Weź ze stacji zaświadczenie o przebiegu. Postrasz go sądem. Ostatecznie wynajmij adwokata.

spalanie oleju

Ważne jest jaki olej wlewasz do silnika. Bo to nowoczesny silnik z DPF, wymaga odpowiedniego nietaniego oleju. Na siku to długo nie pojeździ. Przypuszczam, ze większość narzekaczy na craftera oszczędza na serwisie. 9 litrów markowego oleju 5W30 plus filtr, wymiana. To jest powód do pseudo oszczędności.

Ginie olej

Kupiłem craftera 2007 110 KM,przebieg udokumentowany 207.000 km,spalanie oleju 0,5 l na 500 km .Jakiś koszmar co to za silnik, we fiacie 125 p nie miałem takiego zużycia.
Czy macie jakiś sposób na ten problem,czy macie też takie problemy?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gazelę...najlepiej...
Padająca turbina ! standard , zaciski również , i oczywiście filtr cząstek stałych . Rutyna jeśli chodzi o craftera od 5 lat to robię i to po kilka razy w jednym aucie !!, lepiej wybrać sprintera !!!!

Ginie olej crafter

Witam. Miałem taki sam problem. Olej znikał 1 litr na 1100-1600km. Usunąłem DPF wgrałem nowy soft dalej było bez zmiany , ale po wymianie na nową sondę lambdę problem znikł. Teraz robię 15 tyś km bez dolewki

Beka

Posiadam Craftera dwa lata , wczesniej miałem Transita hm myślę że nie ma czego porównywać pod względem wizualnym , funkcyjnym i wygody .
Mimo wszystkich opini na temat Craftera moja jest całkiem inna nie miałem z samochodem jeszcze źadnych problemów ( auto z 2008 r 300 tys. Przebiegu ) .
Nie zamieniłbym na żaden inny pali ok 12 no ale Pany spojrzcie ile macie ładunku na sb jak wan waźy 4 tony to nie będzie palił 5 litrów .
Pozdrawiam .

tak więc masz czarno na białym że sprzedający sfałszował przebieg za co jest paragraf,

spalanie

25 litrów to spala zestaw ważąc 3o kilka ton chłopie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nareszcie madre słowa !!! pozdrawiam !!!

2016-10-04 20:26:08
Witam. Miałem taki sam problem. Olej znikał 1 litr na 1100-1600km. Usunąłem DPF wgrałem nowy soft dalej było bez zmiany , ale po wymianie na nową sondę lambdę problem znikł. Teraz robię 15 tyś km bez dolewki
Sonde kupilem z servisu czy tansza z allegro itp?Ja mam z 2008 i jak go kupilem dolalem 3 L!!!Jezdze tylko po miescie,na razie zrobilem 400km i widze ze deczko ubylo,ale zobacze az zejdzie z miarki,kontorluje po 3-4 dni
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

w polsce normalka rodzi się i narzeka na wszystko,no bo jak się przesiadło z żuka na craftera czy sprintera to wiadoma żecz.

Pompa podciśnienia jest od lt więc to napewno nie sprawia problemów

crafter

Witam,posiadam craftera z 2007roku,ory.163PS aktualnie 204PS.Auto pali od 10 do 14 litrów,często przeładowane ok.1t.Samochód pali najmniej z przyczepą bo jadę 90km/h.Prędkość max 182km/h.Przebieg aktualnie 273tyś ale nie wiem czy prawdziwy.Żarówki wymieniłem na LEDy i skończył się problem z ich przepalaniem.Olej zmieniam co 20tyś bez dolewania między wymianami-crafter kolegi potrzebuje ponad 1l/1000km.Ja jestem z auta zadowolony,duża kabina,wygląd,osiągi jak w osobówce(po optymalizacji),ładowność auto 2500kg i pare razy było 3200na aucie.Nie jest ideałem ale nie zamieniłbym go na inne.Dziękuję i życzę szczęścia do aut.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wlasnie sie przekonalem wojek z rodziny ma takie cos i przestan takie bajki pisac ze crafter taki fajny to jest porażka co chwile sie cos psuje glownie wozi stytopian a i tak siada tam most wal podpora turbo po prostu wszystko sie psuje a przebieg 175000 , a ja mam ducato 2.2 jtd i ten ctafter nawet mu do pięt nie dorasta z niczym woze czasami po 2 tony i nawet nie jeknie jedyne co mi sie zapsulo to turbina jak na 200000 to miala prawo.

proponuję trochę pojęcia o eksploatacji TDI, może jakaś encyklopedia albo książka serwisowa do poczytania.
Kupiłem używanego Craftera 2.0tdi 136KM. przebieg 174tys. z Francji. przy około 210tys. wtryski podlewały(od nowości miały prawo) spalanie u mnie 9-11 l. (oszczędna jazda) wymiana oleju co 10tys. , jestem zadowolony duze komfortowe auto, wał również mam do zrobienia i ostatnio coś z elektroniką sie dzieje esp mi sie zapala oraz poduszka powietrzna, pozatym bardzo dobre i praktyczne auto