Widok

W którym momencie porodu jechać do szpitala?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
No właśnie, czy jak wystąpią skurcze czy jak odejda wody? Jak było u was? Rozmawiałam z kilkoma osobami i u wszystkich powtarza się ten sam scenariusz - szybki przyjazd do szpitala a potem wielogodzinne oczekiwanie na poród. Czy nie lepiej poczekać w domu na rozwój wypadków skoro w szpitalu i tak nie podadzą nic na ból i tylko co jakis czas położna sprawdza rozwarcie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zależy jak daleko masz do szpitala i ile czasu potrzebujesz na dojazd :]

u mnie 10 godzin po odejściu wód płodowych zrobiono cc - bo był brak postępów porodu, a tętno dziecku spadało. rozwarcie na słabe 2,5 palca.

poza tym jak za szybko pojedziesz - to mogą Cię wysłać do domu ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie skurcze zaczęły się koło 5 rano ale nie były mocne i regularne. Po 6 dopiero zrobiły się regularne co 15min.,a o 7 były już co 3 min. Wyjechaliśmy z domu o 7,a na sali byłam o 8.30(dojazd,wejście do szpitala-kila razy stawałam, papiery,badanie lekarskie), urodziłam o 09:55
Samochodem ode mnie to jakies pół godziny do najbliższego szpitala :)
o 2 w nocy zaczęły się regularne skurcze. Z czasem coraz dłuższe, częstsze i mocniejsze. O 4 rano wylądowałam na porodówce, a o 7 było po bólu :)
Jeśli odejdą Ci czyste wody to spokojnie możesz się jeszcze wykapać i wyszykować i jechać. Jeśli by wody płodowe były innego koloru wtedy się spiesz. Jeśli chodzi o skurcze to muszą być regularne i co jakieś 5 minut.
Generalnie jak odejdą Ci wody (przejrzyste i czyste) to spokojnie przygotuj sie i jedź do szpitala - u mnie dwa porody tak przebiegały, od odejścia wód ok. 6 godz. do urodzenia.
Wydaje mi się, że nie należy zbyt zwlekać, np. już przy skórczach, bo bywają tzw porody błyskawiczne, że w godzinę masz dziecko, znam taki przypadek - urodzenia dziecka w krzakach przed szpitalem...
Mnie o 8.30 obudziły skurcze co 4 minuty , trafiłam do szpitala w Redłowie a mieszkałam na Wzgórzu Św. Maksymiliana t skurcze były co 2 minuty. O 11.00 nasza córcia była już z nami wody odeszły chwile przed jej przyjściem na świat.
ja miałam od razu skurcze co 4 minuty, a wody to mi odchodziły przez cały czas tak że w sumie nie wiem kiedy odeszły ;)
Także głupi byłby pomysł czekać na odejście wód ;)

lepiej jechać szybciej niż za późno ;)
1-2 godziny na samej izbie przyjęć spędzisz
Dziewczyny ale trzeba też szybciej jakoś tak jechać, bo jeszcze robią przed porodem lewatywe, tak przynajmniej słyszałam.
Bimka- czemu na izbie przyjęc tyle się czeka? kurcze:/
miałam regularne skurcze i żadnej lewatywy ;)
sorki za ten temat lewatywy :) ale mi położna bardzo radziła aby to wykonać, bo potem przy parciu może być nieprzyjemnie
ból porodowy jest nieprzyjemny, a reszta to pikuś ;) zresztą jak mnie obudziły skurcze to był taki ból, że latałam do toalety-myślałam, że to jakaś niestrawność. Często organizm sam się oczyszcza przed.
Novia, zanim Cię przyjmą może minąć kilka-kilkadziesiąt minut (no mnie przyjęli od razu, pusto było na IP), wypełnisz dokumenty z pielęgniarką, jakies tam ankiety, zgody, itp., podłączą do KTG na pół godziny albo i dłużej, wtedy do gabinetu ginekologicznego na badanie i USG, znów wywiadzik, tam też spędzisz ze 20-30 minut, wtedy lewatywa też ze 20 minut. Tu proszę poczekać 5 minutek, tam proszę poczekać 5 minutek...
I sie robią 2 godziny :)

Ja zajechałam ok. 5:00 na IP, a kilka minut przed 7:00 weszłam na oddział. A na IP tylko ja byłam do ogarnięcia, nie było innych ciężarnych.
co do lewatywy to dobrze zrobić chociażby dlatego żeby organizm był gotowy w razie czego do szybkiego CC (dlatego też na porodówce nie pozwalają jeść, tylko pić)
Bimka - dzięki za info. Jenyyy ja będę tam jęczeć i będa kazali mi siedzieć na IP :)
podejrzewam, że jak trafisz na IP z szybką akcją to nie beda kazali robić tych wszystkich rzeczy tylko prosto na porodówkę zawiozą ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ha ! trochę to tak wygląda, siedzisz na stołku u pielęgniaki i prężysz się z bólu, a ona spogląda znad papierów, które właśnie wypełnia - kilka stron A4 :)) Na izbie faktycznie można sobie posiedzieć - jak się trafi w nocy lub w weekend, a lekarz ma poród lub cięcie - położna tylko sprawdzi czy już nie rodzisz, podłączy ktg i czekasz dalej...
ja na szczeście jeszcze nie jęcząca trafiłam, były skurcze ale lajtowe, tylko takie że sie skupić na odpowiedziach nie mogłam ;)

O! I właśnie dlatego lepiej jechać szybciej, żeby sie potem na IP za bardzo nie męczyć przy tym całym oporządzaniu ;)
nie czekaj na wody bo niekoniecznie moga ci odchodzić. Generalnie w większosci nie odchodzą przed samym porodem w szpitalu. U mnie w dwóch porodach najpierw czop, potem skurcze, potem przed samymi partymi dopiero wody.
Czekaj na regularne skurcze, nie ma co sie śpieszyć. Jak będą co 5 min przez pół godziny to jedź. I tak pewnie sobie trochę poczekasz bo to takie chop siup nie jest. U mnie drugi to szybszy tak z 1,5 godzinki ale ja właśnie zwlekałam jak mogłam do szpitala bo po co tam, siedzieć

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry