Widok

W Japonii wiedzą, jak budować studzienki kanalizacyjne ;)

Wychodzi na to, że nasz nowy tunel pod Martwą Wisłą to odpowiednich ichniej kanalizacji ;)

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
WOW!
Naszym urbanistom, architektom wydaje się, że jak każdą wolną przestrzeń w mieście zabudują budynkami, wyłożą asfaltem i kostką brukową to na ziemię woda deszczowa nie spłynie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakie kto ma potrzeby, taką ma kanalizację.
My też moglibyśmy mieć taką, ale pomyśl o kosztach jej budowy i utrzymania;) Lepiej raz na kilkanaście lat powalczyć z kilkoma miejscowymi podtopieniami niż inwestować setki razy tyle, by ich uniknąć.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
W takim razie miejmy nadzieję że następnym razem "lekko podtopi" Twoją chałupę :)))
Może wtedy zmądrzejesz i przestaniesz wypisywać te bzdury.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie życz drugiemu, co tobie niemiłe ;)

Aż taki rozmach inwestycyjny nam z pewnością potrzebny nie jest (podobnie, jak nie jest nam do niczego potrzebny stadion, ECS, Forum Radunia czy wiele innych inwestycji).
Za zaoszczędzone kwoty można by wyremontować i zmodernizować infrastrukturę miejską. Szczególnie: kanalizę burzową, dostosowując ją do aktualnego zapotrzebowania, które drastycznie wzrosło poprzez urbanizację terenów, dotychczas bedących naturalną ochroną przed zalaniami (chocby: cały Gdańsk-Południe).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Aż taki rozmach inwestycyjny nam z pewnością potrzebny nie jest"

A czy ja napisałem, że jest potrzebny "aż taki"? ;)
Jednak ostatnie dwa dni jasno pokazały, że jakaś inwestycja w tym zakresie jest potrzebna - z czym również się zgadzasz.

W Japonii dostosowali infrastrukturę do potrzeb.
W Gdańsku nie. Miejmy nadzieję: JESZCZE nie.
> W Gdańsku nie. Miejmy nadzieję: JESZCZE nie.

Gwoli sprawiedliwości: sporo zrobiono.
Przez ostatnie lata zbudowano i zmodernizowano wiele zbiorników retencyjnych, choćby na Strzyży czy Potoku Oliwskim.
Czytałem, że przewidując ulewne deszcze, od czwartku je sukcesywnie opróżniano, aby były gotowe na przyjęcie opadu rzędu 90l/m².
Niestety.. nie doszacowano skali opadów (było nawet 160l/m²) dlatego niektóre się przelały.
Ale bez nich skala zniszczeń byłaby niewspółmiernie większa. Podejrzewam, że porównywalna z 2001r
Co nie zmienia faktu, że infrastruktura podziemna nadal woła o modernizację.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadza się, wiele zrobiono, ale najwyraźniej nie dość. Miasto było sparaliżowane, tunele podziemne zalane, pomijam obsuwającą się w wielu miejscach ziemię - nie wiem, czy można temu było zaradzić (zgaduje, że jakoś pewnie tak...). Jakimś cudem nowy tunel pod Martwą Wisłą dawał radę ;)

Tak na marginesie podobno opady sprzed dwóch dni były większe niż te z 2001 roku. Teraz na Oruni dolnej tylko 1-2 cm. wody stało miejscami podczas gdy w 2001 wody było po pas a sporadycznie po szyje... Zależy też w jakiej części Oruni. Wszystko za ul. Równą w stronę Motławy pływało - teraz nie.

W dużych miastach - w wielkich miastach - są kanały burzowe.
Gdańsk ciągle się rozrasta, niedługo trójmiasto będzie jedną wielką aglomeracją. Warto było by już teraz pomyśleć o takim rozwiązaniu - czekając kolejne lata zwyczajnie będzie zbyt późno ;)
> pomijam obsuwającą się w wielu miejscach ziemię - nie wiem, czy można temu było zaradzić (zgaduje, że jakoś pewnie tak...)

Oczywiście, że tak.
Najprostsze i najtańsze rozwiązanie, to obsadzenie skarp odpowiednio dobraną roślinnością. Jej korzenie, przerastające skarpę, skutecznie chronią ją przed rozmyciem.
Zobacz chociażby skarpy przy Armii Krajowej. Tam jakoś ziemia się nie obsuwała.
A nasypy PKM obsiali trawką i uważali, że wystarczy... i efekt widać :/
"Zobacz chociażby skarpy przy Armii Krajowej. Tam jakoś ziemia się nie obsuwała."

Oj chyba w jednym miejscu się osunęło ;)
Ale masz rację, że odpowiednie bujne korzenie powinny to powstrzymać.
Chodziło mi raczej o sztuczne metody - jakieś plastikowe kratki etc - nie wiem jak to się nazywa i czemu ma to przeciwdziałać - ale najwyraźniej efekt dało mizerny ;)
Kiedy obsadzano skarpy przy AK a kiedy nasypy PKM? Roślinność na nasypie PKM nie zdążyła się porządnie ukorzenić dlatego skarpy "spłynęły"...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://trojmiasto.tv/Podmyte-nasypy-PKM-16589.html

Widzisz tam jakiekolwiek inne rośliny niż trawa?
A i trawa, po roku, już by była jakimś zabezpieczeniem, gdyby wysiać ją na siatce z PVC po kilka złotych za m². Widzisz tam choćby ślady siatki?

Zaoszczędzono naprawdę grosze (relatywnie do kosztu całej inwestycji). A naprawa zniszczeń będzie kosztować setki tysięcy, jeśli nie miliony. Nie licząc strat z powodu nie kursowania PKM.
Tandeta wykonawcy i tyle.
Ja obsadziłem krzewami, żeny było estetyczniej, kawałek niewielkiej, bo trzymetrowej skarpy na Ujeścisku przed dwu laty, ale durni kosiarze, pomimo oznakowania i gadania, ciągle mi je podcinają. Tłumacz tumanom.
@ZJ:

Nie chcesz mi działki krzewami obsadzić?
Obiecuję, że nie zetnę :D
Akurat podcinanie powinno im służyć - podcinane gałązki rozrastają się (jeśli to takie krzewy, o jakich pomyślałam) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niezłe te studzienki widać szanują wodę, tak zgromadzoną można oczyszczać i przepompowywać do gosp. domowych . A jeśli chodzi o Japonię mnie najbardziej podobają się podgrzewane chodniki .
Mają rozmach... To wygląda jak schron przeciwatomowy, a nie kanalizacja :O
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Gadżety reklamowe (29 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (155 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (700 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry